Waarom eerste eigen paard vaak een ''leerpaard''?

Moderators: balance, C_arola, Sica, Neonlight

 
 
MarchaL

Berichten: 2848
Geregistreerd: 21-07-03
Woonplaats: Brabant

Waarom eerste eigen paard vaak een ''leerpaard''?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-01-04 10:46

Ozis is mijn eerste echte eigen paard. Ik heb haar gekocht omdat ik lekker recreatief met haar wil rijden en wellicht op den duur wat serieuzer wil gaan dressuren . Nu moeten wij beide nog een hele hoop leren, opzich natuurlijk helemaal niet erg maar nu hoor ik toch regelmatig :''wees niet zo bang dat je iets fout aanpakt met haar, je moet toch ook leren? Het is je eerste paard dus zie het als een leerpaard'' Scheve mond Dat vind ik ergens zo vreemd.... Ik wil namelijk verder met Ozis, het is niet mijn bedoeling om over een jaartje, wanneer ikzelf meer geleerd heb, opzoek te gaan naar een ander paard. Veel mensen lijken dit vreemd te vinden Verward Hoe denken jullie daarover? Is je eerste paard echt vaak een ''leerpaard''?


MarchaL

Berichten: 2848
Geregistreerd: 21-07-03
Woonplaats: Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-01-04 10:48

Waarschijnlijk hoort dit bericht thuis bij PP Bloos! Bloos ?

Yorghos

Berichten: 10942
Geregistreerd: 10-12-01
Woonplaats: Tilburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-01-04 10:52

Yorghos is mijn eerste paard, en ik heb heel veel van hem geleerd. Maar onder een leerpaard versta ik eerder een wat ouder en ervaren paard, en dat was hij absoluut niet.
Ik vond dat ook niet echt nodig omdat ik daarvoor al 5 jaar op dezelfde verzorgpony heb gereden. Dat was wel een echte leerpony. Het is maar net wat je zelf wilt.

* To Belg, or not to Belg *

Dennis

Berichten: 31463
Geregistreerd: 23-05-01
Woonplaats: Slootdorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-01-04 12:28

Onder een leer-paard versta ik ook een wat ouder ervaren paard.

Dennis is mijn eerste eigen paardje. En niet echt een 'leer-paard'. Een jonge hengst is niet echt een lief ouder ervaren paard. Ik heb hem eerst een jaar verzorgt en daarna gekocht. Toen ik net met hem begon was hij nog helemaal groen, en ik had wel op een manege gehobbeld maar wist niets van verzorgen. Alles wat we hebben bereikt is nieuw voor ons allebei. Eerst verzorgen, poetsen en tuttelen. Toen inrijden en voor de kar beleren. We hebben samen leren longeren. VD hebben we samen uit gevonden.
Ik ben erg trots op wat we hebben berijkt. We zijn 2x onderling gestart, allebei de keren net aan een WP als het officieel geweest was. Hij doet het super als kinderpony(dat was in het begin wel anders). Hij is goedgekeurd als dekhengst met 2x een eerste premie, ster predikaat en een kampioenschap op z'n naam.

Super fijn voer bestel je hier: https://equilin.eu/?partner=217
*Als je haar voor je ogen waait, als je jas om je lichaam draait, als de wind langs wangen aait, weet dat ik je mis* - Acda en de Munnik

Eline

Berichten: 72938
Geregistreerd: 07-10-03
Woonplaats: Delft

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-01-04 12:33

ik zou zelf als ik nu geld en tijd genoeg voor een eigen paard had op zoek gaan naar een wat ouder paard waar een hoop knopjes opzitten denk ik, een leerpaard dus.Maar als ik verliefd zou worden op een drie jarige doerak die net begrijpt waar een zadel voor dient zou ik dat niet echt als een leerpaard zien.

Sily

Berichten: 11491
Geregistreerd: 08-12-02
Woonplaats: Delft

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-01-04 13:22

De meeste mensen zeggen idd dat je als eerste eigen paard beter een ouder paard kan kopen en dat is dan je leerpaard.
Alle knopjes erop, en dus alle aandacht naar wat jijzelf verkeerd doet want het paard kan het immers al Knipoog

Par is mijn tweede paard, maar mijn eerste in 7 jaar tijd.
Alletwee waren jong en onervaren toen ik ze kocht maar waren toch ook leerpaarden voor mij dan.
Heb er veel van geleert *van alletwee* maar de paardjes zelf meosten ook nog heel wat leren, vooral Palermo.

Denk dat alle paardjes dan toch wel leerpaarden zijn Tong uitsteken
Leer der steeds weer meer bij

"Mag ik voor ik inslapen moet, mijn baasje nog 1 kusje geven?
Een soort laatste groet, echt, het duurt maar even!"

MarchaL

Berichten: 2848
Geregistreerd: 21-07-03
Woonplaats: Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-01-04 13:45

Mij werd destijds ook aangeraden om een ouder paard te nemen met heel wat ervaring en waar alle knopjes aanwezig waren. Toch ben ik gegaan voor een 7 jarige merrie die zelf nog heel wat moet leren. Gewoon verliefd geworden Knipoog (en geen spijt van overigens hoor Knipoog )

Maar wat ik meer bedoel, sommige mensen gaan er vanuit dat je je eerste paard voor een x aantal jaren rijdt om vervolgens hoger op te gaan naar een ander nieuw paard met meer capaciteiten. Nu is dat voor iedereen natuurlijk zijn eigen keus maar ik rijd eigenlijk gewoon recreatief en ik hoef niet zo nodig echt hogerop met een ''beter'' paard. Ik heb het gewoon naar mijn zin met Ozis en hoop haar nog vele jaren te kunnen houden Lovers . Sommige paardenmensen in mijn omgeving lijken dit nogal raar te vinden Scheve mond Ik vroeg me af hoe jullie daarover dachten Lachen
Laatst bijgewerkt door MarchaL op 07-01-04 13:50, in het totaal 1 keer bewerkt

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-01-04 13:49

Dat kan ik je wel uitleggen.
Zelf ben ik begonnen als manegeruiter (en dan ben je nog groen, ben ik achter gekomen....) en kocht ik een 3 jarige die licht ingereden was. Bepaald geen leerpaard. Ik heb wat af moeten zien, maar ik heb doorgezet.

Later zag ik mijn situatie zich herhalen bij andere mensen die een paard kochten. Ook zij moesten afzien. Net zo erg als ik. En velen haakten af. Paard werd verkocht en het werd niets meer met die mensen.

Daarom.

De hond is de betere mens

stephje

Berichten: 375
Geregistreerd: 22-07-03
Woonplaats: Musselkanaal

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-01-04 13:51

een instructeur bij ons op de manege zegt: jij kunt beter een paard leren dan dat je het van een paard leert. ik vind dit een hele goeie stelling!
ik hoop dus dat je er wat aan hebt. je eerste paard, dat hoeft van mij geen leerpaard zijn, het is wel makkelijk hoor! maar samen leren en opgroeien vind ik ook goed lekker vertouwen op bouwen!
gr, stephje

vernieuwd profiel


Toess

Berichten: 12028
Geregistreerd: 27-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-01-04 13:54

Ewald is mijn eerste eigen, maar ik zie hem neit als een zoals jij het noemt "leerpaard". Ik heb hem gekocht omdat ik eindelijk een goed paard onder mijn kont wilde waar ik wat mee kon bereiken ipv telkens van paard naar paard geslingerd te worden (achter af gezien heb ik er onwijs veel van geleerd). Ewald was net 3 jaar toen ik hem kreeg, heb hem zelf ingereden en zou absoluut geen al wat ouder paard willen hebben. Ik vind het leuk en vooral fijn om mijn pony alles zelf te leren. Ons 2e paard is nu een half jaar oud, die kan ik ook alles zelf leren.

<3 Trotse mama van R obin (2007) & M ilan (2013) <3

MarchaL

Berichten: 2848
Geregistreerd: 21-07-03
Woonplaats: Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-01-04 13:57

Citaat:
maar ik zie hem neit als een zoals jij het noemt "leerpaard"


Begrijp me niet verkeerd Bloos! Dat is niet mijn mening vandaar de aanhalingstekens Knipoog

Nathalie

Berichten: 28286
Geregistreerd: 11-01-01
Woonplaats: Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-01-04 14:00

Mijn eerste echte eigen rijpony was eigenlijk wel een échte leerpony. Lachen
Het was een 19-jarige ruin toen ik hem kocht. Hoog gelopen in de sport. Dus ervaren en braaf.
Heb inderdaad veel van hem geleerd, maar op een gegeven moment wilde ik verder de sport in. En daar had ik eerder niet aan gedacht. Ik wilde op een gegeven moment te veel en hij kon dat niet meer aan.
Heb toen dus Camilla gekocht, een groene pony. Ook alles zelf geleerd. Hoewel ik haar niet zie als een leerpony, heb ik wel heel erg veel van haar geleerd. Dat oudje heb ik trouwens nog steeds maar geniet van zn oude dag en is inmiddels 25 jaar. Lachen

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-01-04 14:05

En jij hebt ook moeten afzien met Camilla he Nathalie? Je hebt ook wel eens met de gedachte rondgelopen of je er wel goed aan gedaan had om deze pony te kopen. En dat had ik in het begin ook met iones. En op dat moment haken mensen vaak af, en ze verkopen het paard.

De hond is de betere mens

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-01-04 14:28

Ik heb nooit op leerpaarden gereden.
Op de handelstal waar ik begonnen ben met rijden werd je op een braaf paard gezet, maar niet 1 die hoog in de sport had gelopen.
Maar een braaf B paard.

Op die handelstal ben ik dan op steeds minder brave paarden gaan rijden en zo mijn ervaring opgedaan.

Ik ben daar toen ook begonnen met jonge paarden zadelmak maken en inrijden.
En dat heb ik dus ook het meeste gedaan.

In die tijd heb ik wel eens op wel hoger opgeleide paarden gezeten en dan mogen voelen wat echt uitsrekken of verzamelen is.
Maar die paarden waren vaak ook snel verkocht, dus lang rijden deed je ze dan niet.
Al blijf je dat gevoel wel onthouden Lachen

Lielle

Berichten: 66254
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-01-04 15:04

ik heb in feite een leerpaard gehad aan Trammelant omdat mijn moeder die altijd heeft gereden en opgeleid. Ik hobbelde er een klasse achteraan Knipoog

Maar ik begrijp uit jouw verhaal dat niet zozeer een leerpaard als wel een oefenpaard is. Zo van "maakt niet uit of het fout gaat, die fouten maak je dan de volgende keer niet meer". En dat spreekt me niet zo aan (de houding, want je zult idd die fouten niet meer maken wel andere) want je wilt toch altijd het beste voor je paard. Maar je hoeft je idd niet schuldig te voelen over fouten, zolang je je best doet.

Anjatjeuh

Berichten: 3598
Geregistreerd: 18-03-03
Woonplaats: Leuven, België

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-01-04 15:26

Onder een leerpaard word idd meestal een ouder, ervaren paard verstaan.
Maar Ushi is ook mn eerste eigen paard en ze is voor mij zeker een leerpaard.
In de zin van dat ik veel van haar leer dan, hoewel ze niet oud en ervaren is.
Ze is soms redelijk pittig en niet makkelijk om te rijden, maar daar leer ik net zoveel van.
Voor haar reed ik altijd op een manege, op van die knollen die niet op hulpen reageren.
Ushi reageert op alles heel hard, en moet je heel erg op je zit rijden wat ik dus niet gewoon was.
In die zin heb ik dus zeker veel geleerd, want als ik niet goed op mn zit reed ging ze met me lopen Schijnheilig

I've been searching a long time... For someone exactly like you
Someone like you makes it... All worth while

Urika 14-10-2006

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-01-04 15:59

Maar als je het zo stelt, is elk paard een leerpaard.
Want van elk dier steek je wat op.
Dit omdat ze allemaal een ander karakter hebben en dus ook andere benadering.
Ik heb dan ook de persoonlijke mening dat je veel leert als je veel verschillende paarden rijd.

ponyzotje

Berichten: 6364
Geregistreerd: 21-10-01
Woonplaats: Erpe-Mere

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-01-04 16:05

als ik nu na zeven jaar manege een eigen paard zou krijgen, dan zou ik absoluut geen 'ouder' paard willen waar alle knoppen opstaan. ik wil zelf verder komen, en ik wil leren, veel leren. maar ik wil ook met hetzelfde paard toekomstvisie hebben. ik zou dat paard nooit kunnen verkopen.
als je beide ietwat onervaren bent, kan je ook erg veel van elkaar leren met begeleiding. heb je ook een sterkere band later m.i.

en ik werk sinds een jaar op manege ook echt met doel een eigen paard. ze lopen nu bijna allemaal aan teugel (je kan er wat mee klooien, hebben ze toch hele dagen, en op den duur gaat het goed. ik rijd ze met meer impuls dan voorheen), ze moeten op mijn benen en zit reageren. als de instructeur zegt 'stappen' en mijn paard wil niet, ga ik niet aan de teugels trekken. probeer met mijn benen en zit. en op den duur reageren ze. tegen het eind van de les zelfs heel goed. jammer dan dat ik een paar keer niet mee was om te stappen, ik heb tenminste geleerd wanneer ie moet stappen. (jammer dat ze tegen de volgende les alweer niks meer kunnen).

en ik moet zeggen, manegepaarden, nog meer voordelen. ik kan alle bokkers uitzitten en in steigeren zie ik geen probleem (automatisch mijn handen naar voor wil ik zeggen). als je op heel veel verschillende paarden rijdt leer je wel wat van de trukendoos Haha!

en juist daarom wil ik nu een eigen paard. ik heb het gevoel dat ik op veel voorbereid ben, en dat ik nu klaar ben om me te gaan 'specialiseren in 1 paard' Knipoog

Enya - Daya :-)

KiWiKo

Berichten: 51672
Geregistreerd: 19-10-02
Woonplaats: Killstraight

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-01-04 16:11

Als je als eerste paard een wat ouder paard neemt heeft dat als grootste voordeel dat niet gelijk je fouten afgestraft worden........

een wat ouder paard heeft vaak wat meer geduld met mensen die fouten maken en daarvoor zou het fijn kunnen zijn een ouder paard als eerste paard te nemen........ er zijn een hele hoop dingen die je op een manege echt niet leert en waar je zeker mee te maken krijgt als je een eigen paard krijgt

ponyzotje

Berichten: 6364
Geregistreerd: 21-10-01
Woonplaats: Erpe-Mere

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-01-04 16:15

dat weet ik, maar kan je dat dan niet beter leren op het jongere paard? fouten moeten sowieso afgestraft worden, ook door het oudere paard (anders leer je nog niks Haha! )

ik heb eens het paard van mijn vriendin gereden, 6 jaar, en ik was verbaasd. wat een gangen, natuurlijk. maar verder, eindelijk! alles waar ik van had gedroomd dat het zou moeten lukken met de hulpen die ik gaf, het lukte . als ik mijn buitenbeen naar achter legde en iets drukte met mijn binnenbeen sprong ze al aan. haar draf kon ik schakelen, ze liep zo netjes aan teugel. en toen kreeg ik het stomme gevoel van dat ik ook een paard wou, zo wil ik rijden, zo wil ik verder leren...

kan je een paar voorbeelden geven van waar je tegenaan kan lopen? niet aanvallend bedoeld hoor Knipoog, gewoon om te weten wat soort problemen je bedoelt.

Enya - Daya :-)

KiWiKo

Berichten: 51672
Geregistreerd: 19-10-02
Woonplaats: Killstraight

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-01-04 16:21

Een ouder paard zal minder nerveus vaststaan bijvoorbeeld, Een paard vastzetten moet je ook leren....... zal makkelijker mee lopen, zal minder snel schrikken. Leert geen of nauwelijks verkeerde gewoonten meer aan...... en dat bedoel ik ook onder het zadel. Is minder snel over de zeik als ie teveel krachtvoer krijgt, Heeft al dekens opgehad. kent de spuitplaats........ ga zo maar door.

Als je een jong paard scheef aanrijd, heb je heeeeeeel lang een scheef paard. trek je een keer per ongeluk in zn mond omdat je net effe niet meezat....... zal een jong dier daar veel eerder op reageren dan een oud paard.......

dat zijn zoal kleine dingen

petraaken

Berichten: 44203
Geregistreerd: 17-07-03
Woonplaats: Zedelgem (België) provincie West-Vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-01-04 16:28

jonge paarden kunnen door fouten van de ruiters flink verpest worden, daarom is het beter dat jonge ruiters die voor de eerste maal een eigen paard hebben een wat ouder, ervaren dier kopen. Want een eigen paard is absoluut geen manegepaard dat vele uren per dag werkt. Veel mensen onderschatten het een eigen paard hebben en denken dat het hetzelfde is als op de manege. Nee dus, ik hoor vaak van mensen dat ze het onderschat hebben om een eigen paard te hebben.

cobiie

Berichten: 7302
Geregistreerd: 26-02-03
Woonplaats: het mooie dorp Nieuwerkerk ad ijssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-01-04 16:36

Ik had ook een leerpaard gekocht, ideaal.Je kon er bij wijze van spreke achtersevoren opzitten, hij vond alles best. Beledigde je hemeen keer door iets te hard in zijn mond te zijn, dan hoefde je hem alleen maar even lange teugel te geven en alles was je weer vergeven.

Ik heb in mijn omgeving mensen diverse paarden na elkaar zien kopen omdat ze in eerste instantie graag zelf een paard wilde inrijden. Maar als dat een jonge hoog in het bloedstaand paard blijkt te zijn, kunnen er flinke ongelukken gebeuren.

Ik kan me goed voorstellen dat mensen die een eerste paard kopen, er na een jaar of wat achterkomen dat ze toch in een andere disipline verder willen dan dat ze in het begin dachten en dat hun huidige paard daar niet geheel op aan sluit.

[o]

ponyzotje

Berichten: 6364
Geregistreerd: 21-10-01
Woonplaats: Erpe-Mere

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-01-04 16:54

maar lielle, wat leer ik dan van dat oudere paard? hoe ik een deken moet opleggen? na 1 keer weet ik dat al (heb het al gedaan). hij zal me niet leren hoe ik het aan een jong paard moet leren bijvoorbeeld.
ik ben het met je eens dat ik geen paard zou kunnen zo'n dingen leren, maar kan je niet van een 5 jarige verwachten dat die dat al kent?
en bovendien rijd ik graag op paarden die je onder je voelt bewegen. geen paarden die zomaar voor je lopen.
ik wil opletten, jusit zitten, een paard hebben waarbij ik dat moet doen. die anders wegschiet. zo heb ik er al enkele gereden, en het beviel prima. ik moest me ontzettend concentreren op wat ik deed, op het minste (waren meestal paarden die voor de verkoop hier stonden). ik denk dan niet dat je dat met een ouder paard kan.

je hebt gelijk, een leerpaard is handig, maar een eigen paard, daar moet je veel meer mee werken, op alles letten. dat is wat ik wil.
het leerpaard dat jij beschrijft horselover23, de manegepaarden zijn erger hoor Lachen als je daar achterstevoren opzit lig je er al naast. schrikt er een paard en maakt het een sprongetje opzij, grote kans dat al de rest ook wegschiet Haha! maargoed Lachen

Enya - Daya :-)

Lielle

Berichten: 66254
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-01-04 16:58

ponyzotje schreef:
maar lielle, wat leer ik dan van dat oudere paard? hoe ik een deken moet opleggen? na 1 keer weet ik dat al (heb het al gedaan). hij zal me niet leren hoe ik het aan een jong paard moet leren bijvoorbeeld.


huh wie ik? Je bent in de war met het wijken topic Haha!
Maar ik ben het wel met Kim eens. Ik denk niet dat je er meer van leert in de omgang, maar wel dat ze vergevensgezinder zijn dan een groentje die alle kanten opvliegt omdat je per ongeluk je hand te plotseling optilt. Persoonlijk denk ik dat de stap van manegepaard naar onervaren eigen paard te groot is, en volgens mij bedoelt G&K dat ook


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: OmgiliBot en 99 bezoekers