hoe en wat met een castratie?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Fabjuhlover

Berichten: 1893
Geregistreerd: 02-02-03
Woonplaats: Huis ter Heide (Zeist)

hoe en wat met een castratie?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 22-04-03 19:18

Hallo, ik hoop dat jullie mijn vragen kunnen beantwoorden, het gaat over castratie.

STEL: Ik wil een paardje laten castreren. een ponyhengstje die deze zomer 1 jaar wordt. KAN DAT DAN NU AL? of zit daar een leeftijd aan?
en hoeveel gaat zo'n castratie dan kosten? en zit er lange nazorg aan en moet je dan nog de dagen erna ontsmetten of dierenarts laten kijken?

Nou, dat was het zo'n beetje, ik hoop dat jullie er antwoord op weten. vooral om hoeveel het ongeveer zal gaan kosten. alvast bedankt iedereen!

xxx-ies Cootje
Laatst bijgewerkt door Fabjuhlover op 22-04-03 19:19, in het totaal 1 keer bewerkt

Sjaan

Berichten: 8038
Geregistreerd: 19-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-04-03 19:19

Ik mag hopen dat je op een 1 jarig ponyhengstje nog niet rijd??????

Fabjuhlover

Berichten: 1893
Geregistreerd: 02-02-03
Woonplaats: Huis ter Heide (Zeist)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 22-04-03 19:20

chantal_cs schreef:
Ik mag hopen dat je op een 1 jarig ponyhengstje nog niet rijd??????

ik kwam er net achter toen ik hem geplaatst had dus ik had hem al veranderd haha, maaar je was snel!! Knipoog

Sjaan

Berichten: 8038
Geregistreerd: 19-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-04-03 19:24

haha maakt niet uit hoor, ik had al wel gedacht dat het niet helemaal klopte, maar volgensmij is een het wel een beetje vroeg om een hengstje met een jaar al te castreren, maar dat weet ik ook niet zeker hoor.... En over de gevolgen en kosten weet ik al helemaal niks, dus ik ben ook best benieuwd!

missnynke

Berichten: 8492
Geregistreerd: 11-05-02
Woonplaats: Hallum

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-04-03 19:48

ja hoor dat kan wel, zodra de balletjes ingedaald zijn, je kunt het het beste laten doen in een wat minder warme periode, bij ons doet de hoefsmid (alias castreur) het, maar je kunt het ook bij de dierenarst laten doen. het koste bij mij 60 euro.
je moet het de eerste paar dagen wat schoon zien te houden, paard moet in beweging blijven (volgens mijn hoefsmid door hem te laten draven en cavaletti te laten springen)
ook het bloed er afpoetsen , anders valt er haar uit bij de benen. het bloed nog een paar dagen na. na een stuk of wat weken is het genezen.

Yorghos

Berichten: 10942
Geregistreerd: 10-12-01
Woonplaats: Tilburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-04-03 20:54

Castreren doe ik persoonlijk liever wat later, maar in principe kan het zodra de ballen zijn ingedaalt.
Ik heb een keer een pony van mij laten castreren, dat was op 3 jarige leeftijd meteen nadat ik hem had gekocht. De pony is er een paar dagen wat kreupelig van geweest, hij liep toen niet helemaal lekker. Maar ja, wat wil je...
Verder hoefde ik er weinig aan nazorg aan te doen. Wel schoonhouden, het was niet gehecht en bloedde dus nog wat na. Kosten waren geloof ik 75 euro.

WendyBZ

Berichten: 13134
Geregistreerd: 24-04-01
Woonplaats: Marum

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-04-03 20:57

De kosten weet ik zo niet meer, maar Ofir is ook als jaarling gecastreerd. Daarvoor was het een monster.. je kon niet zonder touw veilig door de wei lopen. Nu is ie hartstikke lief. Hij is gewoon doorgegroeid, is niet klein gebleven ofzo. Hij is gewoon in de wei blijven lopen, hebben er verder niets aan hoeven doen.

10y

Berichten: 1566
Geregistreerd: 01-11-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-04-03 21:00

missnynke ik weet niet of een hoesmid alias castreur??? zoiets wel doen mag. Het paardje moet tenslotte verdoofd worden en het is ook al wordt het staande gedaan een operatieve ingreep. Jesses dit lijkt op besnijdenis door de kapper.
Castratie door de dieren arts is niet zo heel erg duur, zeker niet als het een staande castratie is. Het voordeel hiervan is, dat het paard niet zo veel last heeft van de verdoving naderhand en op de benen blijft. Het gevaar van benen breken is er dan niet. Ik kan zo snel de juiste rekening niet meer vinden, het is al een tijdje terug. Misschien dat het 100 € geweest zal zijn. Nabloeden mag niet, af en toe een paar drupjes o.k., maar zeker niet dagen lang. Je mag het ook niet afvegen. Een paar bloeddruppels of zelfs bloed als zodanig geeft geen haaruitval. Het paard moet inderdaad in beweging blijven, anders zwelt het bij de operatiewond erg op en kunnen er infecties ontstaan. Maar zeer zeker niet door het paard cavalettis te laten springen. Gewoon op de wei zetten of in een grote paddock met een of meerdere andere paarden. Het liefst dag en nacht als het gaat. Die van ons zijn 's nachts echter gewoon binnen in een schone box gekomen en dat ging dus ook goed. De hengst moet minimaal één jaar oud zijn, daaronder wordt niet gecastreerd. En ja, de ballen moeten ingedaald zijn. Wij laten de hengsten pas castreren met 2,5 tot 3 jaar, zeker als ze geen last veroorzaken. Ze staan gewoon bij de ruinen op het weilandje en aan de andere kant van het erf staan een paar merries op een weilandje. Geen centje pijn.
Maar om terug te komen op een castratie. Bij mij komt de hoefsmid om de paarden te bekappen en te beslaan en de dierenarts voor als er eentje ziek is of om een ingreep te doen. Als je huisdieren hebt moet je er ook zo voor kunnen zorgen dat de onkosten van gespecialiseerde krachten betaald kunnen worden. Uiteindelijk heb je dan naderhand een heleboel geld gespaard en je paard of andere huisdieren zijn er goed mee geholpen.

PS: de beste tijden om een hengst te laten castreren is nu april begin mei als het nog niet te warm is en er nog niet zoveel vliegen en andere insecten rondzoemen of in de herfst oktober voordat het echt te koud wordt.

robbie1
Berichten: 11
Geregistreerd: 09-02-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-04-03 23:00

gewoon ze balluh er af!

10y

Berichten: 1566
Geregistreerd: 01-11-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-04-03 23:10

Doe maar flink hoor Knipoog Arme hengst.

spoekie

Berichten: 2406
Geregistreerd: 23-02-03
Woonplaats: Den bosch

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-04-03 17:15

Het kan zijn dat je pony na de castratie stijf is.....daarom kun je (denk ik) het beste met hem daarna gaan wandelen. Draf hebben wij toen niet gedaan en de DA heeft dat ook niet aangeraden om te doen, hij heeft toen gerzegd dat het beste was gewoon elke dag even wandelen. Mijn zus haar pony kreeg toen ook hechtingen.

liberty

Berichten: 17286
Geregistreerd: 21-09-01
Woonplaats: Breda

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-04-03 19:02

Ons jaarlinghengstje word dinsdag ook ruin Knipoog Wij doen het liever zo vroeg mogelijk, als 1 jarige bv, tenzij we denken dat ie bv goedgekeurd kan worden.

Fabjuhlover

Berichten: 1893
Geregistreerd: 02-02-03
Woonplaats: Huis ter Heide (Zeist)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 23-04-03 19:05

nou dat beessie waar ik in geintresseerd ben is een kruising dus die zal niet goedgekeurd worden lijkt mij (welsh X arabier)

missnynke

Berichten: 8492
Geregistreerd: 11-05-02
Woonplaats: Hallum

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-04-03 19:37

natuurlijk heeft de hoefsmid dit niet als hobby, hij heeft er een opleiding voor gevolgd.
ik moest het wat schoonmaken met gekookt (en daarna natuurlijk afgekoeld) water.
en ik heb het idee dat je denkt dat ik het op die manier laat doen omdat ik geen geld voor de dierenrts heb?! da's natuurlijk je reinste onzin....dat zou wat zijn wel drie paarden maar geen geld voor de dierenarts? en hoezo wil ik geld besparen, dit is een man met een levenlang ervaring, hij doet het prima, hygienisch en prima verdoving.
en wat die cavaletti betreft: die man heeft heel wat meer jaren ervaringen dan jij, heeft een opleiding als castreur gedaan dus die zal het beter weten.
zelf was mijn hengst 3 toen hij gecastereerd werd (zolang hengst gelaten omdat hij geen hengstestreken had). ik heb het van de winter laten doen, hij stodn snachts ine een schone stal en overdag in de paddock.
en het bloed geeft WEL haaruitval, en het drupt idd nog een paar dagen na.

margriet11

Berichten: 289
Geregistreerd: 18-01-03
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-04-03 19:30

mijn shet hebben we laten castreren toen hij 2 was, om deze tijd. Tot zijn tweede was hij nog wel mak. Ging daarna bijten enzo. Persoonlijk leek mij het eerste jaar snel. Omdat het een shet is, nogal klein is hij liggend gecastreerd. Na het castreren moesten we het dagelijks afspoelen met koud water. Is niks gaan ontsteken en vliegen vielen nog wel mee. Het is geloof ik ook belangrijk dat hij zich na de castratie veel kan bewegen. De dierenarts is bij mij daarna nog een keer wezen kijken en toen was allles goed.

10y

Berichten: 1566
Geregistreerd: 01-11-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-04-03 22:40

Citaat:
en wat die cavaletti betreft: die man heeft heel wat meer jaren ervaringen dan jij, heeft een opleiding als castreur gedaan dus die zal het beter weten.


Ken je me al zo goed dat je daar zo zeker van bent?? Dacht heel beslist van niet.

Toch blijf ik bij mijn mening, dat het door de DA gedaan moet worden. Ik mijn mening iemand anders zijn/haar mening. Geen reden om zo uit je slof te schieten.

ElizeVdS
Berichten: 6567
Geregistreerd: 04-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-04-03 23:33

Ach, zolang het goedgaat..
Maar inderdaad, dit soort ingrepen zijn vaak niet aan te raden door niet gespecialiseerde mensen, deze hoefsmid was het gelukkig wel..
Maar voor verder vind ik ook: schoenmaker, blijf bij je lees..

Mijn paard is tot zijn 3e hengst gebleven, is nu net een jaartje ontmand, bij hem was het vooral voor zijn ontwikkeling, en hij had aardig wat hengstenstreken, heb nu nog steeds veel te verduren met hem, maar hij heeft nu ook een gouden hengstenuiterlijk..

Na de indaling kan het dus gedaan worden, maar ik zou gewoon wachten tot het niet meer gaat.. Maar ja, wie ben ik..

Laat het in ieder geval door iemand die er echt veel van weet, en volg de raad van diegene op, ongeacht wat 100 andere bokkers zeggen..
Meeste weten heus wel waar ze het over hebben, maar ja, de meeste zijn daarentegen nog steeds geen vaklui (op dit gebied)..

Machie

Berichten: 16001
Geregistreerd: 11-09-02
Woonplaats: bij de berg

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-04-03 23:51

okee nu ik ook ff:

Mijn 3 jarige is 4 weken terug gecastreerd. Kosten 150 eruo Bloos
maar t is allemaal wel goed gegaan. Gewoon op wei gebeurt. persoonlijk vind ik 1 jaar wel wat jong. Zou er, als je de mogelijkheid toe hebt, nog wel een jaartje mee wachten.

Baloe is liggend in de wei gecastreerd.
Heb er wel foto's van. Als je die wilt zine, moet je me ff een pb'tje sturen...

Annechien

Berichten: 2783
Geregistreerd: 14-01-02
Woonplaats: Zevenaar

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-04-03 18:56

mijn jaarlinghengst word de 16e "geholpen". Ik wou liever zelf ook wat langer wachten maar dat bijten en dat prutsmuts (racen op een van de merries oa) word ik een beetje zat. Hij bijt niet uit angst oid maar echt gericht! Toen was voor mij al de keuze gemaakt.

sorayalover

Berichten: 2207
Geregistreerd: 03-02-03
Woonplaats: den haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-05-03 14:19

ik heb geholpen met de castratie van onzebok(nouja d benen vanstgehouden) deze wered gewoon gecastreerd op een pak stro nadat hij onder narcose was gebracht ik moet het nog een week schoonhouden en in spuiten met vliegenspray