Hoe het beste het halsstrekken oefenen??

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
cojo79
Berichten: 3577
Geregistreerd: 27-08-01
Woonplaats: ergens in nl

Hoe het beste het halsstrekken oefenen??

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 05-02-03 16:16

Hallo,

Mijn paard wil heel erg slecht/moeilijk zijn halsstrekken.

Wat kan ik hier het beste aan doen??

En op welke manier met eventueel welke hulp teugel ??

Groetjes: Corina

Jobbeltje
Berichten: 2799
Geregistreerd: 29-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-02-03 16:30

een hulpteugel voor halsstrekken?

Zorg dat je paard goed nageeflijk is, en je hand wil volgen dmv met je benen te rijden en niet met je handen! (moet je trouwens nooit doen ) dan stukje voor stukje lengte geven en de hals er als het ware uitschuiven.. naar voren en naar beneden.. eh ik kan dit niet goed uitleggen geloof ik...

lieke2
Berichten: 2129
Geregistreerd: 12-12-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-02-03 16:58

De basis voor het halsstrekken is toch echt nageeflijkheid, zolang je paard niet nageeflijk is, kun je nooit halsstrekken.
zie ook ander topics over nageeflijkheid

SuperPepeijn

Berichten: 13113
Geregistreerd: 21-03-02
Woonplaats: Gouda

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-02-03 17:11

daar was ik vandaag ook weer wat mee bezig met mijn instructrice. terwijl je paard naar beneden gaat (neerwaartse tendens) teugels iets langer maken, handen wat meer naar voren brengen, terwijl je wel aanleuning houdt (handen volgen). voor het paard omhoog wilt, ophoudinkje op de buitenteugel, wat been. let er ook op dat hij niet naar voren gaat, maar wel rond naar beneden.

hiervoor moet het paard uiteraard wel nageeflijk zijn, zoals hierboven al paar keer gezegd is.

RTM
Berichten: 6130
Geregistreerd: 16-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-02-03 20:53

Idd vanuit het nageeflijk zijn, meer ruimte geven van voren, benen erbij houden, rust erin houden Lachen

Klinkt wel makkelijk zo! Maar ik heb er wel een tijdje overgedaan om die van mij netjes te laten halsstrekken. Maar dat werd wel beloond: van een 4 naar een 8 Haha!

germie

Berichten: 25934
Geregistreerd: 02-04-02
Woonplaats: Ergens

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-02-03 08:29

Het duurt soms maanden. Het paard dat ik nu rij is 5 jaar lang met slof gereden en met sporen. Ik rij er nu 4 maanden op. Nu pas kan ik zeggen dat het strekken begint te komen. Soms nog niet ecth, soms heel goed.
Zolang je maar geduld hebt.
Ik zelf vind het makkelijker om een groen paard het te leren dan een verreden ouder paard.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-02-03 19:39

Rijd maar eens veel voltes 10meter lekker soepelmaken door de stelling..links om rechts om ..8tjes rijden,,, en geef dan voor beloning de lange teugel.. moet je het resultaat eens zien.. met de nues over de grond...

cojo79
Berichten: 3577
Geregistreerd: 27-08-01
Woonplaats: ergens in nl

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 07-02-03 13:24

Mijn paard is nagevelijk maar met het halsstrekken kan ik zoveel teugel geven als ik wil en mijn kuitdruk heb ik er natuurlijk ook goed bij, maar ze blijft gewoon domweg nagevelijk in de opwaartse houding lopen.

Nu heb ik begrepen dat je met longeren en daarbij behulp van een slofteugel je paard laag en lang kunt longeren.

Concorde

Berichten: 6692
Geregistreerd: 14-08-01
Woonplaats: Klein dorpje in Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-02-03 22:41

Max deed t eerst ook niet, maar de laatste tijd loopt ie lekkerder en nou doet ie t meestal heel netjes. Ik kan niet teveel kuitdruk geven want dan maakt ie dr middendraf van, dus meestal speel ik heel lichtjes en geef heel ietsie meer been, dan heeft Max zoiets van: Mn koppie mag omlaag! En dan gaat ie. Maar soms valt t kwartje niet gelijk en duurt t even voor ie t doet Tong uitsteken }>

joyce B

Berichten: 16377
Geregistreerd: 06-08-01
Woonplaats: Net buiten een gehuchtje bij het bos ;)

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-02-03 10:36

Als je pony niet wil halsstrekken, is hij in mijn ogen niet ontspannen aan het bit. Andrew kan nog niet verzameld lopen (in de zin van opgericht aan de teugel), maar ik kan hem zo laag rijden als ik wil zonder contact te verliezen en hij blijft vrijwel constant daar lopen, terwijl hij bij zijn verzorgster, zodra zij hem iets langer laat, zijn neus in de lucht steekt.
Als hij in het begin nog stijf is, vraag ik hem eerst wat ronder, waarna ik hem naar beneden en rond houdend meer ruimte geef. (altijd voorwaarts rijdend trouwens)
Zo kan ik hem steeds meer zijn hals laten strekken en doordat je hem aan het bit houd is een ophouding op het goede moment (met been natuurlijk anders heeft het geen zin) genoeg om hem daar te houden. Ben ik te laat, dan teugels weer iets innemen en overnieuw. Maar je paard moet wel eerst jouw hand opzoeken en daar contact op durven nemen.
Andrew loopt dan in heel licht contact met mijn hand, neem ik de teugel korter, gaat hij omhoog, laat ik hem langer of doe ik mijn hand naar voren, dan zakt hij mee. Als je paard uit zichzelf alleen maar omhoog wel met zijn neus in de lucht, en ben je alleen maar bezig om dat in de lucht steken tegen te houden, dan zal hij nooit gaan halsstrekken.

Volgens mij kan je dan beter eerst licht contact houden en niet te kort. Voorwaarts rijden en afwachten totdat hij zelf aanleuning zoekt...

Het gebruiken van slof op de juiste manier, om hem de weg naar beneden te "wijzen" (daarna de druk van de slof en je hand ontspannen als je rijdt) is een in mijn ogen goed bruikbare manier, maar als je hem daarin ook alleen maar strak houdt, dan heeft het geen enkel nut. Je dwingt hem dan in de houding, en als het dwingen op houdt, gaat die neus net zo hard de lucht weer in! Leer hem ontspannen (laag) te lopen!
Succes