De perfecte hoefsmid

Moderators: RianneH, Neonlight, Nadia, Lous, LindyH, balance

 
 
Anoniem

De perfecte hoefsmid

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-01-03 00:35

Het lijkt erop dat die bestaat, ja echt. De hoefsmid die ik nu inmiddels al anderhalf jaar heb, maakt kleine wondertjes mogelijk. Mijn paard heeft al een hele tijd nogal moeite met het hoefsmidgebeuren, het was altijd een hele heisa om het gedaan te krijgen. Alles al geprobeerd tot pramen en sedalin aan toe, soms ook samen. Hij heeft ook 2 jaar zonder ijzers gelopen, maar door omstandigheden moesten er onlangs toch weer ijzers onder.
Mijn huidige smid was inmiddels al zover dat het bekappen redelijk probleemloos verliep gelukkig, maar het was wel weer spannend toen er toch weer ijzers onder moesten. Vorige keer heb ik hem voor de zekerheid sedalin gegeven en het ging best goed. Vandaag kom ik hem niks geven en moest het dus naturel met hooguit hulp van een praam.
Enfin, eerst de ijzers eraf... dat ging zonder enig probleem . Het bekappen ging ook super, hij sprong welgeteld 1 keer weg per voet. Maar toen moest er genageld worden en dat gaf altijd het grootste probleem... tot vandaag. De wonderen zijn de wereld nog niet uit, de eerste voet ging eigenlijk feilloos, voor ik het wist zat het ijzer eronder *LOL* . Bij de tweede voet was het iets lastiger, maar in vergelijking met 'vroeger' ging het super, hij kwam 1 keer omhoog bij de laatste nagel en dat was al.
Mijn smid is echt een toppertje!! Het enige wat ie extra heeft is geduld en begrip voor mijn paard. Hij schopt niet, hij slaat niet, hij doet gewoon normaal en laat mijn paard in zijn waarde en kennelijk is dat de toverformule. De problemen die mijn paard had, kwamen voort uit angst en onzekerheid en zeker niet uit ongemanierdheid, deze smid begrijpt dat gelukkig en pakt het goed aan.
De manier waarop hij mijn paard op de ijzers zet is ook super, hij verstaat zijn vak echt heel goed en die mening wordt o.a. gesteund door mijn veeartsen.
En dat allemaal voor 1 cappuccinootje Haha!.


fabienne

Berichten: 4817
Geregistreerd: 14-07-01
Woonplaats: Wijchen

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-01-03 00:42

1 Cappucinootje??????? Ik zet altijd een hele pot koffie, maar ik moet dan toch ook nog wel 75 euro betalen Haha!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-01-03 00:48

We hadden vandaag wat weinig tijd en het bleef bij 1 cappuccino, normaal gesproken krijgt ie wel meer hoor Haha!.
We voeren trouwens ook een interessante discussie over het natural balance beslag, volgende keer als hij er is, gaan we weer verder.

Pril

Berichten: 1831
Geregistreerd: 13-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-01-03 04:47

Heerlijk he, een goede hoefsmid! Ik heb er al heel wat versleten maar denk nu eindelijk een goede te hebben gevonden. Zijn werk is echt klasse! (en het is nog een lekker ding ook Tong uitsteken Haha!)

ibikus
Berichten: 20688
Geregistreerd: 15-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-01-03 07:35

Petje af voor de smid...
en het lapjespaard natuurlijk Lovers

zobras
Berichten: 6059
Geregistreerd: 23-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-01-03 08:32

Mijn paard is een hanger. Gelukkig kan mijn smid daar super mee overweg. Hij wordt gewoon losgezet op de poetsplaats achter de ketting. PAblo denkt dat die vast staat zonder dat we het risico hebben dat hij kan hangen. Bedacht door de smid! Mijn smid is helemaal Natural Balance gek en beslaat bijna niets anders. Moet ook zeggen dat de vier paarden bij ons op stal er ook allemaal beter op zijn gaan lopen. Zodoende heb ik ook met de smid lange discussies en uitwisseling van ervaringen over het NB beslag.
Wat zegt jou smid hierover Lovely?

Dorine
The one and only

Berichten: 4131
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Zevenaar

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-01-03 08:35

Geweldig zeg!
En jah, dat er smids bestaan met geduld, dat wist ik gelukkig ook al.
Maar er zijn er die het grandioos verknallen... Bloos

Zo ken ik een paard die in het verleden een wat minder geduldige en minder aardige smid heeft meegemaakt.
Trauma's van hier tot overmorgen zeg maar.

Het paard trapte dan ook alleen door angst en onzekerheid, maar de smid is heel rustig te werk gegaan, heeft het beestje bij elke milimeter medewerking de hemel in geprezen en na een half jaar ging het al heel wat beter. Lachen

Nu, een paar jaar later, kan hij hem gewoon beslaan.
Hoewel het paard nog onzeker is en wel eens een hoef wegtrekt, verliest de smid nog steeds zijn geduld niet. Tijd ervoor uittrekken, en *rust* is bij dit paard het toverwoord. *LOL*

Ik heb dezelfde smid, en hoewel hij nog moet leren klokkijken (of anders bellen dat-ie later komt!), ben ik hardstikke dol op hem!

Lovely, heerlijk he, die kleine wondertjes?
Als ik zoiets heb meegemaakt heb ik de rest van de dag goede zin! Knipoog

Universe

Berichten: 342
Geregistreerd: 31-10-01
Woonplaats: Diemen

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-01-03 09:08

Goh dat is even heel wat anders dan vroeger, wat fijn zeg dat Lab nu veel beter gaat bij de smid en voor jezelf natuurlijk ook!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-01-03 09:44

Dorine, mijn paard heeft hetzelfde verhaal, ooit had hij een smid die weliswaar heel erg goed was, maar over nul geduld beschikte.

Sjuim, het is LaBjespaard he Haha!.

Universe, niet te geloven toch? Zo zie je maar weer...

Eleonoor, mijn smid heeft inmiddels zo'n beetje uitgelegd wat de principes zijn van het NB beslag, over het roll-over point en hoe het ijzer draagt bijvoorbeeld. Aangezien hij ook klanten heeft die het graag onder hun paard zien, volgt hij ook clinics en cursussen hierover. Hij heeft niet een hele duidelijke mening pro of contra, hij ziet ook geen reden om alle paarden op NB te zetten of juist niet. We hebben het ook over goed en slecht beslaan en in hoeverre je sommige dingen nu aan het NB beslag toe moet kennen of niet.

ibikus
Berichten: 20688
Geregistreerd: 15-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-01-03 10:35

Lovely schreef:
Sjuim, het is LaBjespaard he Haha!.

mbt die schitterende aftekening op zijn snuit. *LOL*
LaPjespaard!

maaike_vdv

Berichten: 4128
Geregistreerd: 09-04-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-01-03 11:12

Fijn is dat hè!
Ik heb er ook zo een. In het begin moest Sarah ook met Sedalin en praam en dan nog deed ze gestoord, maar hij bleef geduldig. Is ook een paar keer extra gekomen. En nu kan hij Sarah zonder Sedalin en zonder praam doen.
Hoef ook niet altijd te betalen Haha!


Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-01-03 11:21

Sjuim, die aftekening wordt ook wel eens Lampje genoemd en dan is het Lampjespaard Haha!.

Maaike, ik ben er echt heel erg blij mee dat het nu zo kan. Deze smid doet het gewoon zoals ik het wil en gelooft ook dat ik mijn paard ken. Het valt mij vaak op dat anderen het beter moeten weten en dan maar roepen dat ie onopgevoed is en vervelend, terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn. Met trailerladen heb ik hetzelfde gehad, ik werd al bloednerveus van al dat gezeur. Een keertje even de tijd genomen om dingen te doen op mijn manier en probleem opgelost.
Mijn paard heeft trouwens nooit naar de smid gebeten of getrapt, heeft alleen maar geprobeerd weg te komen door weg te springen of omhoog te komen.

marel

Berichten: 681
Geregistreerd: 03-12-02
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-01-03 12:23

Pril schreef:
Heerlijk he, een goede hoefsmid! Ik heb er al heel wat versleten maar denk nu eindelijk een goede te hebben gevonden. Zijn werk is echt klasse! (en het is nog een lekker ding ook Tong uitsteken Haha!)


Een lekker ding?? Ik heb werkelijk nog nooit een smid gezien die er ook aantrekkelijk uitzag! En ook nog nooit eentje gehad die niet naar zweet rook...Ik ben jaloers Haha!
Gelukkig verstaat mijn smid wel zijn vak, dat is wel het belangrijkste.

Fijn lovely, boffen met zo'n smid! Zijn erg schaars, wees er maar zuinig op!

Het kan misschien dienen als troost dat, in al onze rampspoed en onheil, hij die iets verliest en er wijsheid uit put, een winnaar is.

Kendra

Berichten: 6518
Geregistreerd: 08-12-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-01-03 19:46

Lovely schreef:
We voeren trouwens ook een interessante discussie over het natural balance beslag, volgende keer als hij er is, gaan we weer verder.


Ik heb de discussie ook met mijn smid gevoerd - leuk vind ik dat, mensen die zo met hun vak bezig zijn.

flettie

Berichten: 8512
Geregistreerd: 19-09-02
Woonplaats: Osterwald (Dld)

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-01-03 10:10

marel"]
[quote="Pril schreef:
Heerlijk he, een goede hoefsmid! Ik heb er al heel wat versleten maar denk nu eindelijk een goede te hebben gevonden. Zijn werk is echt klasse! (en het is nog een lekker ding ook Tong uitsteken Haha!)


Een lekker ding?? Ik heb werkelijk nog nooit een smid gezien die er ook aantrekkelijk uitzag! En ook nog nooit eentje gehad die niet naar zweet rook...Ik ben jaloers Haha!
[/quote]

Mmmm, dan heb je mijn hoefsmid nog niet mogen bewonderen. Ook al zo'n lekker ding en zijn achterwerk mag er ook wel zijn (tja, je moet toch ergens naar kijken als je je paard vast houdt bij de smid Cool .... waarom denk je dat Fayette zogenaamd nog steeds niet vast kan staan als de smid er is Bloos Haha! Ik wil ook wel wat voor dat geld Tong uitsteken )

Dunla B+12 L1+18, L2+11, M1+19, M2+6

Ransie

Berichten: 210
Geregistreerd: 09-01-03
Woonplaats: De Betuwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-01-03 13:13

Geweldig dat je het nu zo goed heb getroffen, dat zie je niet vaak. Haha!

Zelf heb ik ook een hele geduldige hoefsmid, en die van mij was echt geen lievertje. Veel geduld help vaak erg goed, maar ja vind maar eens zo'n hoefsmid! De meeste die komen, slaan er een paar nieuwe ijzers onder, en crosse naar hun volgende klant. Verdrietig Niet echt een goede service.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-01-03 13:18

Ik ben blij dat jou fantastische hoefsmid 2 huizen naast mijn paarden woont!

Diana_Mabel

Berichten: 6974
Geregistreerd: 04-02-02
Woonplaats: Houten

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-01-03 13:25

Over welke hoefsmid gaat dit?Ik heb namelijk ook een goeie gevonden en hij is ook leuk om te zien misschien is het dezelfde???Hij heeft mabel ook heel rustig benadert en beslagen alsof het haar eerste keer was want we wisten niet of ze ooit ijzers had gehad.

MLD therapeut voor paarden www.equinemld.nl

Natuurlijke voeding voor paarden een gezonde basis.
Kruidenmixen en voldoende goed ruwvoer zorgen voor een uitgebalanceerd voermanagement voor het paard. www.deoorsprong.eu

marloes-joy

Berichten: 8420
Geregistreerd: 28-07-01
Woonplaats: Vianen

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-01-03 13:29

mijn paard is precies zo...
het lijkt net mijn eigen verhaal dat ik lees
ook door heel veel geduld gaat het steeds ietsje beter
(we zijn inmiddels al 2 jaar bezig)

AnneOmie

Berichten: 6892
Geregistreerd: 15-08-02
Woonplaats: Krommenie

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-01-03 13:34

Lovely schreef:
Deze smid doet het gewoon zoals ik het wil en gelooft ook dat ik mijn paard ken. Het valt mij vaak op dat anderen het beter moeten weten en dan maar roepen dat ie onopgevoed is en vervelend, terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn. Met trailerladen heb ik hetzelfde gehad, ik werd al bloednerveus van al dat gezeur. Een keertje even de tijd genomen om dingen te doen op mijn manier en probleem opgelost.
Mijn paard heeft trouwens nooit naar de smid gebeten of getrapt, heeft alleen maar geprobeerd weg te komen door weg te springen of omhoog te komen.


Ik ken dit probleem! Soms is het erg vermoeiend als andere mensen maar denken dat ze je paard beter kennen dan jijzelf! Al die goedbedoelde opmerkingen en adviezen. Ik heb inmiddels geleerd mijn eigen gang te gaan omdat ik zelf het beste weet wat goed is voor mijn paard en hem ook het beste ken. Ik had een hele goede hoefsmid die mijn paard nog nooit had geslagen en ook cursussen Natural Horsemanship had gevolgd. Mijn paard vertrouwde hem op een gegeven moment omdat hij hem rust inbracht. Er is waarschijnlijk in het verleden ook iets gebeurd bij de hoefsmid met mijn paard. Hij trapt de smid niet maar wil wegkomen en gaat op hem hangen enzo en probeert helaas wel stiekem te happen. Helaas is mijn hoefsmid voor 6 maanden uit de roulatie vanwege een rugoperatie en heb ik nu een smid die wel erg goed is maar niet zo geduldig De vorige keer stond ik zowat te janken (klinkt misschien penny achtig) omdat Omar dus 3 keer een flinke schop in zijn buik kreeg van de smid omdat Omar niet stil wilde staan en vervelend deed enzo. Mijn bijrijdster heeft Omar van mij overgenomen (ze is zelf ook rustiger dan ik) en toen ging het iets beter maar hij werd flink aangepakt en die sukkel van een Omar ging gewoon door. De smid zei dat hij ook absoluut niet bang was ook na die schop niet en dacht dat Omar nog hengst was Extreme duivel en toen ik zei dat het een ruin was dacht hij dat het een klophengst was . Omar heeft dus hengstenstreken omdat hij pas op zijn 6e is geruind en heeft gedekt toen hij nog hengst was. Zelf hou ik helemaal niet van schoppen en wou dat ik mijn oude smid nog had want bij hem ging het iedere keer beter en ik merkte dat Omar ook vertrouwen in hem had. Omar is gewoon niet goed van vertrouwen bij vreemden en is erg achterdochtig.

Omar moet waarschijnlijk over een week weer naar de hoefsmid en ik hou mijn hart vast.... Ik ben er altijd zelf bij als de smid komt omdat ik wil zien wat er met mijn paard gebeurd.

Choice (Jazz x Dublin x Purioso) B+10, L1+2/ Sportpredikaat dressuurmerrie (Z2+1)
Omar geniet van zijn pensioen!

Syrianda

Berichten: 1631
Geregistreerd: 28-12-02
Woonplaats: een mooi stadje in het midden van het land

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-01-03 14:03

Ik heb ook een geweldige hoefsmid. Mijn pony is heel gemakkelijk dus daar heb ik nooit last van .Maar als mijn pony iets met d'r hoeven heeft dan is hij heel snel bij ons op stal om haar te helpen. Hij vind haar ook geweldig dus misschien daardaaor zijn goede service. Tevens hoef ik ook niet altijd te betalen omdat hij heel vaak alleen maar even de hoeven vijlt. Mijn pony's hoeven groeien niet zo snel.

Zij die het opgeven weten nooit hoe dicht ze bij hun doel waren.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-01-03 14:11

AnneOmie, die ongeduldige smeden met hun praatjes hoef ik niet meer bij mijn paard te hebben. De veroorzaker van het probleem is er zoeentje, wel heel erg goed, alleen niet qua gedrag. Hij heeft er met een hamer op staan slaan, in de hoop hem rustig te krijgen. Tipje: angst sla je er niet uit, dat lukt alleen met geduld. De smid die ik nu heb, gaat gewoon door met zijn werk en doet verder weinig met mijn paard. De allereerste keer was echt leuk, toen ging hij gewoon bij hem zitten en een beetje kletsen met een bakje koffie; paard stond daar en na een minuut of wat kwam ie toch wel even kijken naar deze 'hoefsmid', die zich niet alszodanig gedroeg. Klasse toch, zo'n gozer.
Lelijk is ie ook niet trouwens, wel verschrikkelijk aardig.

Diana, hij woont vlak naast waar Pipo's paarden staan.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-01-03 14:14

Lovely schreef:
Lelijk is ie ook niet trouwens, wel verschrikkelijk aardig.


Heb wel uit hele betrouwbare bron, dat ie een beetje stout is! Haha!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-01-03 14:17

Pipo"]
[quote="Lovely schreef:
Lelijk is ie ook niet trouwens, wel verschrikkelijk aardig.


Heb wel uit hele betrouwbare bron, dat ie een beetje stout is! Haha!
[/quote]

Mooi!

AnneOmie

Berichten: 6892
Geregistreerd: 15-08-02
Woonplaats: Krommenie

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-01-03 14:24

Ik weet het Lovely! Ik weet ook niet meer wat ik moet want de hoefsmid die voor deze Omar eenmalig heeft gekapt was zo'n prutser dat Omar veel te kort op zijn hoeven stond en bijna niet meer over de weg kon lopen. Gelukkig heeft mijn huidige smid hem nog op voorijzers kunnen zetten zodat zijn hoeven nu weer goed aangegroeid zijn.

Bij ons op stal loopt er ook zo'n smid rond die de paarden inderdaad een klap met de hamer in hun buik geeft... die komt dus echt niet aan mijn paard. Omar is niet zozeer echt bang... ik weet niet wat het is. Hij is wantrouwig naar de smid toe maar is erg koppig, ongeduldig en dwars en wil gewoon niet dat de smid (maakt niet uit welke smid) aan hem komt. Mijn vorige smid die dus nu uit de roulatie is deed hetzelfde als jou smid. Hij liet Omar in zijn waarde en als Omar even ging hangen dan liet hij los en stelde hem even op zijn gemak (werd nooit boos) en ging dan gewoon weer verder met zijn werk. Op het laatst had Omar steeds meer vertrouwen in hem en opeens kreeg ik het bericht dat hij niet meer kon komen omdat hij een rugoperatie had ondergaan Huilen

Ik kijk het deze keer gewoon nog even aan hoe het nu gaat. Ik weet het anders ook niet meer want het is zo moeilijk om een goede smid te krijgen.

Choice (Jazz x Dublin x Purioso) B+10, L1+2/ Sportpredikaat dressuurmerrie (Z2+1)
Omar geniet van zijn pensioen!


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Cera_D, ChanelR, Floemii, kim_1990, Lauraa90, Liesje89, Miekie74, ukelille en 13 bezoekers