przewalskipaard

Moderators: Mjetterd, Dani, ynskek, Ladybird, xingridx, Polly, Hanmar

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Dennis v m
Berichten: 5215
Geregistreerd: 07-11-01
Woonplaats: Venlo

przewalskipaard

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-01-03 21:54

Ik moet alleen nog weten het przewalskipaard in zijn natuurlijke leefomgeving en de leefgemeenschap. Dit kan ik nergens vinden, wie kan me helpen hiermee of heeft deze info toevallig?

Dennis v m (l) bowena_84 4-ever


Prima

Berichten: 6024
Geregistreerd: 12-08-01
Woonplaats: Bussum & Harskamp :D

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-01-03 21:59

niets op Google?

~het komt uit de lengte of uit de breedte~

XxreneexX

Berichten: 660
Geregistreerd: 12-10-02
Woonplaats: Maastricht

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-01-03 22:03

of ilse

}>

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-01-03 22:03

Er was toch ergens in Rusland/Mongolie een groep Przewalskipaarden die weer zijn uitgezet? Bedoel je dat?
Of wil je weten waar ze oorspronkelijk vandaan kwamen?

Je suis Charlie.

Maarten

Berichten: 4185
Geregistreerd: 30-06-01
Woonplaats: Emmen

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-01-03 23:05

Het Przewalskipaard komt van oorsprong uit Mongolië, dat is een ding wat zeker is....

voor ex-onderschrift, zie onderschrift Polly
Na vele jaren een keer een ander onderschrift

liberty

Berichten: 17286
Geregistreerd: 21-09-01
Woonplaats: Breda

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-01-03 23:16

Ik heb nog ergens een werkstuk liggen, maar waar Verward Wat moet je precies weten??

Liesje4ever

Berichten: 1423
Geregistreerd: 23-01-02
Woonplaats: Stompetoren

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-01-03 23:16

GESCHIEDENIS

Twintig duizend jaar geleden liepen wilde paarden door heel Europa en Azie. Deze paarden waren de voorouders van alle paardenrassen. Deze paarden werden de Equus caballus genoemd. In die tijd waren er meer paarden dan mensen. In de loop der jaren is dat veranderd. De hoeveelheid mensen nam toe. Zij begonnen de paarden te verjagen van hun grondgebied en ze gebruikten deze paarden als bron van voedsel.

Niet alleen de mensheid, maar door de ijstijd zijn ook veel paarden verloren gegaan. Na de ijstijd was er geen geschikt leefgebied meer voor de Equus Caballus. Deze groep paarden is te verdelen in drie typen: Przewalski, Woudpaard en het Vlaktepaard.


PRZEWALSKI

Nikolai Michailovitsch Przewalski heeft in 1878 een expeditie gemaakt door Centraal-Azië. Hij was de kapitein van de Russische cavalerie. Tijdens de expeditie kwamen ze paardjes tegen die ze nog nooit hadden gezien. Nikolai dacht toen nog niet dat het paarden waren. Hij dacht dat hij een ezelsoort had ontdekt. Een vriend van hem was zo|loog. Deze heer Polyakov ontdekte dat het geen ezel was maar een paardachtige. Dit paardenras is vernoemd naar beide mannen en kreeg de naam Equus Przewalskii Polyakov.

Deze soort is een ondersoort van het wilde paard en heeft nu de naam Equus Przewalskii Przewalskii Polyakov. Deze paarden worden beschouwd als de laatste wilde paarden. In 1968 zijn de Przewalski paarden voor het laatst in het wild waargenomen. Dit was in het zuidwesten van Mongolië aan de Chinese grens. Daar leefden de paarden in het Tachyn Schar Nuruu-gebied.

De Przewalski komt sinds 1992 weer in het wild voor. Vroeger leefden ze van West-Europa tot Centraal-Azië en in Mongolië en West-china. Nu leven ze alleen nog in dierentuinen, natuurreservaten en ook weer in hun oorspronkelijke leefgebied in Mongolië. Het Przewalskipaard is een erg sterk paard, doordat ze uit gebieden komen waar vaak sneeuw ligt en waar 3 tot 4 maanden van extreme droogte heerst. In deze periode is er bijna geen water te vinden. Ze zijn gewend om van gras, struiken, kruiden en knollen te leven.

Dierentuinen zetten zich in om het ras te behouden. Dankzij fokprogramma’s is het mogelijk om de dieren van uitsterven te behouden. In Safaripark Beekse Bergen zijn 7 Przewalski merries.

Het lijf van dit paard is gedrongen. De benen zijn heel kort waardoor ze niet bereden kunnen worden. In verhouding tot het lijf is het hoofd groot. De neus is altijd wit. De Przewalski heeft kleine spitse oren. Net als bij de Fjord staan de manen rechtop, hebben ze een aalstreep en donkere onderbenen. De staart heeft niet zo veel haar, maar komt meestal wel tot op de grond.

De Przewalski is net als de Zebra te wild om tam te kunnen maken. Wanneer de dierenarts ze moet behandelen, moeten ze verdoofd worden omdat ze geen mensen in de buurt laten komen. De kuddes waarin Przewalskipaarden leven zijn niet groter dan 20 paarden. In de kudde leven één hengst en ongeveer 10 merries met hun veulens. In de zomer is de vacht roodbruin en in de winter is de vacht vaalbruin.

Om het Przewalski paard te redden is er een fokprogramma opgezet. Dit programma is begonnen met 13 Przewalski paarden. Door dit kleine aantal was inteelt onvermijdelijk. Dit is te merken aan de paarden doordat ze lijden aan ataxie. Dit is een zenuwaandoening aan de achterbenen. Na 11 tot 13 generaties fokken zijn er ongeveer 1400 Przewalski paarden. De paarden die het minst last hebben van ataxie worden ingezet op de kwaliteit van de paarden te verbeteren. Sinds 1992 zijn er weer paarden teruggegaan naar de oorspronkelijke leefgebieden in Mongolië.

Please don't upset me. I'm running out of places to hide the bodies
Fjordenwereld


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Indy_Mouse_9, Kmbrly, Lalidan, Lalladidoo, Paardennamen, Patriesje, roosjenat, Shenavallie, Siers83, Telpeva, Xayah en 165 bezoekers