Met wat voor bit rijden?, of gewoon zonder??

Moderators: C_arola, Dyonne, Apple, Coby, petraaken, A_nouk

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
youngster

Berichten: 26261
Geregistreerd: 21-03-02
Woonplaats: Utrechtse Heuvelrug!

Met wat voor bit rijden?, of gewoon zonder??

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-11-02 08:50

Hallo,

Ik had even een vraagje. Sunny reageert nogal heftig op een bit, en dan maakt het niet uit met wat voor bit je rijdt, ikheb inmiddels al 3 verschillende bitten geprobeerd, maar nog eigenlijk met te weinig succes, ze ontspant te weinig.
Nu zat ik eraan te denken om met een hoofdstel zonder bit te gaan rijden(bosal heet dat geloof ik he?), maar kan dit nog wel Verward
De bitten die ik heb geprobeerd zijn een dubbelgebroken(engels) bitje, daarna scharenbitje (rij ik nu nog steeds mee), en ook een trensje (maar dat was al helemaal niks)..

Ik zou graag iets willen proberen waardoor ze haar mond niet zo achterlijk ver open doet, want het lijkt nou net of ik verschrikkelijk hard in haar mond zit te trekken, terwijl de teugels in de boogje hangen. Dus als iemand hiervoor een oplossing heeft graag!!
Ik hoor het wel!!

Groetjes Marielle

Wise Guy 2003-2006

Schoonheidssalon, permanente make-up, wimperextensions en Shellac studio
http://www.mooibijmarielle.nl


Naisven

Berichten: 994
Geregistreerd: 22-01-02
Woonplaats: Maurik (GLD)

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-02 09:05

Hoi Marielle, heb je een paardentandarts al eens naar je paard laten kijken? Het kan best zijn dat hij ergens last van heeft. Zo niet, ik heb goede ervaringen met een hackamore, maar dan moet je wel heel vriendelijk blijven met je hand en 'm goed op de juiste plaats hebben. Bij verkeerd gebruik kun je het paard z'n neus breken! Maar ik zou eerst eens een tandarts inschakelen...

Mijn pony's zijn niet eigenwijs, ze doen alles op hun eigen wijze :)

Francis

Berichten: 10574
Geregistreerd: 17-11-01
Woonplaats: Deventer

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-02 09:16

Als haar gebit verder in orde is, zou ik beginnen met het scharenbit weg te leggen... da's veel te 'streng' voor haar als ik het zo hoor... Sorry, ik ken niet ieders paard uit m'n hoofd, maar wat belangrijk is om te weten is hoe oud ze is en hoe lang ze onder 't zadel is.

Als ik het zo hoor ben je nog maar kort bezig, en dan is het op zich prima om eerst bitloos te rijden. Naast de Bosal is er ook nog de side-pull, en die zou ik eerder adviseren voor een groen paard, omdat die, net als een bit, vanaf de zijkanten van de mond werkt, en niet van onder z'n kin zeg maar... Dit is prima om een paard mee zadelmak te maken zonder em steeds in z'n mond te hoeven zitten. Rijd je recreatief, dan kun je hier op blijven rijden als jij en je paard dat prettig vinden. Let wel op de 'neusriem' als je er één koopt, want die heb je ook in verschillende 'scherptes'. Een of twee 'touwtjes', dik of dun... dat maakt nog wel wat verschil. Als je wedstrijden wilt gaan rijden zul je echter toch een keer naar een bit moeten...
Voordat je begint met rijden is het slim om een paard goed aan een bit te laten wennen voordat je er op stapt. Al vanaf een jaar of 2 kun je ze een hoofdstelletje aan doen en ze zo met een bitje in eens een poosje op stal laten staan (wel onder toezicht), en dit zou je nu ook nog kunnen doen met je paardje. Daarna ga je eens longeren met een hoofdstel in, eerst met één longeeerlijn, later met twee, zodat je er al een 'stuur' op kunt zetten zonder dat je er op zit. Zo is het paard al aan van alles 'rond z'n hoofd' gewend op het moment dat je er op zit, en hoeft'ie zich alleen maar druk te maken over dat mens op d'r rug, in plaats van alles tegelijk.

Wil je een ander bit zoeken, zoek dan een zachter bit. Meeste mensen redeneren dat wanneer een paard in verzet gaat, het bit niet scherp genoeg is, maar meestal is het juist te scherp. Zoek een bit wat het paard wel prettig vind en accepteerd (en die hoef je niet meteen te kopen, een beetje trainer heeft een hele collectie en is graag bereid jou een bit te lenen.) Geef dan ook je paard te tijd om aan een nieuw bit te wennen. Dat kan best een week of twee duren, vooral met een groen paard.
Als ik dan tot slot een bit mag adviseren wat het proberen waard is (maar dat is natuurlijk persoonlijk, ik ben nou eenmaal gék van Myler Bits) dat is de Myler Comfort Snaffel eventueel met de Wide Barrel (MB01 or MB02). Dit is een bit wat niet 'dubbel' kan vouwen, zodat je geen notenkraker effect krijgt als met een gebroken bit (die zijn n.l. lang niet zo zacht als velen denken), is naar de mond gevormd en links en rechts kunnen onafhankelijk draaien, zodat je op één kant van de mond kunt inwerken. Met dit bit ga ik Dot staks ook beginnen.
Hier is hun site http://www.toklat.com/myler/home.html Kijk eens bij 'mouthpieces' en bij het kopje 'Comfort Snaffel'. Je kunt ze zelfs een mailtje sturen met je verhaal, en dan adviseren zij een bit wat bij jouw paard zou kunnen passen (Bitting Assistance, bovenaan met dat gekke paardje).

Heel veel succes, en ik hoop dat je een oplossing kunt vinden.
~Francis~

Natural forces within us are the true healers of disease. ~ Hippocrates

youngster

Berichten: 26261
Geregistreerd: 21-03-02
Woonplaats: Utrechtse Heuvelrug!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-11-02 09:34

Nou sunny is nu 14 jaar en loopt nu bijna 3 jaar onder het westernzadel. daarvoor heeft ze altijd gedressuurd en gesprongen!! Dus groen is ze zeker niet meer! Het probleem doet zich niet alleen bij het westernrijden voor, maar ook bij de dressuur. Ze probeerd zo onder het werk uit te komen door haar hoofd te kantelen en haar mond open te gooien. Dit is zeer irritant, omdat ik niet hard ben met mijn handen!!

O ja het gebit is 100% in orde, ze gaat ieder jaar naar de tandarts toe dus dat is het niet..
Ik zal eens op die site kijken of dat wat is.. op het scharenbitje reageert ze tot nu toe nog het beste, ze is daardoor vrij rustig in haar mond, en haar hoofd is ook rustiger geworden, maar ik heb geen zin om elke keer te horen dat ik te hard trek terwijl ik de teugels amper vast heb!!
Misschien is het ook een oplossing om met een neusriem te rijden, zodat ze haar mond niet meer kan openen, maar ze probeert het toch wel, vandaar dat ik eraan zit te denken om haar op d'r neus te gaan rijden..

Wise Guy 2003-2006

Schoonheidssalon, permanente make-up, wimperextensions en Shellac studio
http://www.mooibijmarielle.nl

DubbelDun

Berichten: 71419
Geregistreerd: 12-04-01
Woonplaats: 1 km van het midden van Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-02 09:35

Heb je al eens een 'Happy Mouth' bit geprobeerd. En dan bedoel ik die ene met dat oranje balletje in het midden. Die zijn erg zacht in de mond en géén notekraker effect. Haha!

Rijden met Bosal/Sidepull is natuurlijk prima, maar als je wedstrijden wilt gaan rijden zul je op een gegeven moment toch op een bit moeten overstappen (senior paarden) of je moet altijd in de beginners blijven rijden.


youngster

Berichten: 26261
Geregistreerd: 21-03-02
Woonplaats: Utrechtse Heuvelrug!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-11-02 10:18

Op dit moment ben ik niet van plan om wedstrijden te gaan rijden, ook omdat mijn zusje dressuurwedstrijden met haar rijdt!! Sunny ik en dressuur klikt niet, en daarom ben ik ook overgestapt op western..
Het is meer dat ik haar rij voor d'r conditie en om haar lekker ontspannen en door haar rug te krijgen (datlukt mijn zusje niet altijd) Sunny is erg moeilijk in haar ontspanning te krijgen, doordat ze een beetje overbouwd is.
Graag zou ik willen weten of ik op de neus ook voldoende ontspanning kan krijgen en of ze dan ook lekker over haar rug kan lopen??
Ik weet dat ik dit met begeleiding moet doen, maar dat zal gen probleem zijn, ik zelf niet zitten knoeien. Als ik iets doe dan wil ik het goed doen..

En Francis ik ga zeer zeker op zoek naar een zachter bit..

Wise Guy 2003-2006

Schoonheidssalon, permanente make-up, wimperextensions en Shellac studio
http://www.mooibijmarielle.nl

Francis

Berichten: 10574
Geregistreerd: 17-11-01
Woonplaats: Deventer

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-02 12:43

Hmmm... nu het dus om een 'ouder' paard blijkt te gaan is er ook nog iets anders wat je ook nog zou kunnen proberen, nl. een grazer... Da's wel weer helemaal de andere kant op, maar wat er ook aan de hand zou kunnen zijn is het zelfde als mijn merrie had, die had n.l. een vreselijke hekel aan 'beweging' in haar mond. Hoe meer losse onderdelen het bit had, hoe onrustiger ze was. Na lang uitproberen kwam ik er dus achter dat ze op een grazer (= scharenbit met vaste stang en scharen zitten ook vast aan het mondstuk) het best liep. Omdat mijn merrie qua training nog lang niet af was heb ik dus uiteindelijk een 'tussenweg' gekozen door een Myler bit met vast mondstuk (MB16), medium port en flat shanks te kopen. Bij dit bit konden de shanks nog wel om hun as draaien, zodat ik nog héél iets onafhankelijke beweging had, maar niet veel. Hier liep ze perfect op!
Een grazer is eigenlijk voor paarden bedoeld die 'af' zijn, maar als jouw paardje verder goed op de hulpen is, zou je het kunnen proberen... (als je wilt mag je dat Mylerbit van mij wel een poosje lenen, maar dan moet je 't wel komen halen, want ik stuur het liever niet op...)
~Francis~

Natural forces within us are the true healers of disease. ~ Hippocrates

youngster

Berichten: 26261
Geregistreerd: 21-03-02
Woonplaats: Utrechtse Heuvelrug!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-11-02 12:54

Ja sunny is wel goed op de hulpen, maar nog lang niet bevestigd, ze moet nog gewoon leren om aan de "losse teugel" haar hoofd naar beneden te houden, dit schiet bij mij niet op, omdat mijn zusje haar elke keer aan het oprichten is..
Ik rij dus eigenlijk gewoon voor mijn plezier met haar, maar wil wel dat ze goed loopt, en zonder pijn in haar mond..

Wise Guy 2003-2006

Schoonheidssalon, permanente make-up, wimperextensions en Shellac studio
http://www.mooibijmarielle.nl

Colinda
Berichten: 1322
Geregistreerd: 30-06-01
Woonplaats: Amerongen

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-02 19:06

hoi,

ik heb je zien rijden, dus ik weet wat je bedoelt ... maar zo erg is het ook weer niet hoor Knipoog

Wat ik er zo van zag, is dat ze haar 'gevoelige' mondje combineert met ook een beetje haar 'zin' door wil drijven... klopt dat?
Daarbij heeft ze (viel me op) de neiging haar tong over het bit te gooien...
dit kan verzet tegen het bit zijn.... maar het kan ook zijn dat als je hoofdstel nét iets te laag hangt, je paard het zowiezo doet ...
(mijn kr.kwpn-er loopt prima, maar als ik zijn hoofdstel te laag heb, gooit er gegarandeerd zijn tong erover...)
Een gaatje hoger verhelpt (vaak) al dit probleem....

Wat ik zou doen/proberen is: een vriendelijker bit (zoals Francis schrijft, of iets met aurigan/argentaan), dit kan soms 'zoeken zijn naar' wat voor haar als prettig ervaren wordt....
én met neusriem.
Dan zou ik persoonlijk kiezen voor een 'engelse' neusriem, want deze ligt vrij laag, ivm het open doen v. haar mond, maar ook om haar tong in 'bedwang' te leren houden Haha!

Dit zou ik dan een poosje zo houden...sommige mensen denken nog wel eens , na 2 dgn. Lips are sealed het werkt niet ...en proberen weer wat anders....
Als je het idee hebt, dat het bit wat je gebruikt vriendelijk is en rustig in haar mond ligt (zonder verzet), moet je proberen om dit iig een maand vol te houden....

tenzij je besluit om op de neus te gaan rijden Knipoog

veel succes en ik hoor het wel

groetjes Jolanda

op de avatar zie je Sallyman!

Pasterza
Berichten: 2665
Geregistreerd: 17-09-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-02 19:37

Zou t niet kunnen zijn dat je paard een beetje in de war is? Ik bedoel, jij rijd haar western en je zusje engels op hetzelfde paard. Zijn toch 2 verschillende manieren van rijden.. t ene paard kan er beter tegen dan t andere, misschien dat je paard daarom zo reageerd? In ieder geval veel succes!

youngster

Berichten: 26261
Geregistreerd: 21-03-02
Woonplaats: Utrechtse Heuvelrug!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-11-02 20:25

Ja het zou kunnen dat het hoofdstel iets te laag hangt, maar ze heeft ook inderdaad de neiging om onder het werk vandaan te gaan..

Ik ga maar eens zoeken naar een oplossing.. misschien is een ander bitje wel een oplossing.. ik ga even overleggen met iemand ander bij mij in de buurt!!

Bedankt voor alle reacties!!

Wise Guy 2003-2006

Schoonheidssalon, permanente make-up, wimperextensions en Shellac studio
http://www.mooibijmarielle.nl


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 bezoekers