Hoefbevangen wat is dat nou precies

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
DunjaR
Berichten: 3404
Geregistreerd: 12-05-03

Hoefbevangen wat is dat nou precies

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 20-05-03 11:28

Hi

ik lees hier veel topics over hoefbevangen etc. het klinkt misschien heel stom maar ik weet niet wat het is wat krijgt je paard dan en hoe krijgt tie het?

Hoe kan je het zien als hij het heeft zodat je er snel bij bent en hoe zien ze hoeven eruit?

veel vragen hoop dat jullie me wat duidelijkheid kunnen geven!

groetjes Dunja

palousa_boy

Berichten: 10421
Geregistreerd: 18-12-02
Woonplaats: Frankrijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-05-03 11:52

hee mango....
welligt ooit van mij gehoord Haha!
hier ben ik weer met een hoop info, hoop dat je er wat aan hebt.

Hoefbevangenheid is een aandoening die meestal voorkomt aan de voorbenen. Het is een ontsteking van de plaatjes in de verbinding tussen de hoornschoen en het hoefbeen. Zoals bij alle ontstekingen ontstaat een zwelling, hier tussen de hoornschoen en het hoefbeen. Voor deze zwelling is geen ruimte, waardoor zij tot een hevige pijn leidt.
Hoefbevangenheid is een zeer ernstige ziekte waarover de meningen sterk zijn verdeeld.

De acute hoefbevangenheid uit zich in een plotseling optredende ernstige kreupelheid, veroorzaakt door een zeer pijnlijk proces in de hoeven. Dit proces ontwikkelt zich meestal gelijktijdig in de hoeven van de beide voorbenen. Hoefbevangenheid aan alle vier de benen of aan de beide achterbenen komt minder vaak voor.


Afhankelijk van het antwoord op de vraag in welke hoeven de hoefbevangenheid is opgetreden, ontstaan een typische gang en vooral stand. Het paard probeert de druk op de voorvoeten zo klein mogelijk te doen zijn door op de achterhand te "hangen". Hoefbevangenheid is zeer pijnlijk; het paard weigert te bewegen.
De meest voorkomende stand is die waarbij het paard de beide achterbenen ver onder het lichaam zet en de beide voorbenen strekt om zodoende het toongedeelte in de voorbenen te ontlasten. Ook wil de voet niet meer over de teen rollen. Het paard zal zijn voet daarom extreem oppakken en ver naar voren plaatsen en wel zodanig dat eerst de achterkant (ballen) van de voet wordt belast en dan pas, voorzichtig, de rest van de voet.
Hoefbevangenheid komt veel vaker voor bij pony's (alle rassen) dan bij paarden.


Voor hoefbevangenheid zijn verschillende oorzaken aan te wijzen.

1. chronische nieraandoeningen Er wordt bijvoorbeeld glomerulo-nefritis aangetroffen. Wordt daarnaast necrose van het niermerg aangetroffen, wat nogal eens voorkomt, dan wordt blijkbaar niet altijd even voorzichtig omgesprongen met NSAID's zoals butasolidine en finadyne.
2. een direct op de hoef inwerkend trauma of overbelasting van de hoef
3. een secundair proces bij algemene ziektes, zoals endometritis (darmontsteking), veroorzaakt door bepaalde geneesmiddelen zoals corticosteroïden
4. fermentatiestoornissen in het maagdarmkanaal door ondeugdelijk voer, te snelle voerveranderingen
5. overmatig eten van een koolhydraat, bijvoorbeeld het eten van veel haver of paardenbrok, jong gras, appels …onregelmatig voeren
6. stress en emotionele factoren kunnen de hoefbevangenheid bevorderen
7. een overmatige conditie (het paard is te dik) is een grote factor
8. een afwijkende hoefvorm
9. een verwaarloosd beslag of een verkeerd aangepast beslag
10. een te harde of een te droge hoefwand
11 overbelasting… te lange ritten, een ongetraind paard, een kou pakken,
12 te lang kreupel staan bijv. op een been kreupel staan door nageltred, waarbij de paarden gaan liggen en koorts hebben, of bij het behandelen van straalkanker waarbij het paard aan een of meer benen langdurig kreupel is
13. nageboorte…de nageboorte is niet volledig afgekomen
14. ziekte…langdurig koorts hebben
15. medicijnen...een veelvoorkomende oorzaak is het gedurende lange tijd spuiten van corticosteroïden of andere langwerkende preparaten
16. allergieën verschillende soorten allergieën kunnen hoefbevangenheid veroorzaken
17. giftige stoffen ook verdroogde zaden/ grassen / heesters die giftig zijn werken hoefbevangenheid in de hand
18. ongevallen
19. nageltred vernageling van een niet passend of verkeerd ijzer
20. verwaarlozing
21. ziekte van Cushing. Tumor aan de hypofyse.

Wat gebeurt er....

Het paard vertoont een hevige pijn. Het probeert de voorvoeten te ontlasten. De voorbenen worden voor de verticaal geplaatst. De achterbenen moeten de lichaamslast dragen. Hiervoor worden de benen onder de massa geplaatst.
Bij beweging wil het paard de benen naar voor houden. Het wil de verzenen het eerst belasten om zo het pijnlijke teengedeelte van de voet te ontlasten.
Het paard houdt zich met moeite staande en wil het liefst gestrekt gaan liggen. Het dier toont zijn enorme pijn en ellende. Het spant zich enorm. Het heeft een versnelde hartslag en hoge koorts.

De ontsteking bevindt zich in de wandlederhuid (met bloedvaten en zenuwen). Door de druk van het ontstekingsvocht zullen de plaatjes loslaten. Daardoor zal ook het hoefbeen, dat innig is verbonden met de hoornwand, loslaten: er ontstaat een rotatie.

De lederhuiden worden afhankelijk van de plaats in de voet aangeduid als wandlederhuid, zoomlederhuid, straallederhuid, enzovoorts, maar zij vormen één geheel dat het inwendige van de hoef omsluit. In dat inwendige bevindt zich onder meer het hoefbeen. Dat hoefbeen ligt stevig ingebed in de hoeflederhuid.
Aan het hoefbeen zitten twee pezen (diepe buigpees / oppervlakkige buigpees). Deze pezen oefenen een bepaalde samentrekkende spanning ('tractie') uit. De pees die zijn aanhechtingspunt heeft aan de voorzijde van het hoefbeen, wordt de hoefbeenstrekker genoemd en de pees die aan de achterzijde van het hoefbeen vastzit, heet de hoefbeenbuiger.
De tractie van de hoefbeenstrekker is geringer dan die van de hoefbeenbuiger.
Hoefbeenstrekker en hoefbeenbuiger gezamenlijk houden in de gezonde voet het hoefbeen in de juiste stand.

het verloop:

(1e fase) Wanneer de hoeflederhuid gaat ontsteken, wordt het krachtenspel verstoord en kan het hoefbeen gaan kantelen (roteren) omdat de hoefbeenbuiger er als het ware harder aan trekt ('tractie') dan de hoefbeenstrekker. bij deze fase is er nog weinig te merken.
Meestal is het paard een beetje sloom en stijf, hierbij word jammer genoeg weinig aandacht aan geschonken.

(2e fase) De punt (voorzijde) van het hoefbeen gaat nu in de richting van de zool wijzen. De hoef voelt warm aan en het doet het paard duidelijk pijn wanneer de wand wordt beklopt of wanneer druk wordt uitgeoefend op de zool vóór de punt van de straal.

(3e fase) De verbinding van het hoefbeen zal geheel los zijn van de hoornwand. Nu komt de volledige druk van het paard op de zool. Het paard zal gestrekt gaan liggen en krijgt hoge koorts.

In een verder stadium kan het paard in een nog ernstigere situatie terecht komen en kan het hoefbeen de zool doorboren. Men spreekt dan van een 'zoolbreuk'.
Ook als het nog niet zover is, zal de patiënt door de veranderde stand van het hoefbeen de afwijkende manier van staan vertonen die hierboven is beschreven. Van de abnormale houding die het bevangen paard aanneemt, hebben de spieren veel te lijden. Dit alleen kan al ernstige gevolgen hebben.

Het hoefbeen doorbreekt de zool waardoor zich een totale ontstekingshaard kan ontwikkelen. Tussen het hoefbeen en de hoornwand ontwikkelt zich een "vals" hoorn (necrose) dat nog enig houvast kan betekenen voor het hoefbeen. Deze situaties zijn bijna niet meer te redden.

Het hoefbeen kan ook horizontaal zakken. Dan spreken we van een "sincker" (vragen over sincker, stuur ff pb)

DIERENMISHANDELING....

Hoefbevangenheid kan door een veelheid van oorzaken ontstaan. Een aantal oorzaken is onbekend. Zeker is wel dat het ene paard er veel vatbaarder voor is dan het andere. Dat neemt niet weg dat een aantal oorzaken direct samenhangt met de verzorging van het paard en de manier waarop ermee wordt gewerkt. Zo kan hoefbevangenheid een direct gevolg zijn van slecht beslag, te veel of te rijk voeren, plotselinge veranderingen in het voer of in het werk, te lang stappen of draven op de harde weg, het te laat afkomen van de nageboorte bij merries, vergiftiging, enzovoorts. Het is bijvoorbeeld bekend dat hoefbevangenheid optreedt als paarden of pony's in een te rijke wei worden gezet. Voorkomen is altijd beter dan genezen, dus hier ligt een belangrijke verantwoordelijkheid bij de verzorger en de gebruiker. Komt hoefbevangenheid geregeld terug, dan moet zorgvuldig worden nagegaan wat daarvan de oorzaak kan zijn. De mogelijkheid van een allergische reactie op een bepaald voedermiddel of op een medicijn mag daarbij niet worden uitgesloten, maar meestal is er sprake van onjuist voeren of werken.

Leidt dit één keer tot hoefbevangenheid, dan is dat erg, maar meestal oplosbaar.
Leert men daar niets van en komt de hoefbevangenheid telkens terug, dan is sprake van regelrechte dierenmishandeling.

beslag....

Ieder hoefbevangen paard is anders en verdient een andere oplossing. Altijd moet ervoor gezorgd worden dat het teengedeelte onder de zool zo min mogelijk wordt belast omdat daar de pijn het grootst is.
Er worden veel verschillende beslagen toegepast waarbij grote vraagtekens kunnen worden gezet.
Het belangrijkste is dat met verschillende mensen wordt overlegd over de aanpak van een specifiek probleem.

Door een gebrek aan kennis gaat jammer genoeg veel fout bij een behandeling van hoefbevangen paarden en pony's door hoefsmeden en dierenartsen.

De eigenaar van een hoefbevangen paard of pony krijgt al gauw te horen dat "er is toch niets meer aan te doen is".
Niets is minder waar. Als de eigenaar alert is en zijn hoefsmid snel benadert, kan veel worden gered en veel leed worden voorkomen.
Na al de jaren dat we hoefbevangen paarden behandelen moeten we stellen dat...

hoefbevangenheid is te genezen....

zo dit was het weer even, k krijg stijve vingers Haha!
nogmaals, ik hoop dat erin staat wat je allemaal wil weten, maar ik denk het haast wel.

greetz jef

DunjaR
Berichten: 3404
Geregistreerd: 12-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 20-05-03 13:27

Hi Hartstikke bedankt
nu weet ik dus waar iedereen over praat hier over het forum!!!

de wei is nu klaar bij ons en ik heb begrepen dat we het moeten opbouwen (eerste 20 minuutjes en dan steeds 10 minuten langer) want anders word je paard "hoef bevangen" maar is dat om het gras (teveel eiwitten) of de ondergrond??

groetjes dunja

palousa_boy

Berichten: 10421
Geregistreerd: 18-12-02
Woonplaats: Frankrijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-05-03 19:14

om het gras....

als ie dus teveel eet in een keer.. bla bla bla Haha! maar je hebt het wel begrepen

greetz jef

annemaria
Berichten: 43
Geregistreerd: 14-05-03
Woonplaats: Spijkenisse

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-05-03 22:11

Dan weten we dat ook weer voor onze vriend. Want die ellende willen we niet hebben na zijn granoloom. Gelukkig zijn hopelijk over een weekje van alle ellende af.

linlovesyou

Berichten: 990
Geregistreerd: 02-12-02
Woonplaats: Zoetermeer

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-05-03 22:30

het zijn trouwens niet de eiwitten!!!!
Mijn pony is hoefbevnagen nu, en het is dus allang achterhaald dat het door eiwitten komt het komt door suikers..

dit is volgens mij niet echt overal bekend... je moet maar is op site van www.keerhoeve.nl kijken of op www.hoofcare.nl
daar vind je heel veel info nog!!

linlovesyou

Berichten: 990
Geregistreerd: 02-12-02
Woonplaats: Zoetermeer

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-05-03 23:10

mijn pony heeft trouwens sincker,maar is het alleen horizontaal zakken of kan die ook nog kantelen?

palousa_boy

Berichten: 10421
Geregistreerd: 18-12-02
Woonplaats: Frankrijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-05-03 12:01

Bij een CHRONISCHE hoefbevangenheid kan door de druk van het paard het hoefbeen verticaal door de schoen zakken.
Bij een sincker roteert het hoefbeen niet alleen, maar zakt het hoefbeen ook horizontaal in de hoornschoen.

DunjaR
Berichten: 3404
Geregistreerd: 12-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 21-05-03 13:38

O jeetje wat erg is dit hoevenbevangengebeuren dit moet echt niet gebeuren bij mijn paard, maar je zei al dat je sommige dingen neit kan voorkomen!

We houden ons in iedergeval aan die 20/30 minuten ind e wei voorlopig bedankt voor de reacties en als ik nog wat heb weet ik wie ik moet hebben !!!

Mikey
Berichten: 1090
Geregistreerd: 10-03-02
Woonplaats: Goor/Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-05-03 17:44

Je moet hoefbevangenheid zien als het heel hard slaan op je eigen nagel met een hamer (voel je de pijn al bij de gedachte daaraan?) Zo voelt een paard het ook . ALs het goed is laat jouw nagel los en dat is precies hetzelfde als wat de hoefwand gaat doen. (en dat doet dus pijn) Er zijn heel veel oorzaken genoemt waarvan nummer 1 is: corticosteroiden (gegeven, vooral langdurig werkende of ziekte van Cushing), 2: endotoxinen (bijv door baarmoeder ontsteking of plots te veel gras), 3: alle andere oorzaken en dan staat nummer 1 echt ver boven aan!
Het beste is om het paard min 12 uur te laten liggen, maar meestal is dit niet mogelijk, tenzij jouw paard op commando gaat liggen en dan nog blijven ze meestal te kort liggen. Verder ontstekingsremmers, dus is het belangrijk dat de da snel gebeld wordt. Stil staan. ijzers moeten er snel af (laat dit door de hoefsmid of da doen, je hebt risico's) en koelen van de hoef.
Dus voorkomen is beter dan genezen!!!!

palousa_boy

Berichten: 10421
Geregistreerd: 18-12-02
Woonplaats: Frankrijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-05-03 18:49

dat is idd zo, maar dat is met alles.

ook nog zon uitspraak..

no feet, no horse Haha!

let dus goed op de hoeven van je paard, voordat je het weet zit je in diepe problemen, waar soms maar moeilijk uit te komen is.

greetz jef