ruitje schreef:Ik zou verhuizen naar een andere stal( en het is er echt in de randstad, zijn meerdere stallen die ik ken die een veel beter ruwvoerbeleid bieden) . Dat verkleind je risico op maagzweren enorm.
Echter, ik ken ook dravers die bij ons op onbeperkt staan en nog steeds een bult krachtvoer nodig hebben om op gewicht te blijven. Het zijn wel andere verbranders he. Dus geen garantie dat je dan met minder krachtvoer toe kan, wel dat je een blijer en gezonder paard hebt
Eens, maar je kunt wel goed kijken naar het soort krachtvoer en gericht voeren.
geena_01 schreef:Daihyo schreef:Waarom is het niet haalbaar om hem onbeperkt op hooi te zetten? Dat lijkt me stap 1. Desnoods voor de nacht een hooinet met niet te kleine maas (4cm of groter) ophangen.
Verder van het krachtvoer met suikers af. Een goede balancer bij geven en gezien het hooi van dit jaar zou ik hem meer eiwitten bijgeven. Bijvoorbeeld in de vorm van een luzernebrokje. Ook fibrebeet is interessant. En een apart eiwitsupplement (sojaschroot bijvoorbeeld) is ook nog een optie.
Hij krijgt hier al extra hooi, stal gaat om 10 uur s’avonds dicht en vlak hiervoor kom ik elke avond terug om het extra hooi in zijn hooinet te doen. Ik heb hem 2 jaar geleden al een keer op een balancer gezet, dit is altijd nog iets om over na te denken natuurlijk! Welke balancer zou jij aanraden?
Er zijn er genoeg op de markt. Pavo Vital, Marstall Force, Vitalbix Daily Complete, Metazoa, Agrobs Naturmineral. In dit topic kun je alle info vinden: [VS] Vitamine/mineralenkorrels, ervaringen, soorten en resultaten
Fijn dat je zelf al hooi bijvoert. Dat zal al schelen. Ik heb zelf hooinetten hangen waar ik 10kg hooi in kan doen. Als je die al vol kunt proppen + het hooi van stal, kom je een heel eind denk ik

Gezien het type paard zul je ook krachtvoer bij moeten voeren. Zoals ruitje al zegt, dit soort paarden hebben een andere verbranding. Maar het is wel goed om gericht krachtvoer te zoeken. De balancer zorgt er voor dat je voldoet aan alle vitamines, mineralen en sporenelementen. Dan kun je daarnaast gericht een dikmaker voeren. En ik zou ook hoog in de eiwitten gaan zitten.
Wat betreft de slobber kun je bijvoorbeeld de Marstall Bergwiesen mash pakken, deze zit heel hoog in de eiwitten, is graan- en melassevrij. Coolstance copra is ook interessant. Maar ook een luzerne- of esparcettebrokje.
Verder is het bewegingsschema ook vrij heftig. Ik zou kiezen voor 4 dagen rijden, 1 dag longeren en 2 dagen vrij. De 2 dagen vrij zou wel fijn zijn als hij een aantal uur vrije beweging krijgt. Dat is goed voor het koppie.
Maagzweren onderzoeken is ook goed. Zo’n onderzoek is wel ingrijpend. Alternatief zou zijn om eens een tijdje maagmedicatie (omeprazol) te geven. Als het verbetert, dan weet je genoeg. Wel overleggen met de dierenarts of dit een optie is.