Toonwandscheur,wiens paard heeft dit ook?(foto)

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
patrice

Berichten: 945
Geregistreerd: 23-09-03

Toonwandscheur,wiens paard heeft dit ook?(foto)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 28-02-04 16:49

Ik vroeg laatst aan mijn smid wat nou die scheur is aan zijn rechterhoef.
Hij kon het mij niet vertellen??
Syl heeft dit al jaren en blijft constant hetzelfde.ik heb het opgezocht bij hoofcare.nl en kon de volgende info.vinden een toonwandscheur of ook wel teenwandscheur!
Een opppervlakkige teenwandscheur geeft meestal geen problemen als de voeten maar op tijd door een hoefsmid worden bekapt en behandeld.
Zijn er nog meer bokkers wiens paard dit heeft?
Afbeelding
Zoals je kunt zien loopt deze precies in het midden van boven naar onderen!
Laatst bijgewerkt door patrice op 28-02-04 16:52, in het totaal 1 keer bewerkt

Imker

Berichten: 17539
Geregistreerd: 30-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-02-04 16:52

De tinker van mijn buurman heeft dit gehad. Op zich geen ernstig probleem (althans bij zijn paard niet), als het niet verder inscheurt als het zachte gedeelte bovenaan de hoef.

patrice

Berichten: 945
Geregistreerd: 23-09-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 28-02-04 16:58

Al jaren ziet dit het er hetzelfde uit!
Het word niet erger maar ook niet minder.
Heb gelezen dat het kan komen doordat hij ergens tegen aan heeft getrapt.
Hij heeft ooit heftig tegen de staldeur heeft aangetrapt toen hij nog op een manege stond,en er een hengstige merrie los was gebroken en voor zijn stal liep te paraderen,en hij er natuurlijk uitwilde.
Gefrustreerd tegen de staldeur staan schoppen Bloos!

Gradus06
Berichten: 286
Geregistreerd: 16-02-04
Woonplaats: vlagtwedde

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-02-04 17:07

ik heb een fries gekend die niet alleen een scheur had maar een hele stuk wand los liet, dit werd toen veroorzaakt door een bacterie.
Dit is toen door de hoefsmid behandeld,door de slechte gedeelte van de wand weg te snijden en de rest te ontsmetten.Daarna weer opgevuld met kunsthoef .(het was namelijk een koetspaard).
Het heeft een hele tijd geduurd,maar is weer volledig genezen.

patrice

Berichten: 945
Geregistreerd: 23-09-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 28-02-04 17:10

Ben ik blij voor mijn beessie dat het alleen een oppervlakkige scheur is,brr krijg al kippenvel bij de gedachte!
Hoop niet dat het ooit veranderd.

wynoah

Berichten: 1650
Geregistreerd: 23-04-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-02-04 21:57

Die scheur kan heel veel dingen betekenen geloof ik. Er zit geloof ik in Rozendaal een da die gespecialiseerd is in hoefproblemen.

Hevonen

Berichten: 5613
Geregistreerd: 21-01-04
Woonplaats: up north

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-02-04 13:13

Ik ken een paard die heeft er in ebide voorvoeten een aantal. Hij loopt er niet slecht door en heeft het al jaren.

ibikus
Berichten: 20688
Geregistreerd: 15-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-02-04 13:21

Ozep heeft dit ook een jaar of 1-2 gehad, maar het laatste jaar is het helemaal weg. Kan toeval zijn, maar ik heb wel sinds anderhalf jaar een nieuwe smid...

Kleintje

Berichten: 5763
Geregistreerd: 08-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-02-04 13:34

Ik vind het wel vaag dat je hoefsmid je niet kon vertellen wat het was. Juist hij hoort over zulke dingen te weten. Kijk eens krititsch naar zijn werk. Wordt het niet tijd voor een andere smid? Die wel alles over hoefproblemen weet?

patrice

Berichten: 945
Geregistreerd: 23-09-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 29-02-04 14:40

Kleintje schreef:
Ik vind het wel vaag dat je hoefsmid je niet kon vertellen wat het was. Juist hij hoort over zulke dingen te weten. Kijk eens krititsch naar zijn werk. Wordt het niet tijd voor een andere smid? Die wel alles over hoefproblemen weet?


Je hebt hier helemaal gelijk in maar ik heb deze net,hij is zelfs net afgestudeerd en is net een eigen bedrijfje begonnen!
Syl heb ik net een klein jaartje van mezelf en daarvoor leaste ik hem en na ruzie met ex-eigenaresse was ik hem een poos uit het oog verloren.
Zij heeft ondertussen zelf nooit wat aan zijn hoeven laten doen de muts!
Dat ik hem kocht had hij ook heftige rotstraal en dankzij deze smid is hij ervan af(door alle goede tips die hij gaf en zijn behandelmethode)
Ik zal het zeker met hem bespreken!
Want nadat ik dit had opgezocht bij hoofcare.nl dacht ik ook bij mezelf dat hij dat gewoon had moeten weten!

Alvaron

Berichten: 1764
Geregistreerd: 26-03-02
Woonplaats: aan de voet van de Posbank

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-02-04 16:12

Je zegt zelf al dat hij ooit tegen een deur heeft staan rammen. Waarschijnlijk is daardoor in de kroonrand een lichte beschadiging opgetreden. Dat zorgt ervoor dat de hoornproductie op dat punt anders/minder is dan in de rest van de kroonrand. Daardoor zie je dus in de hoef een "scheur". In ernstige gevallen kan er zelfs op zo'n punt helemaal geen hoorn meer worden geproduceerd en krijg je dus een gespleten hoefwand.

Solide

Berichten: 5481
Geregistreerd: 06-04-03
Woonplaats: Ergens in het zonnige zuiden

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-02-04 16:15

Solide heeft dit ook en de hoefsmid zegt dat het gevaarlijk is. Ik heb Solide nu een jaar en ze had het al toen ik haar kocht. Hij probeert het nu langzaamaan wat weg te krijgen en het is nu wel wat minder geworden. Je moet er gewoon voor zorgen dat de hoefsmid op tijd bij je paardje is en dat het niet te ver doorscheurt. Tenminste dat is mij verteld. Solide heeft er gelukkig nog steeds geen last van gehad en dat vind ik al een hele geruststelling. Dus gewoon goede hoefverzorging, zoals je die al zal hebben.

patrice

Berichten: 945
Geregistreerd: 23-09-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 29-02-04 19:36

Ik ga morgen meteen even de smid bellen voor een afspraak,het is pas 7 weken terug dat hij geweest is,en zijn hoeven zien er goed uit maar hij moet het maar goed bekijken!
Bedankt voor de reacties.

Ophelia

Berichten: 824
Geregistreerd: 30-10-03
Woonplaats: Assendelft (N-H)

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-02-04 21:59

Mijn paard heeft dit ook gehad. Volgens mijn hoefsmid was het dus wel gevaarlijk, want het kan doorscheuren tot in de kroonrand. Hij heeft er toen een ijzeren plaatje boven geschroefd. Op deze manier is de scheur heel langzaam uit de hoef gegroeid.

Gertt
Berichten: 41
Geregistreerd: 05-01-04
Woonplaats: Prov.Gr

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-03-04 00:15

Kleintje schreef:
Ik vind het wel vaag dat je hoefsmid je niet kon vertellen wat het was. Juist hij hoort over zulke dingen te weten. Kijk eens krititsch naar zijn werk. Wordt het niet tijd voor een andere smid? Die wel alles over hoefproblemen weet?



Ik denk inderdaad dat je eens kritisch naar je hoiefsmid moet kijken want als ik de foto bekijk is de voetas behoorlijk gebroken. Met aandere woorden ,hij staat harstikke scheef.

MiekeB

Berichten: 285
Geregistreerd: 18-02-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-03-04 10:12

Sugar heeft dat ook, aan beide voorhoeven. Toen ik haar kocht was het heel erg, maar de hoefsmid dacht dat hij het er wel uit kreeg. Ik smeer nu dagelijks haar hoeven in met Jimpy Hoefrepair (hebben ze bij Divoza, en sinds kort heeft mijn hoefsmid het ook) en dat werkt écht super. De scheuren zijn er langzaam uitgegroeid, na elke bekapping waren ze weer een stuk kleiner, tot ze helemaal verdwenen waren Ik ben toen gestopt met smeren, en na een tijdje verschenen er weer scheurtjes in haar hoeven, die steeds langer en dieper werden. Ik ben toen weer begonnen met smeren, en toen werden de scheuren niet meer dieper of groter. Nu stop ik dus niet meer met insmeren, zodat de scheuren ook wegblijven als ze er weer zijn uitgegroeid. Echt superspul OK dan!

patrice

Berichten: 945
Geregistreerd: 23-09-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 02-03-04 17:12

Citaat:
als ik de foto bekijk is de voetas behoorlijk gebroken. Met aandere woorden ,hij staat harstikke scheef.


Ik heb hem vandaag opgebeld en dit met hem besproken,want ben erg van deze reactie geschrokken!
En hij zegt mij dat dit grote onzin is want Syl staat recht op zijn benen en absoluut niet scheef en dat is mijn eigen conclusie ook (heb hem net nog even op een vlakke ondergrond gezet en kritisch bekeken maar kan dit niet constateren en daar hoef ik geen smid voor te zijn)
Hij heeft mij ook meteen het één en ander uitgelegd over de voetas die naar voor of achter gebroken kan zijn,en dat dit dus absoluut niet het geval is bij Syl!
Jij krijgt deze foto voorgeschoteld,en zoals je weet kunnen foto`s vertekenen,en trekt hier deze ernstige conclusie eruit.
Hij heeft mij net verteld dat het eerste wat hem bezig houd met het bekappen van de hoornschoen dat hij goed let op de voetas,en net zolang bijvijld zodat het goed in model staat en ik ben er altijd zelf bij geweest en kan dit zeker beamen.
Maar heb hem wel verteld dat ik het vreemd vond dat hij ,als gediplomeerd smid,mij niet kon vertellen wat de scheur was!
Hij komt morgen misschien aan het eind van de middag,en anders eind van de week,maar hij zou zijn best doen (vanwege zijn drukke schema)

Paduc

Berichten: 447
Geregistreerd: 28-04-03
Woonplaats: Maassluis

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-03-04 19:34

Deze toonwandscheur kan ontstaan zijn door een beschadiging in het verleden van de kroonrand. Zelf heb ik ook problemen met een paard, maar dan door een verkeerd opgebouwde spanning van een hoefijzer op de wand van mijn hoef en dit met uit zijn dak gaan op bevroren grond. Het is de kunst van de hoefsmid, om de kracht op deze scheur te verminderen en af te lijden en het verloop ervan te veranderen. Elke 2 weken wordt er gekeken, hoe de druk is en eventueel ingegrepen. Het is 2 maanden geleden gebeurd en vanaf de kroonrand is er nu 2 1/2 cm mooi dicht en niets meer te zien. Ben er nog wel meer dan een 1/2 jaar mee bezig, om het zover te krijgen, dat je er niets meer van ziet. Alles wordt geleid door de mentor onder de hoefsmeden Rob Renirie en om de twee weken bijgehouden door Jeroen v/d Wiel, die ook kontakt heeft met Rob. Er is dus wel degelijk wat aan te doen!! succes.