De Kleuren van een paard

Moderators: Mjetterd, Dani, ynskek, Ladybird, xingridx, Polly, Hanmar

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Heike
Mede-oprichtster

Berichten: 17804
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Gemert

De Kleuren van een paard

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 02-04-07 23:35

Er bestaan veel kleuren in de paarden wereld. Iedereen herkent een zwart paard. Maar is hij wel zwart? Er zijn zoveel onderscheidingen dat het af en toe moeilijk is een paard een kleur te geven. Om kleuren echt goed te benoemen moet je wat afweten van erfelijksheidsleer/Kleurvererving.

* Er zijn drie basiskleuren. Alle andere kleuren zijn hiervan afgeleid.
* Dan heb je vier verdunningsfactoren. ( (Dun, Creme, Silver en Champagne) Gemengd met de basiskleuren krijg je weer enkele mooie combinaties.
* De schimmels (grijze paarden)
* en natuurlijk de onderbroken kleuren. Oftwel de bonten
* Fotoalbum; aparte kleuren en aftekeningen. Bekijk hier hoe apart paarden qua kleur kunnen zijn.

Afbeelding
Links vos, rechts zwart. De basiskleuren dus.

Kleurvererving

De kleur van een paard word bepaald door het paard zijn genotype, de genen voor kleuren die het paard draagt dus.


Iedereen heeft wel over chromosomen gehoord, elk dier heeft chromosomen in zijn cellen.
Chromosomen bestaan uit genen, genen komen altijd voor in paren, ze bestaan dus uit 2 delen, deze delen worden apart een allel genoemd.
Een chromosoom draagt dus een hele rij met genen, en elk gen is opgebouwd uit 2 allelen.
Bij de voortplanting erft het veulen een helft van de vader, (zaadcel) en een helft van de moeder, (eicel).
De eicel en zaadcel bevatten ieder de helft van het genetisch materiaal van het ouderdier, je moet je voorstellen dat het chromosoom in tweeën word gescheurd, en dat dus elk gen één van zijn allelen meegeeft. De 2 helften samen vormen dus weer samen een chromosoom, de kleur die het veulen uiteindelijk word, word dus eigenlijk bepaald door welk allel is meegegeven bij het in tweeën scheuren.
Een allel is dus eigenlijk simpel gezegd een 1/2 deel van een gen.

Homozygoot en heterozygoot

Als een gen 2 dezelfde allelen heeft word hij homozygoot genoemd, als hij 2 verschillende allelen bevat word hij heterozygoot genoemd.
Homozygoot = 2 dezelfde. Heterozygoot = 2 verschillende.
Waarom is dit belangrijk? Als een gen homozygoot is, en doormidden word gescheurd weet je zeker dat het veulen dit allel krijgt, 100% dus, als het gen heterozygoot is, heb je 50% kans op het ene allel en 50% op het andere.
Hoe kun je weten of een paard homozygoot of heterozygoot is? Ten eerste; fokt een paard altijd een bepaald gen door, en heeft het andere ouderdier het niet, dan is het hoogstwaarschijnlijk dat het homozygoot is voordat gen. Let wel de beide ouders van dit paard zullen dat gen ook moeten dragen.
Als het paard dus de ene keer wel en de andere keer niet dat gen doorgeeft is hij heterozygoot voor dat gen, het heeft het dan maar van 1 van zijn ouders geërfd.

Dominant en recessief

Genen kunnen dominant of recessief zijn.
Dominante genen hebben maar 1 allel nodig om zich te tonen, recessieve genen hebben beide, dus 2, allelen nodig om zich te kunnen laten zien.
Dominant betekend dus niet dat het paard het altijd krijgt! Dominant betekend dat als een paard het gen heeft het ook uit.
(Zilver en agouti (bruin) zijn wel dominant alleen niet zichtbaar op een voskleuring dier)


Verklarende woordenlijst:

* allel: Genen die op een bepaalde locus kunnen voorkomen
* Locus: Een positie op een cromosoom door genen die verantwoordelijk zijn voor een bepaalde eigenschap.
* primitieve aftekeningen:. Zebra strepen aan de benen, aalstreep, masker, toppen en randen van de oren, schoudervlam of schaduw, halsstrepen of schaduw, spinnewebtekening op hoofd, witte dekharen in manen of staart en/of een gespikkeld patroon.



Vos en zwart, de basiskleuren
Afbeelding

Elk paard, ongeacht de kleur die hij laat zien, heeft een basiskleur. Deze basiskleur is rood (vos) of zwart.

Zwart wordt aangeduid met "B" en vos wordt aangeduid met "ee". Zwart is dominant over vos en vos is recessief t.o.v. zwart.

Vos
Afbeelding
Belisar

Dit is een rood achtige kleur. Maar kan ook de kleur van lever hebben van van koffie. Of heel licht zoals sommige haflingers. Vos onder invloed van de Sooty gen kan ook veel zwarte haren hebben.
De voskleur komt heel vaak voor. In de westernwereld gebruiken ze het woord "sorrel" om de lichte kleuren aan te geven. Vos is de makkelijkste kleur om te fokken. Als de ouders vos zijn dan is het veulen ook altijd vos. Vos is recessief. ee. Dus een homozygoot. En dat is de reden dat vos x vos altijd vos geeft.


Sommige paardenmensen zeggen dat vossen een zachte huid hebben en een opvliegend karakter. Net zoals ze dat zeggen van roodharige mensen. Ik heb er echter nooit enige waarheid in kunnen ontdekken.
Er zijn enkele rassen die uitsluiten vos fokken. De bekendste is de Haflinger. Maar ook de Suffolk Punch en het Schleswig trekpaard zijn vos.

Een paard met lichte staart en manen komt minder voor en is daarom ook geliefd. Wordt vaak aangeduid als zweetvos. Deze lichte manen en staart kan alleen voorkomen bij voskleurige paarden. hel zelden komt het voor bij bruine paarden (bijna altijd arabieren) deze hebben dan zilverkleurige haren in de staart. Ook de koffievos is zeldzaam en daarom geliefd.

Wist je dat paarden met een 'zeldzame' kleur vaak duurder zijn door de kleur?

* Een vos is een rood gekleurd paard in alle mogelijke tinten
* Bij alle tinten kunnen lichte manen en staart voorkomen
* vos maal vos blijft altijd vos
* vos is een basiskleur
* vos heeft vaak dezelfde kleur staart/manen als de vacht


Afbeelding
Karan= koffievos

De verschillende voskleuren komt door de flaxen genen. F-serie. En ander reeksen tan.

Zwart (black)

Egaal zwarte paarden zijn vrij zeldzaam. Of een paard echt zwart is kun je vaak zien aan de haren rond de neus. Helaas moet je vaak een deken gebruiken in de zomer wil je een paard echt zwart houden. Ook van de "echt zwarte" zelfs homozygoten, verbleken er vele in de zon.

Sommige paarden worden onterecht als zwart gezien. Ze zijn zo donker dat het haast niet te zien is. Dat noemen we smokeyzwart. Deze paarden lijken zwart in volle vacht, maar bij het verharen kleuren ze vaak stofgrijs.

* Een zwart paard is egaal zwart, afgezien van de aftekeningen
* Zwart is na vos een recessieve kleur
* zwart maal zwart geeft zwart of vos
* Er zijn verschillende soorten zwarte paarden. Echte zwarte (verbleken minder snel) en 'zomerzwart' waarbij het zwart in de loop van het seizoen verbleekt
* koolzwart. Een paard zonder glans, noemen we een koolzwarte
* Gitzwart. Dit paard heeft een metaal glans
* Smokey zwart (Smokey Black, die naam is weg gelegd voor zwarte paarden met de creme gen)
* Zwart is een dominante gen


Afbeelding
Jolly is dus een echte zwarte.


Afbeelding
Unique lijkt wel zwart. Maar de haren bij de neus en flanken, zoals op deze foto goed te zien is, zijn bruin. Zodoende is Unique een donkerbruin paard.


Afbeelding
Bobby is 'zomerzwart'


Afbeelding
Sommige zwarte krijgen een blauwe gloed. Dit paard noemen ze dus gitzwart.

Afbeelding
Een paard zonder glans, noemen we een koolzwarte.

Bruin

Bruin hoort eigenlijk niet bij de basiskleuren. Bruin heeft namelijk als basiskleur zwart. Maar door een wijzigingsfactor is het paard bruin geworden. Een bruin paard is dus eigenlijk een zwart paard met een genetische wijziging.

Maar alle andere verdunningsfactoren of patronen kun je terugbrengen naar vos, bruin of zwart. Vandaar dat ik hem hier noem. Dat is makkelijker om de rest te begrijpen.

Afbeelding
links; lichtbruin,
midden; bruin en
rechts; donkerbruin

Bruin (bay)


Afbeelding
Volcano

Een bruin paard heeft altijd een egaal gekleurd lijf met zwarte staart en manen. De benen zijn zwart.(met of zonder aftekeningen) De oorpuntjes zijn ook vaak zwart. De kleur komt in verschillende tinten voor. Ook bij de bruine kan sooty ervoor zorgen dat ze niet egaal gekleurd zijn, maar dat op de hals en billen bijvoorbeels veel zwarte haren zijn.

* standaard bruin: Normaal egaal roodbruin lichaam
* Bloed bruin; Een donker bruin met de kleur van donkerbloed met een buine paarse gloed over het geheel.
* Mahonie: Bruin-rood, met verdeeld over de hele vacht wat lichtere en donkere pleken(appeltjes)
* Koper: Helemaal oranje-rood
* Goud: Het goudkleurige bruin met weinig rod geeft een geelachtige indruk, maar heeft wel een zwarte staart, manen en benen.
* lichtbruin: de lichtbruine tint mag je niet vergelijken met bovengenoemde tinten. Lichtbruine paarden zijn bruin en hebben geen zwarte staart/manen en benen.

* Een bruin paard heeft meestal een bruine vacht en zwarte manen/staart en benen.
* een donkerbruin paard is eigenlijk een zwart paard met een genetische wijziging


Afbeelding

Een kenmerk die bij bruine vaak voorkomt is een meelsnuit(of kopersnuit). Die zie je ook vaak bij bruine paarden. Dit is geen aftekening maar heeft ook te maken met genetica. Het lijkt alsof het paard met zijn neus in het meel heeft gezeten. Bij de flanken en achter de ellebogen is het ook vaak lichter. Ook hier heb je weer veel verschillen.

De meelsnuit wordt ook Seal Brown genoemd en is genetisch anders dan de "normale" Agouti, het is daar weer een "afwijking" van.

Verdunningskleuren

Nu we de basiskleuren hebben gehad gaan we naar de verdunningskleuren. Dit zijn de kleuren die een basiskleur hebben die verdund is. De genen zijn hier de oorzaak van. Door deze wijzigingen zijn ongeveer alle kleuren mogenlijk. Nu wordt het dus een stuk ingewikelder

Er zijn hier ook weer 3 hoofdtypes die de basiskleuren veranderen. Dat is de Cremelo, (verduning met albinisme(wit) de wildkleur (verdunning). En de Silver (Taffy). (verzwakking van een kleur)

Verdunnende kleur: Cremello
In het kort: Kleur afzwakkend mechanisme.


Paarden met een cremello factor hebben dus een basiskleur die iets gewijzigd is.

Een paard heeft niet meer dan 2 allelen uit de C serie.
De C+ zorgt ervoor dat het pigment volledig wordt aangemaakt. En krijg je dus een basiskleur.
Ccr zorgt er juist voor dat er helemaal geen pigment wordt aangemaakt. En krijg je een pseudo albino.
(nep albino)

Echte albino's komen niet voor bij paarden. Dat is best opvallend want bij alle andere dierensoorten, inc de mens, komen albino's wel voor. Albino's hebben dus helemaal geen pigment.


Afbeelding
Cremello Lusitano

De cremello en de Perlino zijn pseudo-albino's

Een cremello kleurig paard is een paard met een rose huid, en blauwe ogen
het is een kleur, dus het heeft pigment.

een cremello draagt genetisch gezien 2 creme-genen met zich mee,
dat is de oorzaak van zijn lichte kleur

Deze dubbele verdunning (twee cream genen) verdunt zowel het rode als het zwarte haar. Een bruin paard met twee creme genen wordt "Perlino" genoemd. Een vos met twee creme genen wordt een "Cremello" en een zwart paard met twee creme genen wordt een "Smoky Cream".

Afbeelding
links; perlino,(basis bruin)
midden; cremello,(basiskleur vos)
rechts; smokey cream(basiskleur zwart)

Alle nakomelingen van een "dubbel verdund" paard zijn drager van één creme gen en dus altijd een Palomino, Valk of Smoky Black. Een Cremello gekruist met een Vos geeft dus altijd 100% een Palomino!
Een Palomino, Valk en Smoky Black hebben dus maar één cream gen.

Valk
Afbeelding
Image copyrighted: Astrid Appels/Eurodressage
Valkkleurige paarden komen niet vaak voor.

* Wanneer cremello verdunningsfactor inwerkt op bruin, ontstaat de genetische valkleur
* Er is geen valk gen en dus kan valk nooit een ras worden
* Bij valken kan, onder invloed van de Sooty gen, een valk haast zo donker worden dat hij bruin lijkt.

Palomino

Afbeelding
Paity (welshcob)

Paity is een Palomino

* De perfecte palomino is goedkleurig met witte manen en staart.
* genetisch gezien is palomino elke mogenlijke variant van goudkleurig. Veroorzaakt door de verdunning van de voskleur
* Er is geen palomino gen en dus kan palomino nooit een ras worden
* Bij palomino's kan, onder invloed van de Sooty gen, een palomino haast zwart lijken en veel zwarte haren in de manen en staart hebben.


De meest gewenste kleur is 'tussen drie tinten lichter en donkerder dan een zojuist geslagen gouden munt'. Maar wie heeft er nu ooit een gouden munt gezien. Makkelijker te onthouden is dat een vos, hoe licht ook altijd een rode of koperkleurige gloed over zich heeft en en palomino een gouden of zilveren gloed heeft.

De wildkleur verdunning.

Afbeelding
links; wildkleurbruin,
midden; wildkleurvos en
rechts; wildkleurzwart.

Deze paarden staan onder invloed van een afzonderlijke verdunningsmechanisme.
Wildkleur onstaat door de werkling van het dominante Dd. (van dun=wildkleur) Dat een opeenhoping van pigment veroorzaakt aan 1 kant van elke haarschacht. (de buitenkant) Dat zorgt ervoor dat er een soort transparantie onstaat die de karakterestieke verdunde indruk geeft. Daarnaast hebben deze wildkleur paarden vaak primitieve aftekeningen zoals een aalstreep, zebrastrepen op de benen, een donkere snuit en strepen op de hals.

Alle kenmerken van de wildkleur op een rijtje

* Aalstreep (een donkere streep over midden van de rug die vaak doorloopt in de manen en de staart)
* Zebrastrepen op de benen (strepen op de hakken en rond de voorknieën)
* Schouderkruis (een dwarsstreep ter hoogte van de schoft)
* spinnenweb (concentrische ringen op het voorhoofd).
* Masker
* Toppen en randen oren donkerder
* Schoudervlam of schaduw
* Halsstrepen of schaduw
* Witte dekharen in manen en/of staart
* Gespikkeld patroon(Mottling)
* cobwebbing
* zippers

Omdat Dun een dominant gen is hebben alle Dun (wildkleur) paarden tenminste één Dun ouder.

Het wildkleur gen doet twee dingen. Het doet de basiskleur oplichten. Rood veranderd in abrikooskleurig, geel of perzik. Donkerbruin veranderd in roestbruin of wolf. En zwart veranderd in in asblond.

De benen en het gezicht worden niet veranderd, waardoor vaak een donker 'masker' overblijft.
Je hebt dus o.a

* wildkleur bruin
* wildkleur zwart
* wildkleur vos

Maar het wildkleurgen zorgt er ook voor dat het paard primitieve aftekeningen krijgt. Zoals zebra strepen aan de benen en een aalstreep.


Afbeelding
Britt
Afbeelding
Britt heeft de aalstreep te danken aan mama Brunate. Een fjord.


Vroeger toen met de genetica nog niet goed begreep zijn er veel valkkleurige paarden ingeschreven als wildkleur. Genitsch klopt dat niet. Om het moeilijker te maken zijn er wel valkkleurieg paarden met een aalstreep en zebra strepen an de benen. Bij de wildkleur is de aalstreep altijd heel duidelijke aanwezig. Soms zijn ze zelfs 5cm breed. De aalstreep loopt door tot in de manen die soms tweekleurig zijn. Je hebt ook paarden die zowel valkleurig als wildkleurig zijn. Wil je het dus zeker weten dan zul je in de afstaming moeten gaan kijken.

Afbeelding

Silver
verzwakking van een kleur

Afbeelding
links; bruine Silver
midden; vos Silver (niet te zien) en
rechts zwart Silver .

Silver is de derde verdunningsfactor en heeft alleen invloed op de zwarte en bruine haren. Bruin en zwart geven rode, blauwe en zilverappel Silver . Als een vos het zilverapel gen bij zich draagt kun je dat dus niet zien. maar aan de nakomelingen misschien wel. Zilverappel is een kleur die alleen van toepassing is op taffy's. Zilverappels hebben duidelijke appeltjes op de vacht en zilverkleurige manen en staart. Silverkan in Homozygote vorm voor oog problemen zorgen en het is dus niet verstandig is om Silver x Silver te fokken.

Afbeelding

Pasja (zilverappel)

* Silver is een dominant gen. Wil je dus een Silver fokken dan zal een van de ouders taffy zijn.
* Silver x Silver geeft niet altijd een Silver.
* Alle zilverapels zijn Silver , maar niet alle Silver's zijn zilverappel.

Je hebt dus rode Silver 's, blauwe Silver 's, chocolade Silver 's en zilverappel.

Afbeelding
chocolade Silver

Afbeelding
Zilverappel


Afbeelding
links; bruin die grijs wordt
midden; vos die grijs wordt
rechts; zwarte die grijs wordt

* De grijze (veranderlijke schimmel) is een paard met een donkere huid die met de jaren witter wordt.
* De basiskleur van het paard moet in het papier opgeschreven zijn.
* Grijs is dominant en kan alle andere kleuren domineren.
* Een kruising van twee grijze kan iedere kleur geven. Uit twee vos geboren schimmels kan natuurlijk alleen een Vos komen, die wel of niet schimmel wordt.

De laatste 100 jaar is het grijze paard populairder geworden. Eigenlijk kwamen grijz paarden vroegr in europa niet voor. Ze werden wel voor speciale gelegenheden gebruikt. 'Schimmels' zijn dus nooit echt populair geweest en waren zelfs bijna uitgestorven. Totdat 'The Tetatch' (volbloed) op kwam. Deze hengst werd erg populair en bijna alle schimmels van nu hebben hem als stamvader. Bij de arabieren werd Skowronek populair en is bij veel paarden stamvader.

Afbeelding
The Tetatch

Je hebt drie soorten grijzen (schimmels)

* De grijze die donker geboren wordt met donkere manen, staart en benen, die langzaam witter wordt maar misschien helemaal nooit echt wit
* De grijze die donker geboren wordt met witte manen en staart die langzaam aa witter wordt, en
de grijze die bij de geboorte al licht van kleur is en al snel helemaal wit.

Schimmels hoeven echter niet donker geboren te worden, zo kan ook een cremello met de schimmel gen natuurlijk gaan schimmelen. Er is nu bekend dat elke schimmel een vorm van melanoom heeft, zelfs die die het uiterlijk niet tonen blijken van binnen toch tumoren te hebben. Sommige kleuren experts raden zelfs aan om niet met schimmels te fokken.

Bij schimmels is het later moeilijk te zien wat de basiskleur was. daarom moet dat altijd opgeschreven worden in het papier. Zelfs een vos krijgt zwart/grijze manen en onderbenen door de schimmel gen.
Ook leuk om te vermelden is dat veel schimmels Dun kenmerken hebben, zoals wildstrepen en een aalstreep. Natuurlijk verdwijnen die naarmate de schimmel witter wordt.



Afbeelding
'Zwartje' wordt steeds witter maar zal nooit helemaal wit worden


Afbeelding
Beatle heeft nu nog donkere manen maar zal ook helemaal wit worden.


Afbeelding
Millika(welsh A) een maand oud. Millika wordt al snel helemaal wit.

Appelschimmel
Dit is een grijs paard met appeltjes. 'Zwartje' is een goed voorbeeld.
Afbeelding

Afbeelding
Vliegenschimmel
Een vliegenschimmel heeft over zijn lijf verspreid donkere vlekjes (in de basiskleur). Het lijkt alsof er een boel vliegjes op zijn vacht zitten. Vandaar de naam.


Schimmels hebben vrij veel last van melanomen. Dit is niet kwaadaardig en hoeft gen probleem te zijn. Ook raken zijn soms hun pigment kwijt zodat ze roze vlekken rond de ogen, snuit oid kwijtraken.

Roan
Afbeelding
links; bruin roan
midden; vosroan
rechts; zwartroan.

Roan is ook een schimmel factor. Het is een patroon van grijze haren die over het lichaam verspreid zijn, maar niet aan het hoofd en de benen voorkomen.

Roan is ook dominant en dus moeten roan gekleurde paarden tenminste één roan ouder hebben. De Roan factor wordt aangegeven met Rn Rn .

Een echte roan heeft een redelijke gelijkmatige mengeling van witte en gekleurde haren over het hele lichaam.

Het verschil tussen grijs en roan is moelijk te zien. Maar een roan is net een toverbal. In de zomer kleurt de vacht steeds lichter en in de winter is hij bijna wit. In het voorjaar krijgt hij weer zjn oorspronkelijke kleur. Een grijze wordt ieder jaar lichter.

Stekelharige vos
Afbeelding
Ginger

Een stekelharige vos heeft nog iets anders en hoort daarom eigenlijk niet bij de schimmels. Het hoort meer bij de Sabino en Rabicano. Daar wil ik echter (nog) niet te diep op ingaan. Maar ik wilde de kleur wel eevn vermelden aangezien Ginger een stekelharige vos is.


Een stekelharige heeft witte haren die over de vacht verspreid zijn. Deze worden met de jaren meer. Bij de geboorte zijn haast nooit witte haren te zien. Standaart stekelharig komt het meeste voor bij voskleurige welsh pony's en arabieren.

Afbeelding
Als een wasbeertje. (coon-tailed ticking)
Barley Queen(welsh Cob)


De australische term is heel toepasselijk voor de stekelharigheid waarbij horizontale strepen optreden an de bovenkant van de staart, als tekening van een wasbeertje. Bij sommige paarden is dit zelfs het enige waar je aan kan zien dat het gen voor stekelharig aanwezig is. Het komt veel voor bij Arabische en engelse volbloeds en daarvan afgeleide rassen.

Witte vlekken zijn het resultaat van onderliggende roze huid, waardoor het haar daar geen pigment heeft. De verzamelnaam is bont of pinto.
Je hebt heel veel verschillende bonten. De term "overo" is een verzamelnaam voor bont-die-niet-platenbont-zijn. Verder;

* platenbont (Tobiano)
* Sabino
* Splash (witkop)
* Frame

Afbeelding
sabino

Afbeelding
Bont


Bij de Welsh ponies is platenbont niet toegestaan Het panterbont is wel toegestaan (appaloosa), maar komt niet zo heel veel voor. Dat komt omdat echte platenbonten niet voorkomen in het Welsh ras. Deze kleur bestaat simpelweg niet bij de Welshes. Dit dus om te voorkomen dat mensen doelbewust Shetlanders gingen gebruiken om Welshes mee te fokken.


Verder heb je gevlekte paarden. (paarden met vlekjes)


Er bestaan heel veel gevlekte paarden. De appaloosa is de bekendste. Maar er zijn er meer zoals

* snowcap
* snowflake
* dark spots


Afbeelding
Snowflake (Naam van het paard)
Paard is panterbont. (Leopard) De Leopard Complex is 1 van de meest ingewikkelde kleuren bij paarden.

Als laatste; gemodificeerde kleuren

En dan heb je nog andere patronen die eigenlijk zeer zeldzaam zijn. De Zebra is de bekendste.

Afbeelding
Dit is een kruising tussen een zebra en een paard.

Zo apart kunnen paarden zijn.

Afbeelding
Afbeelding
Birdcatcher Spots
Het lijkt wel of het sneeuwt

Afbeelding
Zwarte appaloosa

Afbeelding
Brindle
De brindle kan ontstaan uit twee gewone paarden. Door een genetische afwijking ontstaat de speciale vachtkleur. Het patroon is een soort zebrapatroon wat bestaat uit allemaal kleine stipjes die strepen vormen. Deze vacht is heel erg zeldzaam. Geschat wordt dat er maar ongeveer 20 brindle paarden bestaan. Er wordt geprobeerd om te fokken met de brindle's, maar het blijkt dat uit een kruising van twee brindle's toch een ‘normaal' paard kan komen. Hieruit blijkt dan dat de afwijking niet dominant wordt vererfd. Het is dus wel mogelijk om een brindle veulentje uit twee brindle's te krijgen, maar de kans is vrij klein. Wat ook kan voorkomen is dat uit de kruising met een gewoon paard en een brindle weer een brindle veulen komt. Ook deze kans is vrij klein. Daardoor is het fokken van brindle heel erg duur en kost het heel veel tijd. Er zijn mensen die het fokken met deze paarden toch erg graag willen proberen. Sinds 1998 bestaat er dan ook een stamboek, namelijk het Brindle and Striped Equine International. Hiermee wordt geprobeerd om brindle eigenaren bij elkaar te brengen.

Afbeelding
Enkele 'Zorses'
Zorses zijn paarden die gekruist zijn met een zebra. Dat heeft enkele voordelen. het paard is goed bestand tegen verschillende ziektes en zijn makkelijker te temmen dan een zebra. Maar met deze paarden kun je niet verder fokken want ze zijn onvruchtbaar. Net zoals je een paard met een ezel kruist. De naam 'Zorses' wordt door enkele mensen tegen gesproken. Ik wil de discussie verder niet aanzwengelen. het gaat hier om iets duidelijk te maken.

Afbeelding
Splash

Afbeelding
vosbont, bruinbont, bruin, levervos??

Afbeelding
Sabino Frame

Afbeelding
Zebra aftekening op voorhoofd.

Afbeelding
Lacing (Giraf achtige aftekening)
Lacing is waarschijnlijk geen "kleur" is maar een huid aandoening.

Afbeelding
Lacing

Afbeelding
Lacing- (Catbacked)


AfbeeldingAfbeelding
Champagne met groene ogen

Afbeelding
Deze foto van een achal Teke is niet bewerkt.
Het is ook niet echt een kleur, maar hierbij zijn de haren "hol" waardoor licht erdoor heen schijnt en hij die glim krijgt!

Afbeelding
Blauw roan


Afbeelding


Afbeelding
Paint Frame

Afbeelding
Knabstruber(ras)

Afbeelding
Curly
Dit paard heeft geen gewone vacht maar een gekrulde vacht. Ook de staart en manen hebben golfjes en zelfs de snorharen krullen. De curly zal waarschijnlijk ontstaan zijn door een genetisch foutje.
Wist je dat deze paarden voor alergische mensen de oplossing zijn.
Hoe dit komt is onbekend, maar handig is het natuurlijk wel. Ze zijn alleen erg zeldzaam.

Afbeelding
Mooie gekrulde manen

Afbeelding
Mooi zo'n hartje




Op deze site kun je heel makkelijk uitvinden welke kleur je veulen wordt. Het is dan wel handig als je iets van de basiskleuren etc weet.


Ik hoop dat alles duidelijk is. Maar vragen en opmerkingen hoor ik graag.

Met ontzettend veel dank Corina

Zij heeft de tekst goed doorgelezen en mij geholpen om de foutjes eruit te halen. En om mij alles beter te leren begrijpen.

Illustraties zijn, met toestemming, overgenomen van Laura Behning en haar website "Morgan Colors"
Meeste foto's gemaakt door Heike van de Kimmenade
Andere met toestemming verkregen

Joyce_

Berichten: 6430
Geregistreerd: 03-01-06
Woonplaats: Amsterdam

Re: De Kleuren van een paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-04-07 08:02

Wów wat een tekst! Heb de eerste helft gelezen, en dacht dat ik toen wel klaar was, maar toen kwam er nóg zo'n stuk!
Vind het (eerste deel iig) erg duidelijk. Soms moest ik even twee keer terugkijken, maar dat is logisch met zo'n onderwerp waar maar zo weinig mensen wat vanaf weten!
Ik vind het een erge goede tekst!

Mizora

Berichten: 18094
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Oudenhoorn

Re: De Kleuren van een paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-04-07 12:36

Roan is trouwens in homozygote dodelijk. Evenals Overo frame en als ik het goed onthouden heb Witkopbont. Ik heb thuis het boekje liggen maar kom er dus nog op terug (ik ben nu op school)

Tieneke

Berichten: 21674
Geregistreerd: 26-09-05
Woonplaats: Hasselt, België

Re: De Kleuren van een paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-04-07 14:03

Kleine opmerking: eerst wordt er over 3 basiskleuren gesproken, later over 2.

TeuntjeK
Berichten: 893
Geregistreerd: 26-06-05
Woonplaats: Overschie

Re: De Kleuren van een paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-04-07 14:08

Heb de eerste helft gelezen erg informatief!!
vanavond lees ik het laatste stuk ben op dit moment veel met genen bezig op school.. het meeste van wat hier staat heb ik dan al gehad maar dit is wel beter uitgelegd Clown

Shadow0

Berichten: 43500
Geregistreerd: 04-06-04
Woonplaats: Utrecht

Re: De Kleuren van een paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-04-07 14:16

Wauw wat een tekst! Superinformatie. OK dan!

Wel wat lang voor 1 pagina. Het zou misschien opgedeeld kunnen worden door het eerste deel (over basiskleuren en vererving / vermening) op 1 pagina te laten, en daaronder heel kort in te gaan op de combinaties. Vervolgens maak je per kleur / bijzonderheid een eigen pagina, dus
- Vos
- Zwart
- Bruin
- Valk
- Palomino
- Wildkleur
- Zilver
- Bont
- Stekelharig
- Bijzondere aftekeningen

Ziet iemand daar problemen mee?

Mizora

Berichten: 18094
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Oudenhoorn

Re: De Kleuren van een paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-04-07 14:19

Dat lijkt me inderdaad handig, dan kan je namelijk ook op de codes doorgaan. (zoals dat vos altijd A_A_EeEe is en zwart altijd AaAaEEE_)

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Re: De Kleuren van een paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-04-07 14:23

Misschien kan er ook nog even op Countershading ingegaan worden, veel mensen verwarrend dat toch met een aalstreep/dun factor.

LadyMadonna

Berichten: 62220
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Re: De Kleuren van een paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-04-07 14:39

ik heb wat "moeite" met de foto's, tekeningen en foto's door elkaar vind ik storend, daarbij staan er foto's bij waarvan ik zeker weet dat er copyright op zit en ik niet weet in hoeverre die gebruikt mogen worden.
En als zwart en bruin helemaal uit een gezet worden in koolzwart etc, waarom vos dan niet? levervos, zweetvos, etc)
Of alles of niks toch?
Heb ook wat moeite met het zilver stukje, klopt naar mijn idee niet helemaal. Pasja is naar mijn idee geen zilver..

JustMe1234
Berichten: 1766
Geregistreerd: 11-08-04

Re: De Kleuren van een paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-04-07 15:42

Ik heb alleen het eerste deel gelezen, maar ik vind het echt heel erg interressant! Knap geschreven. Ik vind alleen sommige foto's wat storend, misschien iets te veel?

Heike
Mede-oprichtster

Berichten: 17804
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Gemert

Re: De Kleuren van een paard

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 03-04-07 18:26

Ik heb het geschreven voor de manegesite en mijn eigen site. Ik heb daar ook een onderverdeling gemaakt per pagina.

Ik wilde het namelijk wel duidelijk uitleggen zonder al te diep in de gaan op de genitaca. Dat zou te ingewikkeld worden.

Ik heb wel hulp gehad van enkele mensen zodat het beter ging kloppen. De kleurenleer is nog steeds veranderlijk. Dit omdat mensen meer leren. Het boek dat er nu is, ligt ook al achter.

Pasja is wel zeker een zilverappel.
Er bestaan meer twee kleuren in de paardenwereld. Zwart en rood. Dat heeft te maken met het pigment. Dus eigenlijk ook maar twee basiskleuren. Bruin is immers een agfeleide van Zwart. Maar de meeste mensen zien de basiskleuren als zwart vos en bruin.

Misschien moet dat inderdaad duidelijker worden. Maar ook dit stuk is, net als de kleurenleer, aan verandering onderhevig.

Als de tekst opgeslitst wordt per pagina dan wordt het duidelijker.

Zie: http://www.denieuweark.nl/content/view/59/146/

De tekeningen zijn erg makkelijk omdat je maar zelden een paard tegenkomt wat precies zo'n kleur heeft. En dan zijn er nog verschillende kleuren bruin. Bij een afbeelding is het alleen ter iluustratie en om de verschillen goed naast elkaar te laten zien.


De foto's heb ik zelf gemaakt. De andere heb ik van sites. Maar misschien dat we die foto's kunnen vervangen door andere foto's van (bokt) paarden oid? Ik vind dat foto's de tekst duidelijker maken. En dan heb je ook niet zo'n hele lap tekst voor je staan.

Bedankt voor de complimenten. Het was erg veel werk.

Heike
Mede-oprichtster

Berichten: 17804
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Gemert

Re: De Kleuren van een paard

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 03-04-07 18:28

Afbeelding

Aftekeningen zijn witte vlekken aan het hoofd of aan de benen van het paard, die hij zijn hele leven houdt. Een bles. kol, witvoeten en sokken zijn hier een voorbeeld van.

De kleurgenen van een paard zorgen voor de kleur van het paard. We kennen de basiskleuren zwart, vos en bruin. We weten ook dat de genen er voor zorgen dat deze kleuren o.a verdund kunnen worden en zo voor andere kleuren zorgen. Zoals de palomino, of de wildkleur.

Waar de huid echter roze is zijn de haren wit. Zoals dus bij de aftekeningen. Maar ook bij bonte paarden en gevlekte(appaloosa).

Als je op de hoogte bent van genetica kun je bij paarden vrij precies voorspellen welke kleur het veulen zal gaan krijgen. Maar bij de aftekeningen blijft het gissen.

Onderzoeker Woolf heeft in 1989 een onderzoek gedaan bij arabische volbloeden en stelde vast dat 68% het gevolg was van erfelijke oorzaken. De rest hangt dus af van niet genetische factoren. En blijven dus een raadsel. volgens Ann Bowling heeft het te maken heeft met de dracht en de stoffen die aanwezig zijn in de baarmoeder. Er is eens een tweeling gefokt. Die werden gedragen door verschillende meries. De embryo deling was geslaagd waardoor ze dus 1- eiig zijn. Toen de veulens geboren werden hadden ze echter niet dezelfde aftekeningen wat bij een 1 ei-ige tweeling wel verwacht zou worden.



Wel bekend is dat aftekeningen...

... vaker voorkomen op de achterbenen
... vaker links voorkomen dan rechts
... vaker op het voorhoofd voorkomen dan op de neus
... bij voskleurige paarden vaker voorkomen. Dan bij bruine en dan bij zwarte paarden
... statistisch gezien vaker vorkomen bij hengsten dan bij merries.

Verder lijkt er een relatie te zijn voor de aftekeningen bij de benen en op het hoofd.

De grootte en de plaats van het wit is afhankelijk van een aantal werkingen. In de loop van generaties zal een paard steeds meer wit krijgen als er niets aan gedaan wordt. In het wild zorgt de natuurlijke selectie hiervoor. Een paard met veel wit zal meer opvallen en daardoor meer gevaar lopen.

Bij de rassen die dichter bij de natuur staan komt wit al bijna niet meer voor.

Als je naar de kleurenleer kijkt dan heb je gelezen dat bij de sabino het wit aan het hoofd en aan de benen wat uitbundig verder gaat. Het gaat tot aan het lijf toe. Zo lang het wit aan de benen vast zit (geen grote eilanden), dan spreken we van Sabino, niet van platenbont. Wanneer een paard gewone aftekeningen heeft of sabino wordt is soms lastig te zeggen. Tevens kunnen witte aftekeningen een vorm van minimale Splash zijn.

De kol en rechtafgesneden witte benen kunnen onafhankelijk van het sabino gen vererft worden. Als een paard echter een kinvlek heeft dat zou dat kunnen aangeven dat het paard een sabino gen in zich heeft. Soms wordt een sabino gen gemist. Dan wordt er een veulen geboren zonder aftekeningen maar wel met een witte hoef. Die kan later donker kleuren en er is niets meer te zien van het sabino gen dat hij bij zich draagt.

Er zijn ook paarden die helemaal geen witte aftekeningen(N+) hebben en die dat ook zo doorgeven. Als je zo'n paard kruist met een ander geheel effen paard heb je toch zo'n 25% kans op een veulen met aftekeningen.

Er zijn rassen waar een kleurbeperking is ingesteld. Bij het welsh stamboek worden bijv geen platenbonte toegestaan. sabino's echter wel.

Afbeelding
Dit is een schets van wat acceptabel wit is. Alles boven of onder de lijnen wordt vaak als teveel gezien.

Op veel papieren van paarden zie je een lijst van afkortingen. Ze beschrijven hier de aftekeningen van een paard. dat is heel uitgebreid en alles wordt nauwkeurig omschreven. Alle schetsers kunnen hier wijs uit worden. Voor de gemiddelde paardenliefhebber is het echter onleesbaar. Hier wat termen op een rijtje.

Afbeelding

1. Zonder aftekening
2. Witte kroonrand
3. Sokje
4. Sok
5. Witvoet
6. Half witbeen
7. Witbeen
8. Hoog witbeen



[img]http://www.denieuweark.nl/fotos/weetjes/kleuren/aftekening/benen1.jpg [/img]

Vaak hebben aftekeningen echter geen mooie rechte lijnen. Ook die moeten benoemd worden op het papier

A=Witvoet, voor oplopend
B=Witvoet voor en achter oplopend

Afbeelding

A= Brede doorlopende bles
B= Bles
C= Onderbroken doorlopende les
D= Smalle bles
E= Kol, Streep en snep
F= Kol en streepvormige snep
G= Druipkol, klein snebje
H= Kol en witte snuit
I= Enkele witte haren
J= Kolletje

Pluttersput

Berichten: 15016
Geregistreerd: 11-09-05

Re: De Kleuren van een paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-04-07 18:30

Ziet er goed uit, en fijn om bij de hand te hebben. Alleen, misschien is het al gevraagd, maar t is zoveel lezen, maar die zwarte appaloosa van jouw, die is dan toch bruin als je naar de vorige plaatjes kijkt? Of ligt dat aan mij Lachen

Tieneke

Berichten: 21674
Geregistreerd: 26-09-05
Woonplaats: Hasselt, België

Re: De Kleuren van een paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-04-07 18:41

Over aftekeningen was er al een stuk geschreven, dacht ik...

LadyMadonna

Berichten: 62220
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Re: De Kleuren van een paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-04-07 22:11

van birdcatcherspots kan ik eventueel james wel op de foto zetten, die heeft ze.
Ik mis trouwens even de logica van een curly tussen kleuren? Curly is geen kleur Verward

Meavey

Berichten: 7556
Geregistreerd: 14-07-02
Woonplaats: Noord Holland

Re: De Kleuren van een paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-04-07 22:22

Is Pasja getest zilver dan?
Lijkt me zo 123 ook niet echt op een zilver.

Oogafwijking heeft zo goed als zeker niks met zilver te maken is inmiddels onderzocht, taffy is de australische benaming voor zilver, misschien handiger dat niet door elkaar te halen, hier heet het gewoon zilverappel (op zwart) en zilverappelbruin (op bruin dus).
Zilver trouwens hoeft ook geen appels te hebben sommige krijgen nooit appels en zijn wel degelijk zilver.

Meavey

Berichten: 7556
Geregistreerd: 14-07-02
Woonplaats: Noord Holland

Re: De Kleuren van een paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-04-07 22:26

Ook een seal brown heeft gewoon agouti, het plaatje wat je boven die tekst hebt lijkt trouwens meer op "mealy of pangare" dat is wel wat anders als agouti, bruin dus, komt ook op vos voor namelijk.

TeuntjeK
Berichten: 893
Geregistreerd: 26-06-05
Woonplaats: Overschie

Re: De Kleuren van een paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-04-07 22:39

ik mis bij de aftekeningen wat, dat noem je volgens mij gelaarsd toch, wat ook nog bestaat??
weet het niet helemaal zeker even in floor zijn paspoort kijken: Bij floor staat lv rv la hoog gelaard en ra gelaarsd achter oplopend.. dus bestaat Clown

en zijn bles is omschreven als; brede onregelmatige bles, beide neusgaten indringend, eindigend in onregelmatige vlekken op boven - onderlip. misschien wat teveel van het goede maar ,
misschien dat er een stukje over beide of één van de neusgaten indringend omschreven kan worden en er onder geplakt of zo .
Of is het toch iets te Lachen

ikenindi

Berichten: 14543
Geregistreerd: 30-09-06

Re: De Kleuren van een paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-04-07 09:36

wauw! duidelijk! mooi gedaan!

Lusitana

Berichten: 22434
Geregistreerd: 26-10-04
Woonplaats: buiten Grandola, Alentejo, portugal

Re: De Kleuren van een paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-04-07 14:41

Dit is de tweede keer dat ik de naam van de beroemde Engels Volbloed verkeerd gespeld tegenkom.

Paardje heette: The T E T R A R C H
http://www.tbheritage.com/Portraits/TheTetrarch.html

Heeft verder niks met het onderwrrp te maken, maar ik vind het storend, omdat het om een bekend paard gaat.

TeuntjeK
Berichten: 893
Geregistreerd: 26-06-05
Woonplaats: Overschie

Re: De Kleuren van een paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-04-07 23:54

de foto van je eerste post boven de achal Teke er staat als omschrijving champagne met groene ogen doet het niet je hebt één keer [img][/img] teveel dij die volgens mij zijn het 2 foto's naast elkaar de linkse doet het wel de rechtse niet!!

Yabloko

Berichten: 1423
Geregistreerd: 08-09-05

Re: De Kleuren van een paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-04-07 00:41

Leuk en zeer uitgebreid artikel, ik zou hem alleen nog flink herschrijven. De structuur is wat lastig. Er is een duidelijke verdeling gebracht aan basiskleuren maar bij de andere kenmerken als verdunning maar ook patronen en bont wordt het een onoverzichtelijke tekst. Er is steeds verschil in de lengte van de zinnen, alineagebruik of juist niet etc. Tevens even door de spellcheck heen halen.

"De perfecte palomino is goedkleurig" ben ik helemaal met je eens Knipoog

Suggestie voor herschrijving gedeelte over voskleur"

VOS (Engels: "Sorrel")
Paarden met de voskleur zijn doorgaans roodachtig, leverachtig of koffiekleurig. Bij een vos zijn de manen en staart vaak in dezelfde kleur als de rest van het lichaam, dit in tegenstelling tot bruine paarden. Er zijn een aantal paardenrassen die uitsluitend voskleurig zijn, zoals de haflinger. Deze kleur wordt "honingvos" genoemd. Andere voskleurige rassen zijn de Suffolk Punch en het Schleswig trekpaard. Als een voskleurig paard lichte extremiteiten aan de manen en staart heeft, wordt deze een zweetvos genoemd. Een veulen van twee voskleurige ouders zal altijd een vos zijn. Dit komt doordat het genotype recessief is ("ee") en homozygoot.

Ik zou het hele artikel wel kunnen herschrijven zo, maar heb daar helaas geen tijd voor Haha!

jorretje

Berichten: 3992
Geregistreerd: 30-08-05
Woonplaats: Blaricum

Re: De Kleuren van een paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-04-07 01:25

wat een leuk artikel! nu alleen nog maar gg doorheen gescant ga me dr van de week als ik tijd heb ff echt in verdiepen Haha!

daantjuhhh

Berichten: 26865
Geregistreerd: 23-11-04
Woonplaats: The Netherlands

Re: De Kleuren van een paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-04-07 01:41

Ik mis de kleur van mijn oude pony..
Die was appelschimmel met Voskleurige haren erdoor heen!.
Hij had absoluut meer wit dan vos, maar goh, ja heel apart eigenlijk..
Ik weet niet zo goed hoe ik dat uit moet leggen!
Heb helaas ook geen duidelijk foto ervan..

Nu zou je zeggen dat is een vos geboren veulen en door geschimmeld..
Maar hij was 8 jaar oud en het was een vossige rode kleur! (gestroomlijnd..) (net als stekelharig, maar dan andersom)
Heel apart! iedereen sprak er ook altijd over!

LadyMadonna

Berichten: 62220
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Re: De Kleuren van een paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-04-07 15:38

een champagne paard heeft amberkleurige ogen, en niet groen. Groen is dus geen kenmerk van champagne.
Daantjuh, er lopen ontzettend veel paarden rond met al dan niet ondefineerbare kleuren. Ik denk dat het onmogelijk is om dat allemaal te verwerken. was je beschrijft klinkt trouwens gewoon als Roan