Hoefbevangenheid , wei , rijden en bijvoeren

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
pmarena

Berichten: 48090
Geregistreerd: 09-02-02
Woonplaats: Onderste eiland van ZH

Hoefbevangenheid , wei , rijden en bijvoeren

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 25-01-04 11:37

Doordat Rena vorig jaar tegen een hoefbevangenheidje aanzat hebben we vrijwel niks gedaan die zomer , en heeft ze aardig wat spieren verloren , conditie is ook zwaar flut nu Haha!

Het rare was dat ze op het moment dat haar voetjes gevoelig werden ,
al wekenlang samen met de andere paarden op een net gehooid en dus droog sprieterig schraal weiland stond , dus zo fantastisch heeft ze niet kunnen grazen.... ze stond wel al een tijd stil doordat ze kreupelde aan een voetje , allergische bulten had , rare soepoogjes...allemaal van die zomer-kwaaltjes die elkaar opvolgden. Ze kreeg al nauwelijks bijvoer meer , een appeltje / peentje / stuk brood.

Ik ben wel een beetje bang voor komende zomer , wil niet weer een half jaar verliezen want er zit nu al nog maar weinig spier op en na dik 2 jaar wordt het toch wel eens tijd voor een beetje sportieve actie hoor Lachen

Wat ik met voeren aanmoet weet ik eigenlijk niet zo goed.... ze staan in de zomer dag en nacht op de wei met een clubje en dat wil ik zo houden ook , ik ga dat dier niet afzonderen van de rest.
Maarja....hoe doe je dat dan met voeren Verward

Ze staat nu al vanaf eind van de zomer op Fyto Gold , zou daar volgens het voedings-advies 2,5 kg per dag van moeten hebben , maar na langzaam opbouwen ben ik nu al een paar maanden op tussen 3/4 en 1 kiloschep uitgekomen en dat is precies goed in de praktijk. In de zomer krijgt ze meer gras binnen door langer buiten staan + groei van het gras , maar ze loopt ook veel meer dan nu. Als ik haar in de zomer nog maar een kwart ofzo van de Fyto Gold zou geven als ze lekker gewerkt heeft , wat kan ik er dan bvb. voor goedje bijgeven zodat ze iig alle belangrijke stoffen en vitamientjes binnenkrijgt , die ze nodig heeft Verward

Volgens het voeradvies krijgt ze nu eigenlijk al niet genoeg binnen doordat ze maar een derde krijgt van wat ze zou moeten....maar om er 2,5 kg in te gaan duwen wordt ECHT te gek hoor , dat gaat absoluut niet gebeuren Haha!

Probleem is dat ik haar niet teveel moet geven ivm die blijkbaar op de loer liggende hoefbevangenheid , maar dat ik ook geen lange ritten van haar wil vragen terwijl ze tekorten heeft !

Hoe moet ik dat nou aanpakken , wat kan ik haar geven zodat ze op sober of niet bijvoeren , TOCH lekker aan het werk kan , actief en vrolijk ? Lachen

jacqueline

Berichten: 5549
Geregistreerd: 19-01-01
Woonplaats: apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-01-04 12:03

Vorig jaar is onze Hump (shetlander) ook hoefbevangen geraakt, we snapten er niks van want er stond bijna niks geen gras in het land......
Toen de DA er bij is geweest is gebleken dat hij door het te schraal staan hoefbevangen is geraakt.
Hij was voor die tijd te dik maar hij is ineens door de droogte te snel afgevallen zeg maar.
Hij is dus op zijn vetreserves gaan leven en daar is hij hoefbevangen van geraakt, wij moesten hem toen flink gaan bijvoeren en het nu (deze winter dus) langzaam af laten vallen en zorgen dat hij slanker de zomer in gaat.
Wij voeren in de zomer nooit bji, hooguit een handje biks als hij heeft gewerkt maar verder niet.
Je hebt wel speciale brokken voor sobere paarden, ik zou gewoon eens de DA bellen wat je haar het beste zou kunnen voeren in de zomer.

pmarena

Berichten: 48090
Geregistreerd: 09-02-02
Woonplaats: Onderste eiland van ZH

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 25-01-04 12:15

Ja , ineens te weinig binnenkrijgen kan ik begrijpen , maar het rae was dus dat ze al maanden op datzelfde stuk stonden dus het is heel geleidelijk aan minder grazig geworden....en ze ginger er al op terwijl het door 3 Friezen netjes kort bij was gehouden. DA heb je niet echt veel aan , dat vroeg ik destijds al maar kwam niet echt iets bruikbaars uit Scheve mond

Zal nog wel eens wat klinieken bellen , maar hoor liever wat verschillende ervaringen en meningen uit de praktijk Lachen

jacqueline

Berichten: 5549
Geregistreerd: 19-01-01
Woonplaats: apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-01-04 12:21

Bij ons stonden ze ook al maanden op dat stuk land, en hij was ook de enigste die het kreeg, mijn fjorden en de andere shets zagen er goed uit.

Vervelend dat je DA je geen advies kan geven.
Wij hebben hier zo een praktijk waar een aantal DA bij elkaar zitten en wij hebben toen een speciale paardenarts gekregen.
Overigens hebben we veel geluk gehad met Hump want we waren er op tijd bij en je ziet zelfs niks meer in zijn gang van lopen.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-01-04 12:33

pmarena schreef:
Wat ik met voeren aanmoet weet ik eigenlijk niet zo goed.... ze staan in de zomer dag en nacht op de wei met een clubje en dat wil ik zo houden ook , ik ga dat dier niet afzonderen van de rest.
Maarja....hoe doe je dat dan met voeren Verward


Misschien kun je je pony alleen overdag in de (schrale) wei laten en 's nachts (eventueel met vriendje uit de wei als ze anders alleen komt te staan) toch binnen zetten? Dat scheelt al weer een aanzienlijk aantal uren dat ze kan eten. Indien nodig kun je de andere pony's dan 's nachts op een stukje land zetten waar meer gras staat. Verder zou ik juist richting zomerperiode goed door blijven rijden.

pmarena

Berichten: 48090
Geregistreerd: 09-02-02
Woonplaats: Onderste eiland van ZH

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 25-01-04 13:03

Nee , ik wil er ECHT niet aan om dat dier anders te houden qua weidegang , volgens mij moet ze dat namelijk makkelijk kunnen hebben en lag het probleem gewoon heel simpel bij het feit dat ik weinig met haar gedaan heb doordat ze ineens kreupel was (waarschijnlijk een rare draai gemaakt ofzo in de wei...) , en al die andere kwaaltjes waarmee je dat paard liever laat rondbanjeren dan ermee te gaan werken. Ze deed gewoonweg te weinig denk ik en ik ga er vanuit dat dat het hele probleem was.... het is dus ook altijd mijn bedoeling om naar de zomer toe flink aan het werk te gaan , lange kilometer-vretende sportieve ritten enzo.

Maarja als je paardje allerlei kwaaltjes heeft dan gaat dat over Lachen

Ik ben nu dus vooral alvast op zoek naar een voertje / supplement of wat dan ook dat ik haar geven waardoor ze alle belangrijke stofjes binnenkrijgt zonder er direct krachtvoer in te duwen.

Xyris

Berichten: 9448
Geregistreerd: 16-01-03
Woonplaats: 'T Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-01-04 14:26

Hoe dan ook, eiwitarm voedsel geven, zet haar danook absoluut niet buiten als het gras nog jong en vers is! als je paard al eens hoefbevangenheid heeft gehad dan blijft het een probleempaardje wat dta betreft. Appels schijnen ook niet al te goed te zijn, wortelen weer wel!
Verder kan je eigenlijk beter te weinig voeren en zo nu en dan een beetje omhoog gaan in het krachtvoer als je denkt dta je paardje de ritten anders niet aankan. Maarwees voorzichtig :S maar ik denk dat je dat wel begrijpt;) en koop anders zo'n bus multivitaminen bij de paardenwinkel, krijgt die van mij ook Knipoog

Elise

Berichten: 1987
Geregistreerd: 05-11-01
Woonplaats: Breda

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-01-04 15:02

Wat ik bijvoerde was een compleet supplement van pavo. Dit ging over zijn kuilvoer heen. Hij krijgt namelijk bijna geen brokken en om te zorgen dat zijn afweersysteem toch goed in elkaar bleef steken om te voorkomen dat er weer gehoest ging worden voor de zoveelste keer voor de zekerheid maar een supplement bijgevoerd. Maargoed, of het werkt blijft altijd de vraag...