Gewoon uit nieuwsgierigheid. Wat vinden de bokkers van de typische Belgische keuken?
mijn persoonlijke keuze gaat uit naar Biefstuk met friet en groenten.
Anoniem
Geplaatst: 23-09-03 12:24
Gewoon, een eetbare biefstuk op de juiste manier klaargemaakt, met een lekker sausje, wat frietjes, exact op de goede manier gebakken erbij. En een lekker bakje sla. En dat kan je dus niet fatsoenlijk in de Nederlandse restaurants krijgen.
Karin
Berichten: 65336
Geregistreerd: 10-01-01
Geplaatst: 23-09-03 12:31
Kan iemand me uitleggen wat 'waterzooi' precies is? En dan specifiek waterzooi met kip?
Bij Belgisch eten moet ik daar altijd meteen aan denken, heb het ooit ergens in een lesboek zien staan maar ik heb echt geen flauw idee wat ik me erbij moet voorstellen.
Jola
Berichten: 2783
Geregistreerd: 28-01-03
Woonplaats: Kapellen (Belgie)
Geplaatst: 23-09-03 12:43
Waterzooi is dus een soep die met allerlei verschillende ingredienten gemaakt kan worden. 1 van de recepten:
Ingrediënten : 4 personen
1 1/2 liter kippenbouillon 25 gr boter 1 ui 1prei 3 stengels bleekselderij 400 gr in blokjes gesneden kipfilet 1 eidooier 1 dl room 1 eetlepel grove mosterd evt. maïzena bladselderij voor af te garneren Bereidingswijze:
Verhit 2 eetlepels boter en fruit de fijngesneden ui, prei en bleekselderij aan Schenk er de bouillon op en breng aan de kook voeg de kipfilet toe en laat in de soep gaar worden Klop de eidooier en de room met de mosterd en evt. wat maïzena los en verdun met een paar eetlepels soep Schenk het mengsel bij de soep en laat licht binden serveer de soep en garneer met bladselderij
Waterzooi is een kippesoep, die niettemin als hoofdgerecht bedoeld is. Het wordt opgediend in diepe borden, met een lepel (voor de bouillon) en mes en vork voor kip en groenten. Men eet er vaak een gekookte aardappel bij, en altijd brood met een goede laag boter.
Karin
Berichten: 65336
Geregistreerd: 10-01-01
Geplaatst: 23-09-03 12:51
Ah, een goed gevulde soep dus! Klinkt goed, binnenkort maar eens maken. Bedankt Jola!
Jennygirl
Berichten: 4491
Geregistreerd: 15-06-03
Woonplaats: Amsterdam
Geplaatst: 23-09-03 13:55
Mijn vriend heeft in Gent waterzooi op. Hij vond het een van de lekkerste dingen die hij ooit gegeten had. Ikzelf hield het bij een pannekoek (ben een vega)
Anoniem
Geplaatst: 23-09-03 19:40
Gentse waterzooi is ook een erg leuk programma
Lennon
Berichten: 4342
Geregistreerd: 01-09-01
Woonplaats: Belgisch Limburg
Geplaatst: 23-09-03 21:24
Hmz, typisch Belgisch eten...
Het eerste wat me te binnen springt is een lekkere biefstuk (liefst met peperroomsaus of champignonroomsaus)
Spruitjes? Witlof?
Is dat typisch Belgisch of zit daar ook een stukje typisch Nederlands in
Jola
Berichten: 2783
Geregistreerd: 28-01-03
Woonplaats: Kapellen (Belgie)
Geplaatst: 23-09-03 21:37
Ik heb er maar even het kookboek bijgepakt daarin worden de volgende gerechten als typisch Belgisch genoemd:
Stoemp saucisse In bier gestoofde lamslappen Kalfsmignongebraad met witbier en rode bessengelei Gentse hutspot Varkensgebraad met spruitjes Vlaamse stoofkarbonaden Kalfsvlees met uiensaus Varkensgebraad met ui en mosterd Frikadellenkoek met kriekensoep Runderstoofpot met spek, Hasseltse graanjenever, knoflook en sjalotten Hazenpeper op zijn Brussels Hertenbiefstukjes met gepocheerde peer in kriekbier Wildzwijnkoteletjes met gekarameliseerd fruit Hazerug met wilde paddestoelen Konijn met pruimen Fazant met witlof in geuze Kippenbout met jeneverjus Eendenborstfilets met appeltjes en veenbessen Parelhoen op Ardense wijze Piepkuiken met dragon Gentse waterzooi met kip Duif met trappist Mechelse koekoek met asperges Paling in 't groen Tong à la meunière Waterzooi van vis met groene asperges Gebakken pladijs met yoghurtprei Kabeljauw op vlaamse wijze Rogvleugel met bruine boter met kappertjes Antwerpse mosselen met roomsaus Tomaat met grijze garnalen Ardense forel Gepocheerde zeetong met garnalen en mosselen Asperges à la flamande 'Cassoulet' van asperges Prei met vinaigrette en grijze garnalen Witlofsalade Witloof au gratin Mechelse bloemkool met grijze garnalen Vlaamse quiche met witlof en prei Brusselse aardappelen met ui Schorseneren met melksaus Vlaamse spruiten met beurre noisette en kruiden
Pfoe, nu even mijn vingertjes in het ijs leggen....
Jola
Berichten: 2783
Geregistreerd: 28-01-03
Woonplaats: Kapellen (Belgie)
Geplaatst: 23-09-03 21:37
Enne, recepten zijn op aanvraag verkrijgbaar
petraaken
Berichten: 44204
Geregistreerd: 17-07-03
Woonplaats: Zedelgem (België) provincie West-Vlaanderen
Geplaatst door de TopicStarter: 24-09-03 08:25
Wie eens Britten op bezoek heeft schotel hen dan wel geen konijn met pruimen voor. Een kennis van ons heeft dat ooit gedaan voor de familie van een Brits meisje dat bij hen logeerde ivm een uitwisselingsprogramma op een school. Hij wilde hen een typisch Vlaams gerecht geven. Dus konijn met pruimen. Kolossale fout dus. Britten eten nl. geen konijn. Voor hen zijn dat enkel huisdieren.
Ondanks dat ik belg ben lust ik wel geen spruiten en witlof. Ik krijg dat gewoon niet in mijn maag. VAn spruiten word ik al misselijk van geur alleen al.Ben dus wel gek op biefstuk friet.
Jennygirl
Berichten: 4491
Geregistreerd: 15-06-03
Woonplaats: Amsterdam
Geplaatst: 24-09-03 11:29
Hetzelfde met paardenvlees, dat vinden ze echt belachelijk, dat nederlanders dat eten.
petraaken
Berichten: 44204
Geregistreerd: 17-07-03
Woonplaats: Zedelgem (België) provincie West-Vlaanderen
Geplaatst door de TopicStarter: 24-09-03 12:26
eh, ik eet ook geen paardenvlees. Het gedacht alleen al. Wel bekijk ik mensen daarom niet raar aan indien zij het wel eten.
Acilon
Berichten: 1195
Geregistreerd: 14-04-03
Woonplaats: Adegem-oost vlaanderen
Geplaatst: 24-09-03 12:28
aaa hutsepot is mijn favoriet hoor!! voor tijdens de koude winterdagen... en natuurlijk de wafels, de frieten met biefstuk en andere traditionele gerechten...
Lennon
Berichten: 4342
Geregistreerd: 01-09-01
Woonplaats: Belgisch Limburg
Geplaatst: 24-09-03 16:26
pfrt, alsof die Engelsen zo een lekker menu hebben... ielgh
Charaz
Berichten: 24286
Geregistreerd: 12-04-02
Geplaatst: 24-09-03 17:34
Friet, is het enigste wat me nu zo te binnen schiet. Hmm jammie Belgische dikke friet, maar de mayo daar is iets minder een beetje zuur.
Botervlieg
Berichten: 9130
Geregistreerd: 20-04-03
Woonplaats: adoptie-Ian woont bij www.aap.nl !
Geplaatst: 25-09-03 05:27
Sjammer dat je er als vega zo bekaaid afkomt in België. Het beste dat ze kunnen verzinnen is je dan maar wat verschillende 'groentjes' aanbieden. Lekker hoor, daar niet van, maar een volwaardige maaltijd:
Maar in Belgische steden hebben ze gelukkig ook Italianen, dus het komt daar dan toch wel weer goed. Ook heb ik er lekker Indiaas en Afrikaans gegeten. Maar dat is geloof ik een beetje off topic hier...
Belsje
Berichten: 3506
Geregistreerd: 28-10-02
Woonplaats: Belgisch Limburg
Geplaatst: 25-09-03 14:04
Echt stoofvlees natuurlijk, met frietjes en koude appelmoes (voor mij echt geen warme) ...
En spruitjes ... met melksaus. Dat is volgens mij ook Belgisch, anders zouden de engelse het geen brusselse spruitjes noemen .
Waterzooi vind ik persoonlijk niet zo geslaagd .... Ik vis mijn eten niet graag uit mn soep, en ik die kip laten ze dan ook nog eens beentje zitten!!! *BAH*
Sypheron
Berichten: 15209
Geregistreerd: 06-12-01
Geplaatst: 25-09-03 14:18
Waarom is die biefstuk typisch belgisch? En stoofvlees is hier ook een streekgerecht
Anoniem
Geplaatst: 25-09-03 15:40
Omdat de Belgen tenminste voor goed vlees zorgen, van mestdieren. Hier krijg je een biefstuk op je bord van een koe die al 15 jaar melk geproduceerd heeft. Een taaie lap vlees, niet goed gebakken, en gewoon smerig. Dat is me al heel vaak hier overkomen, in België heb ik nog geen taaie lappen gekregen.
Sypheron
Berichten: 15209
Geregistreerd: 06-12-01
Geplaatst: 25-09-03 16:44
Ik vind het altijd heerlijk de biefstukken hier! In Duitsland krijg je pas ranzige lappen... daar zitten de vetrandjes nog aan... blergh, als ik dat wil vraag ik wel speklappen!
Plop
Berichten: 53
Geregistreerd: 15-01-03
Geplaatst: 25-09-03 19:14
Idd belgische frietten. Helemaal toppie.
Kwanyin
Berichten: 18995
Geregistreerd: 14-08-03
Woonplaats: belgië
Geplaatst: 25-09-03 21:52
Botervlieg schreef:
Maar in Belgische steden hebben ze gelukkig ook Italianen, dus het komt daar dan toch wel weer goed. Ook heb ik er lekker Indiaas en Afrikaans gegeten.
in steden als Genk hier in de buurt struikel je over de Italiaanse restaurants , en Griekse, en Turkse kebapzaken, en Chinese, en naar het schijnt zijn in Brussel ook verschillende Japanse .... Je kan dus zeggen dat België een internationale keuken heeft
Allemaal heerlijk, maar een keer zondigen door een lekkere friet van de frituur een straat verder en een goei klad mayonaise is ook ook eens fijn(en dat is dan niet de enige, hier kortbij staan er 2, en in de omgeving van enkele kilometers zelfs een stuk 6 van die frituurkotten) En biefstuk is ook lekker als hij goed gebakken is , maar spruitjes, ooh die spruitjes
Belsje
Berichten: 3506
Geregistreerd: 28-10-02
Woonplaats: Belgisch Limburg
Geplaatst: 25-09-03 21:55
In Borgloon zit ook een héél erg lekkere Japanner hoor Katleentje ... En dat is voor jou dichterbij dan Brussel
petraaken
Berichten: 44204
Geregistreerd: 17-07-03
Woonplaats: Zedelgem (België) provincie West-Vlaanderen
Geplaatst door de TopicStarter: 26-09-03 12:20
OOk typisch Belgisch is hamrolletjes in kaassaus. In de hamrolletjes zit er dan Witlof. Alleen ik wel de hamrolletjes zonder Witlof erin. Ik lust nl geen witlof.