Het gaat niet zo goed met Nicole :-( (Help)

Moderators: balance, C_arola, Sica, Neonlight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Lavanta

Berichten: 2485
Geregistreerd: 26-08-02
Woonplaats: Groningen

Het gaat niet zo goed met Nicole :-( (Help)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-11-03 17:12

Ik ben een hele tijd niet bij Nicole geweest, vanwege mijn ziekenhuis opname en het herstellen daarvan. Nu had ik vorige week eindelijk het groene licht gekregen dat ik weer naar haar toe mocht van de dokters en beetje met haar bezig mocht zijn. Dus ik ging vanmorgen vol goede moed lekker naar de stal, had een mooi nieuw halster gekocht voor haar en verder wat lekkere wortels en appels mee Vork
Kwam ik bij de stal en wou haar even lekker eruit doen. Dus ik haal haar uit de stal, heeft ze 2 super dikke achterbenen (je kon de kogel niet eens meer vinden, zo dik). Dus ik kijk even of ze kreupel loopt, niet dus. Komt de staleigenaar binnen, zegt hij zo: ja nou ze heeft wel beweging nodig want ze heeft stalbenen (nee dat had ik ook nog niet gezien Boos!). Hij heeft haar maar 2x per week eruit gedaan, vind je het gek dat ze zulke benen heeft . Owja en er werd me ook nog even meegedeeld dat ze NIET de buitenbak in mocht, want ze heeft ook aan beide achterbenen MOK!! Ik werd toen wel beetje kwaad, ik bedoel ik kon toch niet komen, dan kan je toch wel iets beter voor mijn paardje zorgen??
Verder was ze super modder vet, haar ogen stonden niet vrolijk, ze had geen glans op haar vacht en haar wintervacht zag er heel vreemd uit (allemaal dunne en lichte stukken haar en de stukken haar zaten er nogal vreemd in, niet egaal 1 kant op stekend, maar op sommige plekken soort rondjes van haren Verward). Je zag dus aan alles dat ze zich erg kl*te voelde Verdrietig
Ik heb haar maar een dikke borstelbeurt gegeven, niet dat ze daar zoveel van opknapte, maar ze genoot er teminste wel van. Daarna heb ik haar maar heel even gelongeert (meiske heeft helemaal geen conditie, na 5 minuten draven stond ze alweer helemaal op apengapen ). Na dik een 20 minuten stappen en 5 minuten draven heb ik haar maar weer op stal gezet, appels en wortels gegeven en ben weer naar huis gegaan (met een best wel rotgevoel Verdrietig ).
Nu heb ik een paar vragen, misschien kunnen jullie mij daar beetje mee helpen, want ik weet niet echt wat ik nu verder moet.
* Hoe moet ik haar nu weer conditie laten krijgen?? Van stappen krijgt ze toch geen conditie?? (Wil voornamelijk voorlopig blijven longeren ivm met mijn gezondheid). Hoe moet ik het opbouwen zodat ze zo min mogelijk spierpijn krijgt? Verder ze is ook super dik, dus vet in het bloed of maandag ziekte kan misschien ook wel opkomen. Ze is al op dieët gezet (krijgt heel weinig brok en kuil).
* Wat kan ik doen tegen die dikke stalbenen?? Heb ooit gehoord dat bier wel helpt Verward Maar hoeveel moet ik dan geven per dag?
(zonder dat ze dronken wordt Haha!)
* Verder ben ik van plan om een zak musili van Havens te kopen (voor paarden met eiwit allergie, dat heeft ze namelijk), zeewier en lijnzaad olie zodat ze weer beetje goed in haar vacht komt en ook meer weerstand krijgt. Zouden jullie dit gaan doen??
* Ze heeft nog geen deken op (heb wel een winterdeken liggen, Highliner) zouden jullie die haar nu opdoen?? Ze heeft al wel een redelijke vacht, alleen haar vacht ziet er dus slecht uit.
* En als laatste wat moet ik met die mok beginnen?? Het is wel droge mok en de staleigenaar zei tegen mij: niks aan doen, gewoon niet de natte blubber opzoeken. Wat is jullie mening hierover??

Alvast bedankt Lachen

Winnowill VTH (v. Numero Uno) naar de Hengstenkeuring??!!!


Paardenkracht: Het buitengewone vermogen van een paard om de mens op te beuren.


bren

Berichten: 1255
Geregistreerd: 16-02-02
Woonplaats: noord holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-11-03 17:34

je kunt op de mok wel wat vettigs smeren
zoiets als uierzalf,en met longeren gewoon elke dag
als je kunt even draven je
zal vanzelf zien dat ze het op den duur langer gaat
volhouden.wet je niet iemand die je paard
way meer in de gaten houd?

21-10 indoor mm Barsingerhorn

Kim82
Berichten: 908
Geregistreerd: 12-12-02
Woonplaats: ENSCHEDE

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-11-03 17:37

Stappen is zeker wel goed voor de conditie! Je moet gewoon langzaam beginnen. Je kunt haar beter elke dag een half uur laten stappen dan een kwartier draven.

Ook bekend als Kim20!

ellenlouise
Berichten: 3784
Geregistreerd: 18-12-02
Woonplaats: In het groene hart van het land

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-11-03 17:46

Tjongejonge lekker meedenkend van die staleigenaar! Of wist hij niet dat je ziek was misschien?
Als je toch niet intensief gaat rijden zou ik die deken maar lekker laten zitten. De stalbenen verdwijnen vanzelf als ze genoeg beweging krijgt.

Op de mok kun je sudocreme smeren.

Misschien kun je in het vervolg betere afspraken met de staleigenaar maken?

There is no reality, only perception.

juval

Berichten: 13188
Geregistreerd: 05-04-03
Woonplaats: Culemborg

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-11-03 17:51

veel aandacht geven, poetsen, dunne deken erop, lijnzaadolie, je zal zien dat ze dan gauw weer gaat glimmen.
Wat betreft de mok denk ik dat de staleigenaar wel gelijk kan hebben, houd het zo droog mogelijk. Als het erger wordt zou je kunnen behandelen met hydrocortiderm.
Het opbouwen van haar en jouw conditie zou ik langzaamaan doen. Veel stappen is heel goed, ook voor de benen. lekker longeren.
Zou je haar wel kuil geven als ze allergie voor eiwit heeft? volgens mij kun je dan het beste alleen brok geven, maar dat weet ik niet helemaal zeker.
veel succes ermee.

[IM] Zoëy, onze gouden stippelpony

don't bite the hand that feeds you

Lavanta

Berichten: 2485
Geregistreerd: 26-08-02
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-11-03 18:08

ellenlouise schreef:
Tjongejonge lekker meedenkend van die staleigenaar! Of wist hij niet dat je ziek was misschien?


Nee hij wist wel dat ik in het ziekenhuis lag en dat ik een tijd daarna nog moest herstellen.
Vanaf nu ga ik voorlopig zelf maar elke dag heen, al is het gewoon maar om te longeren, borstelen of even loslaten. Zodat ze er toch uitkomt. Oww ik kon wel huilen toen ik haar zag, ze leek zo triest Verdrietig

Winnowill VTH (v. Numero Uno) naar de Hengstenkeuring??!!!


Paardenkracht: Het buitengewone vermogen van een paard om de mens op te beuren.

janne

Berichten: 1729
Geregistreerd: 21-01-03
Woonplaats: hoevelaken

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-11-03 18:41

ga veel met dr stappen op een harde ondergrond dat is goed tegen stal benen.
en evt als je op de goede manier kunt bandageren stal bandages omdoen wil ook wel eens helpen tegen stalbebnen

Sonja_vR

Berichten: 27462
Geregistreerd: 12-07-02
Woonplaats: Dusschen

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-11-03 19:31

juval schreef:
Zou je haar wel kuil geven als ze allergie voor eiwit heeft? volgens mij kun je dan het beste alleen brok geven, maar dat weet ik niet helemaal zeker.
veel succes ermee.


kuil heeft best wel veel eiwit , als het kuil is, als het voordrooggras is is het qua verhouding gewoon hooi, maar dan wel rijk hooi,
is er geen mogelijkheid dat ze (graszaad)hooi
kan krijgen, daar kan ze dan best flink wat van krijgen , dan heeft ze de hele dag wat te doen, zonder dat ze veel binnen krijgt qua vet en eiwit
maar wel flink ruwe vezel, wat ze nodig heeft, dat zet de darmen aan het werk waardoor ze voedingstoffen beter kan gaan opnemen waardoor ze er waarschijnlijk ook beter uit gaat zien
en als ze flink in het ruwe hooi staat heeft ze waarschijnlijk maar heel weinig brok nodig, dus kijk dan wel uit dat je niet te veel brok blijft voeren


conditie gewoon wat de anderen al hebben gezegd, rustig aan opbouwen

Ik ben niet pc en heb ook niet de ambitie dat te worden :evaw:

PaulineS
Berichten: 246
Geregistreerd: 21-08-03
Woonplaats: Diemen

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-11-03 19:50

Mijn paardje heeft 5 maanden op stal gestaan ivm een ernstige blessure. Ze had ook totaal geen conditie meer. We zijn begonnen met 2x per dag veel stappen en 1x wat draven onder zadel. Je zit d'r sterker worden. Lijnzaadolie en zeewier helpt voor een mooie vacht en nog veel meer. Het is wel beter om haar geen kuilgras te geven, maar hooi. Zeker bij een paard met eiwitproblemen. Ik geef mijn paard als extraatje ook Reform Muesli van Havens. Zij is ook gevoelig voor eiwitten. Deze muesli is goed voor de luchtwegen en ze vinden het heerlijk. Doen! Je zult zien, ze ziet er zo weer beter uit!

Taruta
Berichten: 488
Geregistreerd: 28-09-03
Woonplaats: noordhoek in zuid-afrika!

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-11-03 21:15

ik zou voor het op bouwen van conditie
elke dag zoon 20 min longeren kijken wat gaat, veel stappen, en tussen door ff 5 minuten draven,e n een klein galopje op bijde handen.
dat lynzaad idee ebzoow is een goed idee en een deken opdoen is ook niet zoon slecht idee! dus gewoon doen
ende mok MOET je behandelen anders word het steeds erger en als je het te lang niks aan doet gaat het NIET meer weg !!!! en dat is een ramp zouk mara zegguh! ik zou hydrocortiederm opd e mok smeren (hydrocortyderm noemen ze ook wel sanoderm, je kan het kopen bijd e gewonen kattene n honden dierenarts het helpt heel goed)
maak eerst de mok goed droog met een handoek maar wrijf niet te hard anders doet het zeer. als het droog is smeer je een dikke laag sanoderm (hydrocortiederm) en dat doe je elke dag!
suc6 ermee ik hoopdn at ik je een beetje geholpen heb end at je er iets aan hebt! OK dan!

Chrissie!!:+:

liberty

Berichten: 17286
Geregistreerd: 21-09-01
Woonplaats: Breda

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-11-03 21:53

Hoeveel voer krijgt ze nu? Want als ze evenveel krijgt als toen jij haar reed dan kan ze inderdaad dikker worden, en dat kan misschien ook een verklaring zijn voor die dikke benen.

Veel succes ermee Lachen

Lavanta

Berichten: 2485
Geregistreerd: 26-08-02
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-11-03 00:21

Ze krijgt nu een half handje brokjes en klein plukje kuil (lijkt op droog hooi). Ze krijgt dus helemaal niet veel en toch ziet ze eruit als een bruin olifantje. Maar goed, we gaan nu beginnen met licht te trainen. Deze week longeren en dan klim ik er aankomend weekend een keer weer op.
Owja wat betreft dat dekentje erop, ik heb nog een dunne voorjaars deken, zou ik die er eerst maar opleggen?? Dan kan ik als het kouder word altijd nog overgaan op die dikke Highliner.

Ik hoop zo dat het weer goed met haar gaat komen, het gaat me zo aan me hart om haar zo te zien

Winnowill VTH (v. Numero Uno) naar de Hengstenkeuring??!!!


Paardenkracht: Het buitengewone vermogen van een paard om de mens op te beuren.

Linda_k
Berichten: 188
Geregistreerd: 02-03-03
Woonplaats: Velserbroek

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-11-03 09:45

Hoi Neeltje,

Wat vervelend om je paardje zo terug te vinden!
Stappen helpt inderdaad wel degelijk voor de conditie. Iedere dag longeren en daarbij veel stappen en een klein stukje draven. Denk erom dat je het niet te snel opbouwt, ook voor jezelf is dat wel goed denk ik.
Als ze weer wat beweging krijgt, valt ze vanzelf af en gaan die stalbenen ook over. Denk erom dat je haar nu niet nog minder eten geeft want dat heeft ze wel nodig als ze weer gaat lopen.


Ik zou die dunne deken erop leggen en lijnzaadolie of appelazijn en zeewier zijn heel goed voor de vacht en algehele conditie en weerstand. Ik geef Nicolien ook zeewier en ze heeft een supermooie glimmende vacht ondanks haar dikke winterharen. Lekker veel poetsen want ze mag ook wel lekker verwend worden.

De mok moet je zeker wat aan doen. Niet laten zitten want dan wordt het volgens mij alleen maar erger. Koop een goede zalf voor haar.

Succes ermee, houd je ons op de hoogte? Als halfzusje van Nicolien kan het niet anders dan dat ze er straks weer prima uit ziet.

Groetjes Linda en Nicolien


Cowgirl

Berichten: 23739
Geregistreerd: 04-03-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-11-03 11:15

Bedenk wel dat iedere dag longeren erg geestdodend is en ook niet echt goed is.

*Ik zou beginnen met om de dag longeren en dan gewoon aankijken wat ze volhoud.
Maak op de andere dag wandelingen of als de gezondheid het toelaat stapritjes.

* Ik zou het paard geen deken opdoen, al helemaal geen dunne. Het dier heeft al een dikke vacht en als je dan ook nog een dikke deken opdoet krijgt ie het alleen maar te warm. Met een dunne deken krijgt ie het alleen maar koud want hij kan dan niet de haren overeind zetten om zijn warmte vast te houden.

*Voer, maak mini porties die verdeeld worden over de hele dag.
Pavo heeft een Muesli voor paarden die bijna niks doen en er zitten weinig eiwitten in. Ik ben alleen de naam vergeten.

*Mok: De dikke benen kunnen ook van de mok komen. Haal een goede mokzalf bij je DA of probeer de MOKCURE pillen(in mijn omgeving hele goede resultaten). Laat hem ook veel buiten lopen op een droog stuk.
Misschien is het wel verstandig om de DA even langs te laten komen , ook omdat ze er zo slecht uitziet.


*Misschien toch eens verstandig om een andere stal te zoeken. Ik zou hier zelf niet meer willen staan als er zo voor mijn paard gezorgd zou worden als ik ziek ben. Dan kan je nooit eens met een gerust hart op vakantie o.i.d.

Succes ermee en het komt vast wel weer goed.

' On bended knee is no way to be free'
Peter R de Vries.

Pauline
Berichten: 12188
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Zuid Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-11-03 16:16

Cowgirl, ik ben het helemaal met je eens.
Kun je geen stapritjes of wandelingen met haar gaan maken? Op tempo stappen is al best wel zwaar voor paarden, en een hele goede manier om op conditie te komen. EN op een cirkel laten lopen steeds met dikke benen is niet zo goed, rechte stukken zijn beter.

Verder idd. geen deken, wat is de meerwaarde? Een dikke vacht heeft ze al, en je kunt haar nu ook niet zo rijden dat ze geschoren ofzo moet worden. Er staat in de Bit nog een heel artikel over dekengebruik.

Ik denk dat hooi belangrijk is, daar doen ze lang mee, liefst wat oud (niet beschimmeld) hooi met lange stengels, en een paar handjes brok voor de mineralen, en evt. een liksteen.

Verder idd even die mok goed aanpakken, evt. wassen met Betadinescrub en daarna iedere dag insmeren met mokzalf, en idd. die pillen kunnen goed helpen bij langdurige (of terugkerende) mok.

Ik zou haar eerder eerst 2 minuten en dat 2 keer laten draven, dan 3 enz. ipv achter elkaar 5 minuten. Als je zelf zomaar 5 minuten moet rennen ben je ook moe.

Als laatste: veel aandacht en borstelen, dat heeft ze echt te weinig gehad. En misschien wel een andere stal zoeken.

AniekR

Berichten: 10636
Geregistreerd: 21-09-02
Woonplaats: In de beste binnenstad van Nederland!

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-11-03 18:34

Echt vervelend om Kol zo aan te treffen Scheve mond Scheve mond
Waar heb je haar dan op stal staan??
Er staan hier al genoeg tips (en alles wat ik had bedacht staat er al tussen)
iig heel veel succes met haar!!!!! Ach gut

Campsterhoven's Marlies ster (v. Heitrak's Marvin) - International Champion WPBR 2017
Starwin's Roos - in de sport - Rooskamps Raisa (2016 v. Nia Domo's Bolero) - Rooskamps Morena *klik* (2018 v. Spoorzicht's Red Flyer)
Rooskamps Mr. Darcy - International Foal Champion WPBR & Reserve Best Foal in Show - http://www.stalrooskamp.nl/

KiWiKo

Berichten: 51672
Geregistreerd: 19-10-02
Woonplaats: Killstraight

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-11-03 18:43

misschien ben ik de enige die dit niet begrijpt........ maar meestal weet je ver van te voren waneer je het ziekenhuis in moet. En stel dat je het niet wist dan heb je vast wel een vriendinnetje die je paard elke dag even wat beweging geeft, of in iedergeval even poetst......... de verantwoording over het dier ligt niet bij de stalhouder, die ligt bij jou!

Pauline
Berichten: 12188
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Zuid Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-11-03 19:03

Ja dat is wel zo, maar als er afspraken zijn gemaakt (weet ik ook niet) dan lijkt het me logisch dat die man zich daaraan houdt. En een beetje eigen inzicht is ook nooit weg, maar dat zit er vaak niet in

Lavanta

Berichten: 2485
Geregistreerd: 26-08-02
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-11-03 19:24

gijsenkim schreef:
misschien ben ik de enige die dit niet begrijpt........ maar meestal weet je ver van te voren waneer je het ziekenhuis in moet. En stel dat je het niet wist dan heb je vast wel een vriendinnetje die je paard elke dag even wat beweging geeft, of in iedergeval even poetst......... de verantwoording over het dier ligt niet bij de stalhouder, die ligt bij jou!


Nee ik ben met spoed opgenomen. Mijn moeder heeft wel contact gehouden met de staleigenaar, en die zou goed op haar letten zei hij (dan ga je er toch ook vanuit dat dat gebeurd Verward).
Ben trouwens vandaag weer geweest, heb 20 minuten op de harde weg met haar gestapt en daarna nog even 5 minuutjes laten draven (aan de longe). Ze krijgt alweer beetje haar oude praatjes terug, gelukkig. Ze heeft me alweer heerlijk door de stal gesleept Schijnheilig
Hoe denken jullie trouwens over loslaten in de bak? Ze is namelijk nu nogal druk en ik denk dat ze helemaal door het lint gaat als ze vrij is. En dat lijkt me ook niet echt goed voor haar spieren.
Verder zit ze wel redelijk dik in haar haar, maar haar vacht ziet er gewoon vreemd uit (geen egale glade vacht). En ik heb wel eens een dikkere vacht gezien bij pony's. Over een tijdje wil ik toch wel weer een uur op haar kunnen rijden zonder dat ik 2uur moet uitstappen. Misschien laat ik haar tegen die tijd ook wel scheren, maar eerst nog niet. Is een deken dan toch eerst geen goed idee, om het nog dikker worden van haar vacht tegen te gaan??

Winnowill VTH (v. Numero Uno) naar de Hengstenkeuring??!!!


Paardenkracht: Het buitengewone vermogen van een paard om de mens op te beuren.

KiWiKo

Berichten: 51672
Geregistreerd: 19-10-02
Woonplaats: Killstraight

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-11-03 19:32

Na half december zou ik niet meer voor de eerste keer gaan scheren. Nu een deken opdoen is een goed alternatief.

Verder gewoon beweging geven..... Hoe lang heeft ze op stal gestaan?

Jet

Berichten: 11977
Geregistreerd: 31-01-01
Woonplaats: Anna Paulowna

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-11-03 19:53

Heb je al gekeken of je bij die vreemde plekjes het haar los kan trekken? Als dat zo is en er komt een beetje huid mee, ( dan blijft er een vochtig plekje over) dan zou het rainrot kunnen zijn. Oudere pony's hebben hier wel vaker last van. Dat komt voornamelijk als ze in de regen buiten hebben gelopen en het nogal lang duurt voordat ze opdrogen. Dan is een regendeken met buiten lopen wel aan te raden, niet te dik dan, anders gaat ze er weer onder zweten.
Aan die mok zou ik zeker wat doen, daar kunnen ( zoals een ander ook al zei) inderdaad die stalbenen ook vandaan komen. Mok wordt snel erger als je er niets aan doet en als ze er meer mee gaat lopen, kan het ook zeer gaan doen als de huis steeds weer open gaat. Veel succes met haar!

Cowgirl

Berichten: 23739
Geregistreerd: 04-03-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-11-03 21:11

Ik denk dat deze pony gewoon ziekig is van de mok, dikke benen en al die dagen op stal staan.

Paard moet gewoon lekker veel naar buiten, beweging krijgen en goed voer en eventueel een vitamine stoot.

Ik zou hem lekker zo in de bak zetten, hij kan beter los gek gaan doen dan wanneer jij hem aan een lijn vast hebt en hem omtrekt. Dan heb je veel meer kans op blessures.

Als het met een week niet beter wordt dan even de DA raadplegen.

EEn deken opdoen heeft echt geen zin, de paarden hebben bijna hun hele wintervacht al.

Wil je per se een deken dan zul je moeten scheren.

Lees meer hier over op www.paardnatuurlijk.nl

' On bended knee is no way to be free'
Peter R de Vries.

letziforevr

Berichten: 2553
Geregistreerd: 27-08-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-11-03 01:19

bij ruitersport zaken kan je een spuit (net als sedalin) met vitaminen kopen,dit wordt vaak aan paarden gegeven na ziekte of herstel s6!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: bellieee, Elegance_, KaasSouffle_, shaddy82 en 158 bezoekers