Hengst + merries samen op het land

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Romy

Berichten: 912
Geregistreerd: 01-09-01
Woonplaats: Zaandam

Hengst + merries samen op het land

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 14-12-01 20:14

Kan dat kwaad?? Bij ons staat momenteel 1 hengstje met 3 merrie shetjes, kan het hengstje er gewoon altijd bij blijven staan?? ook wanneer er veulentjes zijn?? De veulentjes gaan wel weer weg (in ieder geval naar een ander land) na een half jaar...

carlijn83

Berichten: 3514
Geregistreerd: 11-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-12-01 21:38

Hoe oud is dat hengstje???
Ze kunnen al vanaf ong 3/4 tot 1 jaar oud al dekken hoor!
En ik weet niet of jullie om nog meer veulens zitten te springen? *LOL*
Ik zou het risico in ieder geval niet lopen!
Dus ik zou ze apart zetten, dan maar een draadje er tussen dat ze wel contact met elkaar hebben maar dat ze er niet boven op kunnen.

joostvangestel

Berichten: 7907
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Reuver!

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-12-01 21:41

Kan normaal gesproken wel. Vaak wordt het bij de Welsh gedaan om jonge hengsten wat manieren bij te leren. Dan wordt dus een 2 of driejarige bij een stel drachtige merries in de wei gezet. Sommige dekhengsten denken namelijk dat de meeste merries in de buurt gewoon hengstig zijn, omdat ze alleen maar hengstige merries zien..


Verder natuurlijk wel opletten dat de wei in goede conditie is (met name de omheining Lachen En dat niemand "opgesloten" kan worden. Ook is het handig om zeker te zijn dat je merries drachtig zijn. Je wil waarschijnlijk geen veulens in hartje winter..

Overigens: vaak is het zelfs gezond dat de hengst erbij is als de merries veulenen. De hengst doet de veulens een kwaad en zal ze zelfs gaan beschermen. De merrie blijft dan ook niet te lang liggen, waardoor de navelstreng op tijd breekt...

greetje

Berichten: 8626
Geregistreerd: 13-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-12-01 22:10

Ja dat kan inderdaad wel.Deden wij ook met onze welshhengst Glory Days. Maar s'nachts stonden ze wel altijd binnen. En s'morgens dan was het echt genieten, als de merries naar buiten gebracht waren dan stond Glory al in de box te huppelen en bracht mijn man hem naar het land. Glory ging dan eerst een ronde rondom de merries draven om de meiden even te charmeren van zijn buitengewone draf, schitterend om te zien. Als hij dat gedaan had dan ging ie de groep splitsen in 2 groepjes. Vermakelijk was dat. En dan ging hij alle merries bij langs. Hij was een heerlijke hengst die Glory en ook heel vriendelijk voor maidenmerries. Die jonge merries zijn in het begin altijd een beetje bang, maar hij gedroeg zich als een gentleman en zo kwam hij dus bij Caroline terecht ook een jong merrietje die hengstig was en ontzettend bang. Maar hij nam rustig de tijd en pas de volgende dag laat in de middag wilde ze gedekt worden.Toen ze de smaak te pakken had wilde ze steeds weer en bood zich steeds aan. Nou die Glory had het op het laatst niet meer en melde zich uren later bij het hek, helemaal afgepeigerd. Nou na de hengstigheid hebben ze een innige vriendschap gehouden, heel vaak liepen ze bij elkaar en caroline was ook niet zuur op hem toen ze al lang drachtig was. Het jaar daarop hebben we een hengstje bij de merrie gevangen. Dus wij hebben er goede ervaringen mee. Trouwens Glory Days is later weer naar Schotland verkocht en leeft al jaren weer op de Happlewood Stud waar hij nog steeds dekt.