Ik heb al vaker geprobeerd een Oud Hollandse gehaktbal te maken, maar het wil maar niet lukken. Meestal vallen ze na een paar minuten al uit elkaar, of zijn ze half rauw van binnen en verbrand aan de buitenkant...
Wie heeft voor mij HET recept en DE manier om goede gehaktballen te maken? Ik vind ze zo lekker.....
Ja dat doe ik ook altijd! Juist daarom! Even denken hoe ik het de laatste keer heb gedaan (=hele tijd terug omdat het toch nooit lukt...)
Gewoon gehakt, mengen met 1 of 2 rauwe eieren, beschuit erdoorheen mengen, en rond rollen. In de pan eerst op hoog vuur aanbraden, en dan laten sudderen. Meestal vallen ze dus uit elkaar. Teveel ei en te weinig beschuit misschien? Kunnen jullie het recept plaatsen please?
Ik maak al eeuwen geen gehaktballen meer (want vega), maar als ik aan mams en oma's denk, dan vermoed ik dat het geheim zit in het LANGDURIG kneden! (In mijn herinnering waren die er wel 15-20 min. stevig mee bezig!)
In plaats van beschuit of paneermeel kun je ook (in melk) geweekt oud korstloos brood nemen. Bindt denk ik ook beter. Maar laat dan dat 2e ei weg, anders wordt het te nat.
Je kunt niet alles hebben. Trouwens, waar zou je het moeten laten. NN
Even denken, je hebt een bol gehakt, die mieter je in een kom, daarbij een ei, wat paneermeel, peper en zout, en kneden maar. Doe dit voor een tijdje en dan gewoon bollen draaien en in de koekepan, ik doe wel het vuur wat lager dan jij geloof ik, rustig aan en t komt wel goed.
Ik zou niet meer dan 1 ei gebruiken aan de hand daarvan kijk je hoe week het word en hoeveel beschuit je erbij moet doen. Ik maak ook al heel lang geen gehaktballen meer omdat ik vegetarisch ben maar kan me wel herinneren dat ze heel lekker waren
Jouke 't Hoff / Yedinja Beninja fan B.B. / Jieldou
ipv beschuit gebruik ik paneermeel verder gooi ik erdoor: gehakte uien, ketjap, mosterd, veel kruiden, ei inderdaad. Tis wel een soppig geheel, maar weet je wat ik altijd maak, niet lachen; maar bij mij heten het gehaktplatjes..........omdat ik ze altijd platsla zijn ze zo betiteld dan zijn ze sneller gaar, ook van binnen
Kruidenpaneermeel van Haust gebruiken Aan het einde nog een half kopje water erbij, gehaktballen halve dag in de koelkast laten liggen voordat je ze gaat braden. Dan rondom bruin aanbraden, daarna 3/4 liter water erbij en regelmatig draaien. Moet jij eens zien wat voor heerlijke grootmoeders gehaktballen je dan krijgt
The best thing for the inside of a horse is the outside of a stable. Jacob R. Ludlow,1897
Mijn moeder doet meestal twee of drie beschuiten door de gehaktballen geloof ik (wel voor 6 gehaktballen ofzo). En die zijn best wel lekker en vallen niet uit elkaar. Ei komt er bij ons volgens mij helemaal niet in? En doe je er ook ui in stukjes in? Mijn moeder wel en dan zijn die zooooooo lekker
Als iedereen aan zichzelf denkt wordt er aan iedereen gedacht
Aan de samenstelling (gehakt, ei, beschuitje en kruiden) kan het niet echt liggen. Dat is wel goed. Het zit 'em volgens mij in de manier van "draaien". Je moet zorgen dat de bal aan de buitenkant helemaal glad is. Dan vallen ze niet uit elkaar. Leg ze ook niet met een vork in de pan, maar neem een pannekoekspatel of iets dergelijks. Schuimspaan werkt ook heel goed.
Eerst flink wat boter (in een vleespan met deksel) bruin laten worden, ballen erin laten zakken en aan alle kanten even aanbraden. Dan vuur zacht zetten en met deksel op de pan in een half uurtje helemaal gaar laten worden. Dan kunnen ze nooit zwart worden!
Ik weet niet wat jij voor oma('s) had, Irene, maar de mijne gingen die ballen heus niet in 3/4 liter water laten stoven, hoor. Daar worden ze soppig van. En oma's ballen horen juist nog iets krokant te zijn. Dus gingen de oma's met de pan met gebakken ballen naar buiten (want afzuigkappen waren er nog niet) en blusten het zaakje daar pas af. (Tis dat dit een VT-topic is...... anders zou je toch rare dingen gaan denken bij zo'n tekst........ )
Je kunt niet alles hebben. Trouwens, waar zou je het moeten laten. NN
Ik heb dus eergisteren paneermeel van Vita (C1000) gekocht, en een pakje half-om-half gehakt. Uitjes heb ik niet, kan ik nog halen. Ei al wel, bakboter natuurlijk ook. Normalitair ga ik ze dinsdag maken. Vanavond kip met mais, en morgen zoals altijd op maandag, pizza. Hou jullie op de hoogte
hee gelukkig, ik ben niet de enige die dat heeft! bij mij vallen ze na een paar minuten ook altijd uitelkaar, ze zijn vaak te nat volgens mij door de eieren..... laat je even weten of het gelukt is?
YOUHOEOEOE!!! Ik zit nu momenteel aan heerlijke gehaktballen!! Ze zijn supergoed gelukt! Flink wat paneermeel, een ei, goed kneden, ronde ballen met lepel in de pan.... rustig vuurtje, en ze zijn superlekkerrrr geworden! En geen een uit mekaar gevallen he!
Hahaha, nee inderdaad niet! Mijn volgende versie word denk ik met bieslook (staat in de tuin hier) en/of met uitjes! Ik had trouwens veels te veel gehakt gekocht, heb er 5 kleine ballen van kunnen draaien voor mij alleen! Dus gisteren 2 kleine ballen op, en vandaag heb ik er dus nog 3...
Of vandaag 2 en morgen nog 1 koud op brood of in stukjes gesneden door je pasta of zomerstampje?
En als je wat meer ervaring in het ballendraaien en -bakken hebt, kun je proberen er een zachtgekookt eitje in te stoppen. 'Verborgen eieren' heet dat officieel, geloof ik. .
Je kunt niet alles hebben. Trouwens, waar zou je het moeten laten. NN
Ik doe meestal een papje maken van een stuk of 4 beschuiten (voor 500 gram h.o.h gehakt) en melk en een ei erdoor heen (niet te 'waterig maken, dan maar een extra beschuitje) en dat mengseltje door de gehakt kneden en er daarna ballen van maken. Ik bak trouwens in croma. (= lekkere jus!) (en ik krijg altijd complimentjes over mn gehakt ballen, ze vinden ze lekkerder dan die van mn moeder en de huishoudster/oppas )