mijn paard wil niet netjes stoppen

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

 
 
flashy
Berichten: 59
Geregistreerd: 02-12-02
Woonplaats: hilversum

mijn paard wil niet netjes stoppen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-08-03 10:28

Ik heb een probleem met het stoppen. Als ik Flahsy vraag te stoppen doet ze altijd nog een paar pasjes en staat dan pas stil. Ik ben al bezig met het ombuigen van een voorwaartse naar een achterwaartse beweging door steeds meer teugdruk op te bouwen tot ze stil staat, dan de teugels wat optillen tot ze achterwaarts gaat. Tijdens het achterwaarts gaan zeg ik steeds whooaaa, whooaaa. Als ze netjes nageeft in het achterwaarts gaan laat ik haar een paar tellen staan en ga dan weer voorwaarts verder. Ze weet best wat whooaa betekent. Ik denk ook niet dat het onwil is. Ze is gewoon slordig uit gewoonte ofzo. Hoe los ik dit op??


cornelie

Berichten: 9349
Geregistreerd: 11-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-08-03 10:35

Ik denk dat je gewoon door moet gaan zoals je al bezig bent. Een stop heeft tijd nodig. Bovendien ligt het ook nog aan lichaamsbouw, leeftijd, mate van training, bodem etc etc

Bojangles

Berichten: 13704
Geregistreerd: 23-06-02
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-08-03 10:46

Moet je bij een stop altijd achterwaarts gaan?

Joyce de Vos - Horse Charms Webshop - Horse Agility NL - Painting Pony
Let op wegens tijdgebrek en andere bezigheden, ben ik nauwelijks meer actief op Bokt. Graag niet PB-en, maar mailen voor snel bereik :) Bedankt!

flashy
Berichten: 59
Geregistreerd: 02-12-02
Woonplaats: hilversum

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-08-03 10:48

Het idee van deze oefening die ik doe is dat het paard bij het woord whooaa aan achterwaarts denkt en dus zijn of haar achterhand automatisch onderbrengt. Het achterwaarts gaan is een hulpmiddel wat later achterwege kan blijven als ze netjes stopt op het whooaaa commando. Althans zo heb ik het begrepen.

Jeddah

Berichten: 14474
Geregistreerd: 17-03-02
Woonplaats: Golden Valley, USA

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-08-03 10:52

Op zich wel een goed idee, maar als het paard achterwaarts moeilijk vind, dat krijgt ie een hekel aan stoppen en zal hij juist die paar passen voorwaarts nemen om onder het achterwaarts uit te komen.

Feel the fear and do it anyway
~Accept the things you cannot change and fight for everything else~

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-08-03 10:53

In je openingstopic staat niet vanuit welke gang je stopt, maar aangezien die basis nog niet goed is ga ik er maar even vanuit dat je vanuit stap en hooguit een keertje draf aan het oefenen bent.
Mijn tankje had ook de neiging om maar door te denderen, en ik heb het opgelost door zelf gewoon superconsequent te worden.
Dus stappen, commando Whoa en elke pas die ze dan nog van mij pikt (dus doorloopt) pik ik van haar terug (dus achteruit) tot precies de plek waar ik Whoa gezegd heb. Dan herhaal ik commando Whoa en laat haar even rustig staan.
Aan de hand precies hetzelfde oefenen. Doorlopen? Achteruit, en op dezelfde plek weer het commando en met rust laten.
Als je dit zelf gewoon consequent volhoudt, wordt je paard er een stuk netter in.

Bojangles

Berichten: 13704
Geregistreerd: 23-06-02
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-08-03 10:53

Aha ik snap het, daar ben ik nog lang niet aan toe!
Netjes halthouden vinden we al moeilijk Knipoog

Joyce de Vos - Horse Charms Webshop - Horse Agility NL - Painting Pony
Let op wegens tijdgebrek en andere bezigheden, ben ik nauwelijks meer actief op Bokt. Graag niet PB-en, maar mailen voor snel bereik :) Bedankt!

flashy
Berichten: 59
Geregistreerd: 02-12-02
Woonplaats: hilversum

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-08-03 11:06

Jeddah schreef : Op zich wel een goed idee, maar als het paard achterwaarts moeilijk vind, dat krijgt ie een hekel aan stoppen en zal hij juist die paar passen voorwaarts nemen om onder het achterwaarts uit te komen

Gelukkig heeft Flashy helemaal geen probleem met achterwaarts gaan. Dat kan ze heel goed. Tuurlijk probeert ze er af en toe wel onderuit te komen door te gaan draaien op haar plaats, maar als ik volhoud dan doet ze het wel. Het blijft natuurlijk wel een eigenwijze merrie.Lachen Ik denk dat dit een goede manier is die bij Flahsy past. Maar misschien zijn er meer en betere ideeen. Hoe hebben jullie het je paardje geleerd??

Cer

Berichten: 30031
Geregistreerd: 22-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-08-03 11:40

Ik vind zelf het principe van een paard iets leren (whoa = achterwaarts) en hem daarna datzelfde weer afleren (oh nee, whoa= toch alleen maar stoppen) een beetje vreemd, je kan van je paard niet verwachten dat het dat onderscheid snapt.

Stoppen is meestal gewoon een kwestie van volhouden en het belangrijkste is consequent zijn. Dus niet alleen Ho (want dat verstaan ze ook gewoon Haha!) zeggen als je echt wilt stoppen, maar ook aan de hand als hij stil moet staan, en als je wat tegen je vrienden wil zeggen (dat zijn DE momenten om niet consequent te zijn) en op ieder moment als je paard stil moet staan. Je kan hem een beetje helpen door vanuit de stap tegen de wand aan te sturen, en op 1 of twee pasjes voor de wand ho te zeggen.

Als het echt heel ingewikkeld is, dan oefen je het alleen maar aan het eind van de training, je zegt ho, zet hem stil, stapt af en brengt em naar de box. Moet je es kijken hoe snel ze dat doorhebben Knipoog

Signe

Berichten: 5798
Geregistreerd: 15-08-02
Woonplaats: Kraaienest

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-08-03 11:45

flashy schreef:
Het idee van deze oefening die ik doe is dat het paard bij het woord whooaa aan achterwaarts denkt en dus zijn of haar achterhand automatisch onderbrengt. Het achterwaarts gaan is een hulpmiddel wat later achterwege kan blijven als ze netjes stopt op het whooaaa commando. Althans zo heb ik het begrepen.


Is precies de tip die ik bij het lezen van de titel wilde geven... Blizz kroop ook heeeeeel steikem er steeds een pasje bij en het werkt echt. Hij staat nu heel mooi stil. Dat om je een beetje hoop te geven. Blizz had het heel snel te pakken, maar elk paard leert weer anders en misschienis dit niet de manier. Heb je al eens fencing geprobeerd.. ?

Je paardje tot vlak voor het hek rijden en dan whoa, misschien helpt dat in samenwerking met je huidige methode?

Ik illustreer en maak kunst http://www.signeofhorses.com
En ben parttime viking op Instagram @signeofhorses

Malabarista

Berichten: 1799
Geregistreerd: 13-03-03
Woonplaats: El Paso

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-08-03 12:04

Ik doe eigenlijk dezelfde oefening maar ik zeg geen ho tijdens het achterwaarts gaan, anders stompt ze er op af. (Of ze weet gewoon niet meer wat ze moet doen bij het woord ho. Doorlopen of stilstaan.) Want je wil dan niet dat ze stil gaat staan maar achterwaarts gaat. Dus ik zeg het als ik wil stoppen en meteen daarna laat ik haar een paar passen achterwaarts gaan (zonder ho te herhalen).

Jeddah

Berichten: 14474
Geregistreerd: 17-03-02
Woonplaats: Golden Valley, USA

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-08-03 12:50

Ik gebruik haast nooit achterwaarts om een paard te leren halthouden. Wel om hem te leren zijn achterhand erbij te zetten, maar dan weet hij al hoe hij moet halthouden.
Ik vraag om halt en geef pas na als ze stil staan, ik heb er eerlijk gezegd nooit problemen mee gehad, ze hebben zo door dat als je maar precies op tijd nageeft ze gewoon halthouden. Ben je te vroeg dan stappen ze door, ben je te laat, dan krijgen ze hun beloning niet en stappen ze of weer voorwaarts, of ze gaan achterwaarts.

Feel the fear and do it anyway
~Accept the things you cannot change and fight for everything else~

WenS

Berichten: 747
Geregistreerd: 28-01-03
Woonplaats: Nijmegen

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-08-03 15:20

Het lijkt mij belangrijk dat je je paard de tijd geeft om te leren stoppen, maar ook alle stappen consequent oefent ! Je kunt nu nog het beste de stop trainen vanuit de stap...
Zo oefen ik het, volgens mij bijna hetzelfde als jij doet? ( ben dan geen reiner, maar ik denk dat dit voor iedereen een goede oefening is Knipoog )
Begin in de stap met een hele losse teugel nu nog op snaffle met 2 handen...
Concentreer je waar en wanneer je wilt stoppen. Dan; ga diep zitten en zeg duidelijk Whoa. Houd hierbij je handen laag en doe verder nog niets met de teugels !!!! je wilt immers dat hij leert stoppen op je zit en stem !
Waarschijnlijk stopt ie dan ook niet gelijk en loopt ie nog een paar pasjes door, maar hij moet het toch nog leren ===> Plaats je handen dan iets hoger en zet wat meer druk op de teugels om hem achterwaarts te laten gaan en bij iedere pas zeg je Whoa (wel belangrijk is dat ie recht achteruit gaat) Hij leert zo gelijk het gewicht op zijn achterhand te plaatsen
Daarna je handen weer lager en veel teugelruimte en laat hem door een 'klik met je tong' geluid (evt geholpen door je been) weer voorwaarts stappen...
Als je dit een tijdje oefent gaat het vanzelf goed in de stap, dan kun je verder in de draf en later galop...
Ik hoop dat het je helpt Lachen
Groetjes Wendy[/b]

"The world is best viewed through the ears of a horse" [EA-CO] gezondheidsprodukt voor mens & dier

Gisela
Berichten: 1513
Geregistreerd: 14-06-01
Woonplaats: Venray

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-08-03 15:23

Flashy,

Ik denk dat je op de goede weg bent met je paardje de stop aan te leren.

Een paard moet aan het einde van de stop "achterwaarts denken", daardoor blijft de achterhand eronder in de stop en is aan het einde van de stop het paard klaar voor achterwaarts of roll back.
Na de stop het paard achterwaarts zetten is daarvoor een goede oefening.

Rustig blijven proberen en doorgaan. Knipoog

Groetjes, Gisela

Gisela & Paulus, http://www.galaxyquarterhorses.com"
Quarter Horses: Dutchs Peppy Flash, Peppy Dun It Chex, Miss Wimpy Hollywood, Customized Whiz, Cee U In Tinseltown

yesta

Berichten: 193
Geregistreerd: 30-07-03
Woonplaats: Bussum

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-08-03 16:21

valt uberhaupt een engels ingereden paard van een jaar of 9 dat soort dingen allemaal nog te leren denkt men Verward ? wij zijn ook weer bezig om de basis op te pakken nml, maar stops heeft ze helaas nog nooit echt kunnen maken (misschien hebben wij ook nooit de goeie hulpen gegeven) ze stopt wel, maar stuiterd / huppelt dan nog een paar stapjes door, maar niet met de achterhand eronder, de voorbenen blijven daarintegen wel staan... Scheve mond heeft dit te maken met het feit dat ze ietsje over-bouwd is?

Please understand my situation... Knipoog i'm a perfect example for what some people call "retarded" Haha! (OJA: PROFIEL UPDATE! check het uit!)

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-08-03 16:30

Nee, bouw heeft daar niets mee te maken. Een goede stop met doorglijdende achterhand krijg je alleen als je flinke snelheid maakt. En dan fencen tegen een gesloten wand, niet ergens midden in de bak.
En voordat je er ook maar aan gaat denken om een sliding stop te willen maken: zorg dat je paard het goede sliding beslag onder heeft. Verkeerd beslag zorgt er alleen maar voor dat je paard pijn krijgt, en dan stopt hij op een gegeven moment helemaal niet meer. En stop ook niet als je paard zonder ijzers loopt, want daar brokkelen en scheuren de hoeven alleen maar door, en glijden kan hij dan ook niet.

Er komt mee bij kijken dan alleen maar zwaar zitten en Whoa roepen.

Je suis Charlie.

Gisela
Berichten: 1513
Geregistreerd: 14-06-01
Woonplaats: Venray

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-08-03 16:38

Ga hierin met Cassidy mee, ik mag aannemen dat je zorgt dat je alles zo goed mogelijk voor elkaar hebt als je dit soort dingen wilt gaan doen.

Groetjes, Gisela

Gisela & Paulus, http://www.galaxyquarterhorses.com"
Quarter Horses: Dutchs Peppy Flash, Peppy Dun It Chex, Miss Wimpy Hollywood, Customized Whiz, Cee U In Tinseltown

Mac

Berichten: 11649
Geregistreerd: 09-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-08-03 17:32

Ik denk dat het ook belangrijk is goed te "plannen". Ik heb dit al meerdere keren op clinics gehoord. Als je wilt stoppen, bedenkt dat dan drie galoppassen vantevoren en ga dan pas stoppen. Tel dus 1-2-3 ... WHOA. Probeer ook op het goede moment te stoppen, dus als het paard de achterbenen onder zijn lijf plaatst, zodat hij niet nog een paar pasjes hoeft te maken om goed uit te komen met zijn achterbenen.

nattetas

Berichten: 133
Geregistreerd: 10-07-03
Woonplaats: denhaag

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-08-03 21:06

hoi de beste manier om je paard een mooie slidingstop te leren is om hem of haar eerst van muur naar muur te rijden,daar begin je in stap mee dan in draf en doet hij/zij dat netjes dan in galop,gebruik hierbij altijd je woordje en speel je paard altijd naar beneden als hij/zij is gestopt en dan naar achter.En als dat netjes gaat dan kan je hem/haar proberen eerder te stoppen,en dat steeds op een andere plek,anders gaat je paard zelf nadenken en dat is niet de bedoeling. groetjes natascha.

gerstloo's shadow,the best westerncob in the world

memory

Berichten: 535
Geregistreerd: 22-02-02
Woonplaats: Tilburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-08-03 21:53

Ben nu ook net begonnen met het trainen van een redelijke stop. Maar ik heb een moeilijkheidje daarbij. Mijn leasepaard staat daarnaast ook nog voor de kar, de eigenaren gebruiken het woord HO ook om hem te laten vertragen. Daarom gebruik ik het woord met rijden niet. Wat denken jullie zou ik gewoon een ander woord moeten gebruiken of gewoon helemaal niets? (want wat is eigenlijk de toegevoegde waarde van het woord?)

Natural Horsemanshipdag Arnhem 8 en 9 September 2007!!
http://www.nharnhem.nl

martina

Berichten: 110
Geregistreerd: 07-08-03
Woonplaats: Pfalzdorf/Goch (D)

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-08-03 23:12

Hoi Flashy,
In principe ben je heel goed bezig. Als je de oefening volgende keer doet, doe het dan uit stap en kijk of je paard eerst stil blijft staan en dan pas achteruit gaat. Is dat het geval, dan heb je jouw probleem gevonden. Dan denkt je paard namelijk "eerst stoppen, en dan moet ik achteruit gaan". Om je paard op de achterhand te laten stoppen moet je paard DIRECT achteruit denken. Dus zonder die een of twee seconden stilsta-pauze. De volgende keer dat je de oefening doet en voelt dat je paard niet direct achteruit gaat, moet je hem actief achteruit zetten (hem "scherp" daarop maken). Wanneer deze oefening lukt in stap zonder overmatig gebruik van je handen, kun je het in draf en galop gaan doen.
Succes ermee, groetjes Martina.

cornelie

Berichten: 9349
Geregistreerd: 11-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-08-03 06:49

Een ander teken is ook heel goed mogelijk hoor. Jaaaaaaaaaaren geleden ben ik op westernkamp geweest in austerlitz en daar heb ik geen 1 x het woord whoa gehoor. Wij moesten de paarden stoppen met een 'zucht'. Zelfde geluid als je bv je brilleglazen schoon wil maken en daar even wat op ademt. Dát moesten wij doen als teken voor de stop.

WenS

Berichten: 747
Geregistreerd: 28-01-03
Woonplaats: Nijmegen

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-08-03 07:44

Ik denk dat je hem wel het verschil van de HO voor de kar kan leren en de WHOA voor de stop onder het zadel. Doen wij voor de Barrel Race ook. Whoa tijdens een run roep je net voor de barrel zodat ie iets in tempo (niet teveel) terugkomt en goed op de achterhand komt zodat hij de draai om de barrel goed en snel maakt....
De Whoa tijdens de basis training betekend een gewone stop....Werkt goed ! Misschien dat het zelfs beter is. Als hij leert te stoppen op Whoa en hij hoort Whoa voor de kar dan komt hij zeker in tempo terug Haha!
Je kunt natuurlijk ook een ander woord verzinnen;
Ik merk ook vaak dat het niet zoveel uitmaakt wat je precies zegt, maar het gaat er meer om hoe je het zegt....
Groetjes Wendy Lachen

"The world is best viewed through the ears of a horse" [EA-CO] gezondheidsprodukt voor mens & dier

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-08-03 07:49

WenS schreef:
Plaats je handen dan iets hoger en zet wat meer druk op de teugels om hem achterwaarts te laten gaan en bij iedere pas zeg je Whoa (wel belangrijk is dat ie recht achteruit gaat) Hij leert zo gelijk het gewicht op zijn achterhand te plaatsen


Dan heb jij een veel intelligenter paard dan ik, want de mijne snapt daar geheid geen hout van, zowel commando Whoa krijgen als achterwaarts moeten gaan Verward
Dat is toch hartstikke inconsequent? Hoe moet een paard daaruit gaan opmaken wat stilstaan is? Bedoel je dan met commando Whoa stilstaan (vier pootjes tot op de grond laten hangen en verder helemaal niks) of achteruit lopen?
Ik snap het al niet, dus hoe moet een paard dat snappen?


Even voor de duidelijkheid, in dit topic gaat het om het aanleren van HALTHOUDEN, nog lange niet over een slidingstop.... Tips over fencen etc zijn dus hartstikke leuk, maar dit paard beheerst het basis-halthouden nog niet eens, dus het lijkt mij wat prematuur om over sliden te gaan beginnen Haha!


yesta

Berichten: 193
Geregistreerd: 30-07-03
Woonplaats: Bussum

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-08-03 08:20

Cassidy schreef:
Nee, bouw heeft daar niets mee te maken. Een goede stop met doorglijdende achterhand krijg je alleen als je flinke snelheid maakt. En dan fencen tegen een gesloten wand, niet ergens midden in de bak.
En voordat je er ook maar aan gaat denken om een sliding stop te willen maken: zorg dat je paard het goede sliding beslag onder heeft. Verkeerd beslag zorgt er alleen maar voor dat je paard pijn krijgt, en dan stopt hij op een gegeven moment helemaal niet meer. En stop ook niet als je paard zonder ijzers loopt, want daar brokkelen en scheuren de hoeven alleen maar door, en glijden kan hij dan ook niet.

Er komt mee bij kijken dan alleen maar zwaar zitten en Whoa roepen.


maar een goede basis leer je door vanuit alle gangen (eerst stap dan een drafje etc...) direct achterwaards te gaan Verward tenminste dat maak ik uit een aatal verhalen op hierzo... maar daarbij hoef je toch niet al meteen speciaal beslag te hebben? en wij hebben ook een bak met houtsnippers, dat lijkt me ook niet echt een voordeel om het goed te leren

Please understand my situation... Knipoog i'm a perfect example for what some people call "retarded" Haha! (OJA: PROFIEL UPDATE! check het uit!)


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 8 bezoekers