Werken met een jong paard

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Loesjexo

Berichten: 66
Geregistreerd: 08-09-20

Werken met een jong paard

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 14-11-20 21:23

Hey bokkers!

Misschien heb je me de laatste tijd wel vaker langs zien komen. Vaak start ik topics met vragen over/voor mijn tinker Flynn, een echte ier :Y) . Het is een 3 jarige tinker die in mei 4 wordt en flink in zijn puberteit begint te gaan. Ik heb hem sinds ruim 2 maanden en zijn al aardig wat stappen voorruit gegaan op de grond als het om vertrouwen en basis dingen gaat. Onder het zadel is minder veel positiefs over te vertellen. Ik ben best onervaren qua inrijden en jonge paarden.


Ik loop zo nu en dan wat tegen dingetjes aan. Ik weet bijvoorbeeld niet op welke manier ik consequent moet zijn als hij bijvoorbeeld met opstappen niet mee wilt werken. Moet ik alleen duidelijke woorden gebruiken of ook een tik geven? Veel mensen om me heen zeggen dat ik in deze tijd hem even wat harder moet aanpakken en met streken het eventjes goed duidelijk mag maken. Hoe kijken jullie hier tegenop?

Verder is hij met rijden nog niet heel ver met balans. ik maak veel 8-jes, slangenvoltes, overgangen en pak bijna elke training wel even een balkje mee. Hij is nog wat stroef aan het stuur en wilt vaak snel zijn eigen weg gaan. Moet ik hier wat extra's mee doen of gewoon terug zetten op de baan die ik wilde en gewoon oefenen met sturen qua voltes etc? (ik rijd 1 tot 4 keer in de week, verschilt flink per week)

Qua grondwerk bak ik er helemaal niks van dus dat laat ik ook op een aardig laag pitje tot ik de mogelijkheid heb om er eens een lesje in te nemen. Ik probeer wel 1x per week te longeren maar Flynn zelf vindt dit ook lang niet zo heel leuk. Ik ga vooral wandelen voor afwisseling.

Als jullie nog hulpzame tips hebben hoor ik het heel graag! Hoeft niet perse met deze onderwerpen te maken hebben, als je maar denkt dat het een goede toevoeging kan zijn of handig weetje hoor ik het graag! Ik heb het beste voor Flynn en wil er nog heel lang plezier van hebben wat nu niet altijd het geval is.

Jenara

Berichten: 1548
Geregistreerd: 30-09-17
Woonplaats: Gent

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-20 21:54

Geen balans is compleet normaal, dat vraag veel tijd en training..

Wat doet hij precies met dat opstappen?
Mijn jonge merrie bleef in het begin perfect stilstaan bij opstappen en heeft dan ook een periode gehad dat ze gezellig begon rond te wandelen iedere keer en niet stil wou blijven staan. Echt straffen heb ik nooit gedaan, haar gewoon telkens op exact diezelfde plek terug gezet tot ze wel bleef staan. Nu blijft ze ondertussen wel gewoon weer netjes staan.

Heel veel hangt voor mij ook af van het paard zelf. Ik heb vroeger met een paard gewerkt dat echt af en toe flink op zijn plaats moest gezet worden, want die liep gewoon over je heen. En dan ook niet met slaan of dergelijken, maar gewoon blijf je niet staan, hop weer achteruit op exact diezelfde plek en elke pas vooruit moest hij er ook weer één achteruit doen. Heel vermoeiend, maar het was wel echt nodig.
Mijn eigen jonge merrie is anders, die moet je niet zomaar hop even op haar plaats zetten, want dan voelt ze zich "gebruskeerd" en kan je er steeds minder mee.

Wat wel een vereiste is bij elk jong paard is consequentie, "nu niet is nooit niet" en duidelijkheid, maar dat noemde je zelf al. Op welke manier je dat precies moet doen, hangt van jou en je paard af.

Wat het rijden betreft, eigenlijk maak je eerst best nog niet te veel korte bochten in het begin, je paard moet zichzelf en jou nog goed leren dragen en daarin de balans vinden, dat is véél en véél moeilijker in korte bochten, dus begin met de bak rond en grote cirkels, als hij daarin stabieler en meer in balans loopt, kan je korter gaan draaien. Je bochtenwerk moet ook echt "dragend" gebeuren, als je met een paard zonder balans te kort gaat draaien, gaat die gewoon leren over zijn schouder weg te vallen of net op de binnenschouder te vallen.

Grondwerk hoeft, zeker in het begin, niet veel te zijn. Stap - stop - achteruit. Dat moet er echt heel goed op zitten, in alle omstandigheden. Cirkelen, van richting veranderen, ... kan je daarna dan mee verder. Als je er les in kan nemen, zeker doen, maar de basis zou je normaal ook wel zelf moeten kunnen. Opnieuw, gewoon heel consequent blijven, stop = stop, achteruit = achteruit. Niet persé straffen als ze het niet juist doen, maar wel corrigeren en opnieuw vragen en pas belonen als het goed is. Natuurlijk moet je bv. bij achteruit niet verwachten dat hij onmiddelijk een halve piste over gaat, in het begin is 1 pasje genoeg, maar het moet wel achteruit zijn, niet opzij en half naar voren.

Het is wel wat zoeken in het begin, zeker met een nieuw paard. En als je er zelf niet ervaren in bent, kan ik je alleen maar op het hart drukken om zeker voldoende begeleiding te zoeken, het kan helaas snel mis gaan :(
Maar als het wel goed gaat, is het zo'n fijn gevoel!

Ik wens je dus vooral veel plezier en succes met je Flynn :D

troi
Berichten: 17002
Geregistreerd: 12-09-08
Woonplaats: Boven Zwolle

Re: Werken met een jong paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-20 21:56

Lekker veel gaan lessen! Zat lesgevers die bij huis komen dus dat is altijd mogelijk!

Janneke2

Berichten: 22731
Geregistreerd: 28-02-13
Woonplaats: Ergens in Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-20 22:13

Loesjexo schreef:
Verder is hij met rijden nog niet heel ver met balans. ik maak veel 8-jes, slangenvoltes, overgangen en pak bijna elke training wel even een balkje mee. Hij is nog wat stroef aan het stuur en wilt vaak snel zijn eigen weg gaan. Moet ik hier wat extra's mee doen of gewoon terug zetten op de baan die ik wilde en gewoon oefenen met sturen qua voltes etc? (ik rijd 1 tot 4 keer in de week, verschilt flink per week)


Eerst de vierkantjes!
Het is prima dat je opmerkt dat zijn balans niet zo goed is - de eerste stap is: gelijkelijk gewicht op beide voorbenen. 'Rechtop', ipv meer gewicht op bijvoorbeeld rechtsvoor.
doen.

Om de gedachte te bepalen zijn de vierkantjes plm tien meter kwadraat. Vier pas een kwart volte, zes pas rechtuit, weer vier pas een kwart volte.
Elke hoek met idealiter correcte stelling en buiging, ondertredend binnenachterbeen en svp niet op een binnenschouder vallen of over de buitenschouder weggaan of kapseizen of...

Graag met 'een oog op de grond', iemand die wendingen goed kan beoordelen (.... volgende wending iets meer binnenbeen, let op je timing, binnenhand meer naar voor/ opzij, etc.)
Mbt timing: ik doe aan stirrup stepping, zachtjes duwen in je stijgbeugel.
Voor de wending idealiter 2x een duwtje op het moment dat buitenachter op de grond staat (die bil gaat dan omhoog), de 3e pas drijf je met je binnenbeen (= 'ik vraag binnenachter onder de massa') terwijl je 'met je navel de weg wijst' (= je eigen lichaam draait een beetje).
En op tijd, bij de derde pas in de wending, vaak, rechtuit sturen.

Extra oefening: op het rechte stuk op zit en gewicht halt vragen (zoekfunctie [RT-D] De zithulpen voor halt
de bijdragen van Airnd)
en ruim belonen en ontspannen - voorwaarts met ruimte voor neus naar voor.



Lukt het op een dag met de vierkantjes, ga je 'slingeren' op de binnenhoefslag, de A-C lijn, de diagonalen etc.

Gaat dat goed, dan heeft het zin om grote voltes, slangevoltes etc te gaan rijden.

Hoodie
Berichten: 313
Geregistreerd: 15-02-20

Re: Werken met een jong paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-20 22:40

Wat voor mij en mijn jonkie heeft gewerkt is vooral niet te veel verwachten
Ik heb alles eigenlijk redelijk 'traag' gedaan, en als het niet ging, even 'wegzetten' op dat stuk en later weer op terugkomen.
Met opstappen zeker niet straffen! Je wilt niet dat ze het jong aanleren dat het een negatief iets is, wat je er zelf van maakt als je een tik gaat geven. Begin met het krukje naast hem neer zetten en bij zijn hoofd staan. Vind ie dat al spannend? Herhaal het zo vaak als nodig tot ie wel stil blijft staan. Als ie stil blijft staan, loop dan even met je paard weg van de spanning (het krukje). Doe daarna 1 voet erop en herhaal dit dan tot ie stil staat etc. Dit kan lang duren maar geduld moet je altijd hebben met paarden. Boos worden helpt niet. Al moet je goed nagaan of alles qua zadel, singel en bit goed past natuurlijk.
Met het rijden; verwacht niet dat hij die 8tjes ineens goed kan. Doe de oefening met als doelstelling dat hij zijn lichaam goed gebruikt, niet om die perfect 8 te maken. Daar kom je vanzelf.
Neem vooral lekker lessen. Iemand vanaf de grond ziet alles beter en instructie kan nooit kwaad.

Loesjexo

Berichten: 66
Geregistreerd: 08-09-20

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 15-11-20 00:17

Dankjulliewel. Ik verwacht zeker niet dat hij alles perfect doet! Hij heeft geen angst voor het opstappen maar het lijkt meer alsof hij me inderdaad ermee uitprobeert. Ik zal er komende tijd aan gaan werken en dan vooral de tijd ervoor nemen.

Ik heb zojuist gevraagd aan een kennis/vriendin (?) of ze binnenkort eens zou willen meekijken en of ze wat tips/instructies heeft wat we zouden kunnen verbeteren. Met name voor mijzelf en mijn hulpen.

Het plan was om op een stal te gaan staan waar ik bekend ben met de eigenaar en instructrices om meer serieus aan het werk te kunnen met goede begeleiding. Maar helaas is daar voorlopig nog geen plekje.

Voor lessen hebben we helaas niet altijd het potje voor (ook wegens de extra kosten door zijn CPL). Vooral omdat mijn baantje in de horeca nu ook plat ligt. Ik ben nog even aan het uitzoeken waar ik voor de winter zou kunnen soliciteren (of misschien zelf wat creatiefs bedenken)

Fijn om te weten dat veel wendingen zonder goede stelling of dergelijke niet perse goed effect heeft. Ik zal er proberen op te letten. Kan je zien of voelen als ruiter of hij goed de wending neemt?

Jenara

Berichten: 1548
Geregistreerd: 30-09-17
Woonplaats: Gent

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-11-20 00:27

Loesjexo schreef:
Dankjulliewel. Ik verwacht zeker niet dat hij alles perfect doet! Hij heeft geen angst voor het opstappen maar het lijkt meer alsof hij me inderdaad ermee uitprobeert. Ik zal er komende tijd aan gaan werken en dan vooral de tijd ervoor nemen.

Fijn om te weten dat veel wendingen zonder goede stelling of dergelijke niet perse goed effect heeft. Ik zal er proberen op te letten. Kan je zien of voelen als ruiter of hij goed de wending neemt?


Ik haal dit even uit je quote,

Het opstappen, inderdaad met geduld en consequent zijn. Eventueel moet je effectief "opstapsessies" inlassen, waarbij je doorgaat tot je 2x gewoon kan opstappen als hij stilstaat en dan gewoon stopt. Of toch in ieder geval enorm uitgebreid belonen als hij het wel echt goed doet.

En goh, een goede wending buigt je paardrond je been en valt hij niet naar binnen en houdt hij ook niet zijn hoofd naar buiten. Ander probleem bij veel jonge paarden is dan weer gaan overstellen, dus dat je paard wel om je been lijkt te plooien en zijn hoofd in de juiste stelling heeft, maar alsnog naar buiten loopt, als het ware over zijn schouder weg. Als jij gewoon rechtop kan blijven zitten en het gevoel hebt dat je paard verticaal recht blijft, ook al is hij gebogen in de bocht, dat is een goede indicatie dat het wel redelijk lukt :)
Goede begeleiding op de grond is hierbij inderdaad wel handig, die kan zeggen of het net wel of net niet goed is.

De tip van de vierkanten is inderdaad een goeie, een mooie stelling en aanleuning aanhouden op een cirkel is inderdaad ook al niet makkelijk voor veel jonge paarden. Ook niet bang zijn om veel stapwerk te doen, je bouwt zoveel op in stap.
Ik ben met mijn paard vrij snel begonnen met laterale gangen in stap, terwijl ze nog niet altijd 100% in balans liep in draf (en galop krijg ik er nog steeds niet uit :+ ), maar ze kan nu dus wel al supersoepel wijken, schouderbinnen, schouderbuiten in stap en het gaat nu ook vrij makkelijk om het in draf ook stilaan voor elkaar te krijgen.

Voldoende afwisseling en op tijd stoppen! Geen uur of uren aan een stuk werken, als je paard alles wat je vraagt goed doet, gewoon stoppen.

Kendra

Berichten: 8728
Geregistreerd: 08-12-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-11-20 00:33

Hij is nog erg jong....
Ik weet niet hoe lang je paard al onder het zadel is, maar waarschijnlijk nog niet zo lang.
Dus het is gewoon een jong paard. En dus is er weinig balans, snappen ze niet altijd wat je bedoelt en kunnen ze zich niet zo lang concentreren.
Het is belangrijk dat je wel ritme in je werk houdt. De ene week 4 x rijden en dan weer een week maar 1 x maakt het leven van een jong paard wel wat ingewikkeld. Jij verwacht dat je paard dingen leert, dan moet jij ook een goede meester of juf zijn :-). Structuur is prettig en goed. Wij houden voor een 4 jarig paard, 4 keer per week aan. Maximaal 40 minuten per keer. Werk doelgericht en houd op als je je doel hebt bereikt of als de tijd om is.

Zorg voor voldoende afwisseling. Ga - als dat kan - ook met je paard naar buiten. Meters maken, daar wordt hij sterk van en het is fijn voor de afwisseling. Achtjes en slangenvoltes zou ik nog even mee wachten. In de bak rijden is stap, draf, galop. Lange lijnen, grote voltes. Balkjes lopen is ook altijd goed natuurlijk. Ik begrijp dat je financiën beperkt zijn, maar het zou in ieder geval goed zijn als iemand je kan helpen om een schema te maken met doelen waar je aan gaat werken en om iets te leren over de opbouw van een werksessie.

Over het opstappen: er zijn hierboven al wat tips gegeven. Maar check ook even of je paard geen last heeft van het zadel of zijn rug. Sommige paarden willen niet stil staan omdat het zeer doet als de ruiter op het zadel gaat zitten (vooral als het knijpt bij de schoft).

Loesjexo

Berichten: 66
Geregistreerd: 08-09-20

Re: Werken met een jong paard

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 15-11-20 00:46

Ik was al van plan om een standaard planning te maken maar laatste weken waren soms een beetje raar. Ik ben ook 2 weken niet helemaal fit geweest (verkouden en misselijkheid) en dat is ook de reden waarom het even allemaal chaotisch was. Ik ga morgen gelijk even een nieuwe zo-vast-mogelijke weekplanning maken.

Ik rijd altijd gemiddeld een half uur. Ik wil hem ook nog niet teveel belasten, niet meer dan nodig is in ieder geval. Over het zadel: Donderdag komt de zadelmaker dus ik ben benieuwd of het een effect zal hebben.

Ik zou ook best graag een vaste instructrice willen maar vindt het altijd een beetje lastig om er een uit te kiezen of er uberhaupt eigenlijk eentje te vinden (wat ik al eens eerder heb geprobeerd). Ik vraag het dan toch maar even: kent iemand een fijne instructrice in of dichtbij de veluwe?

midgie

Berichten: 7244
Geregistreerd: 03-08-03
Woonplaats: Rucphen

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-11-20 09:20

Je hebt het paard 2 mnd, het dier is nog aan het wennen, soms duurt dat wel een jaar eer je samen mekaar gaat begrijpen,
Ik geloof niet in pubertijd bij paarden , maar meer in verkeerde leiding/training geven,
Neem een instructrice die jou kan leren een goeie training vanaf de grond te starten, zelf start ik altijd met het gymnastiseren vanaf de grond bij elk paard jong of oud als ze bij mij de werf op komen.
3 jaar is ook nog veel te jong om in te rijden, begin daar eens over een jaar mee is mijn advies, er is nog zoveel in de groei , de ruggen wervels zijn niet eens gesloten , dat is pas bij 6 en er is nog heel veel meer niet af ,het gebit is nog aan het wisselen enz enz,
Dus ik weet niet hoeveel haast je hebt??
Maar neem die tijd of eigenlijk gun het dier die tijd .

Leer het dier eerst eens stil staan bij de opstap, dat hij weg wil zegt al genoeg toch rust geduld en tijd en nooit straffen voor iets wat hij niet snapt , leg het hem gewoon uit en probeer het in stapjes uit te leggen, ga aan de slag met het proces en focus je niet te veel op het eind doel, dat geeft alleen maar frustraties en bij dat soort emoties is een paard trainen niet slim, dan krijg je alleen maar strijd.

Loesjexo

Berichten: 66
Geregistreerd: 08-09-20

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 17-11-20 10:30

midgie schreef:
Je hebt het paard 2 mnd, het dier is nog aan het wennen, soms duurt dat wel een jaar eer je samen mekaar gaat begrijpen,
Ik geloof niet in pubertijd bij paarden , maar meer in verkeerde leiding/training geven,
Neem een instructrice die jou kan leren een goeie training vanaf de grond te starten, zelf start ik altijd met het gymnastiseren vanaf de grond bij elk paard jong of oud als ze bij mij de werf op komen.
3 jaar is ook nog veel te jong om in te rijden, begin daar eens over een jaar mee is mijn advies, er is nog zoveel in de groei , de ruggen wervels zijn niet eens gesloten , dat is pas bij 6 en er is nog heel veel meer niet af ,het gebit is nog aan het wisselen enz enz,
Dus ik weet niet hoeveel haast je hebt??
Maar neem die tijd of eigenlijk gun het dier die tijd .

Leer het dier eerst eens stil staan bij de opstap, dat hij weg wil zegt al genoeg toch rust geduld en tijd en nooit straffen voor iets wat hij niet snapt , leg het hem gewoon uit en probeer het in stapjes uit te leggen, ga aan de slag met het proces en focus je niet te veel op het eind doel, dat geeft alleen maar frustraties en bij dat soort emoties is een paard trainen niet slim, dan krijg je alleen maar strijd.



Je komt een beetje aanvallerig aan en vgm begrijp jij mij ook verkeerd. Ik vraag hier alleen om advies en ik heb nooit gezegd dat ik hem push, snel wil en geen geduld heb. Ik weet dat hij in de groei zit en daarom berijd ik hem ook totaal niet veel en vaak, echt minimaal gewoon. Dus ga daar aub niet over oordelen als je niet eens weet hoe mijn week eruit ziet met hem. Het enige wat ik vaak doe met hem is wandelen of losgooien ivb hij elke dag moet bewegen voor zijn CPL. Ik rijd hem gemiddeld maar 1 of 2 keer per week max een half uur. Ik zei eerder 4x maar heb dat eerlijk gezegd nog nooit zovaak gedaan maar was misschien het plan als ik serieuzer in de training zou gaan. Echter gaat het iets serieuzere trainen pas starten wanneer hij 4 is en ik een paar maanden geen school heb. Ik wil nu wel gewoon al werken aan zijn balans.

midgie

Berichten: 7244
Geregistreerd: 03-08-03
Woonplaats: Rucphen

Re: Werken met een jong paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-11-20 18:03

Als je het als aanval ziet dan lees je het verkeert denk ik.
zelf vind ik 2 x per week rijden voor een 3 jarige al erg veel, zelf vind ik 5 een mooie leeftijd.

Loes1996

Berichten: 1642
Geregistreerd: 13-04-12
Woonplaats: Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-11-20 18:10

Wat ik merk met het werken met de jonkies is dat consequent zijn het aller belangrijkste is, hier hulp bij hebben van een instructeur is echt prettig dus dit zou ik je dan ook aanraden.
De merrie die ik nu rijd stond eerst stil, begon daarna met wat wandelen (in dit geval echt grenzen opzoeken) en die heb ik geduldig elke keer weer naast krukje gezet. Niet alleen voor het rijden, maar dit ook in het grondwerken meegenomen (inparkeren).
Uiteindelijk vond zij het ook niet zo leuk meer om 30min te klooien en hebben we er iets leuks van gemaakt. Nu staat ze weer braaf ernaast. Deze merrie train ik ohz zo'n 3x per week (al wat langer zadel/ruitermak), daarnaast dressuurmatig grondwerken.

Owja nog een toevoeging. In het ohz werk pak ik veel rechte lijnen mee. Bochten zijn voor de guppies nog lastig, dus ik rijd niet zoveel slangenvoltes. Pak weleens grote volte links en dan naar rechts mee, maar dat is dan ook het 'moeilijkste'.
In stap pak ik wel wat zijgangen mee, maar dat is puur om haar te leren haar schouder te verplaatsen en ze vanuit het grondwerken dit al kent in het wijken.

MirandaMalik

Berichten: 9879
Geregistreerd: 13-06-05
Woonplaats: Groningen.

Re: Werken met een jong paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-11-20 18:44

We hebben een topic over jonge paarden beleren, misschien vind je het leuk om mee te kletsen en er valt veel te lezen over hoe iedereen het doet.
[PP] Paarden die in 2020 beleerd gaan worden

Verder kan ik je de opstapchallenge aanbevelen van Celine van der Stroom op facebook, is gratis en heel leerzaam!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-11-20 20:10

Ben ook erg benieuwd hoe je opstapt? Vanaf de grond of vanaf een krukje?
Paar keer in de week kort oefenen is prima. Maar probeer ook vooral plezier te maken met elkaar. Het wandelen gaat goed? Beleven jullie er plezier aan?
Vergeet niet dat ie pas 3 is he? Best jong. Die van mij is ook 3 en daar doe ik soms wat grondwerk of een wandelingetje mee. Alle tijd toch nog, om erop te zitten?
Ik weet wel een fijne instructrice, weet niet waar je zit?

Kendra

Berichten: 8728
Geregistreerd: 08-12-01
Woonplaats: Drenthe

Re: Werken met een jong paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-11-20 21:55

Ah, ik zie dat hij pas 3 is, dacht 4 - verkeerd gelezen.
Dat beperkt de hoeveelheid werk inderdaad, mooi rustig aan doen....

Svadilfari1

Berichten: 698
Geregistreerd: 28-07-17

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-11-20 22:14

Met paarden die jong zijn of voor wie veel nieuw is begin ik echt op de grond.
Met basis oefeningen, meelopen stilstaan als ik stil sta etc.

Mijn ruimte, richting aangeven
En vervolgens bouw ik het uit, naar meer oefeningen. Op afstand halthouden etc.

( daardoor kon ik ook fietsen)

Inparkeren , als ik op het krukje sta dat hij erna toe draait.

En ook ben ik verslaafd aan bitloos lang teugelen.

Met het inrijden heb ik hier nu veel profijt van. Met pony nu 5 ben ik nu pas wat vaker ( 1 a 2 x pw ) op zijn rug te vinden.

Er zit al een stuur op. Besef van lijf Zelfvertrouwen. Laatst zette ik voor de lol een zijgang in, hij keek even , ging denken en bedacht vast zo doe ik dat met lang teugelen ook. Want hij ging keurig schouderbuitenwaarts.

Hij heeft veel zelfvertrouwen gekregen.

http://www.1001tips.be/vrije-tijd/paard ... t-paarden/

Om een indruk te krijgen v grondwerk , oefeningen aan de hand kan je eens op deze website een kijkje nemen.

En ik raad je aan om ook hier les in te nemen of dat nou via natural horsemanship, western, is of klassiek werken aan de hand , maakt niet zoveel uit.

Als je maar een mooie basis kan leggen van waar uit je verder gaat. En als je paard leert zijn lijf aan de hand goed te gebruiken, zal hij uiteindelijk dit ook onder het zadel doen.