uitspraken van Emiel Voest

Moderators: Sica, C_arola, Neonlight, balance

 
 
Shaienne

Berichten: 4933
Geregistreerd: 02-04-01
Woonplaats: Vaassen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-04-01 16:43

Ik las dit in het boek : Het paard als partner. Ik schrok er erg van toen ik dit las, ik herkende mezelf erin.
Graag zou ik jullie mening willen hebben. Wat jullie van Natural Horsemanship vinden en over deze uitspraak.

[img]../upload/273/emiel1.jpg[/img]

Ik hoop dat het een beetje duidelijk is Lachen


Nimber

Berichten: 26547
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-04-01 17:06

Ik ben het wel met deze uitspraak eens.
Ben op Paard 2000 er eens goed voor gaan zitten bij zijn clinic.
Hij vertelde het allemaal op een erg leuke manier vond ik.
Hij legde ook uit dat veel dressuurruiters raar zouden kijken maar dat je met je gewicht een eind kan komen.
Hij kon dat paard(van coverdale aan de wieselseenkweg) met zijntouwhalster netjes nagevelijk rijden en inderdaad laten wijken etc op gewicht.
Grappig is dat Jan ook zo les geeft je kent de opmerkingen wel benen,benen en alleen maar ontspannen die hand en vanaf je binnenbeen na je buitenteugel weg rijden.
Ik heb het thuis ook uitgeprobeerd en Ik kan zonder teugels halthouden en zelfs voltes 10 mtr draaien of a afwenden en recht houden.
het loslongeren etc. mhhh ik zal niet zeggen dat het onzin is maar kan mezelf er niet echt in vinden.
ikzelf versta onder NH gewoon verstandig en eerlijk met je paard omgaan

http://www.kimtelgen.nl
Cranio sacraal therapeut en instructrice

Shaienne

Berichten: 4933
Geregistreerd: 02-04-01
Woonplaats: Vaassen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-04-01 17:17

Ja dat grondwerken doe ik wel, het is fantastisch, echt waar!!

jantina

Berichten: 12359
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-04-01 18:14

Ik ben niet zo NH erig. Ik vind een klein beetje dat iedereen die lui heel hard nadoet, zonder er over na te denken.
(nou ja, iedereen is niet goed gezegd, maar you get my point)

Ik vind dat als je nadenkt over wat je met je paard doet, je al een heel eind komt. Ik wil daarmee niet zeggen dat NH onzin is hoor! Ik vind het een heel goed hulpmiddel om beter met je paard om te gaan.
Maar ik doe er zelf niet aan. Ik pik wel kleine dingetjes mee, maar aan grondwerk bv. doe ik niet.

Ik vind dus als je iets doet, moet je het niet doen omdat een ander het ook doet. Je moet het doen omdat je erover nagedacht hebt en denkt dat het je zal helpen.

moekoekoe
Berichten: 3433
Geregistreerd: 02-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-04-01 18:21

Ik vind die Emiel Voest vreselijk!!!Sommige dingen ben ik wel met hem eens, maar hij overdrijft het nogal vind ik.
Hij staat altijd op beursen met paarden 'die nog nooit wat gezien hebben', maar dan herken je dat paard nog van de vorige keer. Aan de andere kant ken ik iemand met een heel gefrustreerd paard, die daar geweest is en hij reed het paard zo op dat bareback zadeltjes van 'm en met dat halstertje. Totaal ontspannen etc. Dat vind ik dan wel weer knap, hij had dat paard nooit eerder gezien.
Maar toch, it's not my piece of cake..

Heike
Mede-oprichtster

Berichten: 17804
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Gemert

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-04-01 19:24

Emiel voest heeft erge goede ideen maar de man is erg commercieel geworden. Ik heb hem ook eens tijdens een clinic een paar jaar terug gezinen. helemaal anders dan nu. hij verteld zijn verhaal en de paarden kennen het kunstje.

Over natural Horsemanship....dat is wat anders. Vraag aan verschillende paardenmensen wat dit is en je zult verschillende antwoorden krijgen. De meeste antwoorden zullen neerkomen op 'paardvriendelijk omgaan met je paard' De volgende vraag is dan natuurlijk; "maar wat is dat dan, paardvriendelijk omgaan met je paard". Je hoort dan kreten als: Je verdiepen in de leefwijze en gedachten gang van het paard, of woorden als respect en vertrouwen. Bla...bla...bla.. wat betekend het nu echt voor jou!

De laatste jaren is N.H een hype. Iedereen wil opeens 'anders' omgaan met het paard. Maar is dat wel zo paardvriendelijk. Vanuit het paard gezien eigenlijk niet. Een paard heeft behoefte aan leiderschap, duidelijkheid en grenzen stellen. Het 'anders' omgaan met je paard schept juist onduidelijkheid.

Dan zijn er die mensen die met een lang teugeltje gaan rijden en niet teveel vragen van het paard. Het paard zou dan gelukkig zijn. Niets is minder waar. Het paard is niet gemaakt om ons te dragen. Dus als je dan toch op zijn rug klimt moet je hem ook zo trainen dat hij zijn werk aankan. Je leert een paard ander lopen met een gewicht op zijn rug. Je moet zijn spieren sterker maken en het allerbelangrijkste altijd de controle bewaren.

Maar wat is nu het meest 'natuurlijk'. Is het beter om met zadel te rijden of zonder…rijden met bit of zonder…rijden met lange teugel of op maat…longeerzweep of alleen een touw. En dan zijn er nog al die methodes en evenveel boeken, videobanden of 'paardenfluisteraars'. Je zou door de bomen het bos niet meer zien. Laat je niet verleiden door anderen. Luister naar jezelf en luister naar anderen. Leer ervan en onthoud wat voor jou van toepassing is. Ben je een echte dressuurruiter en zie je het niet om met een lang teugeltje te gaan rijden…. Dan kunnen toch de N.H methodes ook voor jou leerzaam zijn. Ze geven je een andere kijk op de dingen.

Dus gewoon zelf nadenken over de dingen. naar iedereen luisteren en die dingen oppikken die voor jou goed voelen.

als ik terugkijk op mijn omgang mer julius en nu met barley vind ik dat ik tevreden ben. Natuurlijk maak ik fouten maar ik ben me wel bewust van wat ik doen. En daar draaid het eigenlijk om.


Pff lang stuk geworden

Paardentweet: Zag laatst een meisje onderweg naar haar paard met kogelvrijvest aan.
Dat paardrijden is ook niet meer wat het geweest is..
[IM] Julius....16 jaar alweer...

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-04-01 19:29

[quote]
Op 2001-04-11 19:14, schreef jantina:
Ik vind een klein beetje dat iedereen die lui heel hard nadoet, zonder er over na te denken.

Meer dan eens. Zelf ben ik erg intensief met mijn paard bezig en ik doe ook los longeren en mijn paard reageert ook op de kleinste dingetjes en ik maak gebruik van dezelfde wijsheden als EV. Alleen ik heb ze niet van EV maar gewoon vroeger geleerd van ervaren paardenmensen.
Mijn paard loopt ook voor groot gedeelte op zit en been, zo min mogelijk op het bit. Pas als ie met zijn aanleuning kliert komt mijn hand erbij.
EV was laatst bij ons op stal met een paard bezig en sorry, ik was niet onder de indruk vna zijn techniek en ook niet van het resultaat. Geen tovenarij dus. Er ging een dame op en die kwam ook niet verder dan bokken en steigeren.
Wat ik heb bereikt heb ik een tijdje over gedaan, dat doet EV mij niet na in 20 minuten, echt niet.
Geen voest voor mij, wel met verstand met je paard bezig zijn. Als je dan ijzer in zijn mond hangt en aan je laarzen dan ben je verplicht daar voorzichtig mee te zijn.
Voest probeert zieltjes te winnen via de 'schuldgevoel-benadering' erg triest en goedkoop vind ik dat.

sanderijn
Berichten: 5643
Geregistreerd: 12-01-01
Woonplaats: daar waar het altijd lijkt te waaien....

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-04-01 20:00

tja eigenlijk herken ik mijzelf daarin helemaal niet(het stukje van emielvoest)mijn omgaan met paarden is gebaseerd op mijn eigen intuitie,en dat doe ik al 14 jaar zo.en nu al die N H methodes er zijn,komen veel van mijn eigen werkwijze overeen met die ideeen,zonder dat ik daarvoor ooit zo'n boek had gelezen.sommige dingen vind ik wel goed en andere dingen niet.uiteindelijk blijf ik bij mijn eigen gevoel.ik probeer alles wat ik met een paard/pony doe eerst op een rustig vriendelijke manier,als er zich een probleem optreed dan ga ik eerst bij mezelf te raden wat IK verkeerd doe,en dan probeer ik dingen uit.kom ik er zelf niet uit dan vraag ik raad aan mensen die mij kunnen observeren om te zien wat er verkeerd gaat.en als allerlaatste middel kan ik wel eens zeggen nu moet er gewoon een flinke tik uitgedeeld worden want het paard neemt een loopje met mij.maar daarna als het paard het ook maar weer 1 sec. goed doet beloon ik weer,dat is ook min of meer mijn methode,veel belonen door positief te stimuleren en negatief geen aandacht schenken.ik weet ook niet altijd alles maar ben in staat om altijd eerst bij mezelf te zoeken hoe dingen op te lossen,en vooral ook openstaan voor advies van een ander.
en longeren heeft geen functie als jeje paard niet bijzet,want dan slinger je hem alleen maar in de rondte zonder dat ie zich gymnastiseerd,longeren heeft bij mij als doel gymnastiseren en dat verkrijg je door een hulpteugel te gebruiken.als mijn paardje een rustdag heeft mag ie los rondrennen wat ie wil.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-04-01 00:24

Dat los longeren doe ik in een ronde bak en mijn paard en ik hebben dan een rustdag, we spelen een beetje en doen wat. Hij loopt wel natuurlijk.
Echt longeren is inderdaad meer dan beweging geven daar komt heel wat bij kijken.
Maar als je nou een Lammert Haanstra aan het werk ziet, dan zie je dat ook hij zijn paard op allerlei punten bewerkt en niet alleen met longe en zweep.
Wat Sanderijn zegt klopt, zo ervaar ik het ook. NH"ers komen aan met dingen waarvan ik echt denk 'what else is new?'.

moekoekoe
Berichten: 3433
Geregistreerd: 02-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-04-01 08:03

Ik hoorde laatst van iemand die naar haar paard hinnikt bij wijze van begroeting. Dan denk ik:" Tja..." Ze moet vooral lekker hinniken hoor, doe waar je je goed bij voelt. Ik denk dat mijn paarden heel verbaasd kijken als ik al hinnikend aankom...hihi..ik zie die koppies nu al voor me!!!

Nimber

Berichten: 26547
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-04-01 08:28

niet alleen je paarden maar vooral mijn medestalgenoten haha

http://www.kimtelgen.nl
Cranio sacraal therapeut en instructrice

Mieke
Berichten: 6925
Geregistreerd: 09-02-01
Woonplaats: NH

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-04-01 08:52

Ik denk dat de echt heel goede ruiters (en grooms, vergeet die niet!) al een heleboel dingen volautomatisch goed doen, die wij amateurs niet altijd even goed doen. Die topruiters hebben een Emiel ook helemaal niet nodig.

Ik ben jaren geleden bij Emiel geweest, hij zat toen nog op terschelling, en dat hele NH was nog helemaal niet bekend. Het loswerken met een paard had ik daarvoor nog nooit gedaan, maar dit werkt bijzonder goed om de verstandhouding tussen paard en ruiter (eigenaar) duidelijk te maken. Het moeilijkste vind ik om dit dan ook onder het zadel toe te passen.

het gaat gewoon om duidelijkheid en hoe je dat precies doet maakt denk ik niet zo veel uit, als je paard het maar begrijpt en niet bang van je wordt. Paarden slaan en schoppen elkaar ook, dus het idee dat je bij NH nooit je paard een tik mag geven vind ik ook niet kloppen. Als Toon niet loopt na een been- en spoorhulp, krijgt hij gewoon een tik. Dat is ook duidelijkheid!

Het goede van Emiel vind ik dat hij je aan het denken zet dat je niet alles maar aan moet nemen omdat dat nou eenmaal zo is en altijd zo is geweest. Kritisch blijven, maar ook naar hem toe!

En Emiel zegt zelf ook dat er niets natuurlijks is aan op een paard te gaan zitten, dus die term Natural Horsemanship kan wat hem betreft ook de vuilnisbak in.
En dat geldt ook voor de z.g. term "paardenfluisteraars".

Ik denk dat we allemaal wel wat van hem op kunnen steken, maar we hoeven hem niet blindelings te volgen alsof hij een goeroe is. Ook steek ik graag dingen op van bijv. western, springruiters, enduranceruiters, ga naar div. clinics etc. Je bent nooit uitgeleerd en je weet nooit waar je je opgedane kennis voor kunt gebruiken!

Heb ooit eens van iemand gehoord: wees een spons en zuig alles op. Je kunt het altijd weer ergens voor gebruiken! Party!!

Groetjes Mieke

Marieke
Berichten: 1343
Geregistreerd: 31-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-04-01 09:17

Wij hebben bij Pony Express een item gedraaid met Emiel. Bij het maken van het item bij hem thuis (hebben jullie het trouwens gezien?)viel onmiddelijk op dat Emiel duidelijke taal spreekt. Ik vond het leuk om er naar te kijken en te luisteren. Na de uitzending heb ik vooral veel reacties gehad van niet paarden mensen. Zij kijken nu met hele andere ogen naar paarden. Ik persoonlijk vind dat een ieder die heel bewust bezig is met zijn/ haar paard en het dier probeert te begrijpen, goed bezig is. Er zijn gewoon dingen waar je even over na moet gaan denken. Wie heeft bijv. bedacht dat je alleen maar aan de linker kant op mag stappen? waarom mag je op de manege geen eens rechts opstappen? Heeft iemand een idee?

Emiel laat je even bewust kijken naar bepaalde dingen. Dit is nooit verkeerd. Doe met de informatie wat je zelf wilt. Gebruik wat je kan gebruiken.

Met mijn eigen paard heb ik ook bepaalde dingen die ik anders doe dan andere. Mensen vinden dat af en toe ook gek. Ik trek me daar niks van aan, omdat het voor mij en mijn paard werkt. Er is resultaat.

Ik zie liever mensen die bewust bezig zijn met hun paarden, dan mensen die klakkeloos dingen aannemen en doen.

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-04-01 10:03

Ik ben het toch niet helemaal eens met Emiel Voest. Wij hebben die dieren ook om op te rijden. Juist omwille van die dieren moet je zorgen dat het rijden goed gaat maar dan moeten ze wel leren wat je van ze wil. Zo'n paard begrijpt echt niet dat hij langer "jong" blijft als hij goed gegymnastiseerd wordt in zijn rug en tegelijkertijd minder kwetsbaar wordt voor blessures. En gymnastiseren is dressuur. Ik vind dressuur belangrijk voor het behoud van mijn paard (hij moet oud worden en lang mee kunnen onder het zadel). Daarnaast moet je een paard leren meteen te reageren op lichte hulpen en dan moet je wel eens even streng en consequent zijn (wat op dat moment best vervelend is voor het paard). Maar op langere termijn plukt het paard de vruchten daarvan: fijne lichte hulpen waardoor hij niet gestoord wordt in zijn balans. Dus nee, hoewel Emiel misschien veel van paarden snapt, snapt hij kennelijk niet veel van paardrijden.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-04-01 10:27

Vind ik ook Desiree en het hele schuldgevoelprinicipe staat mij niet aan.
Doel van een paard rijden is toch om een fijn paard te 'creeeren'om op te rijden. Vanuit ontspanning of subtiele hulpen, de harmonie, daar streven wij toch naar. Inderdaad met paardrijden moet emiel zich maar niet mee bemoeien.

Mieke
Berichten: 6925
Geregistreerd: 09-02-01
Woonplaats: NH

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-04-01 10:55

Desiree en Lovely, wat jullie nu zeggen is precies wat Emiel zelf ook zegt. Een paard moet gegymnastiseerd worden als er iemand op wil zitten, want het is niet natuurlijk voor zo'n dier om met zo'n gek van zeventig kilo op zijn rug rond te rennen. Het paard moet zijn bovenlijn rond maken, en daar zijn we het allemaal mee eens. Dus geen vaag gedoe met een lang teugeltje en op de voorhand vooral maar vriendelijk zitten te wezen.

En Emiel is ook bezig om het paard op zo minimaal mogelijke hulpen te laten reageren, hij laat alleen een hoop poespas weg. Hij is gediplomeerd Orun instructeur en kan enorm goed rijden, hij vindt alleen dat alles minder moet kunnen en dat is precies wat bijv. Anky ook altijd zegt: minder is meer.

Wij doen vaak veel te ingewikkeld en dat is niet nodig: draai voor het afwenden je lichaam wat naar de richting waar je heen wilt en je binnenhand komt vanzelf van de hals, je buitenteugel meteen tegen de hals en je buitenbeen drukt automatisch tegen het paard aan en je binnenbeen blijft eraf. Om het paard dit te leren doet hij het heel overdreven, maar geleidelijk aan steeds minder. Dit is hetzelfde principe als bij de dressuur, alleen worden ons allerlei hulpen geleerd in bepaalde volgorde.

Echt, er is niet zoveel verschil, hij maakt alleen wat meer gebruik van het natuurlijk vluchtinstinct van een paard.

Ik kan je aanraden om eens een clinic van hem bij te wonen. Het gaat hem voornamelijk om de basis op een andere manier aan te leren, waardoor je gewoon dressuren of springen of western rijden kunt. Zijn idee is dat het paard het uitgangspunt moet zijn en niet de sport die je wilt beoefenen, ga wat meer uit van hetgeen het dier je vertelt.

En dat is wel goed denk ik, ik vind dat we niet te zwart-wit moeten zijn.

Zelf heb ik Emiel de afgelopen jaren meerdere keren met veel verschillende paarden aan het werk gezien (o.a. afgelopen zondag in Bentveld) en pik er steeds weer dingen uit die ik leerzaam vindt, maar ik doe niet klakkeloos iets omdat hij dat ook doet. Daar waarschuwt hij zelf ook voor: denk na, wees kritisch!!!

Is het echt in het belang van het paard dat hij de hele dag in een hok van 3x3 m staat en per dag een uurtje gegymnastiseerd wordt in een binnenbak? Hoe vaak gaat dat niet zo?

Groetjes Mieke

UrbanL

Berichten: 14584
Geregistreerd: 22-02-01
Woonplaats: Somewhere only I know....

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-04-01 10:58

Emiel was een half jaar geleden bij ons op de manege voor een demo. En hij heeft Leys ervoor gebruikt erg gaaf was dat. Leys is namelijk absoluut geen mannenpaard en was ook niet blij in het begin oren plat in zijn nek bokken/slaan richting hem. Maar na een paar rondje ontspannende hij zich en begon te likken en zijn oren te draaien. Ik heb hier zelf veel van geleerd we hebben erna ook nog even op stal met hem gewerkt omdat hij daar zo bang is. Ik kijk en ga nu heel anders met hem om.

Zilfia´s Hoeve is nogal een spring en dressuur manege. Western en NH is maar raar en onzinnig. Er heeft een meisje gestaan die Western en NH deed die werd bijna de bak uitgekeken was wel sneu. Ik ben het daar niet mee eens oke in spring en dressuur ook maar NH doe ik ook en kijk goed hoe hij dan reageerd.

Wat ik wel jammer vond van de demo die hij gaaf is dat er een behoorlijke entree betaald moest worden daardoor kwamen maar weinig tot geen mensen van Zh kijken Boos! .

Ik had zo gehoopt dat er van een aantal mensen de ogen eens open gingen.

Erna heb ik het boek van Monty Roberts gelezen en was zeer onder de indruk. Boek is echt aan aanrader.

Gr Pris

Leef en Strijd vergeet het einddoel Maak de reis
tem je angst en hou je dromen niet gevangen
adem vrij alles gaat voorbij wat niet geniet dat gaat verloren voor altijd ♥

Leef en strijd - 3JS

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-04-01 13:29

Hoi Mieke, wat jij zegt, met simpele dingen een paard iets kunnen laten doen, dat leer ik zelf andere mensen ook. Inderdaad laat ik ze merken wat het effect op hun paard is, als ze met hun bovenlichaam naar binnen of naar buiten draaien (het paard gaat dan naar binnen of buiten). Ook leer ik ze aan om gebruik te maken van hun gewicht: hoe minder je in de mond van een paard hoeft te zitten, hoe meer hij in de houding blijft lopen, teugels zijn storend en daarmee komt het paard juist in verzet. Veel dingen die Emiel Voest zegt weet ik inmiddels ook, en ik gebruik die dingen ook. Maar ik moet soms toch streng zijn tegen mijn paard als hij iets moet doen wat hij moeilijk vindt en dus liever niet doet.

Mieke
Berichten: 6925
Geregistreerd: 09-02-01
Woonplaats: NH

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-04-01 14:08

Maar Emiel is ook heel streng en duidelijk naar zijn paarden toe. Hij slaat en schopt ze alleen niet. Zijn keus. Persoonlijk denk ik niet dat een paard er wakker van ligt als hij een tik krijgt als hij het verdient. Ze zijn heus niet gek hoor en ook niet van suiker.

Maar wat ik bedoelde te zeggen was dat Emiel helemaal niet zo anders is als velen denken. Hij geeft niets om wedstrijden, maar hij kan zich qua rijkunst meten met vele zeer goede ruiters. Hij wordt in een hoekje gesmeten met een hoop van die andere figuren (baalbergen enzo, nou, laat die maar zitten), maar hij probeert mensen alleen maar wakker te schudden. Neem dat voorbeeld van links opstappen, gek dat alle paarden zo scheef zijn! Iedereen doet dat zo omdat het nou eenmaal zo hoort (komt oorspronkelijk uit het leger) en zo zijn er heel veel dingen, waarover niemand nadenkt.

Groetjes Mieke

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-04-01 14:16

Mieke, ik bedoel wat Desiree bedoelt en ik wil er nog iets aan toevoegen: hetgene waar Emiel boelveel centjes mee verdient wist ik ALLANG!!! Dus om even op mijn strepen te gaan staan: ik ga NIET naar een clinic, want de man kan mij niks nieuws vertellen. Ik ga ook helemaal NIKS op zijn manier doen, want de manier die ik hanteer sinds ik met paarden begon werkt prima. Daarbij komt dat ik absoluut niet met een of ander vaag touw dingen ga doen in een lichaamstaal die ik aan moet gaan leren en niet mijn natuurlijke is. De man gaat mij helemaal niks aanpraten, want dat zou nog een interessante discussie kunnen worden.
Zijn manier van werken vind ik nogal goedkoop en het is jammer dat jan en alleman erin tuint, maar bovendien doet hij net alsof HIJ het allemaal bedacht heeft. Maar dat is dus niet waar.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-04-01 14:21

Oh ja Marieke, ik zal dan wel een slijtage in mijn rechterarm oplopen omdat ik altijd rechts schakel in de auto???
Er zijn evenveel paarden linksom als rechtsom scheef, maar heeft Emiel wel eens uitgelegd hoe het scheefgaan en rechtrichten in elkaar zit en waarom je het doet??

Een paard in de natuur loopt scheef, net als mensen,honden, etc. Omdat wij erop willen zitten zijn we aan het paard verplicht hem daar de mogelijkheden voor te geven, daarom trainen we een paard, zodat hij het -door ons- gevraagde werk aankan. Het doel van dressuur is je paard te ontwikkelen zodat ie li en re even sterk en even soepel wordt, recht dus. Daardoor geven we het paard de lichamelijke voorwaarde.
Scheefgaan is dus NATUUR en heeft geenszins iets te maken met het opstappen! Laat je toch niet alles aanpraten!.

Mieke
Berichten: 6925
Geregistreerd: 09-02-01
Woonplaats: NH

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-04-01 15:32

<IMG SRC="/forums/images/smiles/shout.gif"> HALLOOOO LOVELY! Dat zeg ik toch ook!!

Misschien moet je mijn berichtjes even beter lezen?

Voel je je aangevallen of zo???

Enne... misschien moet je eerst eens een clinic van hem volgen voordat je oordeelt?

Je reageert knap heftig, terwijl ik probeer uit te leggen dat hij hetzelfde voor ogen heeft als jij en ik: je paard trainen om rechtgericht e.d. de ruiter zo goed mogelijk te kunnen dragen. Hij heeft daar geen sporen, zweep en bit voor nodig, maar hij zegt zelf dat hij niemand verbiedt om deze hulpmiddelen te gebruiken. Maar als wij ruiters zo vreselijk ons best doen om ons paard onder het zadel recht te krijgen, we misschien beter niet altijd links op kunnen stappen en hem altijd aan de linkerkant leiden. Emiel vindt dat je als ruiter gewoon beter na moet denken over wat je doet en niet klakkeloos alles maar aan moet nemen.

En dat doe ik ook niet van hem, als je tenminste mijn berichtjes goed gelezen heb: ik laat me zeker niet alles aanpraten, ook niet door jou, Lovely.

Verder hou ik hiermee op, want je bent duidelijk niet van plan om je ergens in te verdiepen.

Ben geen Emielvolger of zo, gewoon iemand die de zaken van alle kanten bekijkt. Probeer jij maar eens rechts op te stappen. Veel succes.

Mieke

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Mieke op 2001-04-12 16:35 ]</font>

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-04-01 16:27

Meneer Voest was van het weekend bij ons op stal met een paard bezig en dat heb ik aandachtig bekeken.
Verder heb ik mij allang verdiept in de zienswijzen van Voest, vandaar mijn mening.
Ik ga dus echt niet naar een clinic.
Scheefgaan onder het zadel los je niet op door rechts op te stappen of rechts te leiden. Dat verbeter je alleen door je paard verstandig te trainen.
BTW ik doe alles links en rechts bij mijn paard en met mijn paard.

Shaienne

Berichten: 4933
Geregistreerd: 02-04-01
Woonplaats: Vaassen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-04-01 17:27

wow...veel reacties.
Ik wil alleen even...ik weet niet wie dat schreef, maar wat een onzin als ze zegt dat mensen Emiel Voest NADOEN en alles klakkeloos volgen.

Als NH je nou gewoon aanspreekt?
Misschein rijdt jij wel dressuur. Dan doe je toch ook 50% van alle ruiters op de wereld (ik zeg maar wat) na?? Dan volg jij toch ook alles klakkeloos?

Ik vind dat echt onzin. En ook dat ze zeggen dat paarden gemaakt zijn om mensen te dragen, nou ik denk het toch echt niet. Dan bedoel je dat ze gemaakt zijn om over hoge hindernissen te springen en rare pasjes te maken zoals piaffe en passage DAAR ZIJN PAARDEN ECHT NIET VOOR GEMAAKT
Fietsen zijn gemaakt om erop te rijden ja...


Nimber

Berichten: 26547
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-04-01 17:37

rare pasjes als piaffe en pasage... mhhh zou toch maar eens na een veulen in de wei gaan kijken heb je wel eens gezien dat ze heel langzaam naast een stappende mammie gaan draven (op de plaats?) kijk maar eens hoeveel galopwissels een veulen maakt zelfs om de pas en vooral de galop halt en halt galop wisselingen.
Dressuur is voornamelijk dingen die een paard van nature al doet alleen zo (dus over de rug en nagevelijk) dat hij er geen blesure van krijgt als wij op die rug rondhobbelen.
Wat meike trouwens bedoelde met klakeloos nadoen is dat er veel mensen na een boek van NH of naar 1 clinic zelf ook precies naproberen te doen wat diegene in dat boek deed alleen behersen deze leken de taal amper of niet goed of slaan ze maar vast een hoofdstuk over omdat het niet leuk was als je echt aan Nh wilt doen red je het niet alleen met een boek net zomin dat je de Z red met nooit les en alleen maar 1 boekje.
Als je echt aan NH wilt doen moet je vooral kijken en luisteren naar je paard en als je precies zoals die en die wilt doen moet je les gaan nemen bij diegene.
Omdat het de normaalste zaak is om dres. of spring les te nemen zijn er veel minder mensen die klakkeloos anky nadoen bij een goede instructeur moet je namelijk nadenken bij wat je doet alleen is het moeilijk om echt een NH instructeur te zoeken.

http://www.kimtelgen.nl
Cranio sacraal therapeut en instructrice


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Amazonbot, Kimmej en 39 bezoekers