Als je paard dampt wat is dat?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Sociolan

Berichten: 1369
Geregistreerd: 08-12-02

Als je paard dampt wat is dat?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-12-02 15:01

Hey iedereen,
Mijn vraag is:
Wat is nou eigenlijks als je paard last heeft van damp?
Of dat ie aan het dampen is?
Wat is dat?
Doei,
[naam]

Doe maar gek, alles is al zo "normaal"


RockyLover

Berichten: 4764
Geregistreerd: 09-08-02
Woonplaats: Hillegom

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-02 17:46

bedoel je dampig (een ziekte) of dampen? (bijv. als ie heeft gezweet)

Frederieke

Berichten: 444
Geregistreerd: 27-08-02
Woonplaats: Zonhoven (Limburg,Belgie)

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-02 17:53

Ik denk dat ze bedoelt dampen als ie gezweet heeft !
Kwwet niet hoe het komt, zie je meestal als het heel koud is en hij zweet, dan is het gewoon de warmte van het paard dat verdampt omdat het buiten koud is !
Denk ik toch !

*It matters not whèn our riding starts, but how*
U.S Dollar Girl <3

cojo79
Berichten: 3577
Geregistreerd: 27-08-01
Woonplaats: ergens in nl

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-02 17:54

Ik denk dat hier een ziekte word bedoelt.

Als een paard dampig is dan zijn de longen van het paard niet helemaal goed meer.

De longblaasjes zijn dicht geslipt/ werken niet meer en dus kan het paard minder goed zuurstof opnemen.

RockyLover

Berichten: 4764
Geregistreerd: 09-08-02
Woonplaats: Hillegom

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-12-02 09:22

Frederieke, een paard dampt ook als het buiten warm is hoor! Ik denk zelf eigenlijk ook dat ze de ziekte bedoelt, want iedereen weet toch de betekenis van verdampen Verward Nou, laat haar zelf maar wat zeggen hoor!


Sociolan

Berichten: 1369
Geregistreerd: 08-12-02

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-12-02 20:15

Ik bedoel de ziekte jah. (sorry dat ik het mischien wat verkeerd uitlegde)

Doe maar gek, alles is al zo "normaal"

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-02 20:17

Een paard dampt niet, een paard is dampig, of lijdt aan dampigheid.

Door: Margreet Lockhorst, dierenarts



Margreet Lockhorst is dierenarts bij de DER, de Dutch Endurance Riders, die langere afstanden te paard afleggen in wedstrijdverband onder strenge diergeneeskundige controle. Zij is verantwoordelijk samen met een team van dierenartsen en veterinaire studenten voor de gezondheid van deze paarden. Daarnaast begeleidt zij regelmatig de Nederlandse DER-kernploeg in het buitenland bij internationale wedstrijden.

Veel paarden op wat oudere leeftijd krijgen problemen met hun luchtwegen, de rek raakt eruit. Daardoor worden de prestaties minder, ze gaan zwaar ademen en uiteindelijk zijn ze ongeschikt voor de sport. We noemen dit dampigheid. In dit artikel wordt ingegaan op de achtergronden van deze chronische longaandoening.

Synoniemen voor dampigheid zijn:


COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease),
chronische bronchitis,
allergisch- en niet allergisch astma
emfyseem.
Er zijn een aantal factoren die dampigheid kunnen veroorzaken:


infecties van de luchtwegen,
allergieën en
factoren uit het milieu (de omgeving waarin het paard gehuisvest is). Men moet denken aan stoffen die een mechanische prikkel geven, b.v. stoffig of beschimmeld hooi, of stoffen die een chemische prikkel geven, b.v. ammoniakdamp uit de urine.
Meestal is er sprake van een combinatie van oorzaken. Het begint vaak met een 'verkoudheid'. Het paard hoest, heeft wel of geen koorts en soms wat heldere neusuitvloeiing.

Het slijmvlies in de luchtwegen gaat zwellen, er wordt slijm afgescheiden, waardoor een vernauwing van de luchtwegen optreedt. Door de prikkelende stoffen uit het milieu en de slijmvorming in de luchtwegen wordt de eenmaal begonnen bronchitis blijvend geactiveerd, de neusuitvloeiing wordt melkwit en soms groenig (als er b.v. een bacteriële infectie overheen komt).

Ventielwerking in de longen

De vernauwing van de luchtwegen bemoeilijkt met name de uitademing van lucht, waardoor 'airtrapping' ontstaat, dit is lucht die ten gevolge van ventielwerking gevangen blijft in de longblaasjes. De longblaasjes komen hierdoor onder grote spanning te staan en kunnen uiteindelijk knappen, met als gevolg emfyseem; de elasticiteit van het longweefsel is verminderd.

Als emfyseem eenmaal ontstaat is het proces onomkeerbaar, dat wil zeggen dat deel van de long is blijvend beschadigd. Het paard moet dan de lucht uit zijn longen persen. We kunnen dat zijn in de flanken van het paard, de dubbelslag. De diagnose wordt definitief gesteld door middel van tracheo-bronchoscopie. In de kliniek wordt gekeken met een flexibel buisje in de luchtpijp en luchtwegen, tegelijkertijd kan er een drukmeting gedaan worden via de slokdarm.

Therapie

Behandeling van dampigheid vindt in de praktijk met name met VentipulminO. Dit medicijn zorgt voor een verwijding van de luchtwegen. Als het opgehoeste slijm erg dik is, kan een drankje gegeven worden om dit slijm te verdunnen. Is er een bacteriële infectie overheen gekomen dan worden tevens antibiotica gegeven.

Helaas wordt vaak het belangrijkste vergeten, namelijk de verbetering van de leefomgeving van het paard:


liefst 24 uur per dag weidegang.
Als dit niet mogelijk is, huisvesting in een buitenstal met als bodembedekking houtkrullen of liever nog papier in plaats van stro.
Iedere dag goed uitmesten (vermindering van de ammoniak in de lucht uit de urine) niet met het paard in de stal.
Voeren van kuil of nat hooi (goed nat, niet alleen de buitenkant van de plak) om stof te verminderen.
De preventie van dampigheid bestaat uit:


het niet verwaarlozen van een verkoudheid (dus rust),
zorgen voor een optimale leefomgeving.
uiteraard moet minimaal jaarlijks ingeënt worden tegen influenza
regelmatig ontwormen (minimaal 2 keer per jaar en bij weidegang 4 keer per jaar).
Bij een veterinaire keuring zoals een endurancewedstrijd wordt o.a. gelet op het type van de ademhaling van het paard; het zogenaamde 'naknijpen', dit is het samentrekken van de buikspieren bij de uitademing en is het best zichtbaar in de flank. Naknijpen kan duiden op de aanwezigheid van emfyseem in de longen. Tevens wordt gelet op neusuitvloeïng, zo nodig wordt het paard getemperatuurd.

Samenvatting

Afsluitend kunnen we stellen dat er een groot aantal factoren van belang zijn voor het ontstaan van dampigheid. Slechts enkele kunnen we beïnvloeden.

Maar als het paard beginnende verschijnselen laat zien, is het oppassen geblazen: paard op rust en schone lucht. De dierenarts kan zo nodig medicijnen geven. Zo kunnen we problemen op langere termijn verminderen, maar ¨dampigheid¨ zal blijven bestaan zolang er paardensport en dierenartsen bestaan.

Je suis Charlie.

Cassidy

Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-12-02 20:17

Nog meer info:

Dampigheid
Men is er langzamerhand over eens dat dampigheid (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) als oorzaak een allergisch probleem heeft.
De volgorde is meestal; virusinfectie - beschadiging longepitheel - irritatie aan het afweersysteem - ontstaan van overgevoeligheid - reageren op stoffen waarop een normale long niet hoort te reageren - ontstekingsreacties en bronchusvernauuwing - dampigheid.
De optredende bronchusvernauwing is dan astma in engere zin, maar dat is lang niet het enige wat er aan de hand is. Bij ver voortgeschreden gevallen ontstaat uiteindelijk longemfyseem, het knappen van de longblaasjes, wat leidt tot onherstelbare schade. Uit de omschrijving van wat er aan de hand is, volgt de behandeling van de kwaal ook al; in de acute fase het behandelen van een eventueel achterliggende infectie, opheffen van de bronchuspasme met spasmolyca, het taaie slijm dunner maken om het ophoesten te vergemakkelijken met medicijen of - heel heftig - door het geven van infusen in grotere hoeveelheden, het afremmen van de ongewenste ontstekingsreactie met medicijnen. De behandeling met infusen geeft vaak wel een snel resultaat maar is niet zonder gevaar.
Aangezien paarden meestal een allergie ontwikkelen voor de mijten en de schimmels die voorkomen in het stof van hooi en stro (uitzonderingen komen af en toe voor) betekent dit voor een chronisch hoestend paard:

huisvesten in een frisse buitenbox, opgestrooid met een stofvrij materiaal zoals houtvezels of krantenpapier of desnoods turfmolm.
geen hooi meer voeren (eventueel alleen uitstekend geweekt). Dit kan vervangen worden door Horse-hage, Hay-mix, grasbrok of luzernebrok.
de wei in is ook een uitstekende oplossing.
Als de eigenaar van een dampig paard de omgeving optimaal weet te krijgen, is het paard in bijna alle gevallen uitstekend bruikbaar te houden zonder dat medicijnen nodig zijn.

Je suis Charlie.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Hannanasjuh, SemrushBot, xRaisin en 29 bezoekers