een hengst tussen de merries???

Moderators: Dyonne, Amaryllis, Apple, Coby, petraaken, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Faline

Berichten: 7606
Geregistreerd: 22-10-01
Woonplaats: Berltsum

een hengst tussen de merries???

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-01-02 21:47

Ik krijg binnenkort een nieuw paard en nu heb ik een Hengst op het oog... maar ik heb geen idee of dat uberhaupt goed kan gaan met 4 merries en een ruin die we al hebben. We hebben we de mogelijkheid om de wei in 2 stuken te verdelen maar 'ze' zeggen dat een hengstige?? hengst dwars door alles of over alles (het is een springtopper) heen gaat,
het is bovendien een goedgekeurde dekhengst, dus die zal ook wel weten hoe het allemaal werkt..... wat denken jullie doen of niet...
dus dan gewoon een goeie Merrie kopen... ?

Dycharona gouden bokt veulen 2017 <3


Redemption
Berichten: 137
Geregistreerd: 11-11-01
Woonplaats: Hoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-01-02 21:59

Ik zou geen hengst kopen als hij zo vlakbij de merries komt te staan. Als ie zin krijgt springt ie dr overheen en dekt een paar merries en zometeen heeft ie nog verwondingen ook. Lijkt me niet echt handig, beter een leuke merrie dan. O ja je hengst word niet hengstig maar de merrie wel waardoor de hengst door de geur en het gedrag van de merrie daar naarv toe wil. Succes!

Kitty┬┤s Redemption is the best!

Faline

Berichten: 7606
Geregistreerd: 22-10-01
Woonplaats: Berltsum

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-01-02 22:10

ja ik weet niet hoe dat bij hengsten heet, dus noem ik dat ook maar hengstig.... Haha! (schijnt wel een benaming voor te zijn...)

Dycharona gouden bokt veulen 2017 <3

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-01-02 23:20

Een hengst kun je wel nemen, maar dan zou ik hem alleen binnen houden (wat natuurlijk voor dat paard ook niet leuk is) of je laat hem los tussen een stel merries die hij naar lieve lust mag dekken. Een volwassen denkhengst gaat door sloten over hekken en door draad, zelfs als er stroom op staat. Bedenk wel dat het houden van een hengst vreselijk gevaarlijke situaties kan opleveren, en het zal altijd een gevecht zijn wie de baas is. Waarom wil je hem hengst laten? Wil je er mee gaan fokken? Je kunt hem natuurlijk ook ruinen, dan is er absoluut geen probleem. Of je neemt inderdaad een merrie. Dan kun je nog en keer in de zoveel tijd met hengstigheid zitten (ligt aan de merrie) maar een stuk rustiger en minder gevaarlijk.

Bedenk goed wat je doet voordat je een hengst neemt. Er is heel veel kennis en doorzettingsvermogen voor nodig om een hengst aan te kunnen en vooral aan te blijven kunnen, helemaal als hij gedekt heeft. Hij zal je altijd uit gaan testen. Ben je bereid om dat gevecht elke dag aan te gaan? Heb je die kennis in huis? Dan zou ik zeggen ga je gang.

Je suis Charlie.

Tanja

Berichten: 21539
Geregistreerd: 14-04-01
Woonplaats: Mantinge

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-02 12:39

Hmmm, tja, ik heb ook een hengstje en op de pensionstal waar ik nu sta kan hij niet op het land, dat is te dicht bij de merries en hij weet echt wel een manier te verzinnen om erbij te komen, hij is pas 2.5jaar maar weet echt wel dat hij hengst is. (hij bespringt alles als hij de kans krijgt)
Voor hem heb ik een apart stukje land ver bij de merries vandaan gehuurd, als gezelschap staat mijn Shet of mijn Kwpn-er daar dan bij (ruinen)
Maar wij gaan een boerderijtje kopen en dan krijg ik het zelfde probleem, ik heb dan wel 2 aparte stukken land maar hij kan ze toch zien en ruiken, gelukkig heb ik alleen maar ruinen dus zal het voor mij niet zo'n probleem zijn maar in jouw geval zou ik niet voor een hengst kiezen, of je moet hem binnen kunnen houden maar dat is ook weer zo sneu voor het paard.

Succes!

Groetjes, Tanja.

Muggen zouden vet moeten zuigen ipv bloed.......


Mer1980

Berichten: 12864
Geregistreerd: 08-02-01
Woonplaats: Lelystad

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-02 14:58

Als je echt een hengst wil houden kan je kijken of ze op verschillende tijden naar buiten kunnen. De hengst met als het kan een ruin er bij op het land en daarna de merries of andersom.

Succes bij je keuze. Een hengst blijft altijd een extra risico met het buiten houden.

Groetjes Merilyn

Letterlijk in het huwelijksbootje stappen? http://www.trouwschip.nl
Bedrijfsuitje, vergaderen of teambuilding?: http://www.zeilschipbounty.nl
Sinds 23-02-2013 mama van Kira!
Sinds 14-12-2016 mama van Kian!

Dennis

Berichten: 29663
Geregistreerd: 23-05-01
Woonplaats: Wieringerwerf

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-02 16:41

Dennis staat wel 'gewoon' bij de merries. Tammy is van hem en die mocht hij ook dekken. Die is nu drachtig van hem en hebben we geen enkel probleem mee. Hij heeft van de zomer ook bij Dien gelopen. Daar sprong hij in het begin op maar Dien mepte hem weg. Hij gaat wel dwars door stroom draad heen. En flipt af en toe helemaal als een van de merries van verder op hengstig zijn. Hij is dan 'maar' 96 cm maar is soms echt niet te houden, door niemand niet. Bij een grote hengst kan dat dus nog erger zijn.

Deedee: dressuur Z+7, vaardigheid M+5 en prestatie sport-AA
*Als je haar voor je ogen waait, als je jas om je lichaam draait, als de wind langs wangen aait, weet dat ik je mis* - Acda en de Munnik

Nathalie

Berichten: 28284
Geregistreerd: 11-01-01
Woonplaats: Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-02 16:53

De hengst bij ons op stal komt 's middags ook niet op de wei.
Wel 's avonds rond een uur of 6 ofzo meestal.
Maar ik geloof dat alleen de eigenaar van de hengst hem buiten zet omdat hij iedereen mee sleurt de wei in. Maar als je hem aan huis hebt staan dan kun je ze dus ook apart buiten zetten. Als de merries binnen staan de hengst naar buiten.
Zelf zou ik geen hengst kopen, ook omdat je wil gaan springen (toch?)
dan rijd je met een goedgekeurde dekhengst tussen de merries en dan moet je echt goed kunnen rijden en sterk zijn volgens mij, wil je hem onder bedwang houden.

SuuZ
Berichten: 150
Geregistreerd: 23-12-01
Woonplaats: son

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-02 17:04

een vriendin van mij had een hengst die gewoon tusen de weilanden met merries doorliep en in de les meeliep. ze sprong er ook mee. je moest er alleen niet te dicht bij komen zelfs niet als je een ruin had want daar sprong ie zo bovenop. het kan dus goed gaan maar je neemt wel veel risico. een hengst lijkt me ook heel tof maar het lijkt me niks om ermee tussen de anderen te rijden enje moet met heel veel dingen rekening houden

paardrijden is vallen en....nog meer vallen.

Faline

Berichten: 7606
Geregistreerd: 22-10-01
Woonplaats: Berltsum

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-01-02 21:55

Ja, ik weet dat ze alles doen om bij de merries te kunnen komen als ze daar zin in hebben.
maar als ik alleen ruinen ofzo zou hebben zou ik zowieso een die hengst nemen, ik heb dr al op gereden enzo en het klikt echt heel goed tussen ons, het enige probleem zijn de merries... en ik denk niet dat ik m de hele zomer binnen wil houden alleen maar om de merries.. dat zou zonde zijn. en de hele tijd omruilen vind mijn vader zo'n werk, want dan moet je ook de stallen weer bij houden terwijl we ze anders de hele zomer bijna niet gebruiken met mooi weer!
Maar ik rijd veel liever hengsten, ik vind ze ook veel mooier trouwens, vooral die friese! maargoed dis een kwpn'er en ook super!
Misschien zou ik m bij anderen in t land kunnen zetten, maar ja waarom als je zelf wel hebt, dan kun je daar ook weer voor dokken en de paarden zijn ook zo al duur genoeg!
nou ja ik zie nog wel even of ik nog een oplossing kan vinden anders gaat ie aan mijn neus voorbij Huilen

Dycharona gouden bokt veulen 2017 <3

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-02 23:19

*volcano* schreef:
nou ja ik zie nog wel even of ik nog een oplossing kan vinden anders gaat ie aan mijn neus voorbij Huilen


Waarom laat je hem dan niet ruinen? Als het verder wel klikt?

Je suis Charlie.

Zwelgje

Berichten: 3207
Geregistreerd: 01-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-01-02 09:03

Ja waarom laat je hem niet ruinen? Ik heb zelf ook twee hengsten op stal staan en dat gaat prima. Er wordt natuurlijk wel heel wat afgebruld als er merries in de buurt staan, maar verder gaat dat prima. Het zijn dan ook geen dekhengsten natuurlijk.
Als hij verder niet dekt zie ik het probleem niet zo, streng zijn en ervoor zorgen dat hij ten alle tijden weet dat jij de baas bent. Je moet gruwelijk consequent zijn want ze foppen je waar je bijstaat.
Dus als je een consequente ruiter bent zou je het best kunnen proberen maar als je geen verstand van/ervaring met hengsten hebt dan zou ik hem of ruinen of een ander paard zoeken.
Succes met je beslissing! Haha!

Lot

Berichten: 1410
Geregistreerd: 09-07-01
Woonplaats: MesthoopCity

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-01-02 10:18

Nou, een goedgekeurde hengst zou ik nie tlaten ruinen! (Waar is hij goedgekeurd en dekt hij dan ook nog?). Wij hebben twee hengsten op stal (hebben niet gedekt) en dat gaat probleemloos. Kwestie van opvoeding en normaal met ze omgaan, en niet zo achterlijk van ‘allemaal aan de kant!!! Hier komt een hengst!!’ Ze gaan ’s ochtends eerst een paar uur de wei in, dan overdag de andere paarden en dan ’s avonds de hengsten weer. Eentje heeft in het begin wel eens goed gebruld (met name met rijden tussen de merries) maar dat is hem afgeleerd. Succes!

Faline

Berichten: 7606
Geregistreerd: 22-10-01
Woonplaats: Berltsum

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-01-02 09:47

Ik laat m idd niet ruinen, dat zou zonde zijn! Maar we hebben een tijdelijk oplossing gevonden,
Ik krijg m eerst 3 maanden op proef begin lente en dan maar kijken hoe het gaat.... Verward

Dycharona gouden bokt veulen 2017 <3

Boogiegirl

Berichten: 7815
Geregistreerd: 26-06-01
Woonplaats: Venlo

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-01-02 18:22

ik zou hem niet koepn, je kan het natuurlijk altijd proberen, maar dan ben je straks helemaal blij met je paard en dan kan je hem niet meer houden omdat hij anders de merries drachtig maakt, en dat is natuurlijk niet leuk.
vooral ook nog omdat het een dekhengst is geweest en een springtopper kun je het beter niet wagen. ik denk dat het ook fijner voor de pony die je koop is als het een merrie of een ruin is zodat hij lekker bij de andere paarden kan staan.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 12 bezoekers