ik weet het even niet meer!

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
ebony

Berichten: 852
Geregistreerd: 28-02-03
Woonplaats: waddinxveen

ik weet het even niet meer!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-06-03 12:53

hoi,

zoals jullie misschien wel weten heb ik een zwarte shetland merrie van 7 jaar met goede papieren.

toen ik haar kocht kreeg ik te horen dat ze anders naar de slacht ging,
en ja dan koop je natuurlijk al snel iets,maar ik was ook gelijk helemaal gek van haar.er was niks met haar gedaan en had zelfs waarschijnlijk nog nooit een halster om gehad.

ik dacht dat het mij wel zou lukken om haar alles te leren en dat het leuk zou zijn voor mijn kids.

nou is ze gewoon erg pittig aangelegd en te druk voor mijn kinderen.
ik wou haar gaan beleren voor de kar,maar nu moet ik waarschijnlijk ook nog 4 hele dagen gaan werken en heb nog mijn kids en huishouden,dus denk ook niet dat ik daar de tijd voor zal hebben.

ik wil haar eigenlijk niet kwijt,maar de pony waar ik eigenlijk naar op zoek was is het niet geworden,en ik weet niet of dat nog zal komen.

de ene keer lig ik naast haar in de wei en kan heel de tijd met haar kroelen.en het andere moment is ze zo druk,en dat gaat gewoon niet met mijn zoontjes(5 en 3).die liggen er af en toe haast onder!

verder wandelen we wel met haar met een van mijn zoontjes er op,maar verder kunnen we er niks mee(zou wel een goede fok merrie zijn)ik wou haar laten dekken,maar door een flinke afrekening van het enegie bedrijf kan ik dat niet door laten gaan.(ik wil haar niet vanwege het geld weg doen hoor!)

maar wij hadden zo graag en rustige pony willen hebben,waar ik de kinders op kan leren rijden.en die ze kunnen poetsen.en waar we met het karretje mee kunnen rijden.

wat moet ik nou doen,ik hou verschrikkelijk veel van haar.heb ik de verkeerde keuze gemaakt?moet ik haar verkopen en een andere zoeken of niet?

ik ben even ten einde raad....


cojo79
Berichten: 3577
Geregistreerd: 27-08-01
Woonplaats: ergens in nl

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-06-03 13:06

Hallo,

Dat is altijd een groot probleem houden of niet?!?

Persoonlijk zou ik de pony verkopen en opzoek gaan naar een rustige pony.
Het is zo te horen een pony met meedere "persoonlijkheden" om het zo maar even te zeggen.
Vraag je eens af : *vertrouw ik deze pony??
*Wat wil ik met een pony.....naar te kijken of iets mee te doen??
*Heb ik tijd om een pony goed te beleren??
*Is er iemand die me erbij kan helpen??

Tuurlijk is en blijft het een hele moeilijke keuze .

Maar ik wens je erg veel sucses!!

Groetjes: Corina

ebony

Berichten: 852
Geregistreerd: 28-02-03
Woonplaats: waddinxveen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-06-03 15:09

ja ik vind het een erg moeilijke keuze,ik wil haar niet te snel opgeven.
maar als ik iemand weet die een leuke gezelschaps pony of fok merrie zoekt dan weet ik het wel,al zal ik haar heel erg gaan missen.

mijn lieve spirit is naar seren verhuisd.

ukkiepuk

Berichten: 4217
Geregistreerd: 15-06-03
Woonplaats: rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-06-03 15:20

Toen ik mijn Shetlander kreeg was hij erg vervelend (en dat is nog zwak uitgedrukt) Hij sleurde me overal mee naar toe en als je niet oppaste smeerde hij hem. Ik ben hem intensief gaan rijden en veel beweging gekregen. Nu 3 jaar later kan ik hem los op de poetsplaats laten staan en naar boven lopen om mijn spullen op te ruimen terwijl de deur van de stal voor zijn neus open staat. Concequente opvoeding en aan het werk houden is erg belangrijk. Ook een Shetlander is een paard die zijn energie kwijt moet. Eventueel longeren met bijzet of een wat ervaren ruiter op zijn rug zetten. Als dat kan natuurlijk ik ken niet de hele situatie natuurlijk. Haha! In ieder geval succes.

Luna *21/06/2018 zadelmak
Donovan *01/07/2009 - ꝉ 23/06/2021(paarden) M2+10 (pony's) L2+11 kringkampioen 2018 klasse B, kringkampioen 2019 Klasse L1, reserve regiokampioen 2019 Klasse L1
Zorro *26/06/1990 - ꝉ 29-12-2014

ebony

Berichten: 852
Geregistreerd: 28-02-03
Woonplaats: waddinxveen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-06-03 15:35

longeren is er niet bij!!
dat hebben we geprobeerd met zijn 2en maar ze krijgt het niet door of heeft er geen zin in.ik wandel wel elke dag met haar.maar aangezien ze zo erg onrustig is lukt dat ook haast niet meer.

ukkiepuk

Berichten: 4217
Geregistreerd: 15-06-03
Woonplaats: rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-06-03 15:42

Dat is inderdaad heel jammer. Van alleen wandelen raakt ze geen energie kwijt. En een optie van losgooien en laten lopen (opjagen vind ik zo'n raar woord.)?

Luna *21/06/2018 zadelmak
Donovan *01/07/2009 - ꝉ 23/06/2021(paarden) M2+10 (pony's) L2+11 kringkampioen 2018 klasse B, kringkampioen 2019 Klasse L1, reserve regiokampioen 2019 Klasse L1
Zorro *26/06/1990 - ꝉ 29-12-2014

ebony

Berichten: 852
Geregistreerd: 28-02-03
Woonplaats: waddinxveen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-06-03 15:45

losgooien of opjagen doet haar niks,met zweep ook niet,ze loopt er zo naar toe,ook al weet ze dat ze een tik er mee kan krijgen.ze doet lekker wat ze zelf wilt,ookal doe ik zo mijn best om haar te laten weten dat ik de baas ben.


Rocamor

Berichten: 10817
Geregistreerd: 21-11-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-06-03 17:35

Is er een mogelijkheid om haar met een andere pony samen te weiden/houden? Zoals het op mij overkomt, heeft de pony teveel energie. Die kan ze niet in haar eentje kwijt en gaat ze jullie dus pesten.

Als de mogelijkheid bestaat er een ponietje bij te nemen (pension, kleine shet extra of misschien van een overbuurmeisje?), kunnen ze samen ravotten, rennen, spelen en mekaar irriteren. Daar heeft ze jullie dan niet meer voor nodig.

Ik weet uiteraard niet hoeveel ruimte je daarvoor hebt, maar het is wel een optie (mede wegens die reden heb ik voor mijn megapaard ook een shettie gekocht. Kan ie daar zijn frustraties op kwijt en heeft gelijk gezelschap).

Ik weet niet hoeveel ervaring je hebt met het beleren van een paard, misschien is er bij jullie in de buurt wel iemand die je kan helpen (mocht dat nog niet het geval geweest zijn)

Daarnaast beginnen met grondwerk. Ze moet ook al luisteren aan het halster, en dat steeds weer verder uitbreiden / uitwerken.

Succes met je keuze, hoop dat je hier iets aan hebt.

Rockes <3

796285
Berichten: 6664
Geregistreerd: 04-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-06-03 17:37

Hoeveel voer je haar? Een shetlander kan bestaan op een plakje hooi per dag, dus kijk even goed of ze niet op bix staat. Tenzij 'ie echt moet werken is dat nl. absoluut niet nodig.

Verder is het handig om een 'ring' te bouwen, een trainings-cirkel met een doorsnee van (voor een shetje) een meter of 8, 9. Je kan zoiets makkelijk maken van prikpaaltjes en schriklint.
Heel handig - je kan de pony nu longeren zonder lijn. En wat kan het schelen dat ze er geen zin in heeft? Werken moet ze! Zweep er achter houden en ze heeft het idee zo door, lijkt me. Ik kan me niet voorstellen dat ze de zweep negeert - dan heeft ze een keer een goede klets in de flanken nodig, kan ik me zo voorstellen. Niet te zachtjes met haar doen hoor, dit is echt gewoon disrespect en dat kan niet.

Dan maar eens een boek lezen over paarden-opvoeding, en je pony even serieus wat manieren bijbrengen. Stilstaan, netjes meelopen (niet trekken of vooruitlopen), pasje achterwaards, meedraaien (touw hangt slap, jij keer je plotseling om, je pony moet meekomen zonder dat het touw strak komt te staan), dat soort dingen. Dagelijks wat aandacht aan dat soort dingen (gecombineerd met flink wat beweging in de cirkel) zal haar gedrag misschien een heel eind verbeteren.

Even so, niet alle ponies zijn goede kinderponies, and onopgevoedheid is een veelvoorkomend probleem met shetjes. Jammer dat niet iedereen die ze fokt ze ook serieus genoeg neemt om ze vanaf het begin manieren bij te brengen...

Sily

Berichten: 11491
Geregistreerd: 08-12-02
Woonplaats: Delft

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-06-03 18:58

Hoihoi,

Ik wou vragen hoe lang je haar nou ondertussen hebt?
Als ze helemaal niets kon toen je haar kreeg en dat zou neit zo lang geleden zijn kan ze nu dus ook nog niets en omdat ze wat ouder is dus ook wat lastiger in het bijleren.

Als ze zeg maar 7 jaar helemaal niets moest doen en alleen maar hoefde te staan dan moet ze dus gewoon helemaal opgevoed worden.
En kan ze dus idd niet met mensen omgaan op een manier waarop een paard/pony/shet normaal met mensen zou moeten omgaan.

Wat hierboven ook al staat, negeert ze de zweep ook als ze er eens een mep mee krijgt?
Een stuk afzetten zodat je niet met de longeerlijn in de weg zit in het begin is ook een goede optie.
Er zal voordat ze rustiger wordt toch heel wat energie vanaf moeten en dat moet ze toch op 1 of andere manier kwijtraken.

Ik weet niet waar je woont, maar misschine is er een bokker in de buurt, of iemand anders, met ervaring hiermee.

Maar zoals het nu klinkt zal je toch veel strenger moeten worden, als je besluit haar te houden.
En in dat opvoeden gaat natuurlijk een hoop tijd zitten.

Succes in ieder geval

"Mag ik voor ik inslapen moet, mijn baasje nog 1 kusje geven?
Een soort laatste groet, echt, het duurt maar even!"

ebony

Berichten: 852
Geregistreerd: 28-02-03
Woonplaats: waddinxveen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-06-03 20:11

ze staat met nog 3 shetjes(binnenkort met nog 5)in de wei en krijgt niks bijgevoerd.
longeren werkt echt niet ook niet zonder lijn met een zweep,en zeker niet met een lel geven tegen haar flanken.ze maakt al zowiezo geen rondje maar snijd alles af.we hebben al zoveel geprobeerd.ze bijt ook heel erg en pas nog mijn oudste zoontje van bijna 5 in zijn bovenarm.ik heb haar natuurlijk gelijk een lel gegeven en mijn zoontje haar ook een tik laten geven.ze heeft echt geen manieren,en als ze hengstig is is het leed helemaal niet te overzien.ze laat zich dan ook niet vangen!

of ik haar vertrouw?ik weet dat ook als mijn kinderen erbij staan ze echt geen bok of iets zal geven,maar bijten zeker wel.ze kan ook niet stilstaan als ik haar wil poetsen.

het klinkt misschien stom maar ik ben al heel de dag politieagentje aan het spelen tegen mijn kids ,en als ik voor mijn ontspanning bij ebby komt ben ik eigenlijk met het zelfde bezig.(en dat werkt niet echt ontspannend)

ik ben er zeker van dat zij een goed eerlijk karakter heeft,maar gewoon niet weet hoe met alles om te gaan.
ze heeft om de 2 dagen vroeger eten gehad en stond samen met haar tante in een stukje gras het hele jaar door.ze is ook gewoon niet opgevoed.en tja of mij dat nog gaat lukken?ik zou het wel willen hopen!

maar wat wil ik?
ik heb een pony gekocht om te wandelen en te kroelen , poetsen , voor mijn kids en mijn ontspanning en sociale contacten.

misschien moet ik er nog maar een naar mijn zin bijkopen,als ik het kan betalen.en vind ik een heel goed thuis voor haar dan kan ik nog beslissen om haar te verkopen.

het zou echt een mooie fokmerrie zijn!!

maar wat doe ik mijn lieverd aan als ik haar verkoop,daar ben ik zo bang voor,en misschien omdat ik haar toch niet kan/wil missen.

moeilijk moeilijk moeilijk

ik heb geen ervaring genoeg om alleen een pony iets te leren en de meiden op stal hebben het ook druk genoeg...

puuuhhhff

ebony

Berichten: 852
Geregistreerd: 28-02-03
Woonplaats: waddinxveen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-06-03 23:18

ik hou haar toch en hoop dat het in de loop van de tijd toch beter gaat ,en dat ze wat rustiger word.ik kan haar toch echt niet missen mijn kleine ettertje...

mijn lieve spirit is naar seren verhuisd.

Chonelly

Berichten: 556
Geregistreerd: 30-05-03
Woonplaats: Wageningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-06-03 23:30

Misschien kan je een verzorgster erbij zoeken, dan heb jij wat meer tijd voor je werk en gezin en krijgt de pony ondertussen beweging (kan hij zijn energie kwijt) en kan de verzorgster ook helpen heropvoeden...

sanne83
Berichten: 5334
Geregistreerd: 22-04-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-06-03 23:58

ga wat grondwerk doen, of wat NH. lijkt me perfect voor je, kan je er toch wat mee doen, en dan wordt hij gelijk makkelijker in de omgang en veiliger voor je kinderen.

796285
Berichten: 6664
Geregistreerd: 04-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-06-03 00:02

Zo is het ook geen acceptabele fokmerrie hoor! Bovendien, zit de wereld wel te wachten op NOG meer shetlandertjes?

Ik snap nog steeds niet waarom het niet lukt met de zweep. Heb je haar ooit een goeie lel gegeven? Als ze naar de zweep toeloopt gelooft ze duidelijk niet dat je het meent, en dat is disrespect. Bijten ook. Ze ziet je als voetveeg, daar lijkt het op.

Als ze afsnijd ook - dan gelooft ze dus niet dat je het meent met die zweep en haar ook echt een lel zou geven. Komt ze te ver naar je toe? pats! Loopt ze niet door? pats!

Dat klinkt allemaal heel onplezierig, maar de meeste paarden hebben het *zo* door. Ik heb de mijne welgetelt 2x moeten raken met een zweep, nu weet 'ie dat ik het meen en doet hij het op stem / wijzen met de zweep. Dreigementen hebben geen zin totdat ze weten dat je ook werkelijk bereid bent om het uit te voeren, toch?

Je hebt er niets mee te maken of ze wel of niet zin heeft - zet haar gewoon stevig aan het werk. Als je haar kan longeren (al of niet los) kan je ook weet met haar gaan wandelen, want dan blaast ze wat stoom af.

't klinkt hard, maar op het moment laat jij een klein zwart shetlandertje jou als deurmat gebruiken, en je moet echt op het punt komen dat jij haar leider bent. En als je haar kudde-leider wil worden, en daar moet je je ook naar gedragen. Wat gebeurd er als een laag in rang staand paard de kuddeleider bijt? Dan krijgt 'ie een rotschop. Paarden zijn niet zachtjes met elkaar hoor. Jij hoeft 'm geen schop te geven (hoewel ik dat bij mijn paard zonder een seconde aarzelen zou doen) maar wel afstraffen, en hard ook. Bijten is NIET acceptabel, NOOIT.

Een leider laat zich niet inhalen. En ook niet wegdringen bij het voer of water. Een leider gaat altijd eerst door de deur. Een leider mag aangeven wanneer er gestapt word en wanneer men stilstaat. Een leider gaat niet opzij - de anderen moeten erom heen. Een leider mag anderen opzij-sturen en erop staan dat ze ruimte voor hem/haar maken.

't zal even werk zijn, maar als je die positie eenmaal hebt in haar leven, word alles ineens veel makkelijker, want dan weet ze weer waar ze staan ten opzichte van jou!

ebony

Berichten: 852
Geregistreerd: 28-02-03
Woonplaats: waddinxveen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-06-03 09:02

ik ga het vanmiddag eens proberen!

missnynke

Berichten: 8492
Geregistreerd: 11-05-02
Woonplaats: Hallum

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-06-03 10:00

ik zou op zoek gaan naar wat meiden van een jaar of 9-10, die les hebben gehad en haar wel willen berijden, juist door de intensieve en eerlijke omgang met de meiden worden pony's vaak hel braaf....
(heb ik zelf ook gehad, van een hengstje wat naar mij steigerde en hapte naar een brave pony waar een kind van 4 op kon rijden.
Ook zijn je kinderen eigenliujk nog te jong om bewust te paardrijden, daarvoor moeten ze een jaar of zeven zijn...
en met een pony vooral niet te snel opgaven, het kan wel een jaar duren voordat je het een beetje kunt heropvoeden en ze dat accepteren...

Botervlieg

Berichten: 9130
Geregistreerd: 20-04-03
Woonplaats: adoptie-Ian woont bij www.aap.nl !

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-06-03 10:16

Mocht je naar een andere pony (erbij) op zoek gaan, dan is een Shet in het algemeenniet de eerste keuze als brave kinderpony.
Dartmoors zijn het best geschikt en als 'maatje groter' de New Forest.

.

-:) Je kunt niet alles hebben. Trouwens, waar zou je het moeten laten. NN -:)

ebony

Berichten: 852
Geregistreerd: 28-02-03
Woonplaats: waddinxveen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-06-03 09:38

ik heb gisteren geprobeerd haar te longeren zonder lijn,
en het ging best aardig ook al was ik meer moe dan zij...
ik heb haar een paar keer een flinke mep gegeven met de longeerzweep als ze niet door liep en wou gaan eten of naar me toe wou komen.
ik denk dat het wel gaat lukken!!!ik wil haar iig niet verkopen,ik denk dat ik daar heel veel spijt van krijg.
over een verzorgstertje,..die had ik gevonden,maar telkens als ik met haar afspreek komt ze niet of kan ze ineens niet meer.
het is dus geen meisje waar ik op kan bouwen!
mocht iemand een meisje weten uit de buurt van gouda,laat me t dan even weten!

ik denk dat de hormonen ook een flinke rol spelen bij ebby,een week voordat ze hengstig word begint het gedonder al en eindigd pas een week nadat ze hengstig is geweesd.ze is dus maar 1 week in de maand echt handelbaar.

maar ik hou vol en probeer haar te laten weten dat ik het niet tolereer en de baas ben!

bedank voor jullie tips...

groetjes marlies

mijn lieve spirit is naar seren verhuisd.

Botervlieg

Berichten: 9130
Geregistreerd: 20-04-03
Woonplaats: adoptie-Ian woont bij www.aap.nl !

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-06-03 10:20

Bij gedragsproblemen zou je ook nog kunnen denken aan homeopathie of bloesemremedies.
Kan onvoorstelbare posi veranderingen opleveren!
.

-:) Je kunt niet alles hebben. Trouwens, waar zou je het moeten laten. NN -:)

missnynke

Berichten: 8492
Geregistreerd: 11-05-02
Woonplaats: Hallum

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-06-03 21:46

plaats anders een advertentie op marktplaats voor het zoeken naar een verzorgstertje, is gratis en er is een speciale rubriek voor


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 117 bezoekers