Bloedaffiniteit.

Moderators: C_arola, Dyonne, Apple, Coby, petraaken, A_nouk

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
greetje

Berichten: 8626
Geregistreerd: 13-07-01

Bloedaffiniteit.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-12-02 21:15

In de wereld van de fokkers wordt veelal aangenomen dat zekere lijnen beter bij elkaar passen dan andere en dat paringen tussen vertegenwoordigers uit deze lijnen bijzonder gusnstige resultaten afwerpen. In Engeland noemen ze dat NICK. Als nicks (weten jullie hier een ander woord voor) werkelijk zouden bestaan zouden volle broers en zuster hun grote waarde in prestatie en later in de stoeterij veel vaker bewijzen, maar volgens mij is dit uiterst zeldzaam.

Uiteindelijk is de mens zelf de zwakste schakel.


Alane

Berichten: 16617
Geregistreerd: 18-02-02
Woonplaats: Munsterland???????

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-12-02 21:31

waarom is prestatie gelijk aan goede fokresultaten?

Zou het dan ook kunnen zijn dat het slecht presterende zusje (of broertje)juist zorgt voor goede nakomelingen?

Of is het zo dat de nakomeling uit een bekende papa X de uit goede lijnen afkomstige moeder meer kans heeft op een goede opleiding/scholing en daardoor de kans om te laten zien dat hij/zij wat kan krijgt?

Veel kennis is nog geen wijsheid. Wie zich verbeeldt de wijsheid gevonden te hebben, is een dwaas.
Ruzie begint nooit met de eerste zin. Ruzie begint altijd met het antwoord
Communiceren: Zo dicht mogelijk langs elkaar heen praten

Zannekin

Berichten: 3598
Geregistreerd: 02-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-12-02 21:46

Wijze woorden van een fokker die Wolkenstein I, Wolkenstein II, Brentano I en Brentano II fokte:
"A few days after we met Dr Schulz we saw him again, at the stallion licensing, he had with him a piece of paper, a summary of his breeding credo:
My most important principle
in breeding =
For building the generations, I only use daughters of stallions, the children of which are successful in the sport."


Alane

Berichten: 16617
Geregistreerd: 18-02-02
Woonplaats: Munsterland???????

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-12-02 00:49

Zeg ik toch...
Alleen zij (paarden dus) die van goede huize (afstamming) komen hebben kans op een gedegen opleiding/scholing om zo te bewijzen dat hun huize perfect is....

En dan nog maar niet te spreken over de naam van de fokker....want als je paardje gefokt is door X uit Weetikwaarzewonen dan moet het een goede zijn....

En wat de woorden van die fokker betreft: Als het fokken zo simpel zou zijn....De kinderen van hen die succesvol zijn in de sport....
Wie is dan de moeder van die dochter uit die goede hengst....welke criteria handhaafd hij dan voor de moeders..ook weer komende uit een in de sport succesvolle dochter van een hengst..maar zijn allereerste dan? Er zijn al langer paarden dan dat hij er is...waarom heeft hij zijn eerste merrie gekocht? (criteria) en waarom die hengst? (die merrie was een dochter van.....waarom juist die merrie?) En als je al je fokprincipes op papier moet zetten om ze werledkundig te maken dan denk ik dat al zijn treffers toeval waren Haha! Haha! Haha! Haha!
Dit is een stelling die vragen oproept en bij elk antwoord weer meer vragen....(in iedergeval voor mij)
maw een politiek antwoord: hier komen we nog op terug. Wanneer en hoe wordt er niet bij verteld......

Veel kennis is nog geen wijsheid. Wie zich verbeeldt de wijsheid gevonden te hebben, is een dwaas.
Ruzie begint nooit met de eerste zin. Ruzie begint altijd met het antwoord
Communiceren: Zo dicht mogelijk langs elkaar heen praten

Zannekin

Berichten: 3598
Geregistreerd: 02-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-12-02 02:17

Neen, hij zegt dat hij moeders gebruikt uit hengsten wiens nakomelingen goede sportpaarden zijn. Moederlijnen dus. Een hele bekende Duitse fokker, geen toevalstreffers volgens mij...

joostvangestel

Berichten: 7907
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Reuver!

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-12-02 12:45

Dat is waar tot op zekere hoogte. Veel mensen beseffen echter niet dat daarmee tot op zekere hoogte F1 produkten uit ontstaan. Het doorfokken met F1 produkten stuit op wat problemen, zoals we allen (behoren te) kennen uit de erfelijkheidstheorie. Met F1 produkten valt dan ook weer moeilijker te bepalen tot welke lijn ze behoren.

Teveel binnen de eigen lijn fokken stuit weer op andere bezwaren ivm bloedvernauwing. Als fokker heb je de taak om je lijn te balanceren tussen hybriden en meer fokzuiveren.

Ook door latere selektie kunnen de resultaten anders gaan worden van generatie tot generatie. Ook de eisen worden doorgaans strenger..

Verder heb ik in het stuk over moederlijnen ook al proberen aan te geven waarom volle broers en volle zussen niet altijd hetzelfde zijn. Prachtig voorbeeld is in de Welsh de combinatie Clan Pip x Revel Choice. Een droomcombinatie van een meer geblokte Welsh merrie met een verfijnd hoofdje x een hengst met lange lijnen die wat hoger in het bloed stond. Beiden absolute kampioenen in hun type. Daar komen dan 5 nakomelingen uit: Revel Cassino, Revel Chip, Revel Cello, Revel Chelsea en Revel Chase. Cassino is geloof ik de meest succesvolle showhengst van na de oorlog. Cello fokte twee Royal Welsh kampioenen (Bengad Day Lily en Bengad Love in the Mist). Chip fokte nogal een Royal Welsh kampioen (Revel Japhet). Chelsea veranderde verder de hele fokkerij met haar zonen Revel Centre, Revel Chelsea Fan en Revel Chelsea Cracker. Chase fokte verdienstelijk bij de Persie stoeterij, maar had niet de invloed van Chelsea. Er waren best wel grote verschillen tussen de nakomelingen, als je de foto's eens goed bekijkt...

Volg de avonturen van Sumrin Saint Mary: Sumrin Saint Mary

greetje

Berichten: 8626
Geregistreerd: 13-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-12-02 21:30

Ja Joost als je voor jezelf een coctail bereid en deze is naar je smaak, dan kun je dit recept herhalen door opnieuw dezelfde ingredienten te gebruiken, maar bij de paring van hengst en merrie heb je geen zeggenschap over de ingredienten, de genen, en iedere paring vertegenwoordigt een astronomisch aantal mogelijkheden in de nakomelingschap.
Wellicht van groter belang voor de fokkers bij het beramen van hun paringen is na te gaan welke lijnen minder goed bij elkaar passen.Zo dien je ervoor te waken paringen te bewerkstelligen tussen dieren, ofschoon individueel goed of zelfs briljant, die stammen uit lijnen, die qua constitutie, hardheid of temperament te wensen overlaten.De uitdrukking in de volbloedwereld klopt dan ook.

Puur goud, zonder alliage is bros.
Laatst bijgewerkt door greetje op 18-12-02 16:30, in het totaal 1 keer bewerkt

Uiteindelijk is de mens zelf de zwakste schakel.

joostvangestel

Berichten: 7907
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Reuver!

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-12-02 06:45

Inderdaad Greetje. Dat van dat goud is overigens een goede vergelijking. Iedereen kent de gevolgen van inteelt, een vorm van raffinering die vaak met sukses, maar ook vaak met minder goede gevolgen toegepast wordt.

Voor betere resultaten is het altijd prima van te voren te kijken wat wel en niet past. Toch ben ik in het verleden (en nu ook nog wel) voor verrassingen gesteld, omdat een combinatie die normaal gesproken niet goed "hoort" te zijn, toch goede dieren voortbrengt. Als fokker kan je dus nooit je ogen geheel gesloten hadden voor exotische combinaties. Wat er dan uit zo'n exotische combinatie rolt, kan dan best weer fokken met weer een heel andere lijn.

Overigens is het niet altijd zo dat ponies altijd het best passen bij hun eigen lijn. Ik ken veel voorbeelden waarbij de fokker zelf zei dat een hengst niet op zijn eigen lijn gebruikt kon worden, hoewel de fokker zelf uitgebreid inteelt pleegde.

Volg de avonturen van Sumrin Saint Mary: Sumrin Saint Mary


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 bezoekers