WW Friesian Tour verbindt: ‘Die Friese oortjes …!’

Moderators: Muiz, Firelight, NadjaNadja, Essie73, Maureen95

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Nieuwsredactie

Berichten: 14189
Geregistreerd: 20-04-16

WW Friesian Tour verbindt: ‘Die Friese oortjes …!’

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-01-23 19:39

Phryso
Algemeen

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: Renate Zuidema Fotografie


"Een reis rond de wereld", dat is het doel van de World Wide Friesian Tour, die op 19 maart vorig jaar officieel van start ging. Het aantal kilometers van 40.075 – precies de omtrek van de aardbol – is op de streefdatum van 14 januari, op de HK dus, niet gehaald. Wat wel bereikt is: verbondenheid, een prachtig netwerk en veel nieuwe contacten tussen liefhebbers van het Friese paard. Over de hele wereld!

Helen Hiltorn Bogren, samen met Kristin Brüdigam en internationaal tweespanmenner Amanda Krogsted een van de initiatiefnemers van de WW Friesian Tour, was op de HK voor de paarden en de sfeer, maar ook om er “mede-reizigers” te ontmoeten, op de stand van het KFPS. "Het was superleuk om de mensen die je regelmatig online “spreekt” nu in levenden lijve te zien. Iedereen is opgewonden om in Leeuwarden te zijn en geweldenaars als Jurre 495 te zien schitteren."

Recreatieruiters
"Bijna alle deelnemers aan de WW Friesian Tour zijn recreatieruiters, die genieten van het samenzijn met hun Friese paard. Ze hebben een zwak voor het ras, en zijn vooral gecharmeerd van het fijne karakter. De meeste eigenaren hebben hun paard om er plezier mee te hebben, niet voor de (top)sport. Mede vanuit die gedachte is de WW Friesian Tour ontstaan", vertelt Helen.

Herkenbaar
Maar liefst 2860 ritten met een Fries paard – erop, erachter of ernaast – zijn inmiddels geregistreerd door deelnemers uit negentien landen, waaronder Nieuw Zeeland, Australië, Canada… "Het is superleuk om al die foto’s en filmpjes op de Facebook-pagina terug te zien. Vrolijke zwarte Friese oortjes binnen en buiten; in de sneeuw, in de stralende zon, op het strand, in het bos, in de rijbaan … zo divers en tegelijkertijd zo herkenbaar."

Elke kilometer telt
Amanda Krogsted leverde een enorme bijdrage aan de inmiddels in totaal 25.789 afgelegde kilometers. Met haar drie Friese ruinen staat de teller op zo’n 2500 kilometer. "Zij is dan ook enorm fanatiek en traint hard aan de conditie van haar paarden. Wat zij wel niet allemaal doet voor de sport!", vertelt Helen. "Maar elke bijdrage telt mee natuurlijk, dus iedereen die deelneemt is even belangrijk."

"Er zijn ook deelnemers die hun eigen persoonlijke doelen stellen", aldus de Zweedse, die lid is van het bestuur van de Svenska Frieserhästföreningen en zelf deelneemt aan samengestelde menwedstrijden met haar zelfgefokte Ster-ruin. Een amazone uit Duitsland postte een foto waarop ze haar “diploma” vasthoudt met “1000 kilometer gehaald!”. "Dat is toch geweldig! Je ziet ook dat de afgelegde afstanden per deelnemer oplopen. Waar iemand in het begin net vijf of zes kilometer aflegde, is dat aantal inmiddels veelal verdubbeld. De paarden krijgen meer conditie, en hun ruiters of menners worden fanatiek!"

Saamhorigheid
Het saamhorigheidsgevoel in de Friezenwereld is al enorm, en wordt met de WW Friesian Tour nog eens versterkt en vergroot. "Op de HK hebben we ongelooflijk genoten. Voor mij was het de vijfde of zesde keer, maar vele WW Friesian Tour-vrienden maakten alles voor het eerst mee. Ze keken hun ogen uit!"

Community
Natuurlijk gaat de WW Friesian Tour gewoon door. Het aantal afgelegde kilometers groeit en groeit, en er komen steeds nieuwe gezichten bij. Via de Facebookpagina worden niet alleen de kilometers meegedeeld, maar ook ervaringen uitgewisseld en vragen gesteld en beantwoord. "Sommige deelnemers vroegen zich bezorgd af hoe het straks verder moet als het doel bereikt is. We blijven elkaar gewoon spreken en zien, de verbondenheid en de contacten blijven!", besluit Helen enthousiast.

Meedoen aan World Wide Friesian Tour
Wil je ook meedoen aan dit prachtige wereldwijde initiatief? Deelnemen is heel eenvoudig: volg de Facebookpagina van de Worldwide Friesian Tour. Verzamel je paardenvrienden, rij- of menvereniging, wandelclub of wie je maar mee wil nemen en kies de afstand die jullie willen afleggen. De minimale afstand is 5km, er is geen maximale afstand. Meet de rit met een app die afstanden bijhoudt en plaats deze samen met een leuke foto van jou en je paard en extra info over jullie op de Facebook pagina.

Er is inmiddels ook prachtige merchandise verkrijgbaar via de pagina, waarmee je kan laten zien dat je hebt deelgenomen aan de World Wide Friesian Tour. (cd)

Klik hier voor de link naar de WWFT Facebook pagina.

Wil je contact opnemen met de Nieuwsredactie, omdat je bijvoorbeeld een nieuwstip of een vraag hebt? Stuur ons dan een PB!
Spot je een foutje in een nieuwsbericht of heb je feedback voor de NR? Dat kun je in dit topic achterlaten.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Berryz, Clairtje_Sun, Ghazella, heleen06, Loe_Loe, TinkerTreas en 16 bezoekers