Gebitsbehandeling hond

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Daphne__
Berichten: 12458
Geregistreerd: 12-12-06

Gebitsbehandeling hond

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 10-10-20 17:58

Hoihoi,

Mijn jack Russel x Chihuahua van 12 jaar moet naar de dierenarts voor zijn gebit. Hij is aangereden toen hij 1 jaar oud was en daarbij heeft hij zijn kaak in de breedte en de lengte gebroken. Hij is toen geopereerd, waarbij tanden zijn getrokken en de breuk is vastgezet. Later nogmaals naar de kliniek geweest voor zijn tanden.

Hij at altijd gewoon brokken, kreeg als snacks luchtpijp, oren, vis etc. Maar zijn overgebleven tanden zijn echt slecht geworden.

Dus, maandag moet hij op voor controle komen. Het is natuurlijk al een wat ouder ventje en hij heeft een hartruis je, dus maak me wel een beetje zorgen :=
Afbeelding

Iemand ervaring met gebitsbehandeling bij oudere honden? Hoe ging het herstel? Mond geneest natuurlijk wel redelijk snel..

En wat waren jullie kwijt aan kosten? Standaard is bij onze DA ongeveer 100, maar verwacht dat er best wat getrokken moet worden dus ik houd voor de zekerheid rekening met toch wel een stuk hogere kosten.

sterregoud
Berichten: 1839
Geregistreerd: 09-05-10

Re: Gebitsbehandeling hond

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-20 18:07

Mijn hond is nog niet zo oud, maar heeft een poosje terug wel een gebitsbehandeling gehad. Voor reiniging en 1 kiesje trekken moesten we 200 euro betalen.

Beterschap voor je hond !

AnoukWelsh
Berichten: 370
Geregistreerd: 23-05-11
Woonplaats: Brabant

Re: Gebitsbehandeling hond

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-20 18:09

Je kan bij oudere dieren altijd een bloed onderzoek laten doen ivm de narcose risico's. En afhankelijk hoe lang de da per tand/kies bezig is. Soms gaat een tand er zo uit en soms ben je er wel een uur mee bezig.

Desi_2409

Berichten: 898
Geregistreerd: 27-11-10
Woonplaats: Drenthe

Re: Gebitsbehandeling hond

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-20 18:16

In Steenwijk zit een dierenarts die zich gespecialiseerd heeft in gebitten. Heeft ook dentale rontgen. De dieren krijgen een tube (gasanasthesie) en er is hartbewaking. Super goede recensies, maar met 100 euro kom je er niet verwacht ik.

Goof

Berichten: 28778
Geregistreerd: 12-05-05
Woonplaats: Thuis

Re: Gebitsbehandeling hond

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-20 18:26

De kosten weet ik niet meer, maar onze hond at dezelfde dag weer gewoon. Nergens last van. Zelfde als bij mijn kat, ook die at dezelfde dag weer brokjes.
Dat herstel zou ik me niet druk km maken.
En de leeftijd? Tja, als de dierenarts er vertrouwen in heeft zou ik het gewoon doen.

Mizora

Berichten: 18096
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Oudenhoorn

Re: Gebitsbehandeling hond

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-20 19:52

Ik heb net een gebitsreiniging bij de hond gehad. Vanwege haar epilepsie aangepaste narcose en bloedonderzoek vooraf. Samen met de reiniging waar "helaas" niets uit kwam was ik 280 euro kwijt (helaas omdat ze last had van haar bek rechts, het is gelukkig toch wel beduidend minder).

Lukasje
Berichten: 11248
Geregistreerd: 06-01-15

Re: Gebitsbehandeling hond

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-20 20:33

Mijn hond was 10 jaar toen hij een gebitsbehandeling had. Aanvankelijk ging hij binnen om tandsteen te verwijderen maar uiteindelijk bleek zijn gebit er veel slechter aan toe dan gedacht. Er moesten verschillende tanden getrokken worden. De prijs weet ik niet meer exact maar was wel behoorlijk :$ .
Veel last heeft hij niet gehad. Ik heb hem de eerste dagen zijn brokjes wel geweekt maar of dat nou echt nodig was?

kiwiwitje

Berichten: 20109
Geregistreerd: 22-08-09
Woonplaats: Vught

Re: Gebitsbehandeling hond

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-20 20:45

Toevallig hier laatst een bezoekje gehad met een van onze honden. Als t aan mij ligt gaat die van mij nooit meer naar de Dierenarts voor een gebitsreiniging en controle maar altijd naar een tandheelkundige.

1,5 jr geleden heeft mijn hond een ongelukje gehad. Als in een flinke botsing. Toen ie kort daarna wat raar begon te doen met snacks weigeren etc besloten hem bij een DA waar we een prima gevoel bij hadden onder een roesje zn bek te laten checken. Op een puntje van de hoektand af na konden ze niks vinden.
Achteraf bleek dat ze gemist hebben dat de onderste snijtanden eruit hadden gemoeten. Ze zaten wel iets los maar was niks raars trok wel bij . Maar nog veel erger 1 kies was afgebroken een andere kies had ook schade. Allemaal aan de zichtkant. Omdat hij niet goed in zn bek laat kijken is dit door ons ook niet opgevallen.
Hij heeft in die 1,5 jr af en aan wel eens gehad dat zn temperatuur wat hoger was maar meestal met 1 max 1,5 dag weer normaal dus geen reden om direct aan de bel te trekken.
Tot ie met de bloedhitte ineens 2 graden boven zn normale temperatuur zat. Toen op naar sleeuwijk omdat t op zn neus dik werd. Bij druk op t tandvlees gaf ie pijn aan dus er zat een ontsteking onder zn tandvlees of onder zn hoektand. Aldus de DA.
Met een tasje aan ontstekingsremmers, pijnstillers, antibiotica en maagbeschermers naar huis.
Toch de tandheelkundige (die we ivm een ander geval kennen) gebeld voor overleg. Die zei kijk de kuur even aan en anders maken we foto’s want hoektanden trekken we niet graag.
Nou kuur ging geweldig. Hond knapte vlot op en blij. Maar een paar dagen na de kuur weer koorts dus afspraak gemaakt bij de tandheelkundige.

Resultaat; 2 kapotte kiezen met schade aan t kaakbot aan beide kanten. Ontsteking bij kies 1 was weg maar onder de andere kies zat gewoon nog een flink abces die op de rontgen zichtbaar was. 3 snijtanden die zo los zaten dat ze eruit moesten en 1 snijtand was ie een paar maanden geleden al verloren.
Schade aan de kaak was zo duidelijk dat ze vermoed dat t van langer dan een jaar is.
Hond is compleet veranderd in gedrag na de operatie. En ik baal echt dat ik t de 1e keer niet door een tandheelkundige heb laten checken en ik vind t belachelijk dat de kliniek de schade aan de buitenkant van de kiezen niet eens gezien hebben. Want de tandheelkundige zag t al nog voordat hij onder narcose was..

Mizora

Berichten: 18096
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Oudenhoorn

Re: Gebitsbehandeling hond

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-20 21:13

Welke tandheelkundige heb je goede ervaring mee kiwiwitje? Indien het bij Noa niet volledig weg trekt is een plan b wel handig.

kiwiwitje

Berichten: 20109
Geregistreerd: 22-08-09
Woonplaats: Vught

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-20 21:15

Mizora schreef:
Welke tandheelkundige heb je goede ervaring mee kiwiwitje? Indien het bij Noa niet volledig weg trekt is een plan b wel handig.

Tandheelkundige bergeijk. Linda Gielen heet ze geloof ik. En ze is heel betaalbaar. Dat is ook wel heel fijn. Kan de factuur wel laten zien maar ivm gegevens even prive als je interesse hebt. :)

Novastar
Berichten: 263
Geregistreerd: 19-02-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-20 21:50

Hé Daphne__

kan ik jou hiermee geruststellen: ik ben dierenartsassistente in een groepspraktijk en zie regelmatig oudere honden en katjes die voor een tandbehandeling komen. Onze dierenartsen stellen bij hen dan ook standaard een bloedonderzoek voor om de risico's van de anesthesie beter te kunnen inschatten. In al die tijd heb ik nog geen enkel bejaard diertje gezien met problemen achteraf. Sommige hondjes verkiezen geweekte brokjes of natvoer de eerste dagen na de ingreep, maar allemaal genezen ze héél erg snel.
Over de kosten kan je op voorhand best even met jouw dierenarts spreken, zodat je niet voor een verrassing komt te staan. Alles hangt af van de gebruikte anesthetica en vooral van de tijd en het werk dat ze eraan hebben.
Schrijf alle vragen en bedenkingen die je hebt op voorhand al op een blaadje, jouw dierenarts zal ze graag beantwoorden en dàt stelt jou dan weer gerust!

Veel succes!

Daphne__
Berichten: 12458
Geregistreerd: 12-12-06

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 13-10-20 13:29

Bedankt voor jullie reactie's!


Ondertussen op voor controle geweest en het gaat allemaal niet door. Dierenarts vind het niet vertrouwd om hem onder narcose te doen..

Zijn gebit vond hij niet erg genoeg om het risico te nemen. 2 voortandjes zijn echt slecht, maar die zitten zo los dat ze er elk moment uit vallen. En verder eet hij nog gewoon kvv en kauwt op botten etc.

Vind het lastig.. Zou graag z'n gebit beter zien, maargoed wil hem nog lang niet kwijt.

kiwiwitje

Berichten: 20109
Geregistreerd: 22-08-09
Woonplaats: Vught

Re: Gebitsbehandeling hond

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-10-20 13:47

Je kan eventueel ook kijken naar bijv een supplement van wieren en algen om tandplak aan te pakken. Er zijn er ook die zweren bij een eetlepel tomatensap 2x per dag voor schone tanden. En misschien kun je zelf ook wat poetsen? Ook zonder poetsen zijn er middeltjes te krijgen die helpen reinigen.
En qua snacks zijn er ook ruwere snacks die meer reinigen.

Cilli96

Berichten: 544
Geregistreerd: 20-01-12
Woonplaats: Knus Huisje

Re: Gebitsbehandeling hond

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-10-20 13:54

Hier een super gezond hondje (4,6 kilo) van bijna 12. Ze heeft tandplak laten weghalen en een paar tandjes moeten laten trekken. Nou toen zag ik wel dat ze echt oud was.. Heb veel tranen gelaten die week omdat ik bang was dat ze niet meer de vrolijke oude zou worden. Gelukkig is alles goed gekomen. Ze had wel dikke 1,5 week nodig om er van bij te komen en daarna langzaam het wandelen en zo weer uitbreiden naar de gebruikelijke afstanden.

CairnTerrier

Berichten: 987
Geregistreerd: 12-07-20
Woonplaats: Laren

Re: Gebitsbehandeling hond

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-10-20 14:08

Ik snap wel dat het spannend is, als je al een ouder hondje hebt. Ons vorige hondje (van ouders) heeft ook gebitsreiniging gehad en kostte volgens mij ook circa € 200,-. Ik woon niet in jouw regio, dus prijzen vergelijken is dan ook wel lastig. Was ook al een ouder hondje en stonk op den duur echt uit haar bekje, dus was echt wel nodig. Dan nog niet over het aanslag op haar tandjes gesproken.

Hebben nu een Cairn Terriër van vier jaar en daarbij poets ik vanaf pup af aan al elke drie weken haar tandjes en kiesjes met (jawel) tandpasta voor kinderen. De dierenarts zegt dan ook regelmatig dat ze een heel schoon / gezond gebit heeft voor honden van haar levensjaar. Ze heeft nagenoeg nog hagelwitte tanden. Als het bij mensen werkt, zal dit ook wel effectief zijn bij honden.

Novastar
Berichten: 263
Geregistreerd: 19-02-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-10-20 22:04

Dat begrijp ik helemaal! Als de dierenarts het niet vertrouwt, zeker niet doen. Dan is het echt "kwaad tegen kwaad afwegen" en zien wat voor jouw hondje het beste is.
Misschien kan je eens zoeken naar Orozyme Bucco Fresh, dat zijn een soort van koekjes die je zo kan geven of gewoon bij de brokjes en ze gaan tandplaque tegen van binnenuit. Veel van onze klanten zijn hier erg tevreden over.