Onverklaarbare diarree, hulp nodig

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

 
 
Love2sk8
Berichten: 412
Geregistreerd: 20-06-15

Onverklaarbare diarree, hulp nodig

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-11-22 17:44

Beste Bokkers,

Ik ben op zoek naar korte termijn dingen die diarree bij een paard kunnen verminderen. Het duurt nu al zo'n 2,5 maand, onze eigen dierenarts kan niet zo veel doen, en meer specialistische hulp (alternatieve geneeswijze, homeopathische dierenarts) hebben we gevonden en benaderd, maar ik verwacht voor maandag geen reactie meer te krijgen. Vanmorgen was het plots een stuk erger, benen zaten onder de verse mest, voorheen was dit een klein beetje iedere dag, nu 's ochtends echt al veel. Hij is flink afgevallen qua spiermassa en krijgt nu zo'n 8 keer per dag een kleine portie hooi, totaal zo'n 6 kilo. Verder staat hij buiten met een uitloopstal en krijgt hij een klein beetje gras, afhankelijk van hoe zijn mest er uit ziet. Bij ernstige diarree zet ik hem liever niet op het gras, anders 10-20 minuten. Het hooi komt van ons land (al jaren) en wordt gecheckt op JKK.

2 weken geleden heeft hij een flinke zandkuur van vitalbix gehad, dit heeft niet geholpen met de diarree zelf. Met zandonderzoek (mest met water in een plastic zakje) komt er vóór de zandkuur bijna net zo veel zand uit als tijdens en na de zandkuur. Volgens mij komt al het zand wat hij binnenkrijgt er dus ook weer gewoon uit. Daarnaast heeft hij vorig jaar een scan gehad die specifiek zocht naar zand in de darmen. Hier is niets gevonden (dit was toen gedaan ivm lusteloosheid en veel liggen). Ik verwacht dus niet dat nog een zandkuur dit gaat oplossen, wel even handig om te vermelden denk ik.

Ons andere paard heeft dezelfde klachten, maar in mindere mate. Hij is er lang niet zo slecht aantoe. We houden al 10 jaar paarden op dezelfde manier en hebben dit nog nooit meegemaakt. Hooguit een keer mestwater en dunne mest na te veel eikels, wat dan werd opgelost met een kuur darmbalans van ecostyle (en natuurlijk afzetten van de weide).

Zo erg als het vandaag was houdt hij niet lang vol ben ik bang, al oogt hij naast sloom en lusteloos nog niet echt ziek. Ik ben nu dus op zoek naar iets wat zijn verteringsstelsel verbetert/versterkt totdat we bij de specialist terecht kunnen, dit kan dagen tot een paar weken duren. Ik heb aangegeven dat het spoed is, dus ik hoop wel snel terecht te kunnen... Tot dan hoop ik met voeding en verzorging hem voldoende te kunnen ondersteunen.

Nogmaals contact opnemen met een gewone dierenarts zie ik niet zo zitten. Tot nu toe hebben we hier steeds veel geld aan uitgegeven zonder geholpen te worden. Ze hebben de oorzaak niet kunnen achterhalen en geven aan dat we het met een kuur moeten proberen (inmiddels dus al 3x gedaan zonder blijvend resultaat).

Alle tips zijn welkom. Alvast bedankt!


MarlindeRooz
Correspondent

Berichten: 33748
Geregistreerd: 27-02-10
Woonplaats: Apeldoorn

Re: Onverklaarbare diarree, hulp nodig

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-22 17:45

Opladen en naar een specialistische kliniek.

Niet het alternatieve, onbewezen circuit in gaan met zo’n ziek paard.

Ibbel

Berichten: 48932
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Re: Onverklaarbare diarree, hulp nodig

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-22 17:50

Als er zoveel zand uit blijft komen, zitten er gewoon kilo's en kilo's in. Naar een kliniek, buikfoto's maken en als er idd veel zand in zit, langdurig véél psyllium geven op geleide van advies van de kliniek.

Sintara

Berichten: 7296
Geregistreerd: 07-03-18
Woonplaats: Het midden

Re: Onverklaarbare diarree, hulp nodig

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-22 17:53

6kg is niet veel voor een paard

Nicky1963

Berichten: 1984
Geregistreerd: 26-03-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-22 17:54

Wat vervelend voor je paard! En voor jou natuurlijk.
Is hij ontwormd?
Heeft hij koorts/verhoging?
Hoe is zijn vochtbalans, raakt hij niet uitgedroogd?

6 kilo hooi op een dag is alles wat hij krijgt? Dat vind ik niet veel.
Met al dat zand zou ik zeker nog een poos doorgaan met een hoge dosis psyllium. In de psylliumslobber zit volgens mijn dierenarts te weinig psyllium om goed te kunnen werken. Wat heb je je paard gegeven?

Ik zou toch zeker met dit paard naar een goede kliniek gaan. Als jouw dierenarts het niet weet zou ik het hogerop zoeken en een betere kliniek raadplegen.
Heeft jouw dierenarts het niet gehad over mesttransplantatie?
Succes met je paard.

ʇɟıɹɥɔsuǝʌoqǝʇsɹǝpuo

Jessix

Berichten: 16382
Geregistreerd: 22-08-06
Woonplaats: Utrechtse Heuvelrug

Re: Onverklaarbare diarree, hulp nodig

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-22 17:57

Ik zou hem ook verder laten onderzoeken op een kliniek. Zand kan lange tijd sluimeren met deze symptomen maar dan ineens toeslaan. Natuurlijk kost het weer geld, maar dat kost alternatieve zorg met allerlei middeltjes ook weer. Dan liever eerst goed onderzoek.

Kidde
Berichten: 3431
Geregistreerd: 24-10-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-22 18:01

Ik zou hem inderdaad op een goede kliniek verder laten onderzoeken. Op een röntgenfoto zie je het zand inderdaad het beste!

Hooi werkt ook tegen de afvoer van zand, ik zou hem voor nu wel op onbeperkt hooi zetten. Voor de zandkuur wordt bij vermoeden van zand 1 gram psyllium per kilo lichaamsgewicht per dag aangeraden (dus bv 500 gram voor een paard van 500 kg)

Ik zou eigenlijk nu gelijk wel weer met een nieuwe kuur starten eigenlijk.

Geef je het hooi nu ook van het zand af?
Laatst bijgewerkt door Kidde op 11-11-22 18:05, in het totaal 1 keer bewerkt

Love2sk8
Berichten: 412
Geregistreerd: 20-06-15

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-11-22 18:04

MarlindeRooz, De specialist waar we een afspraak mee maken is dierenarts en homeopaat, die ontzettend veel paarden met onverklaarbare of gekke dingen snel heeft kunnen helpen. Ik ben het vertrouwen in gewone dierenartsen kwijtgeraakt ondertussen. Vandaar de vraag naar tijdelijke ondersteuning tot we daar terecht kunnen.

Ibbel, Een scan is vorig jaar gemaakt zoals vermeld in de openingspost. Hier was helemaal geen zand op te zien en hij wordt nu op exact dezelfde manier gehouden als toen, met zelfs regelmatiger een zandkuur als dat we destijds gaven.

Sintara en Nicky1963, ik ben vergeten te vermelden dat hij 450 kg is, een pony eigenlijk. IJslanders worden meestal paarden genoemd, excuses.. Voor 450kg is de aanbevolen hoeveelheid 6kg als ik het goed heb. Naast hooi (en beperkt gras) krijgt hij vitaminebrok van vitalbix en sportbrok van Pavo, en af en toe wilgentakken om aan te knabbelen.
Hij heeft een maandje geleden nog een wormkuur gehad en houdt zelf zijn vocht- en zoutbalans goed op pijl. Hij drinkt echt veel meer dan voor de diarree en ook het himalaya zout gaat er veel sneller doorheen.

Kidde
Berichten: 3431
Geregistreerd: 24-10-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-22 18:05

Maar was het een scan of röntgenfoto? Vorig jaar is natuurlijk een hele tijd geleden ook.

Jessix

Berichten: 16382
Geregistreerd: 22-08-06
Woonplaats: Utrechtse Heuvelrug

Re: Onverklaarbare diarree, hulp nodig

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-22 18:08

Maar vorig jaar heeft toch niets met nu te maken?

Marigold

Berichten: 12493
Geregistreerd: 11-03-05
Woonplaats: Noorden

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-22 18:09

Eerste wat ik denk is probiotica geven.
Veel ruwvoer, misschien even helemaal geen gras meer.
Zorgen dat het paard schoon water drinkt. Zo sluit je misschien uit dat het door het water komt (als het dan minder erg wordt).
Het andere paard had het ook schreef je, dan denk ik wel aan ‘iets’ vanuit hetgeen ze binnenkrijgen.
Maar moet eerlijk zeggen, heb zelf ook wel eens gezien dat een paard zo erg en altijd maar diaree had en mager bleef, waarbij de dierenartsen combinatie alles geprobeerd hebben maar het ging gewoon nooit over. Dat paardje is erom ingeslapen uiteindelijk. Was een maatje van mijn pony toendertijd, de andere pony’s hadden het niet. Het was toen waarschijnlijk een darmfalen vanuit verleden met verwaarlozing.

Een idee dat ineens nog bij me opkomt: bij mensen zijn appels goed voor de maag. Zou dat voor paarden misschien ook zo zijn? Elke dag wat appels geven? Krijgt hij gelijk wat vocht binnen.

Heel veel sterkte met je paard en beterschap!

Paarden ❤️

Rocamor

Berichten: 10732
Geregistreerd: 21-11-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-22 18:09

Heb je al laten controleren op Salmonella?

Rockes <3

Kidde
Berichten: 3431
Geregistreerd: 24-10-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-22 18:10

Zandkoliek is wel echt een sluipmoordenaar! Als er zand uit de mest komt heeft hij echt wel veel binnen.

Ik zou dus persoonlijk niet te lang aan blijven modderen en hem door een kliniek laten onderzoeken. Een kliniek heeft vaak gewoon meer kennis en apparatuur in huis.

ellepel

Berichten: 47257
Geregistreerd: 24-02-04
Woonplaats: assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-22 18:13

veel drinken met de diarree duid vaak wel op een ontsteking hoor.
kan ook een dikke darm ontsteking zijn.
zou toch zeker verder laten kijken, bloedonderzoek er bij.

als hij afvalt dan moet er wel meer in dan 6 kilo.
denk ook toch richting de kliniek hoor voor meer onderzoek.


rocamor, ja daar dacht ik net ook even aan!


Love2sk8
Berichten: 412
Geregistreerd: 20-06-15

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-11-22 18:14

Kidde schreef:
Ik zou hem inderdaad op een goede kliniek verder laten onderzoeken. Op een röntgenfoto zie je het zand inderdaad het beste!

Hooi werkt ook tegen de afvoer van zand, ik zou hem voor nu wel op onbeperkt hooi zetten. Voor de zandkuur wordt bij vermoeden van zand 1 gram psyllium per kilo lichaamsgewicht per dag aangeraden (dus bv 500 gram voor een paard van 500 kg)

Ik zou eigenlijk nu gelijk wel weer met een nieuwe kuur starten eigenlijk.

Geef je het hooi nu ook van het zand af?


Ik ben een beetje bang dat hij een grote ronde baal hooi dan echt in 1 dag opeet :+ Bij wijze van dan.. Hebben we ooit geprobeerd met vakantie, want dat was makkelijk voor de oppas, en ze waren er binnen een week doorheen ipv 3 weken die we berekend hadden. Lijkt me ook niet heel gezond? Of is dat in dit geval wel beter?
Het hooi ligt in een bak in de uitloopstal, hier krijgen ze dus geen zand van binnen. Het gras in hun weide is wel erg kort aangezien ze hier dus dagelijks lopen. Ik denk idd dat het sowieso (ongeacht of hij last heeft van zand of iets anders) goed is om de zandinname te beperken, dit kunnen we dan wel doen door meer hooi te voeren zodat ze minder gras knabbelen.

Hij heeft de laatste zandkuur idd 400 gram psyllium gehad (hij is 400-450 kilo). Advies was om dit na 4 weken weer te herhalen en het is nu 3. Ik ga ze productomschrijving even nalezen of het kwaad kan iets eerder een tweede kuur te beginnen. Persoonlijk denk ik dat het zand wat hij binnenkrijgt er ook gewoon weer uit komt, aangezien dit altijd dezelfde hoeveelheid is, ongeacht of hij een zandkuur heeft gehad of niet.

Marigold

Berichten: 12493
Geregistreerd: 11-03-05
Woonplaats: Noorden

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-22 18:16

Bij mijn pony voelde de DA het indertijd gewoon aan de buik, dat er zand in zat. Pony had ineens zware koliek en ging bijna dood. Toch is het met opsluiten in zandvrije omgeving en elke dag zandweg voldoende om het te verhelpen, en sinds toen periodiek zandweg.
Dus als TS het paard al zandweg geeft dan denk ik niet direct aan zand als de grote oorzaak.
Ligt er trouwens wel aan over hoeveel zand je het hebt TS? Het is aan te raden dit een tijdje te meten dmv mest in een siliconen handschoen met water uit te laten zakken. Zand komt dan onderin en je ziet dan hoeveel er uit je paard komt. Vingerkootjes vol is wel een teken van zand in de maag. Meer dan goed is.

Paarden ❤️

Janneke2

Berichten: 22656
Geregistreerd: 28-02-13
Woonplaats: Ergens in Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-22 18:18

Ik vind het een verdrietige kwestie.

Geen vertrouwen meer in een aantal dierenartsen - dat kan (en wie weet, TS, heb je groot gelijk en heeft iemand jouw vertrouwen beschaamd).

Maar om vrijdagavond op bokt advies te vragen omdat degene die jij nog wel vertrouwt pas maandag kan...

Bestaat er een optie om naar Utrecht te bellen voor advies / overleg?

[o]

Je suis Charlie - comme tout le monde.

(...en BAH wat is dit onderschrift actueel. )

Cowgirl

Berichten: 23721
Geregistreerd: 04-03-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-22 18:23

Love2sk8 schreef:
Kidde schreef:
Ik zou hem inderdaad op een goede kliniek verder laten onderzoeken. Op een röntgenfoto zie je het zand inderdaad het beste!

Hooi werkt ook tegen de afvoer van zand, ik zou hem voor nu wel op onbeperkt hooi zetten. Voor de zandkuur wordt bij vermoeden van zand 1 gram psyllium per kilo lichaamsgewicht per dag aangeraden (dus bv 500 gram voor een paard van 500 kg)

Ik zou eigenlijk nu gelijk wel weer met een nieuwe kuur starten eigenlijk.

Geef je het hooi nu ook van het zand af?


Ik ben een beetje bang dat hij een grote ronde baal hooi dan echt in 1 dag opeet :+ Bij wijze van dan.. Hebben we ooit geprobeerd met vakantie, want dat was makkelijk voor de oppas, en ze waren er binnen een week doorheen ipv 3 weken die we berekend hadden. Lijkt me ook niet heel gezond? Of is dat in dit geval wel beter?
Het hooi ligt in een bak in de uitloopstal, hier krijgen ze dus geen zand van binnen. Het gras in hun weide is wel erg kort aangezien ze hier dus dagelijks lopen. Ik denk idd dat het sowieso (ongeacht of hij last heeft van zand of iets anders) goed is om de zandinname te beperken, dit kunnen we dan wel doen door meer hooi te voeren zodat ze minder gras knabbelen.

Hij heeft de laatste zandkuur idd 400 gram psyllium gehad (hij is 400-450 kilo). Advies was om dit na 4 weken weer te herhalen en het is nu 3. Ik ga ze productomschrijving even nalezen of het kwaad kan iets eerder een tweede kuur te beginnen. Persoonlijk denk ik dat het zand wat hij binnenkrijgt er ook gewoon weer uit komt, aangezien dit altijd dezelfde hoeveelheid is, ongeacht of hij een zandkuur heeft gehad of niet.


Is dit ingepakt hooi?
Zo ja..niet meer geven en gewon kleine droge baaltjes geven. Dan moet het toch echt met 2 a 3 dagen wel beter worden. Zo niet dan zul je toch echt weer naar een dierenarts/kliniek moeten want je kan je paard ook niet zo laten lopen.

Mijn paard (haflinger) is er ooit eens zo ziek van geweest dat hij compleet opgeblazen stond en mega aan de schijt was. Zeker de sobere paardjes kunnen vaak erg slecht tegen ingepakt ruwvoer.

' On bended knee is no way to be free'
Peter R de Vries.

Love2sk8
Berichten: 412
Geregistreerd: 20-06-15

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-11-22 18:24

Marigold schreef:
Eerste wat ik denk is probiotica geven.
Veel ruwvoer, misschien even helemaal geen gras meer.
Zorgen dat het paard schoon water drinkt. Zo sluit je misschien uit dat het door het water komt (als het dan minder erg wordt).
Het andere paard had het ook schreef je, dan denk ik wel aan ‘iets’ vanuit hetgeen ze binnenkrijgen.
Maar moet eerlijk zeggen, heb zelf ook wel eens gezien dat een paard zo erg en altijd maar diaree had en mager bleef, waarbij de dierenartsen combinatie alles geprobeerd hebben maar het ging gewoon nooit over. Dat paardje is erom ingeslapen uiteindelijk. Was een maatje van mijn pony toendertijd, de andere pony’s hadden het niet. Het was toen waarschijnlijk een darmfalen vanuit verleden met verwaarlozing.

Een idee dat ineens nog bij me opkomt: bij mensen zijn appels goed voor de maag. Zou dat voor paarden misschien ook zo zijn? Elke dag wat appels geven? Krijgt hij gelijk wat vocht binnen.

Heel veel sterkte met je paard en beterschap!


Bedankt voor je reactie Marigold. Probiotica heeft hij gehad in de vorm van Darmbalans (Ecostyle) drie keer over, en dit verlichtte de symptomen maar voor een paar dagen ietsje, nauwelijks zichtbaar helaas. Dat zal vast iets helpen, maar niet zo als dat het voorheen deed bij mestwater door eikels. Sommige paarden zijn idd gevoeliger dan andere, maar dit paard is verder eigenlijk wel gewoon goed gezond geweest altijd.
Bij appels moet je oppassen met het zuurgehalte van de maag wat dan verandert las ik. Heb het nog even opgezocht, want het is wel een idee! Ik heb hem sinds de diarree begon eigenlijk vooral geen extra dingen gegeven om het zo puur mogelijk te houden, weinig suikers en zo.

De hoeveelheid zand is bij 3 ballen (ongeveer want het zijn niet echt balletjes nu), een klein puntje van een boterham zakje. Dit zou zeker geen vingerkootje vol zijn, maar dus op basis van maar 3 mestballetjes..
Dank je wel!

Love2sk8
Berichten: 412
Geregistreerd: 20-06-15

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-11-22 18:27

Cowgirl schreef:
Is dit ingepakt hooi?
Zo ja..niet meer geven en gewon kleine droge baaltjes geven. Dan moet het toch echt met 2 a 3 dagen wel beter worden. Zo niet dan zul je toch echt weer naar een dierenarts/kliniek moeten want je kan je paard ook niet zo laten lopen.

Mijn paard (haflinger) is er ooit eens zo ziek van geweest dat hij compleet opgeblazen stond en mega aan de schijt was. Zeker de sobere paardjes kunnen vaak erg slecht tegen ingepakt ruwvoer.


Het zijn kleine ronde balen droog hooi (echt droog) ivm stof allergie van ons andere paard.

Suzanne F.

Berichten: 48951
Geregistreerd: 03-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-22 18:39

Heb je hem ontwormd? Dit is echt de tijd voor de bloedwormen.

"Through dangers untold and hardships unnumbered, I have fought my way here to the castle beyond the Goblin City to take back the child that you have stolen. For my will is as strong as yours, and my kingdom is as great - You have no power over me"

Janneke2

Berichten: 22656
Geregistreerd: 28-02-13
Woonplaats: Ergens in Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-22 18:49

Love2sk8 schreef:
Probiotica heeft hij gehad in de vorm van Darmbalans (Ecostyle) drie keer over, en dit verlichtte de symptomen maar voor een paar dagen ietsje, nauwelijks zichtbaar helaas. Dat zal vast iets helpen, maar niet zo als dat het voorheen deed bij mestwater door eikels.


Even een opmerking voor de lange termijn, waar je dus dit weekend niets aan hebt.

Werken met darmflora / 'het microbioom' is zo ongeveer een specialisme op zich.
En net als bij andere zaken: het heeft zin om te beginnen met een diagnose, dwz een mest onderzoek: welke gewenste bacteriën zijn er zoal en hoe veel, welke minder gewenste bacteriën en hoeveel, de pH, dat soort dingen.
Aan de hand daarvan kun je samen met de dierenarts gericht ingrijpen.
(Een braaf voedingssupplement of mest van 'een gezond paard' - het kan helpen, maar is een beetje een gok.)
Steek je licht eens op bij de fb pagina equi biome.

[o]

Je suis Charlie - comme tout le monde.

(...en BAH wat is dit onderschrift actueel. )

theadora99

Berichten: 3624
Geregistreerd: 26-05-11

Re: Onverklaarbare diarree, hulp nodig

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-22 18:59


Love2sk8
Berichten: 412
Geregistreerd: 20-06-15

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-11-22 19:21

theadora99 schreef:
[MD] Wat heeft mijn jaarling? Darmproblemen zonder oorzaak

Hier het topic van onze jaarling, die nu onderweg is naar huis van de kliniek. Ik zou inderdaad ook naar de kliniek gaan, niet nog langer afwachten als hij klinisch slechter wordt.


Ooh ik had dit topic een paar dagen geleden al gelezen maar lees nu veel nieuwe reacties. Heb je enig idee waar de salmonella vandaan komt? Dat wordt hier namelijk dagelijks ververst. Ook zag ik een reactie over ganzen, die vliegen hier veel over! Ga ik onderzoek naar doen, thanks!

theadora99

Berichten: 3624
Geregistreerd: 26-05-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-22 20:03

Love2sk8 schreef:
theadora99 schreef:
[MD] Wat heeft mijn jaarling? Darmproblemen zonder oorzaak

Hier het topic van onze jaarling, die nu onderweg is naar huis van de kliniek. Ik zou inderdaad ook naar de kliniek gaan, niet nog langer afwachten als hij klinisch slechter wordt.


Ooh ik had dit topic een paar dagen geleden al gelezen maar lees nu veel nieuwe reacties. Heb je enig idee waar de salmonella vandaan komt? Dat wordt hier namelijk dagelijks ververst. Ook zag ik een reactie over ganzen, die vliegen hier veel over! Ga ik onderzoek naar doen, thanks!

Salmonella kan overal vandaan komen, hij is 1,5 en kan het in zijn 1,5 jaar op elk moment hebben opgelopen. Vanaf de geboorte, bij de fokker tot de plek waar hij nu staat. Klein dipje in weerstand kan dan de symptomen ‘oproepen’. Zou een test waard kunnen zijn


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Alfi2010, Gabortje, Jet, Jokonootje, Lara_, maaaikkee, nine1987, SemrushBot en 33 bezoekers