druk tijdens de buitenrit

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
PatriciaB

Berichten: 467
Geregistreerd: 14-12-01

druk tijdens de buitenrit

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-11-03 18:03

Sinds maart ben ik de bijrijdster van een arabier.Gaat hardstikke goed maar er is toch een klein probleempje wat ik aan jullie voor wil leggen!
Tijdens buitenritten is ze op de heenweg braaf.Maar de terugweg lukt het bijna niet om normaal te draven.Ze springt steeds over in galop.Als ik haar terug wil nemen in draf staat ze gewoon op de plaats te galopperen en gooit ondanks de tiedeman haar hoofd omhoog.Ze heeft een orenkap op omdat ze nogal eens bang is van vreemde geluiden(bv het ruizen van de zee als je het strand opgaat).Als je haar terugneemt in stap en lange teugel geeft ontspant ze zich en blijft rustig stappen.Ze is verder heel braaf en betrouwbaar
Ik rijd veel overgangen zodat het een verassing blijft wat we gaan doen,langzaam draven,of juist van stap in galop.
Iemand tips om haar ook ontspannen te kunnen laten draven op de terugweg??



caro_vt

Berichten: 3605
Geregistreerd: 02-02-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-11-03 18:50

dagelijks gaan oefenen.

doe haar een halster aan met een lang touw (longe) aan.
als je terugkomt probeer je gewoon ontspannen te blijven zitten, teugels zeker NIET korter gaan nemen. enkel een ophouding indien nodig.

dit heb ik ook gedaan met een pony die wist dat, als het richting huis was, der een rengalop van maakte en het werkte.

ook kan je proberen nadat je thuiskomt thuis nog wat te trainen. zo weet ze dat thuis komen niet gelijk is aan : ik moet niets meer doen en mag op m'n weide.

succes!

PatriciaB

Berichten: 467
Geregistreerd: 14-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-11-03 19:15

Ik blijf altijd ontspannen zitten,als ik ga doorzitten en een rustig drafje vraag lukt het soms iets beter.Zodra ik ga lichtrijden wil ze in galop. Het laatste stuk uitstappen gaat gewoon relaxed,op de manege aangekomen blijft ze ook netjes stilstaan zodat ik af kan stappen.
Ik begrijp je tip over het halster niet helemaal kattebeest?

Sting

Berichten: 12851
Geregistreerd: 22-04-03
Woonplaats: Rolde

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-11-03 19:26

Zon pony ken ik ook, ik heb laatst eens geruild met de eigenaresse (een meisje van 12 jaar) en echt, wat een vreselijke pony!! Ik houd sowiezo niet echt van drukke pony die niet te houden zijn, maar deze was echt extreem! Zij had hetzelfde probleem, alleen was het bij haar op de heenweg net zo erg.
Zij heeft een paar privelessen genomen, zodat ze dr pony beter onder controle kan houden en het gaat nu steeds beter

PatriciaB

Berichten: 467
Geregistreerd: 14-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-11-03 17:37

Vandaag een lange rit gemaakt,lekker laten rennen op het strand.
Maar ze bleef trekken,nu ik met iemand samen reed al op de heenweg,stap gaat prima,eerste stukje draven ook maar dan begint het feest...
Het gekke is dat ze wel gaat in het tempo dat ik wil maar niet in de gang die ik wil Verward
Zijn echt op zoek naar een oplossing.We hebben nog een hulpteugel die druk achter haar oren geeft en zo haar hoofd omlaag moet houden.maar liever blijf ik oefenen en wachten op de gouden tip Haha!

caro_vt

Berichten: 3605
Geregistreerd: 02-02-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-11-03 17:46

wel ik bedoel gewoon doe een halster over t'kopstuk.
hang daar een longe aan en laat iemand meelopen met die longe in de hand. de longe losjes hangende. indien nodig kan die ingrijpen en ondertussen kan jij zeker ontspannen blijven zitten en enkel een ophouding geven indien nodig.

je kan ook gezellig kletsen onderweg.
zo lukte het bij mij . succes!

pmarena

Berichten: 47934
Geregistreerd: 09-02-02
Woonplaats: Onderste eiland van ZH

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-11-03 18:58

Gaat diegene ernaast dan ook meerennen tijdens de draf en galop ,
want dat is dus juist wanneer het fout gaat *LOL* .

Als het puur een kwestie is van de terugweg , dan is het gewoon enthousiasme "jaaa we gaan weer naar huis!" .

Dat kun je idd voorkomen door als je richting huis gaat niet meteen met eten weg te zetten. Dus thuis nog even aan het werk zetten , of doorrijden ipv het erf opgaan.

Laat ze maar leren dat huiswaarts niet "klaar!" betekend Lachen .

Is het sowieso erg loperigheid , kijk dan eens kritisch naar het voer en de overige omstandigheden. Loop het beestje veel op de wei , krijgt hij genoeg beweging ?

Bij Rena scheelt het een berg als ze een paar dagen niks anders doet dan gewoon op de wei , dan springt ze boven m'n kop uit Haha!

Rijd ik haar vrijwel om de dag dan is er weinig aan de hand.
Voorheen moest ze echt elke dag aan het werk anders was het fout

Gewoon ontspannen en resoluut blijven , wel gezellig.
In de gang die jij wil en een ontspannen tempo.

Blijven corrigeren is het enige wat je kunt doen , consequent zijn dat jij bepaald hoe & wat. Die van mij is ook erg loperig , maar als ik maar consequent en eerlijk blijf dan legt ze zich er wel bij neer Lachen .

PatriciaB

Berichten: 467
Geregistreerd: 14-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-11-03 19:28

Ben vandaag al begonnen met een rondje stappen op het erf voor ik haar op stal zette.
We hebben jammergenoeg geen wei maar voor of na het rijden mag ze vaak nog los lopen en even rollen in de buitenbak.
Ze word elke dag gereden of gelongeerd,in de bak is ze relaxed.
Het probleem is er al heel lang dus zal ook niet in 1 dag op te lossen zijn .Mijn eerste buitenrit alleen een paar maanden geleden is mijn man meegewandeld,omdat de eigenaresse al aangaf dat ze buiten meestal druk was.Maar ik voel me ontspannen op haar en op dit probleempje na gaat het buitenrijden prima.
Het is niet voor niks een renarabier geweest ,beetje omgekeerd probleem als wat dravers soms hebben mischien Verward
Bedankt voor de tips,,meer tips zijn welkom!!

Nimue
Berichten: 3309
Geregistreerd: 21-11-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-11-03 14:49

Je kunt ook twee kortere ritjes aan elkaar plakken, zodat het 'jippiiii!' idee er een beetje uitgaat; ook al ben je dan op de teruweg, ze weet dat dat niet direct betekent dat ze ook 'hoera, ik ben bijna klaar!' hoeft te denken.

Ik neem aan dat je ook wel goed in staat bent om haar met je zit in te houden en dat je dat ook gewoon toepast tijdens het rijden? Vaak werkt zwaar zitten beter om haar in de goede gang te houden dan inhouden met de teugels. Je klinkt alsof je wel weet waar je het over hebt, dus waarschijnlijk doe je dit allang, maar ik wilde het voor de zekerheid toch even aandragen. Het is niet belerend bedoeld ofzo, maar er zijn best wel veel ruiters die gewoon teveel op de teugel willen inhouden en te weinig met hun zit. Maar als jij zelf al zegt dat je er gewoon ontspannen op zit zal je je zit waarschijnlijk al wel goed gebruiken.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-11-03 19:35

Het enigste wat helpt is het paard te laten ontspannen, je zei al dat je veel met lange teugel rijdt, nou dat is heel goed, door druk op het bit wordt het paard alleen maar heter.
Ikzelf heb ook een arabier, en als ze zit bij mij flikte, dan liet ik de teugels wat losser, goed rechtopzitten en drijven, dan krijg je de ontspanning van waaruit je moet gaan werken, en af en toe een brul als ze echt heel vervelend zijn, want het kan ook uitproberen zijn!
Succes!

PatriciaB

Berichten: 467
Geregistreerd: 14-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-11-03 21:10

Kan bijna niet wachten tot maandag,rijd haar alleen maandag en dinsdag,ben benieuwd hoe ze zich in de tussentijd gedragen heeft.
De eigenaresse en ik reageren allebei hetzelfde nemen haar terug als ze in galop aanspringt en proberen opnieuw aan te draven.
Ik houd jullie op de hoogte OK dan!

Yessy

Berichten: 23013
Geregistreerd: 16-02-03
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-11-03 21:23

doet ze het ook als je een rondje rijd? of kan dat niet? dus niet dezelfde heen- en terugweg?

PatriciaB

Berichten: 467
Geregistreerd: 14-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-11-03 09:02

Yessy schreef:
doet ze het ook als je een rondje rijd? of kan dat niet? dus niet dezelfde heen- en terugweg?


Wij hebben het geluk dat we superuitrijmogenlijheden hebben ,kan zelfs kiezen uit verschillende rondjes,dan doet ze het ook.Ze houd heel erg van galop.Ik ook wel wanneer het mij uitkomt Haha! Jammergenoeg hebben we geen wei waar ze zich lekker uit kan leven.

Assiej
Berichten: 3670
Geregistreerd: 26-11-03
Woonplaats: vlaardingen

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-11-03 14:59

hoi ik heb ook een arabiertje, ik heb hem nog niet zo lang, vanaf juni dit jaar, dus ongeveer half jaartje, nou de allereerste keer was hij super braaf, toen vondt hij sommige dingen nog wel eng omdat het de eerste keer was en omdat hij de weg nog niet kende enzo..maar hij weet nu waar we de 1e keer gingen galoperen, en nu gaat hij elke keer ervoor al galoperen dus dan weet hij gewoon waar we de 1e keer gingen galopperen, dat heeft dus ook effecten.. Zijn vorige eigenaar reed alleen buiten met een stang, dus tjah dan was hij makkelijk te houden.. Ik ken mijn paard nu een stuk beter en ik weet wat ik moet doen als hij er vandoor gaat of als hij wil gaan galoperen. Ik ben 1 keer alleen wezen uitstappen in de polder en toen schoot hij er ook plotseling vandoor en kreeg ik hem helemaal niet meer terug, zelfs niet met mijn zit of met de teugels. Ik wist niet meer wat ik moest doen want ik was als de dood dat hij zou vallen of uitglijden of wat dan ook. Dus ik ben gewoon rustig blijven zitten, niet in de verlichte zit gaan zitten ofzo en toen gekalmeerd met mijn stem, toen ging hij rustiger galoperen en had ik weer controle over hem. Dat was de laatste keer dat we samen de polder in waren geweest want toen werd het herfst enzo dus volgende zomer ken ik hem nog beter. Maar ik denk dat het niet helpt qua vertrouwen om met een hulpteugel of scherper bit de polder in te gaan want dan wordt hij aleen maar bang en/of opgefokt.Zo denk ik erover, daarom ga ik ook nooit zo de polder in maar gewoon normaal trensje enzo maar ik doe wel altijd beenbescherming om voor het geval dat... Suc6 met je paard.!!

PatriciaB

Berichten: 467
Geregistreerd: 14-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-11-03 21:34

assiej:Eng hoor als je de controle verliest ,kun je inderdaad beter eerst je paard goed leren kennen voor je buiten gaat rijden!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bytespider en 15 bezoekers