Help, dilemma. Stoppen met opleiding - iets met paarden?

Moderators: Mjetterd, Dani, ynskek, Ladybird, xingridx, Polly, Hanmar

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
daffene

Berichten: 1994
Geregistreerd: 26-11-05

Help, dilemma. Stoppen met opleiding - iets met paarden?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 04-02-08 23:35

Ik sta een beetje voor een dilemma.

Op dit moment studeer ik Geestelijke Gezondheidkunde aan de universiteit van Maastricht. Ik doe nu voor de tweede keer het derdejaar, maar (ook door omstandigheden) ziet het ernaar uit dat ik ook dit jaar het papiertje niet op zak ga krijgen. En eerlijk gezegd, ontbreekt op dit moment ook elke vorm van motivatie, mede omdat ik erg twijfel of ik het wel echt leuk vind en of ik er later wel iets mee wil gaan doen. Ik zit er dus erg aan te denken om gewoon te stoppen met mijn opleiding en iets anders te gaan doen.

Maar wat wil ik dan wel? Nou eigenlijk heb ik altijd iets met paarden willen doen. Dus ik ben wat aan het orienteren op het gebied van paardenopleidingen.

Dus, mijn vraag: Welke opleidingen zijn er, wie heeft er ervaringen (zowel positief als negatief) over verschillende opleidingen en wat zouden jullie mij aanraden?

Brand los Haha!

Born2BCrazy

Berichten: 3953
Geregistreerd: 09-04-05

Re: Help, dilemma. Stoppen met opleiding - iets met paarden?

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-02-08 23:42

Maar waarom, als je zo goed kan leren? Ach gut

Anoniem

Re: Help, dilemma. Stoppen met opleiding - iets met paarden?

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-02-08 23:46

Ik zou geen paardenopleiding gaan doen, maar een studiejaar er tussenuit gaan om in de paarden te werken. Doe je een hoop ervaring op, en ben je waarschijnlijk blij dat je weer terug naar je studie mag Knipoog

Als je je eigen rijden wilt bijspijkeren: zorg dat je op een plek komt waar je echt goede instructie kunt krijgen. Als het je om het rijden te doen is, kun je beter zorgen dat je dagelijks les krijgt met je eigen paard, dan dat je er misschien 8 op een dag rijdt maar geen fijne paarden te rijden krijgt en geen goede begeleiding daarin krijgt. Ook al houdt het misschien in dat je de rest van de dag aan het vegen en het poetsen bent.

daffene

Berichten: 1994
Geregistreerd: 26-11-05

Re: Help, dilemma. Stoppen met opleiding - iets met paarden?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 04-02-08 23:52

Dankjullie wel voor de snelle reacties.

Jullie zouden het dus niet aanraden bv een opleiding tot instructrice of iets dergelijks te gaan doen? Het probleem bij mijn huidige studie is gewoon dat ik het niet interessant genoeg vind, en ik denk dat als ik iets (maakt niet uit wat, ik neem aan dat je veel verschillende kanten op kunt in de paarden?) doe met paarden ik dat wel echt leuk zal vinden. (Heb overigens zelf geen eigen paard).

Casarell

Berichten: 9603
Geregistreerd: 15-02-06
Woonplaats: Drunen

Re: Help, dilemma. Stoppen met opleiding - iets met paarden?

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-02-08 23:53

Met paarden werken doe je voor de hobby, en vaak verdien je niet eens het minimum loon omdat het vaak zwart is, of je ergens intern zit en kost en inwoning moet betalen!! Bovendien zijn er een hoop stallen die misbruik maken van het personeel, of hun zaken niet goed geregeld hebben.

Ik raad ook iedereen aan om eens heel goed erover na te denken.. de meeste mensen die iets met paarden hebben geleerd, stoppen na een aantal jaar vanzelf met de paarden, en heb je je opleiding weg gegooid..

Als je dan toch een goeie opleiding met paarden wilt zou ik Warendorf willen adviseren omdat deze van veel hoger niveau is..
Maar wil je gewoon het allround werk doen, mesten, rijden, beleren etc.. ga dan in opleiding bij een goeie stal.. daar leer je meer als op school.
Wil je les geven (of evt zelf een stal opzetten) en zelf hoger op komen, doe dan Warendorf in Duitsland..

Wil je het echt, en heb je 200% inzet... zou ik zeggen ga ervoor..
Ik heb wel een opleiding paardenhouderij en paardensport, en werk wel nog steeds in de paarden, en geniet er (bijna) elke dag van!!! Maar ik doe het niet voor het geld...

daffene

Berichten: 1994
Geregistreerd: 26-11-05

Re: Help, dilemma. Stoppen met opleiding - iets met paarden?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 04-02-08 23:55

@femmefatale1: Is dat de opleiding die jij gedaan hebt?

Zelke
Berichten: 1444
Geregistreerd: 18-07-04
Woonplaats: Neerpelt, Belgie.

Re: Help, dilemma. Stoppen met opleiding - iets met paarden?

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-02-08 23:56

heb je een site of iets van warendorf in duitsland?? ben wel eens benieuwd nu.

Anoniem

Re: Help, dilemma. Stoppen met opleiding - iets met paarden?

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-02-08 00:01

Er zijn heel veel verschillende manieren waarop je van paarden je beroep kunt maken. Als je niet veel ervaring hebt in het rijden zou ik je persoonlijk afraden om op de traditionele manier van handel en lesgeven "in de paarden" te willen werken. Tenzij je het misschien ziet zitten om voltijds op een manege te willen werken. Maar bedenk dan wel dat salaris en arbeidsvoorwaarden heel anders zullen zijn dan wanneer je (welke dan ook) een afgeronde universitaire studie op zak hebt. Het moet niet alleen leuk voor nu zijn, maar ook leuk voor later Knipoog

Als je - en ik noem nu maar gewoon een willekeurige zijstraat - "iets met paarden" wilt doen, valt daar ook onder bijv het organiseren van evenementen (denk aan Jumping Amsterdam oid). Maar dan kun je dat beter via een algemene marketing/communicatie opleiding bij een dergelijke organisatie binnenkomen met "paardeninteresse" als aanvulling op je cv. Die banen liggen niet voor het oprapen en de kans is groter dat je voor je de vacature tegenkomt eerst nog een paar keer bij een "normaal" bedrijf moet solliciteren. En die zien je aankomen met een paardenopleiding (tenzij je jezelf heel erg goed kunt verkopen)

Er is een allerhande wildgroei aan opleidingen. Ik zou je aanraden je eerst eens te verdiepen in wát je wil doen, en dat wat verder uit te specificeren dan "iets met paarden" en dan te bekijken wat je daar op de korte termijn, maar ook op de langere termijn mee kunt.

Als het je puur om een break op studiegebied te doen is zou ik lekker eens een jaartje gaan fröbelen tot je wat beter weet wat je wilt, daar is nog nooit iemand slechter van geworden. Maar verspeel er niet je studiefinanciering en andere mogelijkheden mee.

Casarell

Berichten: 9603
Geregistreerd: 15-02-06
Woonplaats: Drunen

Re: Help, dilemma. Stoppen met opleiding - iets met paarden?

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-02-08 00:05

Ik heb zelf Deurne gedaan, maar al wel een hele tijd geleden, toen was het nog streng en hard.. Whoosh!
Tegenwoordig kan iedereen op Deurne terecht, en is het niveau erg gedaald.
Bovendien zijn mijn klasgenoten van toen voor 90% gestopt met de paarden.. of doen het nu echt alleen voor de fun.

Vandaar mijn advies voor Warendorf.. heb er geen site van, maar met google kom je er vast ook.. Haha!
Laatst bijgewerkt door Casarell op 05-02-08 00:08, in het totaal 1 keer bewerkt

daffene

Berichten: 1994
Geregistreerd: 26-11-05

Re: Help, dilemma. Stoppen met opleiding - iets met paarden?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 05-02-08 00:08

@Zep, hetgene dat mij erg aansprak waren de opleidingen NHB Deurne Paardensport, Horse & Health of Horse & Leisure. Maar zoiets zou je dus niet aanraden?

Anoniem

Re: Help, dilemma. Stoppen met opleiding - iets met paarden?

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-02-08 00:15

Bedenk eens wat je ermee kunt, en wat je ermee wilt. Zet het eens af dat het MBO opleidingen zijn, tegenover een WO opleiding die je nu volgt. Bekijk dan even over langere termijn het carriereperspectief en trek je conclusies. Tuurlijk maakt geld niet gelukkig, maar het is wel fijn als je genoeg verdient om bijvoorbeeld je eigen huis te kopen.

Probeer eens andersom te denken. Denk niet in opleidingen die je gezien hebt, maar benoem je eigen competenties eens. Waar ben je goed in, wat vind je leuk, en waar zou je op de langere termijn naartoe willen.

itsmemelin
Berichten: 51
Geregistreerd: 18-09-05
Woonplaats: Bakkum

Re: Help, dilemma. Stoppen met opleiding - iets met paarden?

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-02-08 00:24

heb ook een opleiding paardhouderij gedaan en ik raad het niet aan.
ben na 1 jaar werken op een manege gestopt omdat je te veel zware werkzaamheden moest doen voor echt erg weinig geld.
kon hiermee zeker niet rond komen.
heb buiten de werk dagen een orun curssus afgerond en ben toen in de horeca gaan werken.
wil hier mijn eigen zaakje mee beginnen en paarden houd ik dan als hobby en met de orunopleiding kan ik altijd laternog les geven.
tuurlijk zijn er ook stallen waar je wel goed betaald word.
het is denk beter om idd eerst een jaartje te gaan werken bij een stal en dan pas te gaan denken over het volgen van een opleiding. succes

daffene

Berichten: 1994
Geregistreerd: 26-11-05

Re: Help, dilemma. Stoppen met opleiding - iets met paarden?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 05-02-08 00:37

Tuurlijk, geld is ook fijn. De reden dat ik nu een W.O. studie doe en ik niet meteen naar bv Deurne ben gegaan is omdat mijn omgeving (zullen we het maar even noemen) altijd gezegd heeft, jij hebt de competenties om gemakkelijk een universitaire studie te kunnen halen, het is "zonde" om dan bijvoorbeeld een MBO studie te doen.

Maar het probleem zit juist daar, dat ik nu een studie aan het doen ben die totaal geen motiverende werking op mij heeft, omdat ik het gewoon niet leuk vind. En dan ben ik dadelijk "master of mental health sciences". Yes, maarja, ik wil dat eigenlijk helemaal niet haha. En ik denk ook niet dat ik daar later in wil gaan werken.

Ik zou daarom juist graag iets met paarden willen doen, omdat ik mijn hele leven al met paarden bezig ben. Maar je hebt gelijk: "iets" is ook veel te breed. Ik zou graag zelf meer intensief willen gaan rijden, het echt als sport gaan beoefenen. Ik zou graag een eigen stal willen hebben. Ik zou graag met paarden willen werken in de zin van bijvoorbeeld dierenartsassistente. (Ik heb altijd dierengeneeskunde willen studeren, maar dat was helaas niet mogelijk gezien mijn VWO eindexamenprofiel). Hihi, dus ik wil vanalles, maar ik kan dingen op het moment wat moeilijk allemaal op een rijtje zetten en bepalen wat ik nu echt wil.

Anoniem

Re: Help, dilemma. Stoppen met opleiding - iets met paarden?

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-02-08 00:39

Als je graag diergeneeskunde wilde studeren, waarom overweeg je dan wel om over te stappen naar een MBO studie, maar overweeg je niet om je deficienties in je VWO vakkenpakket weg te werken Verward Dat is een redenatie die ik niet snap.

Marigold

Berichten: 12566
Geregistreerd: 11-03-05
Woonplaats: Noorden

Re: Help, dilemma. Stoppen met opleiding - iets met paarden?

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-02-08 00:41

waarom maak je dit niet af, en ga je daarna niet en opleiding equi-therapie doen?
is voor zover ik weet in België, kan je veel kanten mee op!
je kan dan dus therapie (hoog nivo) geven met behulp van paarden!

daffene

Berichten: 1994
Geregistreerd: 26-11-05

Re: Help, dilemma. Stoppen met opleiding - iets met paarden?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 05-02-08 00:42

Zep schreef:
Als je graag diergeneeskunde wilde studeren, waarom overweeg je dan wel om over te stappen naar een MBO studie, maar overweeg je niet om je deficienties in je VWO vakkenpakket weg te werken Verward Dat is een redenatie die ik niet snap.


Er is helaas gebleken dat ik op de gebieden betreffende wiskunde B, scheikunde en natuurkunde wat achterblijf. Dat zit er helaas niet in, hoe hard ik dat ook probeer Knipoog

Anoniem

Re: Help, dilemma. Stoppen met opleiding - iets met paarden?

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-02-08 00:44

Maar dan ben je iig al op de goede weg: kijken waar je goede en slechte punten liggen.

Wat vond je oorspronkelijk leuk aan je huidige opleiding dan? Ik neem toch aan dat je er achter stond toen je er aan begon?

Parce

Berichten: 875
Geregistreerd: 20-03-06

Re: Help, dilemma. Stoppen met opleiding - iets met paarden?

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-02-08 00:52

Persoonlijk zou ik het zonde vinden als je nu al (een 2e keer) stopt met je opleiding terwijl je al in het 3e jaar zit. Je doet een goede (hoge) opleiding dus maak hem af!
Mij is altijd aangeraden om keihard door te leren, een goede baan te zoeken zodat je goed geld verdiend en zelf je eigen paarden kunt houden - fokken, rijden etc - en dan krijg jíj die verzorgmeisjes (die amper een cent verdienen en keihard moeten werken) op je erf.

daffene

Berichten: 1994
Geregistreerd: 26-11-05

Re: Help, dilemma. Stoppen met opleiding - iets met paarden?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 05-02-08 00:53

Ik ben altijd erg geinteresseerd geweest in Biologie. Heb ook op mijn middelbare school als enige met een economieprofiel als bijvak Biologie genomen. Economie lag mij daarentegen ook weer helemaal niet. Ik wilde graag iets doen met gezondheid, en heb in eerste instantie voor de opleiding in Maastricht gekozen (Gezondheidswetenschappen), omdat dit eigenlijk de enige opleiding was die dit aanbood en ook mensen toeliet met een economieprofiel. Ik wilde me verder gaan specialiseren in Gezondheidsvoorlichting, maar na een voorlichting over de richting Gezondheidsvoorlichting Tong uitsteken ben ik daar wel zo op afgeknapt. Toen bleek dat er zowel een major als minor was in de richting Geestelijke Gezondheidkunde. Dit leek mij toen het leukste, om met verschillende "ziektebeelden" te werken en deze proberen te behandelen.

Maar ja, dan kom je er langzamerhand achter dat je helemaal niet zo graag met mensen wil werken, je krijgt de hele dag mensen met depressieve klachten, terwijl ik die zelf op dat moment ook had. Dus dat ging allemaal niet zo meer.

En toen ben ik bij mezelf gewoon gaan afvragen, wil je dit eigenlijk wel. Nouja, eigenlijk niet dus. En de grote vraag is, wat dan wel Haha!

daffene

Berichten: 1994
Geregistreerd: 26-11-05

Re: Help, dilemma. Stoppen met opleiding - iets met paarden?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 05-02-08 00:54

Aldewereld schreef:
Persoonlijk zou ik het zonde vinden als je nu al (een 2e keer) stopt met je opleiding terwijl je al in het 3e jaar zit. Je doet een goede (hoge) opleiding dus maak hem af!
Mij is altijd aangeraden om keihard door te leren, een goede baan te zoeken zodat je goed geld verdiend en zelf je eigen paarden kunt houden - fokken, rijden etc - en dan krijg jíj die verzorgmeisjes (die amper een cent verdienen en keihard moeten werken) op je erf.


Doe nu nog steeds dezelfde opleiding, dus dit is pas de eerste opleiding waarmee ik dan zou stoppen (na 4 jaar, omdat ik nu voor de tweede keer het derde jaar doe).

Edit. En dit jaar dus ook niet ga halen, waardoor er nog een jaar bij zou moeten komen..

lieniminnie

Berichten: 4536
Geregistreerd: 31-12-05
Woonplaats: Amsterdam

Re: Help, dilemma. Stoppen met opleiding - iets met paarden?

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-02-08 01:00

Je zou Paardenfysio kunnen worden,
dat betekent eerst fysiotherapie opleiding doen en dan kan je je specialiseren in paarden fysiotherapie, die opleiding is wel een gemengde opleiding dus leer je ook honden fysiotherapie! Er zijn ook paardenchirurgen, lijkt dat je niets?
Chiropractor al dat soort dingen, dat zijn de wat hogere opleidingen.
Je zou ook dierwetenschappen kunnen doen in wageningen, maar dat is niet alleen paarden, ook wel intressant lijkt mij.

als je echt de paardenbiss in wil, zou je ergens een opleiding Stable manager moeten zoeken.. Dat is hoogstwaarschijnlijk op HBO niveau, met manage ment erbij, misschien vind je het niet intressant, maar dat is het in de paardenwereld waar je werk mee krijgt! (ander werk dan stalknecht Tong uitsteken )

Ik ben zelf ook énorm aan het twijfelen over een opleiding die ik wil gaan doen,biologie heb ik ook altijd intressant gevonden.
Het is dat ik een opleiding fysiotherapie zou moeten doen, anders was ik zonder twijfel paardenfysiotherapeut geworden!
Ik heb besloten te beginnen bij dierenarts assistente en dan te zien wat het word.

Toch zou ik je ook aanraden niet te stoppen met je opleiding, tenzij je het echt niet lukt, (wat volgens mij wel het geval is?)

daffene

Berichten: 1994
Geregistreerd: 26-11-05

Re: Help, dilemma. Stoppen met opleiding - iets met paarden?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 05-02-08 01:04

@lieniminnie: Ben je al begonnen aan een opleiding voor dierenartsassistente? Zo niet, weet je al waar je dat gaat doen?

Nee, het is niet echt een kwestie van niet kunnen, ik had het makkelijk kunnen halen. Maar door omstandigheden in persoonlijke sfeer is dat helaas niet gelukt. En ik moet er eigenlijk niet aan denken om nog een jaar door te zetten.

lieniminnie

Berichten: 4536
Geregistreerd: 31-12-05
Woonplaats: Amsterdam

Re: Help, dilemma. Stoppen met opleiding - iets met paarden?

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-02-08 01:10

Dat gevoel ken ik wel, bij mij was het dan wel een combinatie met niet kunnen Tong uitsteken

Ik ga volgend schooljaar beginnnen, ik weet nog niet waar.. Ik wou eerst Horse&Health gaan doen op Deurne, maar heb hier toch van afgezien, dus nu ga ik opendagen bezoeken!

daffene

Berichten: 1994
Geregistreerd: 26-11-05

Re: Help, dilemma. Stoppen met opleiding - iets met paarden?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 05-02-08 01:15

Ja ik ben ook van plan om gewoon maar eens naar opendagen te gaan. 12 Februari is er toevallig een open dag in Deurne, kan vast geen kwaad om gewoon te gaan kijken. Heb ook wel eens gehad op een open dag dat ik iets totaal niet meer zag zitten, dus wie weet Knipoog

lieniminnie

Berichten: 4536
Geregistreerd: 31-12-05
Woonplaats: Amsterdam

Re: Help, dilemma. Stoppen met opleiding - iets met paarden?

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-02-08 01:27

inderdaad!