Bitvraagje!

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Navy

Berichten: 4501
Geregistreerd: 10-03-01
Woonplaats: Voorthuizen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-08-01 16:40

Ik ben van plan een Dressuurstang te gaan kopen, maar ik wou even jullie mening over welke..
Navy is gigantisch hard in r mond, kan ik dan het beste veel tongvrijheid (scherper) of minder tongvrijheid nemen? En zijn die Robartbitten (die los van elkaar kunnen draaien) echt zo fijn?? En hoe werkt die pompwerking nou eigenlijk??
Greetzz

O ja.. heeft er iemand ervaring met zo'n Linda Tellington Jones stang?? Hoe werkt dat precies??

Endurance: je paard, jij, een prachtige omgeving en heel veel kilometers worden samen één.


Heike
Mede-oprichtster

Berichten: 17804
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Gemert

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-01 17:03

Waarom wil je met een dressuurstang gaan rijden?

ze werken altijd harder in dan een gewoon trensbit. Bij problemen kun je beter eerst gaan kijken waar die vandaan komen.

Paardentweet: Zag laatst een meisje onderweg naar haar paard met kogelvrijvest aan.
Dat paardrijden is ook niet meer wat het geweest is..
[IM] Julius....16 jaar alweer...

Manon

Berichten: 5495
Geregistreerd: 25-06-01
Woonplaats: IJsselstein

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-01 17:55

Kun je niet gewoon een ongebroken trensbit proberen. Die werken net wat harder in dan een gebroken trensbit, dus kun je kijken hoe ze er op reageerd.

Shaienne

Berichten: 4933
Geregistreerd: 02-04-01
Woonplaats: Vaassen

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-01 18:03

Of een gebroken pelham. Dat is ongeveer hetzelfde als een stang en trens, alleen in 1 bit

Navy

Berichten: 4501
Geregistreerd: 10-03-01
Woonplaats: Voorthuizen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-08-01 18:50

Haha! D8 ik even slim te zijn, en snel wat antwoorden te kunnen krijgen.. Nee, ik zoek echt een dr.stang! Ik had erover gepbt en heb het toen aan mijn instructeur voorgesteld. Hij was kei enthosiaist en na veel gepraat heb ik zijn dr. stang geleend. Ging super, echt waar! Op het id pelham ben ik nooit gekomen, ik dacht altijd dat dit juist scherper was, vergelijkbaar met een pessoabit met 4 ringen. Tuurlijk weet ik dat een dr. stang ook zeer scherp is, maar voor Dressuur is het super, en ik vindt het ook een uitkomst bij Endurance, hoef ik niet met een korte gespannen teugel te rijden. Een stang is niet echt een optie.. Vaak geprobeerd, maar dit heeft bij Navy nog minder inwerking dan een dubbelgebroken trensje. Ze doet 'r tong d'r over, trekt zich geen bal meer van me aan, en gaat d'r eigen gang. Ik was gewoon even benieuwd naar jullie ervaring met dr. stangen, voor ik er een koop!
Groetjes

Endurance: je paard, jij, een prachtige omgeving en heel veel kilometers worden samen één.

Manon

Berichten: 5495
Geregistreerd: 25-06-01
Woonplaats: IJsselstein

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-01 19:06

Ik heb er absoluut geen ervaring mee, maar ik zou dan gewoon dezelfde als je instructeur nemen. Je weet dan dat ie zeker goed inwerkt.

LadyMadonna

Berichten: 62220
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-01 19:17

je wilde toch een hackemore? Werkt dat ook niet voldoende?

Navy

Berichten: 4501
Geregistreerd: 10-03-01
Woonplaats: Voorthuizen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-08-01 19:27

Haha.. lang verhaal Stef.. Ik had r een overgekocht, zag er goed uit, ik een paar keer mee gereden, reageerde er goed op, ik een keer d'r mee naar buiten, Navy gaat aan de kletter, ding knapt.. Dus kapotttt.. Maar, dan denk je koop er dan nog een.. Zou ik kunnen doen, maar dat is weer niks om Dressuur mee te rijden, en om nou EN een stang, EN een hackamore te kopen.. Naja, kan ook, maar ik weet niet of mijn ouders het leuk vinden als ik weer kom bietsen.. Mijn instructeur wil me ook geen les geven met hackamore, tis dressuurles, en met een hackamore probeer je toch zo min mogelijk teugelcontact te houden..

Endurance: je paard, jij, een prachtige omgeving en heel veel kilometers worden samen één.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-01 19:36

zou heel veel zit-hulp oefeningen niet een uitkomst zijn.
want ga je hard aan een stang of pelhalm hangen is het niet meer diervriendelijk te noemen.
weet niet of je dat dus al 1001 keer geprobeerd hebt maar was maar ff een vraagje tussen door.Party!!

_________________
Als het niet kan zoals het moet, moet het maar zoals het kan!

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: runningkawa op 2001-08-19 19:38 ]</font>

visje

Berichten: 4546
Geregistreerd: 11-04-01
Woonplaats: België (Vlaams-Brabant)

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-01 19:43

Je gaat toch geen stang kopen omdat je paard hard is?
Voor mij kan je pas overschakelen op zoiets als je paard goed rijdt met een gewoon trensje. Een stang zou een voorrecht moeten zijn en geen oplossing voor een harde mond. 'De stang/sporen moet je verdienen Pling '.
Ik ken natuurlijk je hele verhaal niet, maar ik wil je toch even verwittigen. Lachen

Lunatic

Berichten: 737
Geregistreerd: 01-06-01
Woonplaats: 't Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-01 23:05

M.i. zou je aan die 'harde mond' moeten werken, door er juist een dubelgebroken (aurigan) bitje in te hangen om zo het schuimen en spelen met het bit te bevorderen. Met een stang los je dat 'hard in de mond' zijn niet op, alleen heb je er geen last meer van. Is als tussenoplossing voor een buitenrit bijv. niet erg, maar wel op de lang termijn als je verder wilt in de dressuur...
Ik heb by the way vandaag een springpaard gezien met EN een Hackamore EN een bit Verward . Ik kon zo gauw niet zien met welk bit het gecombineerd werd, iemand weleens gehoord wat daar het nut van is Verward ??

Poetic Dante Lunar 1.51 m en dus officieel E-pony!

ibikus
Berichten: 20688
Geregistreerd: 15-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-08-01 09:02

Ben het helemaal met Lunatic eens, vraag me ook af wat voor instructeur jij hebt Verward

btw. een dressuurstang is ontwikkeld om samen met een onderleg trens gebruikt te worden,
als je zonodig een stang in d'r bekkie wilt hangen moet je voor een pelhalm gaan en die met een dubbele teugel rijden.
Zo kan je haar op gewone teugeldruk rijden en wanneer ze drijgt sterk te worden de hefwerking van de stang er bij pakken.

Dit is echter niet geschikt als oplossing van je probleem, met zulke hulpmiddelen heb je kans dat ze op den duur nog moeilijker in de mond gaat worden.

Misschien schort er wat aan je training...


Navy

Berichten: 4501
Geregistreerd: 10-03-01
Woonplaats: Voorthuizen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-08-01 11:02

Ok ok, laat maar.. Ik heb geen zin het hele verhaal nog een keer uit te leggen, en dan weer afgekraakt wordt (je bent niet diervriendelijk en onverstandig).. Ik snap dat jullie het niet zo bedoelen, maar zo komt het op mij over. Navy, een 9 jarig dravertje, heeft zichzelf geleerd OVERAL doorheen te trekken. Ik heb een tijd terug met slof gereden (terwijl ik hier zeeeer tegenstander van ben, maar mijn TOEN nog instructrice moest en zou zien hoe ze dan loopt..) en zelf daar loopt ze doorheen. Ik ben nu anderhalf jaar lang bezig met vriendelijke bitjes, ik heb een aurigan dubbel gebroken, een roestvrijstalen dubbelgebroken, een dubbel gebroken met argentaan middenstukje, een hele dikke, massieve bustrens, een holle bustrens, een overdreven dikke d trens (uit Duitsland, verkopen ze in nl niet), een dikke watertrens, rubbere trensjes, happy mouth bitten, en ga zo maar verder.. Navy reageert hier allemaal net zo op, als een normaal paard op een halster met teugels reageert (als jou paard dat goed doet, bedoel ik dus niet dIE maar degene die alle kanten op gaan die ze zelf willen). Ik ging bijvoorbeeld gister rijden, onze bak is niet super groot, maar Navy ging aan de kletter, rende naar het land en zo voort.. Het was geen op hol slaan, maar ik kon r gewoon niet stoppen. Ze liep er gewoon doorheen. Ook als ze van draf naar stap, of van stap naar halthouden moet. Ze voelt het wel degelijk, maar ze geeft er niet aan toe, en loopt er dus gewoon doorheen. Heb met halsverlenger gereden, met martingaal, gogue.. Niks maakt verschil. Verschillende instructeurs/trices gehad, niks heeft gewerkt. Het is toch raar dat je na anderhalf jaar, nog geen ene stap verder bent gekomen?? Jullie kunnen dit waarschijnlijk moeilijk begrijpen, omdat velen gewoon goede paarden hebben, of in elk geval reageren als een NORMAAL paard, maar echt.. Wat je ook doet het helpt niet.. Lichamelijk is alles ok, ze heeft sins mei last van hoefkatrol, maar dat kan er niks mee te maken hebben, aangezien het een jaar voor die tijd ook al zo was, heeft een goed gebit, tandarts komt 2 X per jaar, is twee maanden terug nog geweest, goed zadel, alles past, geen last van d'r rug..
Dit schreef Runningkawa: want ga je hard aan een stang of pelhalm hangen is het niet meer diervriendelijk te noemen. Neeeee.. maar het is ook helemaal niet de bedoeling om met een gewicht van hier tot tokio aan dat ding te gaan hangen!! Zoals ik al zei: en ik vindt het ook een uitkomst bij Endurance, hoef ik niet met een korte gespannen teugel te rijden! Ik weet hoe ik ermee om moet gaan, echt. Ik heb een maandje bij een springstal gewerkt, en al die paarden hadden wat anders d'r in hangen, de een een pessoa, de ander een ophaaltrens.. Hier even een foto van Tender, ik hoop dat je het goed vindt dat ik m plaats, Tender?? Zij rijdt dus ook niet met keistrakke teugels, en mijn bedoeling is, om vooral in het begin, met nog langere teugels te gaan rijden..
<img src="http://www.welshcob.nl/julius/vrienden/brendawoody.jpg"></a>
Dat paardje, Woody is ook een dravertje, maar, ik vindt het tijd worden om op te houden met dit gezeur.. Ik kan zo nog wel uuuuren door gaan.. Sorry.. als ik mensen boos heb gemaakt ofzo!

_________________
<font color="red"> Ik ben weer terug uit Italie, en heb Navy gigantisch gemist.. en jullie ook natuurlijk..!!

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: NaVy! op 2001-08-20 11:06 ]</font>

Navy

Berichten: 4501
Geregistreerd: 10-03-01
Woonplaats: Voorthuizen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-08-01 11:16

Sorry, nog even een ding..
Zo'n bit lijkt, terecht, onvriendelijker.
Maar Navy loopt er heel tevreden en ontspannen op, en ook ik kan meer ontspannen..
Dan is dat toch, in mijn ogen, een betere optie dan elke dag de hele tijd een gevecht voeren??

Endurance: je paard, jij, een prachtige omgeving en heel veel kilometers worden samen één.

*Jolanda*

Berichten: 1483
Geregistreerd: 01-06-01
Woonplaats: Slootdorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-08-01 12:58

Mijnes liep eerst ook lekkerder met een stang. Je kan dan net ff beter inwerken zonder te trekken enzo he!
Maar later gooide hij z'n tong erover!

Groetjes Jolanda

Lunatic

Berichten: 737
Geregistreerd: 01-06-01
Woonplaats: 't Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-08-01 13:04

Sorry, sorry, sorry Navy, was niet boos/terechtwijzend bedoeld, hoor Scheve mond\ !
Jij hebt dus zo'n beetje alles al geprobeerd begrijp ik, hoe het is om op een paard te rijden dat overal doorheen loopt weet ik wel. Misschien kun je nog een 'correctiebit' proberen? Dat is ook een stang, met een boogje boven de tong. Die is bedoeld voor gebruik ZONDER onderlegtrens. Schijnt voor dit soort dingen goed te werken Verward .
Geef de moed niet op en doe wat jij denkt dat het beste is voor je paard Knipoog .

Poetic Dante Lunar 1.51 m en dus officieel E-pony!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-08-01 14:29

hoi
Ik bedoel tegen geen 1 bokker iets denigrerend dus ook niet tegen jou.
Ik wil ook niet zeggen dat jij er aan gaat hangen maar als je het zou doen het niet diervriendelijk is.
Maar dat begreep je zelf ook al.
Nu heb ik ook je hele verhaal gehoord.
Zal ik je eens iets engs zeggen.
Als ie aan de kletter gaat durf je hem dan nog eens extra aan te drijven zodat ie nog harder gaat.
Dit gaat dus alleen in een bak die niet glad is en goed afgezet is he.

dit helpt bij veel paarden wel.
Als hij zelf dus hard gaat galloperen is hij dus ff kort gezegt de baas.
Jij houd hem tegen maar hij luisterd niet dus dan is ie nog steeds de baas. En bepaald hij nog steeds zelf zijn tempo.

Dus drijf jij hem nog een extra zodat ie nog harder moet, dan is het jou tempo weer en is hij niet meer de baas.
En je gaat ook pas weer zachter als jij dat wil, niet wanneer hij moe is want dat is zijn probleem.

Dit alleen doen als je het ook echt durft hoor.

En als ie aan de kletter gaat niet aan de teugels gaan trekken(weet niet of je dat doet hoor) maar juist los houden.

Maar als ik jou verhaal zo hoor verwacht ik dat je met een stang toch niks oplost omdat hij daar waarschijnlijk ook wel door zal lopen. Het zit hem meer in het karakter verwacht ik dan in de mond.
succes ermee hoor.

Navy

Berichten: 4501
Geregistreerd: 10-03-01
Woonplaats: Voorthuizen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-08-01 17:01

Ik zal het proberen! Bedankt!

Endurance: je paard, jij, een prachtige omgeving en heel veel kilometers worden samen één.

Pril

Berichten: 1831
Geregistreerd: 13-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-08-01 07:14

Navy, ik heb inderdaad ervaren dat paarden op een stang makkelijker in toom te houden zijn. Ze voelen waarschijnlijk de enorme hefboomdruk terwijl je daar de teugels helemaal niet zo hard voor hoeft aan te nemen. Ze hebben heel veel respect voor zo`n bit. En omdat ze er niet meer vandoor kunnen met dit bit ga jij meer ontspannen rijden en laat je je teugels doorhangen wat weer ontspannend werkt voor het paard zodat ie er helemaal niet meer vandoor wilt! Het lijkt me overigens wel handig als je er tijdens het dressuurrijden ook een onderlegtrens in doet, of gewoon een pelhalm gebruikt. Want een stang alleen is niet bedoelt om continue druk op uit te oefenen. Of je kunt overstappen naar de westernstijl? Mischien een ideetje?


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: YandexBot en 104 bezoekers