Discussie wedstrijd niveau of niveau van rijden...

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-01 17:22

Ach Suzanne, de groep die de Z-ruiters meteen ongefundeerd aanvalt, is waarschijnlijk ook de groep die meteen de mond volheeft als Anky "weer eens een kur verprutst"... Hihi, de beste stuurlui staan aan wal, lekker laten kwekken! Haha!

ingrid

Berichten: 3291
Geregistreerd: 19-05-01
Woonplaats: zevenaar

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-01 17:28

ik ga helemaal mee met nimber wat mij betreft.. ik mag dan op concour wel M1 startem maar dat was ook alleen maar omdat ik de L2 uit moest helaas.... het liefst zou ik nou in de M1 -punten rijden zodat ik weer trug mag in de L2... queen kan de M1 makkelijk aan nou ik nog..

de oefeningen gaan allemaal zo snel achter elkaar dat ik geeneens de kans krijg als er iets fouts gaat om het goed te herstellen..... en thuis loopt ze altijd beter ... thuis kan ik het allemaal wel maar als het dan fout gaat kan ik weer ff opnieuw beginnen en ja dat kan in de ring niet helaas

maar goed ik ben dus in ieder geval geen M ruiter misschien net een beetje L ruiter *LOL* *LOL*

Karin

Berichten: 65336
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-01 18:19

De manier waarop Sonja het verwoordt komt heel dicht in de buurt van hoe ik het zie. Ik bedacht net dat ik ooit op Bokt had neergezet dat ik het liefst mijn paard naar een ontspannen toestand toe rij (dat was in http://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php ... 8&forum=7, bij de vraag 'Wat doe je het liefste als je rijdt?'). En of dat nou in de bak is of buiten, dat maakt niet uit, en daar heeft wedstrijdniveau dus ook weinig mee te maken. Of ik nou een ontspannen arbeidsdraf rijd (B-niveau) of een ontspannen schouderbinnenwaarts (hey, krijg ik dus toch les op M-niveau! Haha! ), dat maakt me niet uit: mijn doel is die ontspanning en van daaruit wil ik verder werken.

Amulet

Berichten: 4064
Geregistreerd: 02-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-01 19:17

oke ik ben nu al zo'n beetje, na al die reacties te lezen, vergeten wat het onderwerp van dit topic was. Schijnheilig
Ik ga toch wel mee met de meeste mensen die zeggen dat als je thuis oefeningen uit de M doet dat je nog geen "wedstrijd" M bent.
En toch ook een beetje met degene die zei dat Z ruiters meer onder druk staan en dus ook sneller hun paard......ahum....aanpakken met een (te) harde hand.
Zoals ik rij dan B (bij de rijvereniging wedstrijden) en ik ben allang blij als amu niet de clown uit gaat hangen alleen in z'n bak zonder andere paarden omzich heen, en ik word dus ook aangemoedigd om rustig door te gaan en in de eerste plaats niet om een net proefje te rijden maar in de eerste plaats om die bak heel te laten (dus eigenlijk zou je kunnen zeggen dat ik nog niet eens een normaal B proefje kan rijden
Haha! )

Mar2lin
Berichten: 1833
Geregistreerd: 26-09-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-01 19:24

Ik denk dat je jezelf wel een niveau mag aanmeten maar het gewoon niet te hoog moet pakken, ik rijd L/M niveau sommige dingen van M lukken niet. Maar als ik op een leuk paard zit wat meer kan, probeer ik ook weleens een galopwissel maar meer voor de fun, als ik zo'n galopwissel niet kon maken probeer ik het ook niet, ik heb dit wel onder instrukctie geleerd!!!! Maar gemiddeld genomen rijd ik op ieder paard l niveau! Maar als ik wedstrijden ga rijden moet ik ook gewoon in b starten tja is niets aan te doen dat zijn regels!!!!!!! En logisch!!!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-01 19:38

Blijft grappig dat iedereen op die oefeningetjes blijft pinnen.

Wat dat Z rijden betreft: ik heb Z-proeven van mezelf op video staan waar mijn haren echt recht van overeind gaan staan, men wat een bagger!! Je moet best een beetje kunnen sturen, anders kom je die proeven niet door, maar ik raak echt niet meer onder de indruk van iemand die zichzelf Z-ruiter noemt.

Nimber

Berichten: 26551
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-01 21:16

Dat ben ik niet met je eens Malle Babbe Ik kreeg ook de mogelijkheid om met een manege poy M te starten Ik had de punten al mar ging toen over naar de paarden.
Ik ben de B en L doorgekomen zonder ook maar 1 rondje een paard aan de teugel te krijgen.
Ik was zeker geen M en daar gaat het nu ook over dat zoveel mensen zeggen dat ze M zijn tuurlijk zul je best op de manege M rijden maar das dan het nivo binnen die manege.
zet je zoiemand met dat manegepaard op een officiele wedstrijd en ze zullen met pijn en moeite een puntje ind e B binnen slepen.

Kijk naar Sjimmy daar neem ik mijn pet voor af hoor met een manege pony waar ook beginners op rondhossen een startkaart nemen en dan ook een winstpunt rijden/ Ook nog met een pony tussen de paarden dat vind ik netjes.
Maar of ze ooit de m of Z haalt met die manege pony...?

joyce B

Berichten: 16377
Geregistreerd: 06-08-01
Woonplaats: Net buiten een gehuchtje bij het bos ;)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 02-10-01 23:08

Is inderdaad meestal zo dat voor onderlinge manegewedstrijden ook termen als B, L, en M gebruikt worden, terwijl dat absoluut niet te vergelijken is met de officiele wedstrijd niveaus. Pas als het officieel tellende winstpunten zijn kun je het denk ik vergelijken. Vroeger hadden veel maneges een ponyclub, waarbij leerlingen op een manegepony een startkaart konden nemen, en aan officiele wedstrijden meededen. Dat was redelijk representatief.

En zoals iedereen ook zegt... Je kunt wel een bepaald niveau wedstrijden hebben gereden , maar of je dat op een correcte manier voor elkaar hebt gekregen is niet vanzelfsprekend, en een goede ruiter op een slecht paard komt nooit zo heel ver, terwijl een slechte ruiter op een M of Z paard misschien zo door de L heen is een M startgerechtigd...

Lunatic

Berichten: 737
Geregistreerd: 01-06-01
Woonplaats: 't Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-01 00:54

Tja, ik ga met de meerderheid mee. Wat je thuis doet is niet helemaal te vergelijken met een wedstrijd, maar andersom ook niet! Ik denk dat je niet teveel moet kijken naar wedstrijden om je niveau te bepalen en ook jezelf niet moet overschatten aan de hand van de prestaties thuis.
Ik deed een keer mee met een manegewedstrijd L1, kreeg mijn paard niet goed voor elkaar tijdens het losrijden en ging de ring in van 'dat wordt niks'. Ik vond het geen nut hebben om het paard naar beneden te trekken en reed dus gewoon. Achteraf bleek ik 2de te zijn met winstpunt! Ik vroeg aan de jury waarom, het antwoord was: 'je was eigenlijk de enige die rustig was in de mond en een constante aanleuning had'. Inderdaad had ik menig ruiter het bit op en neer zien flossen. Zo zie je maar weer, het belangrijkste is ontspannen met je paard bezig zijn, niet eenmaal in de ring perse dingen eruit willen persen voor een winstpunt Haha! .

moekoekoe
Berichten: 3433
Geregistreerd: 02-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-01 11:16

Toch vind ik het onzin dat Z ruiters onder druk staan en daarom hun paard harder aan zouden pakken.
Dat heeft meer met karakter te maken.
Niet om het een of ander, maar ik stond in de B onder net zoveel druk als nu in de M. Toen was B mijn nivo en wilde ik daar presteren. Nu wil ik dat in de M.
Op welk nivo je ook bent wil je het goed doen.
Of het juist is dat je onder druk komt te staan en gespannen bent is een goede tweede. Maar ik denk niet dat dat met nivo te maken heeft.
Voor een Z ruiter is een Z proef net hetzelfde als voor een B ruiter een B proef....het is je nivo en daar heb je het druk mee... Party!!

En wbt manege/onderlinge wedstrijden...duh....dat is echt totaal anders!

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-01 11:25

Ik ken met iones ook een paar z- oefeningen. MAar een z proef? no way! Ik denk dat ik M1 ook wel aan zou kunnen, als ik nu maar eens de kans weer kreeg, zucht...... Ik kom maar niet vooruit.... het is altijd iets.

Fitzroy

Berichten: 25097
Geregistreerd: 11-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-10-01 11:26

Idd Suzanne, wat zijn wij het weer eens Haha! !

Ik rijd echt niet opeens anders omdat ik nu Z start, dat zou wel heel erg vreemd zijn: zo van, ik rijd nu Z dus nu trek ik hem even in elkaar. Daar zou je bij mijn paard dus niets mee bereiken, dat werkt alleen maar averechts.
Ik ben zo weer zo altijd zenuwachtig, zowel in de B als in de Z.
Vooral de 1e keer dat ik weer in een nieuwe klasse rijd, pfff .. dat is echt niet leuk meer.

Merel Blom

Berichten: 1317
Geregistreerd: 21-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-10-01 13:45

Hoi, ik wil effe op 2 dingen reageren.

ten eerste is inderdaad een z proef na een tijdje niet anders meer dan een b proef ( tenminste van mij niet).

Owja, en dan nog iets. Nu is de vraag wat je moet antwoorden als je nix rijd qua wedstrijden. Maar je kan hebm ook anders bekijken. Wat moet je zeggen als iemand vraagt of je wedstrijden rijd en je moet zeggen dat je hoog rijd???

Tenminste, ik vind dit heel moeilijk. Ik rijd Z2 dress. Z SGW en Z springen en ik vind het nooit leuk om dat te moeten antwoorden als iemand even vraagt of je voor de gein zeg maar ook wedstrijden rijd. Hewt komt bij mij een beetje patserig over.

Marja

Berichten: 1693
Geregistreerd: 16-03-01
Woonplaats: Op m'n berg in Spanje

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-10-01 13:57

Het is wat met die wedstrijden.
Proefjes en oefeningen zijn een doel op zich geworden. De klasse waarin je rijdt is net als de trailer/autocombi haast een statussymbool.
Chagereinige hoofden, hardhandige ruiters, paarden in verzet.
En niet alleen op de wedstrijden, ook de verenigingslessen lijken bij ons soms wel een bestgaand rijpaardrubriek waarin geshowd wordt.

Neerbuigend wordt me wekelijks gevraagd wanneer ik m'n paard weer ga starten, want dat trainen en rijden zonder 'doel'...

Voor mij hoeft het even niet meer. Ik heb m'n vorige paard naar de Z gereden en dacht dat met deze weer te gaan doen. Maar ik heb er na twee wedstrijden en een paar winstpunten geen zin meer in. Laat mij maar, dan MAAR L. Maar wel met plezier (meestal), met beloning en met gein (kunstjes) tussen de changementen en appuyementen door.
Laat mij maar spelen, gaan jullie maar 'werken' zeg ik nu.

Misschien krijg ik ooit weer zin in wedstrijden, tot die tijd blijven wij lekker L1 voor iedereen, wat we ook trainen en op welk niveau dan ook. Want bij onze vereniging tellen alleen de punten lijkt wel.

#Ymke#

Berichten: 13943
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: In het brabantse land

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-10-01 14:14

Citaat:
Op 2001-10-01 22:24, schreef Fitzroy:
Ik vind dus als je geen wedstrijden rijdt je jezelf dan zeker niet te hoog moet inschatten.
Bv. Ymke, jij zegt dat je op M-niveau rijdt, hoe komt het dan dat je slechts 153 pnt in de B haalt?? Sorry hoor, maar dan maak jij mij niet wijs dat je op M-niveau rijdt. Natuurlijk kun je wel wat M-oefeningen rijden zoals schouderbinnenwaarts e.d. maar een hele M-proef afleggen met alle onderdelen vlak achter elkaar en in de geslotenheid en gedragenheid die van een M-proef gevraagd wordt op vreemd terrein onder het keurend oog van de jury is wel heel wat anders.

Thuis loopt je paard altijd beter dan op wedstrijd, ik heb op wedstrijd tenminste nog nooit zo lekker gereden als thuis. Was dat maar waar, dat de jury je even in je thuissituatie kan beoordelen. Dan had menigeen onder ons die officieel wedstrijden start al veel verder geweest dan ze nu zijn.




Je hebt helemaal gelijk ,maar even voor de duidelijkheid!! IK heb nooit maar dan ook nooit gezegd " Ik rijdt M-dressuur". Neej ik heb gezegd " ik train M-dressuur". En dat is wel een verschil. Het klopt dat ik 153 punten in de B heb gereden. Maar voor mij is dat een overwinning. Ik weet van mezelf dat ik die proef gereden heb op een arabiertje dat nooit meer heeft gedaan dan het bos. Hij is drammerig en eigenwijs en ik ben de enige die dit eruit krijgt. Andere komen het proefje niet eens rond. Alles wat hij nu kan ( lichte M-drs oefeningen) heb ik hem geleert, en daar ben ik trots op. Dat ik niet verder op wedstrijden kan, komt omdat ik geen vervoer heb. Waarschijnlijk als ik vervoer had gehad, had ik ook vaker wedstrijden kunnen rijden, was hij makkelijker op wedstrijden geweest en had ik misschien wel echt M-drs geweest. Er zijn mensen die daar de gelegenheid voor hebben, omdat ouders in de paardensport zitten B.V. , maar ik niet.

Als ik vijfde word met 153 punten op mijn 4e wedstrijd, met een paard dat zo eigen karakter heeft en nooit veel heeft gekunt, vind ik mezelf beter dan diegene die eerste is geworden. Ik zeg niet dat ik beter rij, maar voor mijn gevoel ben ik dan een winnaar Haha! .

Beetje vaag antwoord misschien,maargoed..daar moeten jullie het maar mee doen Schijnheilig Haha!

Groetjes Ymke

Nimber

Berichten: 26551
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-10-01 16:55

Ha Ymke je hebt tegen mij wel gezegd dat je M reed (en niet ik train M) Goed maakt niet uit jouw feestje Party!!
Maar als jij de enige die op Bram kan rijden wat was dan die discussie over je bijrijder dan hier??

Marja ik ben het helemaal met je eens.
Zodra ik geen plezier meer zou hebben aan mijn wedstrijden zou ik meteen stoppen voorlopig vind ik het nog super enne.. Jouw vereniging is niet de enige zo zijn ze hier ook *LOL* nog een reden waarom ik dus priveles heb en een startkaart via een vereniging waar geen lessen zijn
Knipoog

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-10-01 17:13

Ymke, ik kwam ook al op de horses toen Bokt nog niet bestond. Toen schreef je al dat je M dresuur reed en dat Bram al M had gelopen. Ik vind het allemaal een beetje vaag hoor, misschien kun je je beter bij 1 verhaal houden.

#Ymke#

Berichten: 13943
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: In het brabantse land

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-10-01 17:17

Jippie, is het niet handig om dit via PB uit te vechten?

Lielle

Berichten: 66255
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-10-01 18:20

even back on topic.
Ik heb meestal moeite met de mensen die zeggen "ik rijd op "M / Z whatever" niveau" zonder dat ooit op concours te hebben 'bewezen'. Zoals hier al gezegd werd is het heel wat anders om thuis wat oefeningetjes als sb of een stukje contragalop een keer te rijden of een hele M proef met goed gevolg af te leggen. Je moet alles op de letter doen, op vreemd terrein met de bijbehorende wedstrijdspanning en dan is het toch echt nog wat anders. En daar zijn uitzonderingen op (Jippie, van wat ik van haar lees bv). Nog afgezien van de terechte opmerkingen van Zep.

Ik heb zelf Z gereden, rijd nu L2 met een 4 jarige en toevallig zat ik vandaag weer op mijn oude Z paard. Ik kom er dan behoorlijk achter dat er toch wel het een en ander mankeert in zijn basis wat ik nu met Pablo anders (en hopelijk beter) doe.
Nu is Trammelant ook 24 en wel wat oud en stijf geworden, maar ik zou het toch anders aanpakken met hem als we nog wedstrijden reden. Ik rijd nu IMO beter dan toen terwijl ik nu 'maar' L2 startgerechtigd ben. *

En over Z ruiters die zich zouden moeten bewijzen. Ik heb genoeg B ruiters gezien die er precies hetzelfde over denken en hun paard koste wat kost in de krul willen trekken. Waarom denkt iedereen dat Z ruiters zo'n kapsones hebben? Die stang en trens en dat hoedje zijn ook maar uiterlijkheden!
Ik heb hier op bokt ook wel eens het gevoel dat als je 'gewoon' een KWPN-er rijdt omdat je dat nou eenmaal leuk vindt, het ook kapsones is.

* Oh en nog een kleinigheidje. Je bent pas M1, L2 of wat dan ook als je een winstpunt in die klasse behaald hebt! Voor die tijd ben je M1, L2 startgerechtigd.

orri

Berichten: 20941
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: "the world is my playground"

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-10-01 18:48

Ik ben het eens met Fitzroy en Suzanne,
ik heb zelf de oefeningen t/m de M geleerd op manege paarden, inmiddels 8 jaar terug *LOL*
Na een jaar en 4 maanden met mijn paardje, heb ik meer basis dan ooit gereden en veel meer geleerd dan al die oefeningen samen Lachen
Daarbij vind ik idd niet dat je jezelf M-niveau kunt noemen als je in een uur tijd eens een schouderbinnenwaarts of een travers kunt rijden,
het is het geheel dat er toe doet, als je het op wedstrijd niet presteerd dan is het alleen maar handig dat je iig de hulpen kent Lachen

Ik voel hier vaak veel minachting voor KWPN-ers,
terwijl er eigenlijk niets meer een vuilnisbakkie is *LOL*
dan een KWPN-er.... hahahahaha.
Je kunt veel KWPN-ers vinden voor een prijs lager dan je voor een Fries neer kwakt! dat vind ik nou kakkers *LOL*

jantina

Berichten: 12359
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-10-01 19:13

Ik vind het soms best geinig hoeveel mensen er waarde hechten aan die klasses.
Zoals Marja al schreef, het lijkt wel een statussymbool. De wedstrijden worden een doel, een moeten, want anders kan het niet, je hoort er niet bij.

Ik zeg vaak al gekscherend dat ik klasse SS rijd. (SuperSnel)
Als ik mensen hoor die zeggen, ik rijd wel Z (of M of wat dan ook) dan denk ik soms, jaja, eerst zien en dan geloven en ook nog eens kijken hoe je om gaat met je paard!

Ik merk zelf vaak dat als je zegt dat je geen wedstrijden rijd, niet aan dressuur doet, dat je niet meer interessant bent. Dat steekt bij mij heel erg en ik voel me daardoor soms weleens een beetje beledigd. Ik moet zeggen, op bokt valt het over het algemeen erg mee hoor, gelukkig maar.

Lielle

Berichten: 66255
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-10-01 19:55

Way to go Orri!

Marja

Berichten: 1693
Geregistreerd: 16-03-01
Woonplaats: Op m'n berg in Spanje

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-10-01 21:04

Inderdaad Jantina, ik heb bijna zoiets van: zal ik hem toch maar even naar de Z rijden, dan ben ik tenminste van die neerbuigendheid van mensen af.

Helaas is het natuurlijk niet helemaal 'even', ook al loopt hij best goed.
Vooral omdat ie hengst is heeft hij best last van concentratieproblemen op vreemd terrein. Altijd eerst even stoer doen en laten horen dat hij er is voordat we aan het werk kunnen. En om nou alleen bij onze eigen vereniging te gaan starten, met 1 keer per maand twee proeven ben ik twee of drie jaar bezig. Zucht, en altijd je hele zondag kwijt.

Ach, maar het belangrijkste argument is natuurlijk dat het belachelijk is om voor andere mensen wedstrijden te gaan rijden. Ik moet er gewoon schijt aan hebben, wat anderen vinden. Haha!

Lielle

Berichten: 66255
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-10-01 21:14

Marja,

met alle respect, dit is precies waarom ik bedoel dat je het uiteindelijk op de wedstrijd moet laten zien. Pablo was in het begin ook heel erg kijkerig, daar moeten we allemaal doorheen. En thuis rijdt iedereen 180 punten bij elkaar, maar nu nog laten zien in de ring. Ik bedoel het niet als persoonlijke aanval op jou, maar je zegt precies wat ik wel vaker om me heen hoor. In de ring worden de punten gegeven. Waarmee ik niet wil zeggen dat je thuis niet goed kunt rijden, voor alle duidelijkheid.