Help!vreemd extra stukje bot, met foto's!

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Renske_

Berichten: 20558
Geregistreerd: 12-10-02
Woonplaats: het zonnige zuiden van NL

Help!vreemd extra stukje bot, met foto's!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 20-06-03 16:55

ik heb vandaag destiny eens helemaal gewassen, en toen viel me op dat ze bij haar linkerachterbeen(dus rechts op de foto's) tussen haar hoef&kogel een dikker stukje bot/gewrichtje heeft dan bij haar andere achterbeen, er zit geen vocht, t is gewoon hard botm, en t is ook niet gevoelig als je het aanraakt ofzo

hier wat foto's
de hoefsmid is ziek geweest, hij komt morgen vandaar dat ze zo vreselijk op dr ijzers staat!en omdat de voetjes net gewassen zijn ziet de hoef er vreemd uit, is nml nog half nat

hier de 4 achterbenen, rechts op de foto zie je het gekke beentje, links staat het goede beentje
Afbeelding

hier zie je die 2 bobbeltjes heel duidelijk
Afbeelding

Afbeelding

het is dus het linkerachtervoetje, dus degene die aan de rechterkant op de foto staat(ff voor de duidelijkheid he)

Afbeelding


hier zie je het andere achterbeentje, dus zonder die gekke bobbeltjes hard/extra bot
Afbeelding


hier zie je het goede voetje weer, en het 'gekke' voetje zie je van de zijkant
Afbeelding

Afbeelding


het gekke achtervoetje zie je hier weer
Afbeelding


het goede voetje
Afbeelding

en nog 2x het 'gekke' voetje
Afbeelding

Afbeelding

wie weet wat dit is?alvast bedankt!

Renske_

Berichten: 20558
Geregistreerd: 12-10-02
Woonplaats: het zonnige zuiden van NL

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 20-06-03 17:02

ff 2 pics naast elkaar, kan je het verschil t beste zien

AfbeeldingAfbeelding


de 1e is dus de goede, de 2e de 'gekke'

sherwood

Berichten: 3268
Geregistreerd: 04-03-03
Woonplaats: Nordhorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-06-03 18:28

Dat ziet er een beetje uit als verbeend kraakbeen. Daar zitten namelijk de kraakbeen ringen van dat gewricht. Als je even een foto laat maken bij de da kun je dat goed zien. Is niks mee aan de hand. Ik weet niet hoe oud hij is, maar je ziet het vaak bij oudere paarden.

Renske_

Berichten: 20558
Geregistreerd: 12-10-02
Woonplaats: het zonnige zuiden van NL

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 20-06-03 18:36

hmm ja haar gewrichten zijn al slecht, ze heeft spat gehad, is daarna weer in de sport(dressuur+springen) uitgebracht, na 2 jaar liep ze weer onregelmatig, eerst werd er aan een beschadigde spier gedacht, later is ze stukje voor stukje verdoofd en toen ze de sprong verdoofden liep ze wat beter, nog niet 100% en toen hielden ze het er maar op dat t wel openieuw de spat zou zijn, wat ik raar vond want volgroeide spat, daar gebeurt nix meer mee! maar ze heeft toen een tijd op 3 benen gelopen(linksachter gebruikte ze niet) daarna liep ze weer stukken beter, wordt niet meer gereden, maar de laatste tijd staat ze weer wat vaker met linksachter op rust, en nu zag ik dit dus.
ze wordt volgende maand 13, dus is nog niet echt heel oud.

sherwood

Berichten: 3268
Geregistreerd: 04-03-03
Woonplaats: Nordhorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-06-03 21:54

Voor een paard van 13 is het eigenlijk wel een beetje normaal. Maar ik zou voor alle zekerheid even een fototje laten nemen.

ukkiepuk

Berichten: 4217
Geregistreerd: 15-06-03
Woonplaats: rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-06-03 21:59

Ik ken een merrie van 7 jaar die het aan beide achterbenen heeft en lopt Z1 dressuur. Geen enkel probleem is nog nooit van haar leven kreupel geweest. (ff afkloppen)

Renske_

Berichten: 20558
Geregistreerd: 12-10-02
Woonplaats: het zonnige zuiden van NL

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 20-06-03 22:27

maar wat ik vreemd vind, waarom heeft ze het maar aan 1 kant? en juist met dat beentje staat ze veel op rust, maar ja dat kan ook nog komen door die kreupelheid van vorig jaar aan linksachter, sindsdien staat ze wel veel met links op rust, maar de laatste tijd viel het me ineens op, en nu met wassen zag ik dit.

maar ja weer een foto maken bij de da....als ze er geen last van heeft en ze wordt toch niet meer bereden, vraag t eerst ff aan de smid en bij echte twijfel toch maar weer naar de DA(das bijna haar 2e thuis, helaas)

Jet

Berichten: 11992
Geregistreerd: 31-01-01
Woonplaats: Anna Paulowna

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-06-03 22:38

Volgens mij kan je hoefsmid je hier heel goed bij helpen, die ziet zoveel paardebenen.
Verder lijkt het bij het rechterachterbeen aan de buitenkant ook niet helemaal zuiver, kijk daar nog eens naar als je wwilt.
Als de hoefsmid je niet verder kan helpen, lijkt een dierenarts toch op zijn plek, als een paard pijn zou kunnen hebben, wil je dat toch weten, zelfs als je er niets mee doet. Dit blijkt zeker uit jouw hele verhaal, jij bent zeer betrokken! Succes ermee!

Renske_

Berichten: 20558
Geregistreerd: 12-10-02
Woonplaats: het zonnige zuiden van NL

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 20-06-03 23:55

dank je

en idd, rechtsachter aan de buitenkant is het ook ietsjes dikker, ik moet helaas werken maar zal mn moeder vragen of ze het tegen de smid wil zeggen, en als ik geluk heb ben ik snel afgewerkt en is mn smid wat later, dan zie ik hem wel zelf nog!

ik wil idd zeker weten dat ze geen pijn heeft, want ze heeft al zoveel pijn gehad afgelopen jaren, wil gewoon dat ze de rest van haar leven zonder pijn hier in de wei kan staan en met de andere paarden kan spelen!

CM_

Berichten: 26904
Geregistreerd: 19-04-03
Woonplaats: Stal Niveau Herpen !!

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-06-03 10:22

als het idd een verbeend kraak been is, dan kan het nog wat dikker worden, maar als het eenmaal het "eindpunt" heeft bereikt, dat het niet verder verbeent, dan kan ze er heel goed oud mee worden , het gewricht kan dan niet meer bewegen ,maar dat merk je (zeker voor de recreatie) niet, ze loopt alleen wat stijver.
maar spat kan wel op een andere plek in het spronggewricht terugkomen , en sommige soorten van spat worden niet beter of alleen met een operatie.maar als ze verder goed eet en op zijn tijd speelt, zou ik me nkiet te druk maken, laat r maar lekker genieten van de wei!

Renske_

Berichten: 20558
Geregistreerd: 12-10-02
Woonplaats: het zonnige zuiden van NL

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 21-06-03 21:25

de smid ia vandaag geweest, ze staat achter nu zonder ijzers, en is anders bekapt, ook om haar sprongewricht beetje te ontlasten.

het is idd niet iets waardoor ze ineens helemaal niet meer zou kunnen lopen, en ze heeft er volgens hem ook geen pijn ofzo aan.
voor staat ze nogsteeds op ijzers, omdat haar hoeven steeds wat waren afgebrokkeld(moeder vond dat we met biotine voeren weleens konden stoppen omdat t best duur is en t al zo lang goed ging, nou toen ineens had ze kei slechte hoeven, nu heeft ze weer een paar maanden biotine maar t uurt dus nog ff voor ze weer sterke hoeven heeft, vandaar dat ze voor op ijzers staat met zijlippen, die zit er beter onder, tot de hoef weer goed is gegroeid, dan kunnen er weer gewone onder)

ze speelt idd best veel met de anderen, en nu staan er veulentjes in de wei naast onze wei en als die gaan rennen gaat ze langs het hek meerennen, ze is er helemaal verliefd op, en ze ziet er verder gezond&happy uit(beetje te dik) alleen loopt ze linksachter wat korter, maar dat is ook ivm die vorige kreupelheid, en ze staat regelmatig op rust met linksachter, maar soms ook met rechtsachter, dus t is niet zo dat ze linksachter echt probeert te ontzien ofzo.

dus als t aan mij ligt staat ze de komende 10-20 jaar nog lekker bij mij in de wei Lachen

Margreet

Berichten: 18325
Geregistreerd: 24-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-06-03 21:53

Gipsy heeft volgens mij net zo'n soort "botbobbel", ook op ongeveer dezelfde plek, aan 1 kant, aan de buitenkant van de koot.

Op deze foto's kun je het een beetje zien, het is echt een ronde, harde bult. Ook rechtsachter, op de foto's links.

AfbeeldingAfbeelding

Dit is op de foto geweest, conclusie: schiefel. En op die plek niet beperkend voor het functioneren. Schoonheidsfoutje dus, lekker laten zitten.

Ze heeft toch al hele 'rommelige' benen, veel gallen en onregelmatigheden, dus zo'n bult kan er ook nog wel bij...

CM_

Berichten: 26904
Geregistreerd: 19-04-03
Woonplaats: Stal Niveau Herpen !!

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-06-03 15:02

een schiefel is wel ff wat anders als wat de pony uit dit topic heeft, maakt verder niets uit,
maar een schiefel is een stuk bot wat is ontstaan na een lichte beschadiging en doordat er pezen overheen lopen, raakt het bot daar geirriteerd en ontstaat er nieuw bot op die plaats.een schiefel komt meestal bij de voorbenen voor, ik heb eik nog nooit een paard gezien die het achter had, dus dit zou voor mij de eerste zijn .
heel veel paarden hebben (voor) schiefels.slechts een enkele loopt er kreupel op.wel kunnen ze pijn doen als ze aan het doorkomen zijn , maar zodra hij er eenmaal zit en hard is, dan lopen ze weer goed.als je paard een zachte bult op zijn pijp heeft (meestal hele jonge paarden ) dan kun je in sommige gevallen voorkomen dat het een schiefel word door hem elke dag te masseren met spierbalsem, zo heb je kans dat ie niet hard word. maar in de meeste gevallen is het gewoon een schoonheidsfoutje.
maar de pony uit het topic heeft twee botten die aan elkaar zijn vergroeid.das dus ff wat anders.

verder ben ik blij dat ie verder goed loopt en hij zal vast nog wel 10 jaar bij je zijn en lekker id wei genieten van de rest van zijn leven
wat je ook kunt geven ipv biotine is elke dag smorgens en savonds een half flesje bruinbier
dat schijnt erg goed voor de hoeven te zijn , ze worden er wat soepeler van.misschien scheelt het qua prisj met biotine?
ff vragen of de slijter bier heb wat overtijd is Tong uitsteken:P