Wie kan mij dit uitleggen en HELLUP!!!

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
vamp

Berichten: 3861
Geregistreerd: 19-01-03
Woonplaats: waar de zon schijnt

Wie kan mij dit uitleggen en HELLUP!!!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 01-05-03 16:50

hallo,
ik ben erg benieuwd wat hoefkatrol is.
ik weet er wel iets van, maar dat is echt weinig.
dus mijn vragen;
- wat is hoefkatrol
- kan het over gaan
- kan je ermee rijden
- en wat voor verzorging heeft zo'n paard extra nodig?

heel erg bedankt!
Laatst bijgewerkt door vamp op 01-05-03 17:32, in het totaal 1 keer bewerkt

Mireille

Berichten: 41893
Geregistreerd: 06-01-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-05-03 17:04

uh.. zo veel weet ik er niet over, maar het is iets als een onsteking. als je even op internet zoek heb je het zo gevonden. volgens mij gaat het niet over. maar dat weet ik niet pricies

vamp

Berichten: 3861
Geregistreerd: 19-01-03
Woonplaats: waar de zon schijnt

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 01-05-03 17:17

mm ik ben aan het zoeken, maar ik heb nog niets gevonden.
wie helpt mij???

Sim
Berichten: 31482
Geregistreerd: 08-04-03
Woonplaats: Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-05-03 19:09

Hoefkatrol gaat nooit over. Je kunt in principe wel rijden (ligt aan de gradatie die je veearts aan de hoefkatrol heeft gegeven). Met gradatie 3 kun je het wel shaken, want dan is de kans groot dat je paard blijft kreupelen. Met gradatie 2 kun je, meestal met aangepast beslag, licht recreatief rijden. Springen en zo is uit den boze. Kijk ook maar eens op www.hoofcare.nl. Daar vind je veel info over hoefkatrol.

Simmie

Mist

Berichten: 9486
Geregistreerd: 17-02-03
Woonplaats: noord brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-05-03 19:52

Lang niet alle paarden met klinische hoefkatrolontsteking worden er kreupel van (gelukkig), het is een zeer subjectief systeem, bovendien beoordeelt de ene DA het vaak anders de de andere. Soms, zoals bij mijn paard, wordt er zelfs door de ZELFDE Da, jaren later betere klasseringen gegeven Ik heb dus nu een paard van 16, die door de zelfde DA ineens 2 klassen LAGER (=beter) wordt ingeschat als toen ze 5 jaar oud was...... (RV van 3-4 naar 2 en LV van3 naar 2, ik heb het zwart op wit!)kan iemand dit nog volgen....kijk idd maar eens op die site, er zal een hoop duidelijk worden

Mikey
Berichten: 1090
Geregistreerd: 10-03-02
Woonplaats: Goor/Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-05-03 21:15

Het is hoefkatrolONTSTEKING. Als het paard er echt last van heeft, dan is het beste om net te doen of je een paard met slijtage (artrose) hebt. Dus veel in de wei. Lange stukken stappen voor je gaat draven (dwz een goede warming-up) en een goede cooling-down. Piekbelasting (springen, sprintjes) zijn niet goed. Elke dat ongeveer dezelfde hoeveelheid arbeid. Vaak is wel aangepast beslag nodig en volgens de berichten hier schijnen sommige voedingssupplementen redelijk tot goed te werken.
Aangezien het slijtage is, kan het niet overgaan, maar kun je het proces wel stopzetten/langzamer laten gaan.

vamp

Berichten: 3861
Geregistreerd: 19-01-03
Woonplaats: waar de zon schijnt

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 01-05-03 23:08

het is 1.
wie weet wat je dan wel en wat je dan niet kan?
en je kan nog wel gewoon galloperen?
en hoe duur is dat beslag ongeveer?
en met 1 kan je toch nog wel rijden?

wynoah

Berichten: 1650
Geregistreerd: 23-04-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-05-03 23:12

Vraag je dierenarts gewoon om uitleg. Die weet het beste wat je wel en niet mag.

callippo

Berichten: 3201
Geregistreerd: 03-06-02
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-05-03 23:48

Ieder paard heeft een hoefkatrol, en 1 is de laagste of een-na-laagste (dus beste) score die je kan krijgen. Geen enkel probleem dus om gewoon met je paard te gaan rijden.

Veel mensen denken dat hoefkatrol wordt veroorzaakt door een slecht straalbeentje. Helaas denken ook nog vrijwel alle dierenartsen dat.

Er zijn echter 2 manieren waarop klinische hoefkatrolontsteking kan ontstaan.
De eerste is door het scheef rijden van je paard, vrijwel niemand rijdt zijn paard echt recht, maar door het scheef rijden kan hij dus last krijgen van 1 kant. Hiervoor zou je eens kunnen kijken op www.hoefkatrol.com

De andere manier, die ik onlangs heb geleerd (o.a. doordat mijn verzorgpaardje afgekeurd was, zie ander topic hier) is dat de ontsteking zich eigenlijk niet in het gewricht bevindt, maar meer naar achteren in de hoef, in de hoeflederhuid. Deze ontsteking wordt veroorzaakt doordat de steunsels veel te lang zijn, tot op de grond komen, waardoor ze op de hoeflederhuid drukken.
De hoofcare specialist die bij mijn paardje is langsgekomen heeft al veel paarden genezen, ja echt, volledig genezen, die volgens de traditionele artsen volledig afgeschreven waren.
Het idee is dat de paarden van nu nog nauwelijks in natuurlijke omstandigheden leven. Dat kan in veel gevallen ook niet, maar het is veel beter voor het paard en zijn hoeven wanneer we proberen die natuurlijke omstandigheden na te bootsen. Dus de paarden zoveel mogelijk op wei en veel laten bewegen.
Een natuurlijke hoefvorm kan heel erg veel problemen oplossen en voorkomen. Kijk eens op www.rafanteunis.be of binnenkort op mijn site over mijn verzorgpaardje, die ik van de slacht heb gered.
Het heet trouwens strasser-bekappen. Er zit op yahoogroups ook een mailinglijst over dit onderwerp. (groups.yahoo.com, zoeken op strasser)

CM_

Berichten: 26904
Geregistreerd: 19-04-03
Woonplaats: Stal Niveau Herpen !!

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-05-03 09:42

hoefkatrol ontsteking heeft ermee te maken dat het straalbeentje in mindere of meerdere mate beschadigd is, dit zijn meestal kleine groefjes maar die groefjes kunnen ook vertakkingen hebben ,.het komt zelfs ooit voor dat het paard midden in dat straalbeen een groot gat heeft.als dat het geval is,kun je hem het beste meteen laten inslapen want de kans is groot dat ie daar dan doorheenzakt en dat betekend een gigantisch pijnlijke gebeurtenis voor het paard.het straalbeentje is de "katrol"van het hoefbeen mechanisme, de pezen lopen daaroverheen, dus slijtage op dat botje veroorzaakt pijn tijdens het lopen, speciaal beslag(heel duur!) met biojvoorbeeld siliconen tussen de ijzers en de hoef,kunnen de pijn uiterst verz88 en kan het paard gewoon zijn (lichte) werk blijven doen.
soms snijden ze ook de zenuwen in de benen door, zodat ze de pijn niet meer voelen.ik ben hier uiterst tegen want als een paard dan en hoefontsteking heeft zal hij er dus niet kreupel op lopen of als ie vernageld is of iets dergelijks.dit word gelukkig ook niet meer zo vaak toegepast.

daantjuh

Berichten: 1195
Geregistreerd: 31-03-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-05-03 11:47

Simmie schreef:
Met gradatie 3 kun je het wel shaken, want dan is de kans groot dat je paard blijft kreupelen.


Hier ben ik het niet mee eens. Mijn pony heeft aan beiden voorbenen hoefkatrolontsteking, aan de ene kant gradatie 3 aan de andere kant gradatie 4.
Ik heb hem nu bijna 3 jaar, de mensen waarvan hij was verkochten hem omdat zij er mee wouden springen en dat kon hij niet meer, wij hebben dus (zeer onverstandig) een pony met hoefkatrolontsteking gekocht in gradatie 3/4. Ik rijd bijna elke dag en in de (bijna) 3 jaar dat ik hem nu heb is hij geen een keer kreupel geweest vanwege zijn hoefkatrol. In overleg met dierenarts spring ik er ook af en toe mee, natuurlijk niet veel en ook niet hoger dan 60 cm. Dit gaat hartstikke goed. Natuurlijk zal dit niet met elk paard kunnen, daar moet je wel rekening mee houden.
Mijn pony staat wel op speciaal beslag en hij loopt overdag lekker buiten. Voldoende beweging schijnt namelijk ook zeer belangrijk te zijn bij hoefkatrolontsteking.

Maar zoals Calippo al zei, kijk eens op www.hoefkatrol.com, dit is een erg duidelijke site.

Als jou paardje hoefkatrolontsteking in gradatie 1 heeft kun je er volgens mij alles mee, maar als je alles zeker wilt weten kun je denk ik het beste even met je dierenarts overleggen.
Bij onze smid betaal je voor speciaal beslag 10 tot 15 euro meer dan voor normaal beslag. Maar dit zal natuurlijk per smid verschillen.

Wat hoefkatrol precies is vind ik moeilijk om uit te leggen, maar dat is hiervoor al wel duidelijk genoeg beschreven denk ik.

Veel succes er mee

Vlinder
Berichten: 313
Geregistreerd: 02-05-03
Woonplaats: Noord Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-05-03 12:37

Hoi Vamp,

Ik ben een x naar een clinic geweest van Antoine de Bodt geweest. Dat is een belgische dressuurruiter geweest die zich heeft gespecialiseerd in hoefkatrol. Hij werkt veel met paarden met hoefkatrol maar ook zonder. Zijn clinic was zeer interessant en liet ook daadwerkelijk al kleine verbeteringen in zo'n les zien. Hij heeft ook een eigen internetsite misschien eens leuk om op te kijken www.hoefkatrol.com maar verder weet ik er niet veel van.

Suc 6