sarcoid: operatief weghalen of inspuiten?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Anoniem

sarcoid: operatief weghalen of inspuiten?

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-04-04 17:26

Mijn merrie heeft 5 sarcoiden. In overleg met de da wil ik er sowieso 1 weg laten halen (hij ligt open).
Hij gaf mij twee keuzes:
* operatief weg laten halen dmv bevriezing of met laser. Vaak moet er dan toch nog een therapie met injecties gestart worden tegen eventuele uitzaaiingen. De kosten kunnen oplopen tot zeker 500 euro, het is een echte operatie, dus wel belastend voor het paard, het is 100% zeker dat ie weg is (maar hij kan altijd weer terugkomen).
* inspuiten met een soort vaccin, zodat er een auto-immuun reactie in het lichaam ontstaat. De tumor verdwijnt op den duur vanzelf. De kosten zijn 30 euro per ml vloeistof en (afhankelijk van de grootte van de tumor) heb je minimaal 1 ml per keer nodig. Dit moet minimaal 4x geinjecteerd worden per tumor, verspreid over een paar weken. De kans dat het goed aanslaat is 80%.

Heeft iemand hier ervaringen mee? Alle goede en slechte ervaringen zijn welkom.
Ik twijfel zelf erg wat ik zal laten doen. Ik zit toch erg hard te denken aan het inspuiten.

Kyona

Berichten: 4768
Geregistreerd: 19-03-02
Woonplaats: Krimpen

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-04-04 19:02

Een paard van een vriendin van mij had ook zo'n sarcoid van ca 4 cm groot. Ze heeft het in Utrecht laten behandelen en het is een paar keer geïnjecteerd en was toen helemaal weg en is nu 1,5 jaar later nog steeds weg.

remi

Berichten: 1714
Geregistreerd: 03-04-04
Woonplaats: Heenvliet

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-05-04 09:30

Mijn paard had er ook 1 op zijn hoofd, heb ik weg laten halen 2 jaar geleden is ook weg gebleven, waar zitten ze? Bij mij is het onder plaatselijke verdoving weggehaald, maar het lag mooi los en nog niet open. Bij een pony op de manege hebben ze er ook een operatief moeten verwijderen die was eerst met injecties behandelt maar dat sloeg niet aan. Het blijft een moeilijke beslissing. Het ligt denk ik ook wel aan de plaatsen waar ze zitten en hoe lang ze er zitten. Veel succes

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-05-04 16:32

Er zitten er 3 op haar borst, waaronder die die open ligt. Het probleem is alleen wel dat er 2 vlak naast elkaar liggen. Dus als ze de ene weg willen halen, moeten ze de andere gelijk mee weghalen, omdat ze anders niet genoeg huid kunnen weghalen rondom de plek. Maar dan krijg je een plak van zo'n 6 bij 20 cm. Lijkt mij wel erg groot....
En deze die nu kapot is heeft ze al ruim 5 jaar.

Ik denk dat ik toch volgende week met de injecties ga beginnen Verdrietig

remi

Berichten: 1714
Geregistreerd: 03-04-04
Woonplaats: Heenvliet

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-05-04 16:49

Dan wordt het inderdaad wel een erg grote plek. ik denk dat je dan inderdaad beter met injecties aan de slag kan gaan. Veel succes,ben benieuwd hoe het gaat verlopen.

xena

Berichten: 1433
Geregistreerd: 05-03-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-05-04 21:12

mijn paardje heeft ook sacroid. hij heeft verschillende op zijn koker en 1 in zijn koker.
Bij hem gaan ze ze door middel van bevriezing weghalen.inspuiten met BCG's was ook een optie, maar na overleg met utrecht is besloten voor bevriezing te kiezen.dit omdat het de zelfde resultaten schijnt te hebben , en in ons geval minder belastend is (we moeten namelijk 4 keer 1 keer per week dan van friesland naar utrecht).

Kans dat het terugkomt is er altijd......sommige paardjes krijgen het weer.andere nooit weer