[BLOG] Paardenfotografie tips van Lisa Dijk - Deel 3

Moderators: Muiz, Firelight, Maureen95, NadjaNadja, Essie73

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
LisaDijk

Berichten: 3684
Geregistreerd: 25-12-07
Woonplaats: Assendelft

[BLOG] Paardenfotografie tips van Lisa Dijk - Deel 3

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-09-20 13:38

*Bokt
Blog
Afbeelding

Lisa Dijk is al meer dan 10 jaar gespecialiseerd in het fotograferen van paarden en onder de naam Horse Photo Experience biedt ze een online paardenfotografie cursus aan en organiseert ze paardenfotografie workshops en fotoreizen. Daarvoor reist ze af naar verschillende mooie gebieden met paarden. In haar blogs verteld ze meer over haar avonturen en deelt ze het resultaat van de vele fotosessies!

Lees hier de vorige blogposts:
[VN] [BLOG] Paardenfotografie tips van Lisa Dijk - Deel 1
[VN] [BLOG] Paardenfotografie tips van Lisa Dijk - Deel 2

In de vorige blogposts heb je al kunnen lezen wat het verschil is tussen het fotograferen van paarden met een groothoek objectief (standaard op je smartphone of compactcamera) en met een teleobjectief (zoals de 70-200mm een populaire lens onder paardenfotografen).

Iets wat een onwijs verschil maakt in het resultaat en vaak het grootste onderscheid maakt tussen “slechts een kiekje” en een goede paardenfoto is misschien wel de voor- en achtergrond onscherpte in een foto.

Maak je namelijk een landschapsfoto, dan zul je al snel zien dat heel veel in de foto scherp is (een grote scherptediepte). Kijk maar eens naar onderstaande foto die ik in IJsland maakte tijdens onze fotoworkshop. Deze foto maakte ik met de 70-200mm op 90mm (Ja voor de oplettende lezers, ik heb afgeweken van de 200mm die ik in de vorige blog aanraadde, maar met zo’n weidse overzichtsfoto als deze zie je de vertekening in het paard gelukkig niet terug).

Afbeelding

Dezelfde kudde fotografeerde ik die middag al eerder toen ze de rivier overstaken, dit keer wel op 200mm. De paarden zijn groter in beeld dan op de vorige foto. Zie je wat dat doet met de achtergrond onscherpte (in fotografie termen ook wel bokeh genoemd)?

Afbeelding

Nog even later maakte ik een portretfoto van een van de IJslanders, het paard staat dus beeldvullend op de foto. Zie je wat dit met de achtergrond onscherpte doet?

Afbeelding

De afstand tussen jou en je onderwerp speelt een grote rol in hoe onscherp de voor- en/of achtergrond wordt. Je zult ook zien dat je bij het fotograferen van kleine paarden of pony’s een onscherpere achtergrond (kleine scherptediepte) krijgt dan bij het fotograferen van grote paarden. Dit komt omdat als jij een kleiner paard/pony (of bijv. een hond of kat) op de foto zet, je nog dichterbij je onderwerp moet zitten om deze beeldvullend op de foto te krijgen (de afstand tussen jou en je onderwerp wordt dus kleiner) en daardoor krijg je een onscherpere achtergrond.

Hoe beeldvullend je een paard op de foto zet, is niet alles dat zorgt voor een onscherpe achtergrond. De afstand tussen het onderwerp en de achtergrond is net zo belangrijk. Zet je namelijk een paard beeldvullend op de foto, maar zet je deze heel dicht op de achtergrond, dan zal de achtergrond alsnog (redelijk) scherp worden op de foto. Je wilt dus ook altijd zorgen voor voldoende afstand tussen het paard en de achtergrond! Houd hierbij als vuistregel aan dat de afstand tussen het paard en de achtergrond minstens net zo groot moet zijn als de afstand tussen jou en het paard.

Smartphone tip:
Ook met een smartphone geldt hoe beeldvullender je het onderwerp vastlegt (hoe kleiner de afstand is tussen jou en het onderwerp), hoe onscherper de achtergrond wordt. Al is het de vraag of je deze techniek nog wel nodig hebt bij het fotograferen met je smartphone! De software van de meeste smartphones is inmiddels zo ontwikkeld dat je telefoon er gewoon een onscherpe achtergrond bij verzint (al zien de echte kenners gelukkig wel het verschil ;-) ).

De tip in dit blog is dus: Creëer voldoende afstand tussen jou en je onderwerp en tussen je onderwerp en de achtergrond.

Verder is ook het diafragma belangrijk bij het krijgen van een kleine scherptediepte (onscherpe voor- / achtergrond). Hier gaan we het in de volgende blog over hebben.

Super leuk als je jouw paardenfotografie vraag met mij deelt in de reacties. Dan kan het zomaar zijn dat ik jouw vraag in een van de volgende blogposts beantwoord!

Ook jij maakt straks de mooiste paardenfoto's!
Kijk snel op: www.horsephotoexperience.com



_Tarzan

Berichten: 11118
Geregistreerd: 08-07-04
Woonplaats: Limburg

Re: [BLOG] Paardenfotografie tips van Lisa Dijk - Deel 3

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-09-20 12:59

Ik blijf je blogs volgen, ookal weet ik al veel het blijft leerzaam :D

:¨·.·¨:
`·.
Tarzan, Fuego, Rambo

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Anouk94, b000tje, elske_, Emj_23, Gabortje, IASCrawler, juval, Lalidan, Larissajulia, Marion_, Roulette_, Sas75, savieralover, xRooss en 36 bezoekers