Sporen

Moderators: Dani, ynskek, Ladybird, Hanmar, xingridx, Mjetterd, Polly, Giolli

 
 
Nimber

Berichten: 26547
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-03-01 19:51

Wat vinden jullie van sporen? Op horses deed dat altijd een boel stof op waaien en Jippie haalde het net bij slof ookal naar voren.
Mijn mening is dat sporen om een stil ruiterbeen geen martelwerktuig is ook niet de wieltjes maar om een niet stil liggend been is een klein knopspoortje al een ramp behalve dat het sneu is voor het paard en het niet om aan te zien snij je jezelf ook in de vingers want het paard stompt alleen maar meer af.
Een reden om met sporen te gaan rijden is: dat je meer kuitdruk nodig hebt om bijvoorbeeld dat lange paard meer bij elkaar te rijden of je hebt niet genoeg kracht in de kuiten om die achtehand erbij te drijven etc.

Of bijvoorbeeld mensen die lange benen hebben voor hun paard en steeds hun been moeten optrekken dan is een zwanenhals spoor fijn.
Mensen gaan ook met sporen rijden als een paard heel fel op de zweep is inplaats van bijtikken en 6 rondjes in volle galop door de bak te vliegen kun je dan beter even een spoortje erin 'prikken'

Ik zou pas met een spoor gaan rijden als een paard goed op het been is want alle overgangen moet je vind ik op je kuit rijden en niet op je spoor uitzondering hierbij is weer een verreden paard die heel slecht op kuitdruk reageerd.

Ik rijd zelf zonder sporen want Lot is vrij heet op het been.
Toch ga ik nu met sporen rijden omdat het Verplicht is in de M1 iets wat ikzelf erg belachelijk vind. zolang ik het zonder kan waarom mag ik dan niet zonder?
Heb nu dus de allerkleinste knopspoortjes gekocht en ga die helemaal onderaan mijn laars hangen en tijdens de training gaan ze in de kast allen op wedstrijd gaan ze om voor de sier want ik zal ze niet gebruiken... Schijnheilig

http://www.kimtelgen.nl
Cranio sacraal therapeut en instructrice


Marjolein

Berichten: 11627
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-03-01 19:56

als je er mee om kan gaan mag t van mij (jaja ik geef toestemming) maarja das met de meeste hulpstukken (in verkeerde handen martelwerktuigen) zo

Kleine muisjes hebben kleine wensjes
Beschuitjes met gestampte mensjes

Laui!

Berichten: 16863
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: wherever I wanna be

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-03-01 19:59

Ik rij Joop met sporen, omdat ik weet dat het bij hem kan. Niet dat het 'beter' is, maar gewoon ook om de afwisseling. (mijn vader blaast heir de geluidsinstallatie op met Joe Cocker, mijn hele toetsenbord trilt). Vollie rijd ik er niet mee, hij is nog te jong. Je moet goed opletten of het helpt. Herc gaat pas lopen als ik sporen en zweep heb, tja, elk paard is anders. Joop slijt ook een beetje met zijn wintervachtje. Daar moet ik dus goed opletten. Ik vind het niet slecht ofzo, ik denk dat het heel goed kan zijn, en makkelijk, maar je moet niet ALTIJD met sporen rijden, je moet afwisselen, blijft je paard nog alerter...

Laudie

"Restaureer je kerk / Stuur je kinderen ten oorlog / Lees handen tot je blind bent / Maar red mij niet " - Maarten van Roozendaal

I'm livin' the dream | Interessante dingetjes

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-03-01 20:23

Ik rijd elk paard met sporen, omdat ik niet graag met een zweep rijd. Een spoor is absoluut niet zielig; een schoppend been is zielig.
Milena rijd ik met een wielspoor, maar die is enorm aan het been. De spoor is er alleen om de hulpen nog verfijnder, dus nog onzichtbaarder te maken.

Eis voor het dragen van sporen is een stille beenligging en een paard dat AAN HET BEEN is. Een paard dat "aan de stok" of "aan de spoor" is, daar koop ik helemaal niks voor.

Ik krijg ook wel eens te horen dat ik een dierenbeul ben, als mensen mijn sporen zien (mooi westernspoortje) maar dat zijn doorgaans mensen die nog nooit een paard van dichtbij gezien hebben. Een beetje van die sukkels die je ook uit gaan schelden als je buitenrijd en ze zien dat het paard zweet, dat vinden ze dan ook dierenbeulerij.....
Ik geef dan meestal als antwoord dat ik pas echt medelijden heb met mensen met het IQ van de gemiddelde teennagellengte van een groene bladluis, in meters uitgedrukt. Maar ook dat snappen ze meestal niet.... *LOL*
Sonja.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-03-01 22:18

Sporen mogen van mij maar dan wel aan een stil been van een ruiter die controle heeft over zijn spoorhulp. Je been kan nl. nog zo stil zijn, als je spoor continu aan je paard ligt is er toch echt iets mis Scheve mond\\ .
Wanneer je je spoor nodig hebt om je paard voorwaarts te houden Verward is er iets heel erg misgegaan in de scholing van ruiter en paard.

Precies hetzelfde geldt voor een slof, helemaal in orde bij een ruiter met een heeeeeel zachte hand, die het gebuik van beide teugels afzonderlijk kan coordineren Knipoog . Als je continu de slof gebruik is er iets heel erg misgegaan in de scholing van ruiter en paard .

Het gaat dus niet om de hulpmiddelen maar wel om de persoon die ze gebruikt. Daarom vindt ik deze discussies toch een beetje een-pot-nat Dromen .

#Ymke#

Berichten: 13943
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: In het brabantse land

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-03-01 22:37

Oeij, dan ben ik wel heel gemeen Tong uitsteken Ik rijd met knopspoortjes en 1x in de week met slof.Af en toe moet ik hem een flinke por geven met mijn spoortje omdat hij gewoon aan het klooien is.Als ik met slof rij kan ik beide teugels onafhankelijk van elkaar gebruiken. Het is niet zo dat hij constand strak staat. Als ik in het bos rij , is hij altijd zeiknat. Ik zit alleen maar en hij fokt zich op! Gemeen ben ik nu *LOL* Pling

Greezys Ymke

Where Life begins and Love never ends <3
6-5-2015 papa en mama geworden van Hanne

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-03-01 22:57

Een paard moet onvoorwaardelijk voorwaarts en zijn, dat bereik je met been [en zit] maar niet door je paard bij iedere pas aan te tikken met je spoor.
Een spoor is er om je hulp te verfijnen of je paard te corrigeren. Liever 1 keer een flinke schop met je been dan een uur lang continu geprik met je spoor bij iedere pas, van dat geprik stompt je paard alleen maar af.

miseryfox

Berichten: 1681
Geregistreerd: 07-03-01
Woonplaats: Dronten

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-03-01 12:57

ik rij de komende tijd op een ander paard (zie paardenpraat; zielg) en nou zei mn instructrice ook dat ik volgende week met sporen moest gaan rijden...
ik heb nix tegen sporen hoor
maar door paardrijden heb ik van die enorme kuiten gekregen en dan wil k ze ook gebruiken ook en anders hek altijd nog mn zweep...
wie met sporen wilt rijden en er ook werkelijk mee KAN rijden heeft mijn zegen...
maar voor mij hoeft t nie (tot nu toe heb k er geen behoefte aan gehad)

Sharda

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-03-01 14:12

Zelf rij ik met sporen en zweep. maar ik kan ook zonder rijden hoor, geen probleem. Tijdens de training heb ik het allemaal liever bij me zodat ik snel en op de juiste plaats in kan grijpen als mijn paard een keer denkt dat het allemaal niet zo nodig hoeft. Mijn paard is een die altijd wel loopt te bedenken dat een beetje minder ook wel genoeg is. Hij is wel voorwaarts, maar meer in aanleunig en buiging probeert ie nog wel eens wat af te snoepen.
Een hulpteugel heeft ie onder de man nog nooit omgehad.
Een leerling rijdt wel met sporen en soms met slof, haar probeer ik uit te leggen hoe je er het beste mee om kan gaan. De slof bij voorbeeld neemt ze aan op de lengte waar de slof inwerkt als het paard tegen de hand zou komen. Zolang het dier netjes aan de hand loopt hangt de slof dus los. Als we buiging etc. nodig hebben hamer ik erop dat ze dat met haar gewone teugel aanvraagt. Als je je hand naar binnen brengt met je slof erin, rol je je paard alleen maar op. Aan dat paard wordt vaak nog wat extra buiging gevraagd vandaar.
paardrijden doe je ook met je hersens.


Lielle

Berichten: 66252
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-03-01 17:09

Sonja,

welke teennagel? Haha!
Verder helemaal eens met Lovely.

Yor
Berichten: 1404
Geregistreerd: 12-01-01
Woonplaats: Ik ben een rasechte Leuther...

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-03-01 17:27

hmmz, sporen...

als ik naar buiten ging deed ik in het begin vaak sporen om (knop) omdat ik buiten gewoonweg niet genoeg had aan mijn been, ze is wel heel goed (lees: fel) op het been, maar buiten was het zo dat als ze aan het staken was en ik dreef aan dan werd het nog erger en als ik een knopspoortje om had dan hoefde ik 1keer te laten merken dat ik ze om had en dan deed ze niks meer, gelukkig is het probleem al verholpen enhoef ik niet meer met spoortjes te rijden.
ik had een hele tijd terug een verzorg paard, en dat was echt zo goed op het been, dat was echt vermoeiend, vooral voor mij omdat mijn been toen niet stil was, toen heb ik knopspoortjes om gedaan en toen MOEST ik mijn been wel stilhouden, anders werd dat beest helemaal gek, is misschien niet zon goede manier maar het heeft mij dus echt wel geholpen!! Bij jino heb ik nooit meer sporen nodig, ze is est wel goed op het been, en errug voorwaarts, ook zweep heb ik niet nodig, en bovendien hou ik niet zo van zwepen, kweetniet waarom, ik rijd liever zonder iets, gewoon m'n eige kuit.

"Some memories are best forgotten"

gillian

Berichten: 4397
Geregistreerd: 16-01-01
Woonplaats: Haarsteeg

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-03-01 19:56

ben het helemaal met jullie eens vooral met sonja hahaha *LOL* *LOL* *LOL*
toedeledoki
gillian

Superblij met m'n nieuwe Remedio zadel!!
Kijk hier voor een foto!!

jantina

Berichten: 12359
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-04-01 12:19

Ik heb een tijdje op Isolda met sporen gereden. Omdat ze in het begin van onze samenwerking, niet wilde samenwerken, hahaha.

Nee, ze ging in staking als ze meende kaboutertjes te zien. Ik had een pracht van een dressuurzweep, maar als ik daar mee sloeg, sloeg ze keihard terug! Was dus niet handig, omdat de meeste kaboutertjes wonen op plaatsen waar ook veel mensen zijn.
Dus sporen om en dan maar een flinke prik. Na een tijdje waren de kabouters minder eng geworden en ook de zweep was niet meer om naar te bokken. De sporen liggen nu al weer een jaar of 5 in de kast. Pling

Mirkim

Berichten: 6142
Geregistreerd: 01-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-04-01 15:56

ik reed altijd op hickory met sporen en zweep. ik weet nou denk ik zeker, dat nou iedereen begint te zeiken, over de zweep+ sporen Boos! Bij mij op de manege namelijk altijd. Ik mag toch wel met sporen en zweep rijden? Hickory viel nogal vaak over buiten schouder weg, en ze kon staken als de beste en had ze gewoon een tik nodig met de zweep. <IMG SRC="/forums/images/smiles/shout.gif">JAJA, HET IS EEN HULP MIDDEL EN GEEN STRAF MIDDEL, I NOW. Maar okay.
ik zie vaak genoeg, dat iemand contstant met sporen rijden. een keer tijdens concour, had een paard zelfs van die witte haar van de constant gebruik van de sporen! Ook had ik een keer gezien dat ANKY VAN GRUNSVEN met haar schimmel, geen junior, maar die ander, kom ff niet op zijn naam, bloed had, van de spoor.

Nimber

Berichten: 26547
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-04-01 18:24

Kimmy maar als je 'm een flinke tik geeft met je zweep als ie dat nodig heeft gebruik je de zweep ook als hulpmiddel? je maakt 'm doormiddel van de zweep duidelijk dat het niet mag wat ie doet.

http://www.kimtelgen.nl
Cranio sacraal therapeut en instructrice

Mirkim

Berichten: 6142
Geregistreerd: 01-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-04-01 18:33

ik kreeg vaak commentaar op de manege, dat ik en met zweep reed, en met sporen. ja, sorry hoor, maar dat had ze gewoon nodig op sommige momenten. want ze viel terug in tempo, en ging dan travers doen, zonder dat ik het vroeg. en dan had ze gewoon een tik nodig!

Nimber

Berichten: 26547
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-04-01 18:41

Tja dat kan ik verder vanaf m'n pc niet beoordelen ik heb er mits juist gebruikt er niets op tegen

http://www.kimtelgen.nl
Cranio sacraal therapeut en instructrice

miseryfox

Berichten: 1681
Geregistreerd: 07-03-01
Woonplaats: Dronten

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-04-01 18:45

bij ons rijden er wel meer met beide...
het hangt inderdaad van het paard af en van de situatie...
zoiets kan je nooit voor iemand anders behoordelen!!

Riëtte

Berichten: 5201
Geregistreerd: 26-02-01
Woonplaats: Bovensmilde

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-04-01 18:59

Ik rij vaak in de bak als ik dressuurmatig bezig ben met spoortjes. Helas is de bak al maanden sompe nat en heb dus sinds ca september niet meer in de bak gereden (en dus niet met spoortjes). Ik had ze om omdat ik dan net wat extra kan bereiken in wendingen (valt ze wel terug). Ik heb nu leren rijlaarzen, en die zitten toch weer heel anders als de rubberen, dus afwachten hoe dit gaat in de bak... Als ik met spoortjes rij zijn het kleine knopspoortjes. Die geven voldoende extra. ben dus niet tegen, hangt meer van de situatie af.

Ineke2

Berichten: 33043
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Spijkenisse

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-04-01 19:51

Als je sporen omhebt en een zweep bij je, wil toch niet perse zeggen dat je ze ook gebruikt Verward

Soms kan het in je hand hebben van een zweep al voldoende zijn om geen trucjes uit te halen voor een paard. (ik noem maar iets...)

Happiness can be found in the darkest of times, if one only remembers to turn on the light.
[VN] Ineke2 aan het woord: gekeurd en ingedeeld in Grade II (paradressuur)

petrakolen

Berichten: 364
Geregistreerd: 03-02-01
Woonplaats: bergeijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-04-01 20:45

Ik kan mijn benen niet stil houden, dus ik rijd nooit met sporen!
Petra

Mirkim

Berichten: 6142
Geregistreerd: 01-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-04-01 08:18

Precies, Ineke (dat was het toch he?!). Als ik wist dat ik geen zweep bij mij had, ging ze altijd uitzwaaien! Met wedstrijden reed ik een keer zonder zweep, bij het inrijden wel, maar kon het proefje wel op mijn buik schrijven, terwijl het tijdens het inrijden hartstikke goed ging! *zucht* paarden.....

Kitty

Berichten: 7685
Geregistreerd: 29-01-01
Woonplaats: Rolde

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-04-01 09:41

Ik rijd met stompe sporen en korte dressuurzweep (huh?). De zweep gebruik ik om aan te leggen op haar achterhand als ze ineens niet meer weet hoe haar achterhand mee opzij moet tijdens het wijken. (Goh, wat kan ze sommige dingen toch ineens vergeten en andere momenten zich ineens weer herinneren...) De sporen gebruik ik alleen om haar af en toe wat attenter te maken. Ik rijd trouwens 1 keer in de 2 weken zonder sporen om te kijken of ze net zo goed blijft reageren. Op die momenten denk ik dan dat ik net zo goed zonder spoor kan rijden, maar ik wil toch graag dat extra controlemiddel erbij houden.
Je moet in elk geval steeds je hoofd erbij houden als je aan het paardrijden bent en al helemaal als je met zweep of sporen rijdt.

UrbanL

Berichten: 14584
Geregistreerd: 22-02-01
Woonplaats: Somewhere only I know....

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-04-01 12:45

Ik rij met normale sporen en een lange dressuurzweep (als ik dressuur). De sporen heb ik iegenlijk bijna niet nodig behalve met wijken en schouderbinnenwaarts kan ik hem net wat fijner erbij rijden. De zweep is niet als straf maar Leys heeft niet zo´n sterke achterhand en die moet sterker worden. Met de zweep kan ik met eem volte halve baan zijn achterhand er net wat beter bij tikken (zachtjes hoor). Met wedstrijden rij ik zonder zweep trouwens.

Met springen rij ik met van die hele kleine nopjes. Eigenlijk zit dat tussen mijn oren maar rij ik zonder heb ik heel veel moeite om hem voorwaarts te krijgen op een goede manier. En soms wil hij wat lui zijn voor het been terwijl hij voorwaarts genoeg is.

Hij ligt nooit open en heeft nooit striemen op zijnkont. Soms als hij lastig is krijgt hij wel op zijn duivel maar dan is het echt nodig.

Als je met deze dingen kan omgaan is het geen probleem maar het zijn hulpmiddelen dus eigenlijk moet je ze niet standaard gebruiken.


Gr Pris

Leef en Strijd vergeet het einddoel Maak de reis
tem je angst en hou je dromen niet gevangen
adem vrij alles gaat voorbij wat niet geniet dat gaat verloren voor altijd ♥

Leef en strijd - 3JS

Maatje02

Berichten: 1175
Geregistreerd: 18-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-04-01 22:23

ik sluit me helemaal aan bij de laatste regel hiervoor: ze zijn niet 'standaard' en je hoeft ze dan ook niet altijd aan. Sterker nog, je hoeft ze minder vaak aan dan vaak gedacht wordt..
Ikzelf rijd standaard zonder sporen, alleen als ik ga dressuren en ik train dan regelmatig, doe ik ze om, als extra. Met een (knop)spoortje kun je een preciezere hulp geven dan met je gehele kuit..niet harder, of en 'ptik' of wat dan ook, maar vooral nauwkeuriger.
Ik ben zelf helemaal niet voor standaard met sporen te rijden, ik ben meer voor
'hoe minder hoe beter' of wel hoe natuurlijker hoe beter ( zolang ik nog geen grand prix rijd, kan dat nog best).

gr, madelein


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: aliida, Artimes, C_estmoi, Charat, ComscoreBot, Dammie, DWitzel, Fly_high, Kabayo, meintje, MelissaV, meniekske, Nef1985, Patriesje, Petra_O, Saab99, Sita_xx, Spike2019, winnetou4502, xLaraaj, Zick_Zack en 85 bezoekers