Waarom kan ik geen gehaktbal maken?

Moderators: Muiz, Firelight, Maureen95, NadjaNadja, Essie73

 
 
Koortje
Berichten: 5346
Geregistreerd: 26-12-02
Woonplaats: Rooi

Waarom kan ik geen gehaktbal maken?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-07-03 16:59

Ik heb al vaker geprobeerd een Oud Hollandse gehaktbal te maken, maar het wil maar niet lukken. Meestal vallen ze na een paar minuten al uit elkaar, of zijn ze half rauw van binnen en verbrand aan de buitenkant... Sigaar

Wie heeft voor mij HET recept en DE manier om goede gehaktballen te maken? Ik vind ze zo lekker..... Huilen


Barb

Berichten: 12075
Geregistreerd: 24-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-07-03 17:53

Leg eens uit hoe je de gehaktbal maakt, doe je er ook een verkruimeld beschuitje in?? Dat deed ik altijd, dat bind het zeg maar een beetje.

Jouke 't Hoff / Yedinja Beninja fan B.B. / Jieldou

Kijk eens op http://www.equinelymfedrainage.nl

Botervlieg

Berichten: 9130
Geregistreerd: 20-04-03
Woonplaats: adoptie-Ian woont bij www.aap.nl !

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-07-03 18:09

En het geklutste eitje niet te vergeten........

-:) Je kunt niet alles hebben. Trouwens, waar zou je het moeten laten. NN -:)

Koortje
Berichten: 5346
Geregistreerd: 26-12-02
Woonplaats: Rooi

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-07-03 18:26

Ja dat doe ik ook altijd! Juist daarom! Even denken hoe ik het de laatste keer heb gedaan (=hele tijd terug omdat het toch nooit lukt...)

Gewoon gehakt, mengen met 1 of 2 rauwe eieren, beschuit erdoorheen mengen, en rond rollen. In de pan eerst op hoog vuur aanbraden, en dan laten sudderen. Meestal vallen ze dus uit elkaar. Teveel ei en te weinig beschuit misschien? Kunnen jullie het recept plaatsen please?

Botervlieg

Berichten: 9130
Geregistreerd: 20-04-03
Woonplaats: adoptie-Ian woont bij www.aap.nl !

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-07-03 18:38

Ik maak al eeuwen geen gehaktballen meer (want vega),
maar als ik aan mams en oma's denk, dan vermoed ik dat het geheim zit in het LANGDURIG kneden!
(In mijn herinnering waren die er wel 15-20 min. stevig mee bezig!)

In plaats van beschuit of paneermeel kun je ook (in melk) geweekt oud korstloos brood nemen. Bindt denk ik ook beter.
Maar laat dan dat 2e ei weg, anders wordt het te nat.

-:) Je kunt niet alles hebben. Trouwens, waar zou je het moeten laten. NN -:)

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-07-03 19:05

Even denken, je hebt een bol gehakt, die mieter je in een kom, daarbij een ei, wat paneermeel, peper en zout, en kneden maar. Doe dit voor een tijdje en dan gewoon bollen draaien en in de koekepan, ik doe wel het vuur wat lager dan jij geloof ik, rustig aan en t komt wel goed.

Barb

Berichten: 12075
Geregistreerd: 24-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-03 16:20

Ik zou niet meer dan 1 ei gebruiken aan de hand daarvan kijk je hoe week het word en hoeveel beschuit je erbij moet doen.
Ik maak ook al heel lang geen gehaktballen meer omdat ik vegetarisch ben maar kan me wel herinneren dat ze heel lekker waren Vingers aflikken

Jouke 't Hoff / Yedinja Beninja fan B.B. / Jieldou

Kijk eens op http://www.equinelymfedrainage.nl

IngridM
Berichten: 11826
Geregistreerd: 10-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-03 20:03

ipv beschuit gebruik ik paneermeel
verder gooi ik erdoor: gehakte uien, ketjap, mosterd, veel kruiden, ei inderdaad. Tis wel een soppig geheel, maar weet je wat ik altijd maak, niet lachen; maar bij mij heten het gehaktplatjes..........omdat ik ze altijd platsla zijn ze zo betiteld Haha!
dan zijn ze sneller gaar, ook van binnen

Koortje
Berichten: 5346
Geregistreerd: 26-12-02
Woonplaats: Rooi

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-07-03 21:06

Dan zijn het dus hamburgers!! Nee het gaat mij om de Echte Ballen! Tong uitsteken

IngridM
Berichten: 11826
Geregistreerd: 10-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-03 13:34

neeeee geen hamburgers, gehaktplatjes..... Haha! Haha!

ze zijn zoooooooooooo lekker, alleen niet rond, so what ???

irene

Berichten: 3538
Geregistreerd: 08-06-01
Woonplaats: Culemborg

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-03 13:36

Kruidenpaneermeel van Haust gebruiken Haha!
Aan het einde nog een half kopje water erbij, gehaktballen halve dag in de koelkast laten liggen voordat je ze gaat braden.
Dan rondom bruin aanbraden, daarna 3/4 liter water erbij en regelmatig draaien.
Moet jij eens zien wat voor heerlijke grootmoeders gehaktballen je dan krijgt Knipoog

The best thing for the inside of a horse is the outside of a stable.
Jacob R. Ludlow,1897

Feetje

Berichten: 11126
Geregistreerd: 08-12-02
Woonplaats: Het zonnige zuiden

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-03 15:05

Mijn moeder doet meestal twee of drie beschuiten door de gehaktballen geloof ik (wel voor 6 gehaktballen ofzo). En die zijn best wel lekker en vallen niet uit elkaar. Ei komt er bij ons volgens mij helemaal niet in?
En doe je er ook ui in stukjes in? Mijn moeder wel en dan zijn die zooooooo lekker Tong uitsteken Vingers aflikken

Als iedereen aan zichzelf denkt wordt er aan iedereen gedacht ;)


Elles

Berichten: 22816
Geregistreerd: 14-06-01
Woonplaats: Flevoland

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-03 09:47

Aan de samenstelling (gehakt, ei, beschuitje en kruiden) kan het niet echt liggen. Dat is wel goed. Het zit 'em volgens mij in de manier van "draaien". Je moet zorgen dat de bal aan de buitenkant helemaal glad is. Dan vallen ze niet uit elkaar. Leg ze ook niet met een vork in de pan, maar neem een pannekoekspatel of iets dergelijks. Schuimspaan werkt ook heel goed.

Eerst flink wat boter (in een vleespan met deksel) bruin laten worden, ballen erin laten zakken en aan alle kanten even aanbraden. Dan vuur zacht zetten en met deksel op de pan in een half uurtje helemaal gaar laten worden. Dan kunnen ze nooit zwart worden!

Botervlieg

Berichten: 9130
Geregistreerd: 20-04-03
Woonplaats: adoptie-Ian woont bij www.aap.nl !

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-03 21:42

Ik weet niet wat jij voor oma('s) had, Irene,
maar de mijne gingen die ballen heus niet in 3/4 liter water laten stoven, hoor. Daar worden ze soppig van.
En oma's ballen horen juist nog iets krokant te zijn.
Dus gingen de oma's met de pan met gebakken ballen naar buiten (want afzuigkappen waren er nog niet) en blusten het zaakje daar pas af.
(Tis dat dit een VT-topic is...... anders zou je toch rare dingen gaan denken bij zo'n tekst........ Tong uitsteken )

-:) Je kunt niet alles hebben. Trouwens, waar zou je het moeten laten. NN -:)

Koortje
Berichten: 5346
Geregistreerd: 26-12-02
Woonplaats: Rooi

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-07-03 19:04

Ik heb dus eergisteren paneermeel van Vita (C1000) gekocht, en een pakje half-om-half gehakt. Uitjes heb ik niet, kan ik nog halen. Ei al wel, bakboter natuurlijk ook. Normalitair ga ik ze dinsdag maken. Vanavond kip met mais, en morgen zoals altijd op maandag, pizza. Hou jullie op de hoogte *LOL* *LOL* *LOL*

missnynke

Berichten: 8492
Geregistreerd: 11-05-02
Woonplaats: Hallum

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-03 19:11

hee gelukkig, ik ben niet de enige die dat heeft! bij mij vallen ze na een paar minuten ook altijd uitelkaar, ze zijn vaak te nat volgens mij door de eieren.....
laat je even weten of het gelukt is?

IngridM
Berichten: 11826
Geregistreerd: 10-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-03 11:24

missnynke schreef:
, ze zijn vaak te nat volgens mij door de eieren.....


eierEN ???meervoud ??
1 is wel genoeg hoor!! Haha!

Koortje
Berichten: 5346
Geregistreerd: 26-12-02
Woonplaats: Rooi

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-07-03 17:42

YOUHOEOEOE!!! Ik zit nu momenteel aan heerlijke gehaktballen!! Ze zijn supergoed gelukt! Flink wat paneermeel, een ei, goed kneden, ronde ballen met lepel in de pan.... rustig vuurtje, en ze zijn superlekkerrrr geworden! Vingers aflikken En geen een uit mekaar gevallen he! Pling Schijnheilig

Elles

Berichten: 22816
Geregistreerd: 14-06-01
Woonplaats: Flevoland

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-03 04:32

Goed bezig Koortje! OK dan! Ik geloof dat je echt álle tips van hier gebruikt hebt... Haha!

Botervlieg

Berichten: 9130
Geregistreerd: 20-04-03
Woonplaats: adoptie-Ian woont bij www.aap.nl !

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-03 07:40

Okee, Koortje,
nu je de Gewone Bal onder de knie hebt,
kun je aan de smaakjesballen beginnen.

Vul je basis aan met bijv.:

- knoflook + fijngesneden peterselie
- geweekte nasi- of bamigroenten (druk het vocht er goed uit)
- ketjap
- tomatenpu
- kerrie
- sambal
- fijngesneden koriander
- paprikapoeder

Alles bij elkaar lijkt me niet zo lekker....... Tong uitsteken
.

-:) Je kunt niet alles hebben. Trouwens, waar zou je het moeten laten. NN -:)

Koortje
Berichten: 5346
Geregistreerd: 26-12-02
Woonplaats: Rooi

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-07-03 08:03

Hahaha, nee inderdaad niet!
Mijn volgende versie word denk ik met bieslook (staat in de tuin hier) en/of met uitjes! Ik had trouwens veels te veel gehakt gekocht, heb er 5 kleine ballen van kunnen draaien voor mij alleen! Dus gisteren 2 kleine ballen op, en vandaag heb ik er dus nog 3... Scheve mond

Botervlieg

Berichten: 9130
Geregistreerd: 20-04-03
Woonplaats: adoptie-Ian woont bij www.aap.nl !

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-03 10:00

Of vandaag 2 en morgen nog 1 koud op brood
of in stukjes gesneden door je pasta of zomerstampje?

En als je wat meer ervaring in het ballendraaien en -bakken hebt, kun je proberen er een zachtgekookt eitje in te stoppen.
'Verborgen eieren' heet dat officieel, geloof ik.
.

-:) Je kunt niet alles hebben. Trouwens, waar zou je het moeten laten. NN -:)

Sammie

Berichten: 71592
Geregistreerd: 04-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-07-03 16:07

paneermeel doe ik er nóóit en toch lukken ze gewoon. 1 ei op een kilo gehakt is voldoende denk ik zo.

- Offline -

Faline

Berichten: 7798
Geregistreerd: 22-10-01
Woonplaats: Berltsum

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-07-03 21:35

Ik doe meestal een papje maken van een stuk of 4 beschuiten (voor 500 gram h.o.h gehakt) en melk en een ei erdoor heen (niet te 'waterig maken, dan maar een extra beschuitje) en dat mengseltje door de gehakt kneden en er daarna ballen van maken. Ik bak trouwens in croma. (= lekkere jus!) (en ik krijg altijd complimentjes over mn gehakt ballen, ze vinden ze lekkerder dan die van mn moeder en de huishoudster/oppas Haha! Pling )

Lindy

Berichten: 6038
Geregistreerd: 07-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-07-03 21:57

Zo maakt mijn moeder ze soms ook,met melke en ei,dat is echt veeel lekkerder! Vork


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: xzodiena en 14 bezoekers