Ergernissen op manege/pensionstal?

Moderators: balance, C_arola, Sica, Neonlight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Suzan

Berichten: 1583
Geregistreerd: 23-04-01
Woonplaats: Almere

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-03 15:05

Tja Sonja, dan heb je de juiste manege getroffen!
Ik heb op een manege gestaan waar ze het o.a. niet zo nauw namen met de voertijden. Ik heb in pension bij een boer gestaan die het zo'n mooi gezicht vond als er 12 paarden in galop over het beton van stal naar wei denderde.

En ik sta nu op een pensionstal waar me gemeld wordt, als ik bij m'n paard aankom: er zit een scheurtje in de hoef van je paard. Het lijkt niets ernstigs, maar de hoefsmid is voor de zekerheid al gebeld. Kijk bij zo'n stal hoef ik me niet druk te maken of ze hun avond eten wel hebben gehad. En dat zou bij geen enkele stal moeten.

Iets wat heel vanzelfsprekend zou moeten zijn, zoals goede kwaliteit voer, optijd stro bijbestellen (deze week wordt er niet uitgemest, we hebben te weinig stro.... , de bak regelmatig slepen, is helaas lang niet overal vanzelfsprekend. (ook al wordt er flink voor betaald.) Maar dat heeft denk ik nietzoveel te maken met het feit of het een manege is of alleen pension, maar meer met de interesse, de proffesionaliteit en de inzet van de eigenaar / beheerder.

SAKKIA

Berichten: 16666
Geregistreerd: 04-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-03 15:37

Tja ik heb het nu dus ook!! Er worden beloftes gedaan door de pensionhouder en niet nagekomen! Ik loop altijd de rotzooi van iemand anders op te ruimen en als ik er dan wat van zeg ben ik direct het k*twijf, dus klaag ik maar weer bij de eigenaar. Zo gaat het nu al een boos en ben nu eindelijk over mijn angst heen en durf weer op mijn eigen pony maar de bak bij ons is niet te berijden. Ben nu druk bezig met een andere stal. Hopen dat het lukt.

LadyVal

Berichten: 1147
Geregistreerd: 10-09-03
Woonplaats: Sneek

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-03 15:44

na het lezen van deze dingen ben ik erg blij dat mijn paardjes op een boederij staan.
Hoef niet op een ander z'n rotzooi te letten.
11 paarden op stal, 2 bakken , dus nooitt wachten tot je een bak ter beschikking hebt.
heeeeeeeeeeeerlijk.

Tallie1979
Berichten: 22750
Geregistreerd: 16-08-02
Woonplaats: Rucphen

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-03 15:50

Gut, wat heb ik het toch onwijs makkelijk Haha!

Ik heb echt helemaal NIETS te klagen.. Mijn stalhouder bemoeit zich nergens mee en maakt alles wat je wilt meteen in orde.. Verder zie ik maar 2 stalgenoten die net als ik 's avonds komen en de rest komt overdag. Nooit gedonder, nooit gezeik.. Haha!

LadyMadonna

Berichten: 62220
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 06-11-03 18:19

Nimber schreef:
strenger zijn hoor! borstel inleveren na het rijden zoniet gaat er een telefoontje naar moeders.

zadel niet netjes terug hangen idd de week erop zonder zadel rijden.
werkt niet, dat vinden ze nl leuk, en dan gaan ze zeker niet meer de zadels weg leggen Haha!
stront niet opruimen voor straf laten uitmesten Haha!


mhhhhh wat heb ik het toch ideaal zo aan huis


Citaat:
Ik begrijp uit je profiel dat je pensionklant bent bij een manege. Dus vind ik dat je de eigenaar van de manege hierop aan zou moeten spreken.

Ik ben iets meer dan enkel pensionklant. ben meubilair Haha! (ruim op, maak schoon, help bij het poetsen en zadelen, mest uit, etc etc etc)

Die kleintjes (7 jaar ofzo) kan ik het nog wel vergeven, maar ook meiden van 13/14/15 jaar laten gerust alles slingeren (met als gevolg dat als je zelf gaat rijden je nek weer breekt over een borstel die de hond naar de hoefslag heeft gesleept...)

verootjoo
Berichten: 35641
Geregistreerd: 19-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-03 18:40

stef"]
[quote="verootjoo schreef:
ja dit was bij ons op stal ook zo, helemaal gek werd ik ervan. Dus toen heb ik maar een nieuwe regel bedacht; alles wat rondslingert is voor mij! *LOL* Moet jij eens kijken hoe snel ze alles weer opruimen, als ze erachter komen dat ze alles kwijt raken Haha!


Tja, da's leuk, maar het is dus manege zooi wat ze laten slingeren.
Heb het zelfs een keer (1.5 jaar geleden hoor..) dat het begon te regenen toen ze aan het afzadelen waren.
Meisje (jaar of 14, weet niet meer wie) had haar pony aan de muur staan, zadel neer gesmeten, hoofdstel Idem. Pony bezweet aan de muur laten staan (in de stromende regen) en zelf snel naar de kantine gerent...
En dan vinden ze het gek dat ik ze uit de kantine kom plukken..
"Jij reed toch op die en die??"
*Euhm, ja...*
"Pony binnenzetten, droogwrijven, zooi opruimen en droogmaken... NU!!!!"
Haha!
[/quote]

tsja...dan wordt t lastig, ik weet ook zo snel niks.

Joyce

Berichten: 6371
Geregistreerd: 02-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-03 18:42

Ik ben echt super super tevreden met waar ik sta. Ik kan echt niks bedenken wat me niet lekker zit daar..
Op vorige stallen is dit wel heel anders geweest, daar wilde ik bijna niet heen zo veel gezeik en nadelen waren er.
Maar hier? echt ik kan er maar 1 ding over zeggen; SUPER!
Er is geen ruzie, de sfeer is juist gezellig Spullen hoeven niet achter slot en grendel, er word gewoon niet van elkaar gejat. Alles ligt in 1 ruimte, geweldig toch dat het zo ook kan?
Het zijn alleen pensionklanten, dus iedereen ruimt zn spullen wel op..
Ze kan ook in de winter op de wei, en met heel rot weer word ze binnen gezet. In de wintermaanden worden ze ook savonds binnen gezet en sochtends weer buiten. Er word gewoon ook aan haar gedacht, toen laatst de andere pony's een nachtje binnen sliepen (zijn wat minder winter-harde pony's dan een haf Knipoog ) hebben ze haar ook binnen gezet zodat ze niet alleen bleef. (vind ze erg vervelend als ze alleen is, ze kan het wel)
Ze schuurde laatst een beetje aan haar kont, dat had ik al gezien en ontwormt en alles, maar toch werd er gewoon vriendelijk gevraagt of ik dat wel wist.
Oh wat ben ik happy met mijn plekkie Lovers Haha!

Zip

Berichten: 1697
Geregistreerd: 07-03-01
Woonplaats: Elburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-03 20:14

Ik loop stage op een manege. Nou 1 ding kan ik wel zeggen, ik heb 'vroeger' heel anders leren omgaan met paarden. Mijn werd meteen geleerd dat ik niet moest schreeuwen en rennen bij paarden, pony netjes moest verzorgen na het rijden en me rotzooi op moest ruimen enz.

en dan loop ik daar nu stage, nou ik kom de zakjes chips tegen in de stallen, snoep papiertjes in de gangpaden, zadels worden in de zadelkamer gesmeten met het hoofdstel er maar ergens bij opgegooid. Laatst kwam ik een halster tegen in een stal helemaal onder de mest Verward
Ow en ik heb nog niet verteld van de halstertouwen en borstels die over het hele erf liggen, de zweepjes in de bak, en de dekens die zomaar ergens op de grond neer worden gesmeten.
Hoeven uitkrabben, wat is dat Verward en na de les wordt het paard in de stal gepleurd en klaar is kees.

Volgens mij ontgaat het die kids totaal dat ze met paarden bezig zijn Scheve mond

Ik ben inieder geval zelf blij dat ik mijn paardjes vlak bij huis in een weilandje heb staan en van niemand last heb. Pling

Kyan01

Berichten: 5404
Geregistreerd: 22-09-01
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-03 20:23

Wij hebben op stal corvee Haha! Steeds 2 kinderen die een kwartier moeten blijven om de boel aan te vegen en op te ruimen. Maar goed ik sta op een pensionstal geen manege, daar zit ook wel verschil in.

INkie

Berichten: 4651
Geregistreerd: 05-05-03
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-03 21:00

Ik sta op een stal waar 5 paardjes staan.. 4 van de eigenaar en 1 pension klant ( dat ben ik dus ) er hebben wel wat pension klanten gestaanmaar zijn allemaal weggegaan omdat ze vonden dat de eigenaren zeurde: de een was boos omdat er wormenkuren waren gegeven en het paard ston er vies bij. De ander was weggaan omde de eigenaren wat zeiden over de stal ( paard ston met ze voeten in de stront.)
Ik heb nooit gezeur met ze gehad.. zolang je maar je paard netjes bahndeld en verzorgt dan is er nix aan de hand. Het zijn ook gewoon hele aardige mensen maar vinden het gewoon niet leuk als iemadn ze paard zo vies achter laat. en daar ben ik het volkomen met hun eens Haha!

Brendageene
Berichten: 1497
Geregistreerd: 12-07-03
Woonplaats: Den Bommel

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-03 21:36

bij mij is het best gezellig, af en toe wat geroddel. Wel eens gezeik over dat iemand een hekje heeft laten openstaan, en vervolgens zelf alle hekken open laten staan...
Ook mensen die overdreven bezorgd zijn kan ik me aan ergeren, maar ik vind dat eeb stuk minder vervelend dan mensen die hun paarden verwaarlozen (daar hebben we er ook wel wat van...) ik trek me er weinig van en aan en ga gewoon mijn eigen gangetje. Ik denk dat je altijd wel mensen op een pensionstal hebt waar je het niet mee kunt vinden of die de dingen heel anders aanpakken als wat jij zult doen.

Primula

Berichten: 452
Geregistreerd: 13-05-03
Woonplaats: Kessel-Lo

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-03 23:40

Oh, wat herken ik dat verhaal maar al te goed Haha! ! Bij ons op de manege is het precies hetzelfde, echt wel grappig! En ook ben ik degene die altijd de borstels en zwepen bijeenzoekt en de halsters die blijven liggen terug weglegt . Ook borstel ik geregeld het erf en ruim de boel een beetje op, maar ondertussen heeft de boer mij gezegd: omdat ge hier toch zoveel doet, hoef je niet zoveel te betalen voor je veulen, dus kan ik in ruil die kleine van mij tamelijk goedkoop houden totdat hij iets ouder is Schijnheilig . Voor de rest hebben wij vroeger voor de lessen nog een handigheid bedacht: op woensdag en zaterdag, als de kleinere kinderen komen rijden, hebben wij een stalverantwoordelijke die helpt bij op-en afzadelen en er op toeziet dat alles goed wordt opgeruimd na de lessen . In ruil daarvoor krijgt hij of zij een gratis les OK dan! !

lies

Berichten: 9626
Geregistreerd: 09-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-03 00:36

't Is wel een beetje druk bij ons. Maar eigenlijk geen ergernissen, wat betreft manege- en pensionklanten.

Zo af en toe zijn die hele kleine pennymeisjes wel een beetje irritant ("hoe heet ie? is ie lief? mag ik em aaien?" etc..). Dan kriebel ik Bruun even onder haar buik of trek de singel even wat hoger op.. Dan zijn ze zo weg }>

Aan rondslingerende manege-spullen kan ik me ook echt niet ergeren. Het is niet van mij, dus aan de manege-houder of instructrice om zich daar druk over te maken. Als het me in de weg ligt, schuif ik het opzij (en ligt het een ander in de weg) Haha!

Eyes
Berichten: 854
Geregistreerd: 14-03-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-03 02:01

Ergernissen? Ik denk dat ik enorm bof met de stal waar ik nu sta.
De 'vaste crew' die daar rondloopt (staleigenaresse & Jasmijn [van Bokt]) houden alles nauwlettend in de gaten, grijpen in en passen aan daar waar nodig, paarden staan altijd perfect dik in het stro, krijgen supervoer (geen standaardhoeveelheid maar naar behoefte), behandelen en verzorgen indien nodig, consulteren direct de dierenarts bij evt. onraad, vullen zelf de nodige medicatie aan via de DA (Kassa!!!! Cool Geld, geld! Haha!) etc etc.
Ben 2 weken amper geweest i.v.m. ziekte en ik hoef mij geen moment zorgen te maken mbt beweging en verzorging.
TOP OK dan! !!

Jasmijn

Berichten: 3758
Geregistreerd: 24-02-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-03 10:43

Eyes schreef:
Ergernissen? Ik denk dat ik enorm bof met de stal waar ik nu sta.
De 'vaste crew' die daar rondloopt (staleigenaresse & Jasmijn [van Bokt]) houden alles nauwlettend in de gaten, grijpen in en passen aan daar waar nodig, paarden staan altijd perfect dik in het stro, krijgen supervoer (geen standaardhoeveelheid maar naar behoefte), behandelen en verzorgen indien nodig, consulteren direct de dierenarts bij evt. onraad, vullen zelf de nodige medicatie aan via de DA (Kassa!!!! Cool Geld, geld! Haha!) etc etc.
Ben 2 weken amper geweest i.v.m. ziekte en ik hoef mij geen moment zorgen te maken mbt beweging en verzorging.
TOP OK dan! !!


Bloos Maar we doen het graag dat weet je.

Ik denk ook dat we enorm boffen met de stal waarop wij staan. Dingen gestolen?? Kan me niet herinneren dat dat bij ons ooit gebeurd is.
Troep soms wel, maar ach even de handen uit de mouwen en indien nodig even iemand erop aanspreken en dat is ook weer uit de wereld.
Natuurlijk heb ik nog makkelijker praten omdat ik bij de (zoals jij dat zo leuk omschrijft) vaste crew hoor en daardoor zelf veel invloed heb, maar ook ik hoef me geen moment zorgen te maken als ik niet heen kan. Alle paarden zijn gewoon in goede handen, en worden tot in de puntjes verzorgd. OK dan!

Vanessa

Berichten: 1073
Geregistreerd: 08-03-01
Woonplaats: Almere

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-03 21:35

Waar ik me aan erger bij mij op stal? Tot voor kort nergens aan.
Maar toen werd er vorige week geld van me gestolen! Er staan bij ons alleen maar pensionklanten, het is geen manege. Ik had gepind om mijn bon te betalen in de kantine. Ik kom binnen, gooi mijn tas even op het bankje langs de bak, ga mijn paard op het land zetten, sta nog even te praten met een paar mensen, kom terug en weg is mijn € 70,00!!!
Ja echt belachelijk he? Natuurlijk had niemand het gedaan. Maar er waren maar weinig mensen op dat moment en ik heb wel zo'n vermoeden, maarja... bewijs het maar eens.

Daar kunnen de eigenaren natuurlijk niets aan doen (tenzij ze camera's ophangen). Over de stal ben ik verder tevreden.

Nicole85

Berichten: 6697
Geregistreerd: 20-06-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-03 21:40

Ik irriteer me dood aan mensen die hun troep niet opruimen. Verder heb ik het goed getroffen met mn stalling. Pensionhouder doet de dingen op tijd: mest afvoer bijv, als er dingen vervangen moeten worden, gaat dat ook snel. Ik ben wel tevreden. Er wordt op tijd gevoerd.
Ik baal er alleen van dat sommige mensen het vertikken om hun troep op te ruimen en ook eens klusjes te doen: waterbakken vullen, weides mesten, erf opruimen ed. Maarja, dat hou je overal en zou voor mij geen reden zijn om weg te gaan van een stal. Irritaties heb je overal!

Lievemeid
Berichten: 9097
Geregistreerd: 09-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-03 21:52

Ik kan het alleen met sommige mensen niet echt vinden, maar die vast ook niet met mij. Schijnheilig

verder doen we ons eigen ding en iedereen ruimt gewoon zn zooi op (de een wat meer als de ander)...

Nee die rotzooi maak ik me niet zo druk om, als mn eigen spullen maar opgeruimd zijn. Haha!

PhiaBink

Berichten: 6328
Geregistreerd: 15-01-01
Woonplaats: Belgie!!

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-03 10:45

Ik heb op maneges gewerkt en op pensionstallen gestaan voordat ik een stal aan huis had. Ik weet de ergenissen van een manege/pensionstal. Bij een pensionstal waar ik heb gestaan werden de gevonden spullen in het kantoor gelegd achter slot en grendel. Dus als iemand "iets kwijt was" kreeg meteen de wind van voren van de bedrijfsleidster. TROEP OPRUIMEN!!!!! De volgende keer ligt het in de container. Je raad het al, je zag haast niks rondslingeren.
Ik heb 3 maanden op een pensionstal gestaan waar ze gewoon het voer vergaten te geven wat klaar lag. Mijn vorige paard moest i.v.m. een stofwisselingsprobleem apart voer hebben. Als ik er wat van zei, dan was het antwoord stee vast: Ze heeft Luzerne gehad, dat is toch ook voer. Het was daar vies, gor, drachtige merries verwierpen daar de veulens, paarden werden losgegooit als je aan het rijden was of aan het longeren was. Paarden laten rollen als je aan het rijden was, deur naar de buitenbak werd opengegooid en een stel jaarlingen werden losgegooit terwijl ik stond te longeren. Levensgevaarlijk allemaal. Ik was daar dus snel weg.

irene

Berichten: 3538
Geregistreerd: 08-06-01
Woonplaats: Culemborg

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-03 10:55

Ik sta nu 4 jaar bij een pensionstal (12 stallen) en heb me nog nooit ge-ergerd Haha!
We hebben gewoon een leuke groep mensen die goed met elkaar omgaan. Als er al iets zou zijn dan wordt daar gewoon direct over gesproken.
Ik zou dan ook voor geen goud op een grotere stalling willen staan. Als ik die peerdenfabrieken alleen al zie

Fitzroy

Berichten: 25106
Geregistreerd: 11-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-03 11:19

Ach, ik denk maar zo: bij iedere stal is het wat, dan moet je paard aan huis staan maar heb je weer andere zorgen.

Op deze stal is de sfeer geweldig en dat vind ik heel belangrijk.
Sinds Fitz gewoon pensionpaard is heb ik me ook niet echt ge-ergerd voor zover ik me kan herinneren.
Minpunten zijn er natuurlijk wel maar dat is weer iets heeeel anders dan ergernissen.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-03 11:31

Op een manege zou ik nooit willen staan.
Kawa is helemaal verliefd op kleine kindjes en gaat braaf met zijn koppie naar beneden staan zodat ze hem kunnen aaien.
Ik denk dat er na een paar weken een vervelende schooiende knol staat met een rot gebit.

Ik sta gelukkig op een kleine prive stal, waar enkele boxen zijn verhuurd.
De eigenaren zijn super met je paard.
Mocht er iets zijn krijg je het meteen te horen, bij iets ernstigs word je meteen gebeld.

Er worden ook geen stallen verhuurd aan ponyruiters.
Dit voor de rust van allemaal Lachen

En juist omdat er niet teveel mensen zijn is er een grote controle of iemand niet de poep op de wasplaats omruimd oid
Spullen laten slingeren gebeurt niet omdat het allemaal eigen spul is.

Voor een blik bij Kawa's stalletje www.stoeterijdebleek.nl

Banjer
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 48392
Geregistreerd: 09-06-02
Woonplaats: Daar waar het land eindigt en het water begint

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-03 11:42

ik vind het ook jammer dat onze pensionstal steeds groter wordt.... er staan nu meer dan 70 paarden/pony's... en in de winter, rijden we soms wel eens met z'n 10-en ofzo in de bak.... (vandaar ook dat ik Banjer vrij vaak een dagje vrij geef in de winter... Haha!)

Voordeel van zoveel paarden is wel dat er nu een 2e spuitplaats wordt aangelegd, een solarium komt... en dat Banjer veel vriendinnetjes erbij krijgt volgend jaar in de kudde... ze is nl. een echt gezelschapsdier... Haha!

Trixy

Berichten: 336
Geregistreerd: 09-03-03
Woonplaats: Leeuwarden

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-03 12:16

Ik sta op een manege met zo'n 30 tot 40 paarden, best wel veel vind ik, maar toch is het best een gezellige, knusse manege. Ok, nou scheelt het wel dat ik vanwege mijn werk vaak 's ochtends vroeg en 's avonds laat kom en er dan verder bijna niemand is, want vooral in het weekend krioelt het smiddags van de kinderen...

De kinderen die rijden hebben meestal les, dus dan mag je toch niet in de bak, en die paar kinderen die voor zichzelf rijden, hebben volgens mij zoveel respect voor ouderen dat je daar ook geen last van hebt.
Overigens rijd ik het liefst alleen, want anders doe ik niks anders dan opletten of ik anderen in de weg rijdt, en dan kom ik niet echt aan trainen toe... En als ik me aan de bakregels houdt dan worden het van die verplichte lijnen. Dus als ik dan op de linkerhand rijdt MOET ik op de hoefslag rijden, en op de rechterhand MAG ik NIET op de hoefslag rijden. En dat vind ik niet prettig.

Tot slot: laatst had iemand een halster en halstertouw geleend (die heb ik altijd aan de box hangen, zodat men Amy ff buiten kan zetten ofzo) en dat vind ik niet erg, maar die was blijven slingeren bij de bak (volgens ooggetuigen) en daarna was het touw op mysterieuze wijze verdwenen!!! Die had ik al opgegegeven, tot hij vorige week ineens op mysterieuze wijze weer opdook bij diezelfde bak... Rara...

Maar ben dus best heel erg tevreden over deze manege.

isioma

Berichten: 1052
Geregistreerd: 27-07-03
Woonplaats: het diepe zuiden van Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-03 12:58

Ik sta met Pieke op een grote manege / pensionstal met ca. 115 paarden en ponies en dat bevalt me heel goed.
Er zijn verschillende stallenblokken en weides, een binnen- en een buitenbak en in de zomer nog een springwei. Die wordt nu gebruikt om paarden in buiten te zetten. Hij heeft lekker veel vriendjes, dat vindt hij duidelijk prettig en er is vaak wat te doen.
Als pensionklant heb j e 2 ker per week les, oke, drukke groepslessen, (maar dat loopt gesmeerd moet ik zeggen) en er zijn springlessen. Verder vaak wedstrijdjes en gezellige dingen.
Een goede carrouselgroep, waaraan ik nu ook meedoe. Doordat er zoveel mensen staan is er altijd wel iemand waar je he t wel mee kunt vinden en een praatje kunt maken. Je kunt niet altijd in de binnenbak terecht, dat i s zo, maar van 6 tot 7 wel. Eigenlijk kent iedereen goed de regels, ook de kids, dat valt reuze mee. Veel mensen gaan ook buiten rijden met goed weer. En er is een grote buitenbak
Hiervoor stond ik op een stalletje met maar 4 mensen, dat was enorm rustig natuurlijk, maar doordat eentje echt de sfeer bepaalde en heel bazig was, was het toch niet zo gezellig. Bovendien kon ik daar niet goed rijden, slechte bak.
Soms, als de tieners vakantie hebben is het erg druk op stal, maar ach. En er komen heel veel mensen langs met kleine kinderen om paardjes te aaien, want we zitten vlakbij een grote kinderboerderij. Dat vind ik wel eens minder, vooral als je merkt dat ze ook hapjes voeren. Maar dat gebeurt in de wei ook.