ECAHO Europees Kampioenschap Sport Arabieren

Moderators: xingridx, Essie73, Muiz, NadjaNadja, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
JPitty
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 10354
Geregistreerd: 01-06-10
Woonplaats: Zwolle

ECAHO Europees Kampioenschap Sport Arabieren

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-08-21 23:44 Tip de Nieuwsredactie

*Bokt.nl
Ingezonden door IlonavL en BabiiVeeraa
Sport

Afbeelding
Tara den Hartog en Prime Val Kossack, zij werden Europees Kampioen Dressuur.
Foto: Eigen foto Team Nederland.


Van 22 tot en met 25 juli vond in Wiener Neustadt, Oostenrijk, het Europees Kampioenschap Sport voor Arabische volbloedpaarden plaats. De ECAHO staat voor European Conference of Arab Horse Organizations en is het overkoepelend orgaan voor alle stamboeken van Arabische Volbloedpaarden in Europa. Er worden ‘classic’ onderdelen uitgeschreven waarvan de dressuur het meest bekend is. De proeven zijn op verschillende FEI niveaus. Daarnaast wordt er ook Hunter Pleasure en Classic Pleasure uitgeschreven. Dit zijn klasses waarbij er met een groep van maximaal 20 deelnemers in de bak gereden wordt en de gangen stap, draf, uitgestrekte draf, galop en halthouden en achterwaarts gevraagd worden. De klasses zijn qua format vergelijkbaar met een Western Pleasure waarbij er verschillen zijn in outfit en de manier van uitvoering. Een Hunter Pleasure wordt gereden op de manier waarop vroeger een jacht werd gereden, voorwaarts met een lage hoofd/halshouding en het neusje er iets uit. Een Classic Pleasure wordt gereden met een wat meer opgerichte hoofd/halshouding zoals in de dressuur.

Bij de western competitie worden de onderdelen Trail, In Hand Trail, Western Pleasure, Western Horsemanship, Ranch Riding en Reining uitgeschreven. Hiervan zijn de Horsemanship en In Hand Trail geen EK onderdelen en daarom worden deze onderdelen niet op zondag, de finaledag uitgeschreven. Naast classic en westernonderdelen kan er ook worden meegedaan aan Ladies Side Saddle (net als in de Sisi films) en Traditional Arabian Riding, wat wij in Nederland kennen als de klasse Oosters Gekostumeerd waarbij er wordt gereden in Oosters/Arabische outfit. Tot slot worden er ook nog prijzen uitgereikt voor de beste Allround combinatie, zowel in classic als in western, waarbij ook de Type & Conformation meetelt. Hierbij wordt het paard zonder optoming beoordeeld op het Arabisch type, bouw en bewegingen.

Afbeelding
Monica van Duyvenbode en Erogant werden 1e bij Type & Confirmation, en 3e bij Western Allround.
Foto: Eigen foto team Nederland


Al jaren doen de combinaties uit Nederland succesvol mee in Oostenrijk en ook dit jaar ging er een team van vijf paarden vanuit Nederland richting Oostenrijk, namelijk Tara den Hartog met de 9 jarige hengst PrimeVal Kossack (Stival x Pribaltika), Emmie Graafland met de 9 jarige ruin Eromanov ‘T’ (Marhaabah x Rigona), Monica van Duyvenbode met de 12 jarige ruin Erogant (WH Justice x Raville ‘P’), Canisia Romani met de 8 jarige merrie Ruaala (Wareno x Riyaala) en Robina Romani met de 11 jarige merrie Boisa (Espar x Botia).

Afbeelding
Robina Romani met Boisa tijdens In Hand Trail. Zij pakten verschillende plaatsingen.
Foto: eigen foto team Nederland


De levels waarin gestart kan worden zijn op volgorde van moeilijkheid Novice, Advanced en Master. Bij de ECAHO is het zo dat een ruiter zich niet hoeft te kwalificeren om te kunnen starten op zulke wedstrijden. Ook mag een ruiter in ieder level aan start komen maar moet zich houden aan de eisen die gesteld worden aan de optoming en de manoeuvres die gevraagd worden. Zo moeten paarden vanaf 6 jaar oud bijvoorbeeld op shankbit (éénhandige optoming) gestart worden in de westernklasses van de levels Advanced en Master. In de klasse Novice mag ieder paard, ongeacht leeftijd, op twee handen met een snafflebit gereden worden óf éénhandig met shankbit. De manouevres lopen op in moeilijkheidsgraad van Novice naar Master.
Op de finaledag wordt er enkel gestart in het level Master en dus worden ook de EK titels alleen in dit level vergeven.

Op de donderdag werden er zogeheten ‘paid warm up’ klasses gereden. Tegen betaling in de wedstrijdbak een proefje rijden of de wedstrijdbak verkennen. Er werd begonnen met enkele In Hand Trail en Trail klasses. Direct was er een sterk begin voor Robina en Boisa met een mooie 5e plek in de Novice klasse In Hand Trail en een spectaculaire 1e plaats in de Advanced klasse van dit onderdeel. In de Advanced Trail begonnen ook Monica en Erogant sterk met een mooie 2e plaats.

Op de vrijdag werd er dan begonnen met het ‘echte’ toernooi waarbij alle onderdelen werden verreden. Emmie Graafland mocht het spits afbijten. Met haar eerste proef om 08.07 uur was het vroeg aantreden in de klasse Novice. Eromanov ‘T’ vond het iets te vroeg en had wat last van spanning. Om 09.07 uur was het tijd voor de klasse Advanced en deze proef ging een heel stuk beter. Er zaten erg nette stukken in, waaronder een mega goede eenvoudige wissel. De jury beloonde deze proef met 63,9% en een prachtige tweede plaats. Daarna was het tijd voor Tara den Hartog met PrimeVal Kossack. Ook zij behaalden een prachtige tweede plaats in de Master Dressuur met een score van 64,19%. Daarnaast werden zij hierdoor “Best Newcomer”. Vervolgens werd er verder gegaan met de Trail klasses. De merries Boisa en Ruaala zijn nog erg groen in het wedstrijd rijden en Boisa is zelfs pas een paar maanden onder het zadel. Zij deden vooral een hoop ervaring op deze dag. Geen plaatsingen in de Trail klasses maar een heleboel leermomenten rijker! Monica van Duyvenbode reed twee hele nette proeven en behaalde met Erogant tweede 3e plaatsen in de klasses Advanced Trail en Master Trail. Op deze tweede dag kwamen de Nederlandse deelnemers ook aan start in de Pleasure klasses. Canisia en Ruaala blonken uit in de Hunter Pleasure maar ondanks de zeer steady proef zat er geen top 6 plaatsing in. Voor Emmie en Eromanov ‘T’ was er een mooie 7e plaats in de Master Classic Pleasure uit 14 deelnemers en Monica van Duyvenbode reed heel knap naar twee 1e plaatsen binnen een sterk deelnemersveld bij de Advanced en Master Western Pleasure. Voor Robina en Boisa was er een mooie 5e plaats in de Novice Western Pleasure.

Afbeelding
Canisia Romani en Ruaala werden 4e in de Advanced Trail en 9e in de Hunter Pleasure.
Foto: Eigen foto team Nederland


De zaterdag staat op dit Europees Kampioenschap eigenlijk in het teken van de zondag. Op zaterdag kwalificeren de beste 10 ruiters van iedere Master klasse zich voor de finaledag op de zondag. En die kwalificaties kwamen er voor de Nederlandse ruiters! De klasse Advanced dressuur werd gewonnen door Tara met PrimeVal Kossack met een score van 64.62% en Emmie behaalde met Eromanov ‘T’ de derde plaats met een score van 58.87%. De Master dressuur werd wederom met afstand gewonnen door Tara met een score van 65,79% en dus met overmacht geplaatst voor de finale! De In Hand Trail is geen EK onderdeel en wordt ook (nog) niet uitgeschreven op het Master niveau. Voor Robina en Boisa zat er een mooie vierde plaats in op het level Advanced waar zij dik tevreden mee kon zijn en dit onderdeel voor dit weekend afsloot. Wederom succes in de klasse Advanced Trail met een tweede plaats voor Monica en Erogant en een 4e plaats voor Canisia en Ruaala. In de Master Trail plaatste Monica zich met een keurige 5e plaats voor de finale. Canisia reed vervolgens nog een super fijne Hunter Pleasure ronde met helaas een stukje verkeerde galop waardoor ze de 9e plaats behaalde met Ruaala. Dit was wel genoeg om door te mogen naar de finale van de volgende dag. Tot haar grote verrassing mocht Emmie de 3e plaats innemen binnen een zeer sterk deelnemersveld van 14 deelnemers en daarmee ruimschoots geplaatst voor de finale! Monica reed in de Western Pleasure Advanced en Master opnieuw twee zeer fijne proeven. Zij werd in de klasse Advanced 3e geplaatst en in de klasse Master zeer knap 4e uit 15 deelnemers. Voor Robina en Boisa was haar pleasure proef de laatste van het toernooi omdat de klasse Novice niet meedoet op de zondag. Zij werd hier 4e geplaatst maar de ervaringen die zij opgedaan hebben zijn goud waard! Nederland op de kaart dus voor de zondag!

Europees Kampioenschap
Onverslaanbaar, ijzersterk en zeer verdiend was het Tara den Hartog die op zondag met PrimeVal Kossack de titel EUROPEAN CHAMPION MASTER DRESSAGE in ontvangst mocht nemen. Een prachtige titel die de hengst aan zijn indrukwekkende lijstje show- en sportresultaten mag toevoegen. Felicitaties aan de fokkers en eigenaren: familie den Hartog, the Kossack Stud.

Een zeer sterke proef voor Emmie Graafland en Eromanov ‘T’ in de Master Classic Pleasure. Zij mochten een prachtige vierde plaats in ontvangst nemen, iets om zeer zeer trots op te zijn!
Monica van Duyvenbode en Erogant reden steady, prachtig en als team naar een fantastische vierde plaats in de Master Western Pleasure. Wellicht meer verdiend volgens de Nederlandse supporters maar zeker een vierde plaats met een gouden randje! In de Master Trail zat er helaas door een foutje geen top 6 plaatsing in maar de rest van de proef zag er prachtig uit, zoals zij het hele weekend heel goed en fijn reden.

Afbeelding
Emmie Graafland en Eromanov T werden 4e in de Master Classic Pleasure.
Foto: Eigen foto team Nederland


Canisia Romani reed met Ruaala een fenomenale proef in de Master Hunter Pleasure met helaas een klein foutje precies daar waar de jury stond en keek. Daardoor helaas geen top 6 plaatsing maar wat heeft de combinatie zich op de kaart gezet, fantastisch!

Als kers op de taart mochten de twee Nederlandse ruinen Erogant en Eromanov ‘T’, beiden gefokt door de familie van Duyvenbode, beiden de eerste plaats in de Type & Conformation innemen. Wat een fantastisch resultaat voor de fokkers en eigenaren, prachtige Arabieren die ook nog eens goed kunnen presteren! Tenslotte werden Erogant en Monica beloond met een 3e plaats Allround kampioenschap uit alle westernruiters die dat weekend meerdere onderdelen hadden gestart. Heel erg knap!

Namens de DAWRA en de Commissie Gebruik van het AVS een HEEL GROOT APPLAUS voor deze TOPPERS! Dankjulliewel voor het laten shinen van de Arabier in de sport!

Ik hunker naar vriendschap, wil graag geborgen zijn. Ik deel in jouw blijdschap en ook als er zorgen zijn. Maar vraag niet mijn leven, dat kan ik jou niet geven. Mijn leven is van mij! Van mij! Pia Douwes - Elisabeth - Mijn leven is van mij!
De Bokkersbokaal zoekt nieuwe zoekers! De wat? [LZP] Bokkers Bokaal - Ga ook mee op zoek!! Soort geochaching/ schatzoeken, maar dan op zijn Bokts! Mega leuk en je komt nog eens ergens!
&if=1


Kiwiaa

Berichten: 532
Geregistreerd: 26-11-08
Woonplaats: Antwerpen

Re: ECAHO Europees Kampioenschap Sport Arabieren

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-21 09:42

Mooi verslag! Knap gedaan van het Nederlandse team *\o/*


ElCamino

Berichten: 8386
Geregistreerd: 01-03-05
Woonplaats: Naarden

Re: ECAHO Europees Kampioenschap Sport Arabieren

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-21 11:02

Goed gedaan en mooie reclame voor het Arabische paard!

Maflinger_S
Berichten: 10851
Geregistreerd: 01-07-08

Re: ECAHO Europees Kampioenschap Sport Arabieren

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-21 11:13

Verdiende aandacht voor deze toppers!

Niet alles is maakbaar
Iemand onderuit halen is niet zo moeilijk, iemand overeind houden daarentegen ...
If you mess with the planet, the planet will mess with you ...
Black and white are just opposite ends of fifty shades of grey
"Keep Buggering On", W. Churchill en Appleman, Leiden, 3 december 2019
"Under a cherry tree there are no strangers", Dalai Lama, Ahoy Rotterdam, 16 september 2018

BabiiVeeraa
Berichten: 934
Geregistreerd: 11-02-08

Re: ECAHO Europees Kampioenschap Sport Arabieren

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-21 20:21

Zo trots op deze dames en hun kanjers :)F *\o/*


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: frutsel05, SemrushBot en 8 bezoekers