bloedneus

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Woogy

Berichten: 8285
Geregistreerd: 06-01-03
Woonplaats: Bellingwolde

bloedneus

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 10-04-03 08:56

onze opa in het vak Oke boy(nu 9 jaar) krijgt met heel warm weer en fysiek matig arbeit(buiten lopen bijna een uur stappen en dan een klein galopje dan weer stappen) spontaan een bloedneus. vrij vaak met zomer koersen zit z'n hele hoofd onder het bloed, hij heeft er verder geen pijn aan want je steekt een warme nat doek in z'n neus om het schoon te maken en hij vind dat niks ergs, vond hij al niet na de eerste keer bloedneus te hebben 7 jaar geleden.
hij kreeg zondag vochtafdrijvers die goddank wel door de doping test kwamen, voorkomen is beter dan genezen, maar wij willen al ene tijdje graag weten hoe we dit zonder medicaties tegen kunnne gaan, veeartsen zeggen dat het gewoon is bij hem, omdat z'n vader(Secret 'n Classy) het ook had en er niks aan te doen is, maar dat geloven we niet, zelfs niet na 7 veeartsen die hetzelfde zeggen.

dus weet iemand toevallig wat hij heeft, aangezien het alleen is met warm weer en arbeit in combinatie, een hele dag lang wandelen niks aan de hand, longeren met veel draf, niks ana de hand, maar echt als je erop zit

als hij bloedneus heeft hijgt hij ook niet meer dan hij normaal doet na een koers of arbeit of wat ook

RTM
Berichten: 6130
Geregistreerd: 16-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-04-03 09:33

Komt waarschijnlijk door de inspanning. De bloedvaatjes in de luchtwegen die verwijden zich, ook door de warmte en dan wil er wel eens wat knappen... Ik heb het hier nog ergens in een boek staan. Komt idd ook vaak bij renpaarden voor. Ik zal het nog wel even voor je opzoeken Lachen

Woogy

Berichten: 8285
Geregistreerd: 06-01-03
Woonplaats: Bellingwolde

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 10-04-03 09:37

dank je wel, als er iets staat dat je het kan voorkomen is ook goed, zo niet, dan moeten we hem gewoon netjes met warm weer dagelijks z'n vocht afdrijvers inspuiten

fabienne

Berichten: 4818
Geregistreerd: 14-07-01
Woonplaats: Wijchen

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-04-03 09:38

Als je 7 veeartsen (vakmensen!) niet gelooft, wat moeten mensen (meestal leken!) hier op bokt dan nog te melden hebben dat je dat dan wel zou geloven!!!!!!!!

Er is al vaker een topic over bloedneuzen geweest. Probeer de zoekfunctie eens!

Woogy

Berichten: 8285
Geregistreerd: 06-01-03
Woonplaats: Bellingwolde

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 10-04-03 10:06

al gedaan, maar er was niks bij wat we kunnen gebruiken.
wil jij ons even niet zo afbekken, jij kent het verhaal niet, maar als we hebben dit soort gesprekken met veeartsen:
Wij: goedendag onze 9 jarige volbloed hengst heeft steeds maar bloedneuzen na het koersen of arbeit in warm weer, zou u eens kunnen komen kijken?
veearts: hmmm dat is wel heel merkwaardig, wanneer schikt het u dat ik langs kan komen?
Wij: ja bijna elke dag van de week eigenlijk wel
veearts: dan kom ik dinsdag langs, oh ja een laatste vraagje nog, wat zijn de ouders van je paard?
Wij: vader is Secret 'n Classy, moeder is Oker
veearts: Ohhhhh hahahaha dat verklaart, secret had het ook, sorry mevrouw is niets aan te doen.

Zou jij zo een man/vrouw dan geloven?

Margreet

Berichten: 18325
Geregistreerd: 24-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-04-03 10:12

Heb je de zoekfunctie echt gebruikt?! En dit niet gevonden?!

Ik citeer:

In Bit nummer 22 staat een heel artikel over bloedneuzen. Zal proberen wat belangrijke puntjes eruit te halen, misschien dat je het complete artikel van iemand kunt kopieren, helemaal overtypen vind ik echt te veel werk.

In de draf- en rensport is een bloedneus een bekend verschijnsel, in de meest gevallen wijst dit op EIPH, Exercies Induced Pulmonary Haemorrhage. Letterlijk vertaald: een bloeding vanuit het longweefsel als gevolg van arbeid. Niet dodelijk, wel vervelend. Door de krachtinspanning stijgt de bloeddruk en knapt er een vaatje. De aandoening treft vooral volbloeden. EIPH is de meest waarschijnlijke diagnose bij een bloedneus, komt vooral voor bij explosief bewegen, bv. de start van een ren of een eindsprint. EIPH kan ook optreden bij paarden die een luchtweginfectie doormaken en vervolgens aan het werk gaan.
Op zich is de aandoening geen groot probleem. Het stellen van de diagnose is wel een probleem omdat de symptomen niet exclusief zijn. Een bloedneus kan ook duiden op andere, meer ernstige aandoeningen. In ieder geval houden de bloedingen bij EIPH altijd verband met arbeid. Bij dressuurpaarden treedt het verschijnsel meestal op na het werk, bij dravers en volbloeden na het werk.
De veterinair zal in de eerste instantie niets doen bij een paard dat voor het eerst last heeft van EIPH. Keert het vaker terug dan schrijft de veterinair slechts rust voor. Een geknapt vaatje is net een wondje dat tijd nodig heeft om goed te herstellen. Dat gaat niet als de bloeddruk steeds weer wordt verhoogd omdat het paard moet werken.

De tweede soort bloedneus is de 'gewone' bloedneus; het bloed is vrijgekomen door een beschadiging van de neusgang. Het paard kan in dit geval iets hebben opgesnoven dat het slijmvlies in de neuswand heeft beschadigd.

De derde soort bloedneus wordt veroorzaakt door een trauma. Het dier heeft bijvoorbeeld een klap op het hoofd gehad, met als gevolg een fractuur van het neusbeen.

De vierde soort bloedneus belooft weinig goeds. Aan deze bloedneus ligt een ethmoïdaal hematoom ten grondslag. (ethmoïd=zeefbeen). Bij een hematoom is sprake van een tumoreuze woekering van het slijmvlies. De prognose bij deze paarden is altijd slecht. De dieren die aan deze aandoening lijden gaan meestal dood of worden afgemaakt. Neusbloedingen vanuit een hematoom zijn altijd neusgat-gebonden.

De vijfde en laatste soort bloedneus is een gevolg van bloedingen vanuit de bijholten en de luchtzak. Het laatstgenoemde komt nog wel eens voor. De luchtzak in de keel vult zich daarbij met bloed, bijvoorbeeld door een beschadiging. Buigt het paard voorover dan stroomt het bloed uit de luchtzak naar de neus.