Halthouden...

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Mirkim

Berichten: 6142
Geregistreerd: 01-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 24-09-01 10:31

Tja, ben ik hier net weer, zit ik gelijk met een probleem met Merrydyne.
Het is een geweldig beest, met goed springbloed, maarrr, voordat Jan-Kees met hem gaat springen, wil hij Merrydyne eerst naar de L rijden.
Zitten we met een probleem. Het halthouden. Ze heeft zoveel kracht in haar hals, dat ze tijdens het halthouden, je helemaal uit het zadel trekt. Vervolgens wil je dat ze weer 'normaal'gaat staan, maar het lukt neit. Ze gaat protesteren, achterwaarts of in het ergste geval, komt ze omhoog. Wat is de oorzaak van dit probleem, en het belangrijkste, wat kan ik er aan doen?
Is het verstandig om de hulp in te schakelen van een hulpteugeltje?

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-09-01 10:48

Ik denk dat je dat eerst moet proberen oplosssen met je benen. Ik zit nu ook in zo'n periode met Paddy. Op het moment dat ik terugkom in tempo en zij met haar hoofd omhoog komt, ga ik weer aanrijden en ga ik niet verder met halthouden. En zo probeer ik steeds verder te komen. Dus d.m.v. schijn overgangen naar halt proberen het paard rond te houden. Als dat niet werkt, dan kun je het eens proberen met een slof, maar dat is echt een dwangmiddel waarmee ze het ook wel kunnen leren, maar het rijtechnisch oplossen is wel beter.

Mirkim

Berichten: 6142
Geregistreerd: 01-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 24-09-01 10:50

overgangetjes naar stap en het verkorten in draf, blijf ze mooi met haar koppie omlaag. Alleen het halthouden is zo'n onwijs probleem. Aangezien ik geen les heb met haar, ben ik door mijn pogingen heen!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-09-01 11:01

Volgens mij is Merry niet nageeflijk. Ze zal eerst moeten leren nageven op je hand. Pas wanneer zij nageeft mag jij je hand weer openen. Je kunt dat in het beging goed oefenen wanneer je stil staat. Sluit je hand en wacht tot je paard nageeft. Dat is soms een spel van de langste adem hoor maar ze moet nu eenmaal leren nageven. Sommige paarden zullen niet nageven en die kun je goed een beetje lostrillen met je hand. heel zachtjes alsof je de mondhoeken kriebelt.
Misschien duur het de eerste keer wel meer dan 10 minuuten maar belangrijk is dat je niet opgeeft. Succes.

Mirkim

Berichten: 6142
Geregistreerd: 01-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 24-09-01 11:06

mmm, maar ze trekt de teugels echt uit mijn handen als ze halthoud, als ik de teugels weer aanneem, komt ze of omhoog, of ze gaat achterwaarts. Dus, kan ik het niet onder het rijden gewoon doen,die nageeflijkheid 'huiswerk"'? Ik heb het gevoel, dat ze haar evenwicht op een een of andere manier verliest. Dus het kan ook mijn fout wezen. maar goed, ik weet het niet. Maar ik heb het gevoel dat ik voldoende drijf naar die overgang, en rustig met mijn handen ben.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-09-01 11:14

Als een pard in de wei stil staat halen ze ook de meest vreselijke capriolen uit om zichzelf lekker op de rug te kunnen krabben. Het enige wat jij vraagt is dat je paard halt houdt en daarbij een beetje afbuigt in haar hals. Ik kan me niet voorstellen dat ze daardoor moeite heeft met haar evenwicht.
Als ze haar hoofd steeds omhoog gooit zou ik er toch een martingaal of tiedeman aan hangen voor je eigen veiligheid. Verder moet ze toch leren het bit aan te nemen. Wil vooral niet te veel in een keer en ga er geen krachtspelletje van maken.

Succes

Lunatic

Berichten: 737
Geregistreerd: 01-06-01
Woonplaats: 't Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-09-01 13:15

Ik zou geen hulpteugels gaan gebruiken, het gaat toch gewoon om correct halthouden? Welke hulpteugel is daarin gespecialiseerd?
Wat je moet oefenen is halthouden op je ZIT, dus 'zonder' teugels. Je leert je paard terugkomen in tempo op je zit. Kost wat tijd om te oefenen, maar daar heb je veel profijt van. Als je halthoudt op je zit, kan/hoeft ze niet op je hand te hangen je geeft immers niet meer druk dan anders met je handen.
Ik heb mijn paardje zover dat ik vanuit galop afwendt en halthoud op de A-C lijn op mijn zit.
In het begin kun je het diepzitten en je benen uitdrukken in je beugels een beetje overdrijven en handige tip: adem daarbij uit en maak je lang. Natuurlijk ondersteun je dit nog met je teugels en je stem (ook een belangrijk hulpmiddel), als ze terugkomt in tempo beloon je dit uitvoerig en probeer je het nog eens. Als ze het begrepen heeft kun je het terugzitten verfijnen, zodat ze al halt gaat houden als je eraan denkt bij wijze van spreken. Succes Haha! .

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-09-01 13:32

Nou, als je paard aan je handen trekt moet je een flinke schop verkopen, maar NIET terugtrekken. dat win je nooit van je leven. Maar een paard mag niet aan je handen trekken, dat moet je wederom met je benen oplossen.

Mirkim

Berichten: 6142
Geregistreerd: 01-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 24-09-01 13:33

volgens mij heeft merry er gewoon vet veel moeite mee. Ze wil wel, maar het lukt ons beiden niet. Voorlopig zal ik trainen, trainen en nog eens trainen Lachen!!!!! Bedankt in ieder geval. Ik denk dat Jippie gelijkt heeft, ze is niet echt nageeflijk!!

Dorien

Berichten: 1440
Geregistreerd: 27-04-01
Woonplaats: België 

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-09-01 13:37

Ik zou zeggen rijd de overgang in stukjes. Begin al voor de X om haar op te vangen met teugel en vooral zit en laat haar een beetje uitbollen. Laat haar halthouden door middel van snel achter elkaar uitgevoerde ophoudingen en ontspan telkens tussen de ophoudingen je handen en teugels. Als je dan eindelijk de overgang naar halt gaat maken zou ik proberen om het alleen op de zit te doen zodat ze zichzelf wel in evenwicht moet houden (als je denkt dat het een probleem met het evenwicht is) en je handen misschien iets naar voren, zodat ze zeker niet op je handen kan gaan leunen.
Veel succes!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-09-01 15:55

Citaat:
Op 2001-09-24 13:15, schreef Lunatic:
Wat je moet oefenen is halthouden op je ZIT, dus 'zonder' teugels.


Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Vroeger leerde ik zelf: kruis aantrekken, handsluiten en drijven met je been. Nu leer ik hand sluiten en lucht geven zodra je stil staat. Dat kan alleen met een nageeflijk paard dat voldoende impuls heeft anders staat je paard nooit vierkant en breek ie af.

Maar ik vind het fundamenteel dat een paard nageeft op druk op het bit en ik heb begrepen dat dit paard dat nog niet eens doet. Dat zou ik dan ook als eerste aan gaan pakken.

priscilla

Berichten: 1639
Geregistreerd: 05-09-01
Woonplaats: zwolle

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-09-01 22:13

Het kan een vervelend aanwensel wezen...maar mijn nikita deed dat ook en achteraf blijkt dus dat ze zo'n spirerpijn in haar rug had dat ze gewoon niet nageeflijk en ontspannend kon staan. Ze staat nu dus ook alweer 3 weken stil....op t longeren na dan he!! Want ze moet wel in conditie blijven! Heel veel succes! Party!!

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-09-01 22:26

speciaal voor Lunatic haal ik een citaat van iemand hier op bokt aan, ik weet niet meer van wie: beter goed rijden met hulpteugel, dan slecht zonder. Beetje relativeren he, hulpteugels zijn er niet voor niets, en ze zijn niet per definitie slecht.

Lunatic

Berichten: 737
Geregistreerd: 01-06-01
Woonplaats: 't Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-09-01 23:46

Relativeren? "Een hulpteugel begint, waar de kennis van de ruiter ophoudt".
Ik ben tegen hulpteugels (met name de 'geweldige' slofteugel Frusty ), eerst rijtechnisch oplossen, dan pas aan iets anders denken. Niet nageeflijk betekent niet: slof o.i.d. eraan, dat betekent meer trainen en goed les nemen i.m.o.

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-01 09:05

Lunatic, dat is geen relativeren wat jij doet. Dat is faliekant bevooroordeeld zijn. Ik ben voorstander van hulpteugels, zij het met flinke mate. Overigens rijd ik er zelf niet (meer) mee. Alleen mijn merrie heb ik met hulpteugels gereden, totdat we verder konden zonder hulpteugels. Hulpteugels zijn om een tijdelijk moeilijke periode door te komen.

Dorien

Berichten: 1440
Geregistreerd: 27-04-01
Woonplaats: België 

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-01 10:53

Ik ben het met Desiree eens.
Ik heb ook een paard dat niet altijd even nageeflijk is en ik heb TWEE keer in de week les en rij soms toch ook nog een periode met een slof en voor je iets anders denkt, Lunatic, mijn instructrice geeft goed les en ik rij 5 dagen op 7.

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-01 10:55

Yep, als je met de slof rijdt op zo'n moment, krijg je paard er sneller doorheen, zonder hem te veel in de mond te hoeven komen. Mensen zijn namelijk geneigd om meer in de mond te gaan plukken en met hun benen te werken (ook storend voor een paard) als een paard niet nageeflijk is. En dan is een slof toch een vreedzamer middel. Uiteraard onder voorwaarde dat je de slof goed gebruikt.

Mirkim

Berichten: 6142
Geregistreerd: 01-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 25-09-01 10:58

[quote]
Op 2001-09-24 23:46, schreef Lunatic:
"Een hulpteugel begint, waar de kennis van de ruiter ophoudt".

Sorrie, maar ik rij met hulp teugels! So what? En, die discussie is hier allang gevoerd. Dus, als jij zonder hulpteugel rijd, is het geweldig, maar als ik iets zelfs niet kan oplossen, grijp ik toch naar de thiedeman of de martingaal.

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-01 11:53

Yep, en denk niet dat als mensen een hulpteugel er aan hangen dat ze heus niet hebben geprobeerd het eerst rijtechnisch op te lossen.

parnassia
Berichten: 826
Geregistreerd: 30-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-01 12:41

misschien is het een idee om er voor te zorgen dat ze aan de bijzetteugel aan de longe netjes halthoud? Je ziet vaak dat jonge paarden hier best nog wel moeite mee hebben en dan gaan heen en weer lopen, als je dit steeds eventjes heel kort oefent en haar goed op je stemhulp laat reageren kan het misschien een stuk beter worden. Vooral je paard niet te vaak en te lang laten staan! Een paar seconden nageeflijk stilstaan is vaak al heel wat in het begin. Dit bijvoorbeeld een week lang alleen aan de longe oefenen en met rijden het nageeflijk halthouden overslaan. Gewoon aan een los teugeltje proberen en niet stressen!

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: parnassia op 2001-09-25 14:57 ]</font>

Lunatic

Berichten: 737
Geregistreerd: 01-06-01
Woonplaats: 't Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-09-01 18:32

Kijk Parnassia komt tenminste met een goed doordachte en onderbouwde oplossing, bravo Haha! !!
En ik blijf erbij dat een paard er niet beter van wordt als je hem met een slofteugel in de krul DWINGT. Verzameld wordt 'ie er niet van en je schiet er niks mee op, in een dressuurproef heb je dan een probleem, of niet soms Frusty ?
Thiedeman hetzelfde liedje, martingaal is een normaal hulpmiddel, maar zit doorgaans alleen maar in de weg.
En als jij 2x in week les hebt van een goede instructeur en je rijdt naar ik aanneem serieus, en het lukt nog niet, zou ik eerder eens kijken of er lichamelijk iets mis is.
Als mijn paardje opeens niet meer nageeflijk is, dwars wordt of niet in wil buigen, laat ik de Osteopaat komen. Deze komt morgen, omdat ik het idee heb dat ze niet lekker loopt. Ik ken mijn paardje, als er iets niet goed gaat merk ik dat meteen en dan hang ik er geen slof aan om het toch voor elkaar te krijgen Frusty Boos! !!
PUNT.

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-09-01 11:22

als er iets nu waardeloos is voor een paard om mee te longeren, dan is het wel een bijzetteugel. Daar kunnen paarden zich namelijk op vastzetten en op gaan hangen. Dan zou ik liever een gogue pakken of chambon. DAarbij heb jij ook geen verstand van hulpteugels, als ik hoor dat je met een thiedeman een paard omlaag zou kunnen rijden. Een Thiedeman doet slechts 1 ding: voorkomen dat het paard het hoofd omhoog doet. MAar hij zorgt er NIET voor dat het paard met het hoofd omlaag komt. Dat zal de ruiter zelf moeten doen. En goed rijden met een slof is beter dan slecht rijden zonder. Om de redenen die ik al eerder genoemd heb.

Mirkim

Berichten: 6142
Geregistreerd: 01-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 26-09-01 11:48

Ik heb proberen erachter te komen, hoe het komt dat Merry niet wil halthouden, tervergeefs.

Overgangetjes voorwaarts, verkorten enzovoort gaat allemaal goed, ze blijft lekker met het koppie naar beneden. Ze reageert goed op mijn binnenkuit. als ik er een dieuwtje tegen aangeef, buigt ze keuring in.

Ik probeerde wat schijn overgangetjes te maken naar het halthouden. gebeurt er niks, ze blijft met het koppie naar beneden, maar zodra ze stilstaan, pakt ze het bit tussen de kiezen, en drukt ze me zo het zadel uit, je kan je voorstellen dat dit erg vervelend is!!!!!!

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-09-01 11:55

Wat zegt je instructrice eigenlijk van dit probleem?

Mirkim

Berichten: 6142
Geregistreerd: 01-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 26-09-01 11:57

ik heb geen les met Merry. En dat zal ik ook wel nooit krijgen, vrees ik. Ik weet dat het verstandig is dat ik les neem op merry, maar waarom het niet mag, zit een heel lang verhaal achter.