Andijvie en spinazie schijnt na de tweede keer opwarmen dodelijk te zijn. Is dat ook zo of is het een broodje aap
Dees
Berichten: 18911
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland
Geplaatst: 01-05-03 11:14
Nope, is waar. Er zit veel nitraat in deze groenten, en bij opnieuw opwarmen zet het nitraat zich om in het giftige nitriet. Foute boel dus.
Sjimmy
Berichten: 17797
Geregistreerd: 09-03-01
Geplaatst: 01-05-03 11:17
dodelijk is misschien wat overdreven, maar het kan zeker wel kwaad!
Romkabouter
Berichten: 21721
Geregistreerd: 25-06-02
Woonplaats: Donkerbroek
Geplaatst door de TopicStarter: 01-05-03 11:24
Ik vraag me af of mijn moeder dit wel weet
Katja
Blogger
Berichten: 42177
Geregistreerd: 29-04-02
Woonplaats: Utrecht
Geplaatst: 01-05-03 11:50
Ik ken het hele nitraat/nitriet verhaal wel maar als je diepvriesspinazie koopt is die al klaargmaakt en toch kun je die in de magnetron opwarmen. Hoe zit dat dan?
Sjimmy
Berichten: 17797
Geregistreerd: 09-03-01
Geplaatst: 01-05-03 11:55
Daar is weer iets toegevoegd wat de omgekeerde reactie teweegbrengt.
Romkabouter
Berichten: 21721
Geregistreerd: 25-06-02
Woonplaats: Donkerbroek
Geplaatst door de TopicStarter: 01-05-03 11:56
Is dat ook zo met spinazie uit een pot? Van hak en dat soort merken
Lennon
Berichten: 4342
Geregistreerd: 01-09-01
Woonplaats: Belgisch Limburg
Geplaatst: 01-05-03 12:16
Katja schreef:
Ik ken het hele nitraat/nitriet verhaal wel maar als je diepvriesspinazie koopt is die al klaargmaakt en toch kun je die in de magnetron opwarmen. Hoe zit dat dan?
Ik heb gehoord dat als je het terug invriest nadat het opgewarmd is je het wel terug kan opwarmen... Ben er ook nog niet aan doodgegaan dus denk wel dat het klopt.
Katja
Blogger
Berichten: 42177
Geregistreerd: 29-04-02
Woonplaats: Utrecht
Geplaatst: 01-05-03 12:28
Ik zit net te bedenken dat ik minstens één keer per week pasta met spinazie van de traiteur eet. Opgewarmd in de magnetron. Zou ik me daarom zo moe voelen de laatste tijd?
Dees
Berichten: 18911
Geregistreerd: 09-08-01
Woonplaats: Friesland
Geplaatst: 01-05-03 12:29
Zou het toch niet doen... Kijk als je het de eerste keer kookt zet wat nitraat zich al om in nitriet. Voordat je de tweede keer gaat koken is het nitriet gehalte al verhoogd. Als je dan weer gaat opwarmen, slaat de balans door in een verhoogd nitrietgehalte, en dat is giftig. Dat je nog niet doodbent, kan aan de gegeten hoeveelheden liggen. Een gezond mens zal er wat ziek van worden, maar de zwakkeren onder ons krijgen serieus problemen.
Industrieel verwerkte groente, zoals de potjes van Hak of de diepvries van Iglo...dat proces is niet te vergelijken met in de huishoudelijke pot koken. Het proces duurt slechts luttle seconden, vele malen sneller dan je thuis doet. De nitraatomzetting krijgt dus vele malen minder kans. Vandaar dat dan idd nog een keer opwarmen niet zo heel schadelijk is, sterker nog, het proces is zo snel, dat het minstens net zo gezond is als vers gekookt thuis, en mischien wel gezonder.
vikki
Berichten: 14286
Geregistreerd: 21-02-01
Geplaatst: 01-05-03 16:13
Uhoh... hoe zit het dan met de andijviestampot (gemaakt met rauwe andijvie die echter wel is verwarmd door de warme aardappels...) die ik een dag later graag nog een keer eet??? Die warm ik immers ook weer eevn op in de magnetron...
Wmijn
Berichten: 3654
Geregistreerd: 11-08-02
Woonplaats: Eindhoven
Geplaatst: 01-05-03 16:35
Is het ook niet zo dat je die groenten niet mag koken in een aluminium pan? Of was het een ander soort metaal? Vanwege hetzelfde verhaal (Nitraat-Nitriet omzetting) dacht ik. Wie weet dat?
Barb
Berichten: 12082
Geregistreerd: 24-07-01
Geplaatst: 01-05-03 23:19
vroeger toen ik nog avonddiensten draaide nam ik altijd eten mee wat dus voor de 2e keer opgewarmd werd in de magnetron. (dus ook andijvie en spinazie) ik leef volgens mij nog steeds
Nu is het al minstens 3 jaar geleden dat ik spinazie gegeten heb en de laatste 2x moest ik er van overgeven
ibikus
Berichten: 20688
Geregistreerd: 15-05-01
Geplaatst: 02-05-03 07:50
Ik gaf toch al niets om spinazie en nu heb ik nog een goed excuus om het te laten staan Vieze bende, mij kan je net zo goed paardenstekken of wat takken van een beukenhaag geven, want zo zie ik ook spinazie.
Caritas
Berichten: 4431
Geregistreerd: 04-04-01
Woonplaats: Tussen plassen en A2
Geplaatst: 02-05-03 10:16
Van andijvie wist ik het niet dat het slecht is om op te warmen maar van spinazie weet toch iedereen wel? Het schijnt toch slecht te zijn om vaak groene groentes te eten, dus sla, andijvie e.d omdat er bij de eerste keer verwarmen al een hoog nitriet ontstaat. Diepvries- en potgroentes worden geblancheerd en daarbij ontstaat dan geen nitriet ofzo.... Pas als je het langdurig verwarmt wordt nitraat omgezet in nitriet.
obsession
Berichten: 3383
Geregistreerd: 26-10-01
Woonplaats: Apeldoorn
Geplaatst: 02-05-03 21:30
Ja klopt inderdaad. Ik weet nog dat mijn broertje en ik een keer op schoolreisje geweest waren en dat wij dus dar watv hadden gegeten. Mijn ouders hadden toen de spinazie opgewarmt van de dag ervoor omdat er nog genoeg was voor 2. NOu ze hebben de hele nacht lopen nekken! Echt vreselijk ziek zijn ze geweest! Of het dodelijk is weet ik niet maar je kan er flink naar van worden.
Finduilas
Berichten: 3116
Geregistreerd: 25-01-03
Geplaatst: 04-05-03 00:32
mmmm ik wist het niet... maar ik heb het ff aan mun moeder gevraagt en het is waar.... ze zegt misschien niet dodelijk maar je kan de wel erg ziek van worden!
Tessake
Berichten: 4721
Geregistreerd: 18-02-03
Woonplaats: Stokkem (limburg, Belgie)
Geplaatst: 05-05-03 13:51
ik heb al een paar keer spenazie opnieuw opgewarmd en ben er nog nooit ziek van geworden