‘Hondse kat’ of toch een hond?

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
AnnoNiemand

Berichten: 885
Geregistreerd: 16-05-18

‘Hondse kat’ of toch een hond?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 28-09-20 14:14

Ok, beetje vreemde titel misschien maar ik zal het nader verklaren. :')

Een tijdje terug hebben wij tot ons grote verdriet afscheid moeten nemen van onze zeer geliefde kat. Deze kat was eigenlijk qua karakter meer een hond. Hij was totaal niet zelfstandig, maar deed alles met ons samen. Volgde ons op de voet. Een normale kat gaat zijn eigen ding doen, maar onze kat niet. Die wilde alleen maar continu bij ons zijn. Hij reageerde ook feilloos op commando’s.

Nu we het ergste verdriet hebben verwerkt merken we dat de kat een enorme leegte in huis heeft achtergelaten. Het was echt ons ‘kind’. We willen tzt graag weer een plekje bieden aan een ander dier. Echter, wij houden dus enorm van dit ‘hondse karakter’. En dat vind je bij katten maar zeer zelden. Nu zitten we er dus aan te denken om misschien toch een hond te nemen. We hebben nooit een hond gehad maar hebben wel veel ervaring met dieren opvoeden en trainen. Ik voorzie daarin dus geen problemen.

Maar.... willen wij wel een hond? :+ Het liefst willen we natuurlijk onze kat terug maar dat gaat niet. Echter zouden we het enorm jammer vinden als we een nieuwe kat nemen, en deze dus erg zelfstandig is/ weinig ‘hondse interactie’ met ons heeft. :+

Even de voor en nadelen op een rijtje:

Kat VOORDEEL
Schoon, knuffelig, spint heerlijk, ze zijn gewoon geweldig

Kat NADEEL
Het zal zeer moeilijk tot onmogelijk worden om weer zo’n niet zelfstandig, baasgericht karakter te treffen als onze andere kat had
Nieren blijven een zwak punt
Ga ik het meer in de rassenkant zoeken dan zou ik voor een meer Oosters karakter kiezen, echter de gezondheidsproblematiek binnen raskattenpopulaties staan mij erg tegen. Ik wil niet alweer heel snel afscheid moeten nemen.

Hond VOORDEEL
Baasgericht
Kan overal mee naar toe, dat was het enige dat we nog misten qua eigenschap bij onze kat :')
Kan dus ook gezellig mee naar de paarden.
Kun je echt keuke dingen mee ondernemen als speuren/sporten etc.
Je weet zeker had ie een honds karakter heeft, want het is een hond :+

Hond NADEEL
Viezer dan een kat (ja sorry dat vind ik, loopt toch overal op straat door de stront en rolt graag in vuiligheid, is zanderig etc).
Stinkt (ja sorry, dat vind ik) :+
Vind ik minder fris om lekker op schoot en op bed bij je te hebben (bovenstaande redenen)
Blaft :+ Is natuurlijk wel af te leren.


We werken thuis, dus wat dat betreft is de aanschaf van een hond geen probleem.
Als we een hond nemen denken we aan een dwergpoedel. Vachtonderhoud zou ik zelf gaan doen dan, lijkt me wel leuk. Waarom een poedel? Baasgericht, slim, actief maar kan ook thuis gewoon lekker liggen, handzaam formaat om overal mee naar toe te nemen, vacht kun je scheren (ik heb niks met honden met lang of ruw haar, en dat hele korte haar is bij honden zo hard :+ ). Verder een relatief hoge levensverwachting.

Tips?
Laatst bijgewerkt door AnnoNiemand op 28-09-20 14:26, in het totaal 1 keer bewerkt

Palmera

Berichten: 9457
Geregistreerd: 25-09-08
Woonplaats: La Palma

Re: ‘Hondse kat’ of toch een hond?

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-20 14:19

Nou, neem alsjeblieft geen hond als je er zo over denkt.

En onthoud dat een kat ook gewoon in de kattenbak met pisplekken graaft en de kont schoonlikt.

Daihyo

Berichten: 88043
Geregistreerd: 01-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-20 14:19

Ik zou zeker een kat niet uitsluiten. Er zijn genoeg rassen met een 'honds'karakter. Bij de oosterlingen inderdaad (kijk eens naar de thai siamees, balinees of oosters langhaar, deze zijn niet zover doorgefokt), maar bijvoorbeeld ook de bengaal. En zo zijn er nog wel meer rassen :j
Overigens heb je daar ook de uitzonderingen. Mijn balinees is een lief, zachtaardig, eenkennig en angstig poesje. Totaal niet het hondse karakter waar ik haar ook op had uitgezocht. Mijn HTK is wat dat betreft meer een hond, apporteert zelfs zijn speeldgoed :+

ryukapple

Berichten: 1776
Geregistreerd: 06-11-12
Woonplaats: Raalte

Re: ‘Hondse kat’ of toch een hond?

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-20 14:32

Tja alleen als het dier al volwassen is weet je zeker wat het karakter gaat worden. Zowel kwa hond als kat.
Als je zeker wil weten dat je een hondachtige kat krijgt dan zal je een herplaatser moeten nemen al zal dat type kat niet voor het oprapen liggen. Verder ben je erg negatief over honden ( weet je zeker dat je er wel een zou willen) en vrij rooskleurig over katten := bijvoorbeeld over dat katten schoner zijn ik ken en heb meerdere katten gehad die regelmatig zwart thuiskwamen omdat ze in modder of ander viezigheid hadden gerold. Verder is de grote vraag hoeveel tijd heb je ervoor over? Een hond kost over het algemeen meer tijd, werk, geregel dan een kat

Bralindy

Berichten: 3326
Geregistreerd: 06-11-08

Re: ‘Hondse kat’ of toch een hond?

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-20 14:35

Mijn ervaring is dat katten net zo vies zijn als honden. Maar als je zo afkeurend bent over honden vraag ik mij af waarom je het uberhaupt overweegt.

Sjong
Berichten: 859
Geregistreerd: 10-02-19

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-20 14:35

Ik zóu een kat nemen. Ik hou zelf helemaal niet van katten en alle positieve dingen die je noemt zou ik over een hond zeggen ( ik vind katten echt vies). Als je al zo'n voorkeur hebt kan een hond alleen maar tegenvallen

Goof

Berichten: 28782
Geregistreerd: 12-05-05
Woonplaats: Thuis

Re: ‘Hondse kat’ of toch een hond?

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-20 14:49

Jeetje, wat zwart-wit zeg.
Niet alle katten hebben slechte nieren, niet alle katten zijn knuffelig en heel veel katten zijn gewoon aanhankelijk.

Je weet nooit of een hond heel baasgericht is, sommigen zijn ook gewoo zelfstandig. Niet alle honden kunnen overal mee naar toe. Niet alle honden kunnen of willen sporten.
Honden lopen niet standaard door stront en rollen niet standaard in viezigheid.
Niet alle honden stinken en blaffen.

Op basis van jouw vooroordelen zou ik echt zeker geen hond nemen.

Shorks

Berichten: 408
Geregistreerd: 14-02-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-20 14:51

Het viel mij ook meteen op dat het klinkt alsof je honden stiekem helemaal niet zo leuk vindt. Dan zou ik voorál geen hond nemen!
Kijk inderdaad eens bij de Oosterse rassen: Burmezen zijn heel aanhankelijk, siamezen ook, zijn vaak gezellige kletsers en volgers.

Ik heb sinds een jaar mijn eerste eigen hond, en ik had niet gedacht dat het contact zó intens zou zijn. Hij is ál-tijd bij me (is ook een buitenlander met erge verlatingsangst). Omdat ik veel van honden houd kan ik het, soms met wat moeite, met hem uithouden, maar ik kan me voorstellen dat het je op zal breken als je een dier waar je niet veel voor voelt áltijd om je heen hebt.

Succes met kiezen!

Karin

Berichten: 65336
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-20 15:01


The_Cat

Berichten: 7286
Geregistreerd: 04-11-15
Woonplaats: BE

Re: ‘Hondse kat’ of toch een hond?

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-20 15:15

Het is zwart-wit, maar dat mag je helemaal denken want dat is je mening natuurlijk. Maar in dit geval zou ik gewoon denk ik niet voor een hondje gaan. Of misschien eens bekijken of je van iemand een hondje op logé mag krijgen? Dan heb je er ook een gedacht van?

Ik zou wel durven om terug te gaan kijken naar een kat die bij je past. Uiteindelijk is dat ook wat je kent en wat je gewoon bent

Elias93
Berichten: 378
Geregistreerd: 04-04-14
Woonplaats: Achterhoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-20 15:19

Wij hebben 2 bengalen die ik regelmatig halve honden noem. Met de eerste gaan we soms wandelen aan een tuigje en hebben we commando's geleerd (zit, poot, andere poot, high five, lig) en de andere apporteerd. Ze zijn super nieuwsgierig en moeten alles van dichtbij bekijken en ook echt super slim. Ik vind ze ook echt mens gerichter en energieker als een gewone kat. Als je een niet standaard kat wilt en flink wat humor en leven in de brouwerij wilt is de bengaal geweldig. ( het advies is wel om ze met meerdere te houden)

Je zou gewoon eens bij meerdere honden en katten fokkers of asiels langs kunnen gaan om te kijken wat jullie het meeste aanspreekt.

laura1987

Berichten: 7130
Geregistreerd: 30-04-05
Woonplaats: Ergens

Re: ‘Hondse kat’ of toch een hond?

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-20 15:23

Zo te horen ben jij meer kattenmens dan hondenmens, dus ik zou zeker voor een kat kiezen.

Zoek een goede fokker van een ras wat jou aanstaat en ga ervoor ;)

Nyaleti

Berichten: 6137
Geregistreerd: 05-04-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-20 15:55

Neem een kat. Hond kost veel meer tijd en met een beetje pech katse-hond.

AnnoNiemand

Berichten: 885
Geregistreerd: 16-05-18

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 28-09-20 16:45

Het staat er zwart wit, omdat ik het gewoon even heel zwart wit/ technisch wil afwegen. Zo lijkt het misschien negatief over honden, maar zo bedoel ik het niet hoor. Ik vind honden hartstikke leuk, JUIST doordat je er allerlei dingen mee kan ondernemen. Ik heb ook veel honden in mijn omgeving en die vind ik hartstikke leuk. Een zelfstandig dier is niks voor ons. Qua hond zou een beagle bijvoorbeeld meteen al afvallen, dat is echt niks voor ons. :+ En een zelfstandige Shiba inu of een New Found lander incl lange en aan de voorkant volledig bekwijlde vacht ook niet. _O-
Aan de andere kant is een kat die erg op zichzelf is dus ook helemaal niks voor ons. Dus over beide diersoorten kan ik zowel positieve als negatieve dingen opsommen.

En 'gewoon aanhankelijk', dat zijn inderdaad wel meer katten. Maar wat ik zoek valt niet onder 'gewoon aanhankelijk'.

Het advies neem geen hond want dat kost te veel tijd slaat voor ons de plank eigenlijk mis, wij vinden het juist geweldig om veel tijd aan/met het dier te spenderen.

_Penotti
Berichten: 6267
Geregistreerd: 28-02-20
Woonplaats: Tussen de velden

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-20 16:54

Bralindy schreef:
Mijn ervaring is dat katten net zo vies zijn als honden. Maar als je zo afkeurend bent over honden vraag ik mij af waarom je het uberhaupt overweegt.

Dit dus.
Lijkt me niet zo moeilijk kiezen eigenlijk.
Je bent duidelijk geen hondenliefhebber.

Saskia9
Berichten: 12295
Geregistreerd: 18-09-03
Woonplaats: Sprang Capelle

Re: ‘Hondse kat’ of toch een hond?

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-20 16:58

Ik lees tussen de regels in dat je het verlies van jullie kat nog niet verwerkt hebt, kan dat?
Het komt op mij namelijk zo over alsof je het liefst een kloon zou willen :(:)

Ieder dier is uniek, er zal altijd wel een bepaald karakter trekje zijn die je zelf niet 'besteld' zou hebben als dat zou kunnen.
Ik denk dat wanneer je wat bepaalde dingen meer kunt loslaten je meer open kunt staan voor een nieuw maatje in jullie leven, hond of kat.

AnnoNiemand

Berichten: 885
Geregistreerd: 16-05-18

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 28-09-20 17:01

Nou, daar ben ik het gewoon niet mee eens. Een kat komt niet kletsnat bemodderd thuis aan en schudt zich vervolgens nog even uit op je bed. _O-

Ik heb het idee dat sommige hondeneigenaren zich hier nogal aangevallen voelen. :+ Dat is niet mijn bedoeling, ik probeer het gewoon heel objectief te bekijken.

@Saskia9, dat klopt. Het verdriet zit heel diep, dat zal nog lange tijd zo blijven. Maar de ergste scherpe rand is er af. We gaan ook nog niet nu op stel en sprong een nieuw dier aanschaffen.
Misschien dat we tzt met een hond JUIST niet zo zouden gaan 'vergelijken'. Want dat is niet wat je wil, een nieuw dier zal nooit de oude kunnen vervangen, dus vergelijken moet je niet doen.

LWDaisy

Berichten: 4775
Geregistreerd: 26-03-18
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-20 17:06

Palmera schreef:
Nou, neem alsjeblieft geen hond als je er zo over denkt.

En onthoud dat een kat ook gewoon in de kattenbak met pisplekken graaft en de kont schoonlikt.


Ik vind een kat ook viezer dan een hond haha. Die loopt eerst door de kattenbak, en dan met die pis-poten over het aanrecht waar jij je boterhammen smeert. Ranzig :+ Of likt zichzelf "schoon" met speeksel - hoezo kan dat schoon zijn? Ik vind het vies hahaha. En als je pech hebt, spuwen ze daarna haarballen uit :+

Naar mijn persoonlijke ervaring is een hond ook veel makkelijker zindelijk te krijgen én te houden dat een kat. Ik had een kattin die echt constant in huis plaste, ook al had ik 3 kattenbakken voor 2 katten en was ze wel degelijk zindelijk. Tegendraads beest, ik ergerde me er rot aan. Want in tegenstelling tot hondenpis krijg je die penetrante geur van kattenpis er nooit meer helemaal uit, ik heb echt heel veel spullen (waaronder mijn zetel en mat) moeten weg gooien.

Ik snap wel dat je kan vinden dat een hond stinkt, indien het een langharige hond is. Natte-hond-geur is niet aangenaam :') Maar dan neem je gewoon een hond met kort haar, dat scheelt echt een hoop!

Qua karakter moet je gewoon geluk hebben dat het jouw ding is, denk ik. Zowel bij kat als bij hond. Je kan beide dieren bepaalde dingen aanleren én afleren. Maar aan karakter, zoals wel of niet graag knuffelen, wel of niet graag bij jou/mensen zijn, kan je weinig veranderen denk ik.

Goof

Berichten: 28782
Geregistreerd: 12-05-05
Woonplaats: Thuis

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-20 17:11

AnnoNiemand schreef:
Nou, daar ben ik het gewoon niet mee eens. Een kat komt niet kletsnat bemodderd thuis aan en schudt zich vervolgens nog even uit op je bed. _O-


Een hond ook niet, je kan die namelijk gewoon eerst laten opdrogen. Of sowieso uit je slaapkamer houden als je een hond toch al vies vindt.

Mijn kat komt overigens ook nat binnen als ze in de regen heeft gelopen of door de bosjes heeft gestruind en springt dan met haar natte lijf op de bank enzo.

Het ene dier is niet per definitie schoner of viezer dan het andere.

MarlindeRooz
Correspondent

Berichten: 33791
Geregistreerd: 27-02-10
Woonplaats: Apeldoorn

Re: ‘Hondse kat’ of toch een hond?

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-20 17:12

Ten eerste vind ik een dier/hond op bed of op op de bank goor. Kwestie van je hond afdrogen en hem daarna naar de mand sturen. Kunnen ze rustig opdrogen. Kwestie van routine en opvoeding.

ryukapple

Berichten: 1776
Geregistreerd: 06-11-12
Woonplaats: Raalte

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-20 17:13

AnnoNiemand schreef:
Nou, daar ben ik het gewoon niet mee eens. Een kat komt niet kletsnat bemodderd thuis aan en schudt zich vervolgens nog even uit op je bed. _O-


Hier alleen katten maar meerdere katten die onder de modder thuis zijn gekomen hoor en vervolgens hun zwarte poten op je netgewassen dekbed neerzetten. En dit is me niet met maar 1 kat gebeurd
Zo kwam de laatste regelmatig terug (huidige komen niet buiten)

Afbeelding

Kirania

Berichten: 1636
Geregistreerd: 19-06-11
Woonplaats: In de bebouwde kom

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-20 17:16

Ik zou eens navraag doen bij faceboekgroepen over 'adventure cats'. Die zullen meer rassen kennen of meer over kattentraining voor de great outdoors weten. Niet dat je dat per se moet willen, maar katten die op avontuur willen gaan aan de leiband en naar de bergen/zee willen zijn doorgaans iets 'hondser' :Y)

Al ken ik ook wel genoeg honden die in hun broek doen als ze de zee zien, daargelaten. _O-

Wat overigens ook kan helpen - katten die opgegroeid zijn rond een roedel honden zijn vaak enorm 'honds' en dapperder. Zo hebben wij een kat geadopteerd die opgegroeid is tussen de chihuahua's. Een beetje simpel soms, maar vooral heel erg impulsief en gaat soms iets te graag op avontuur (lees: doe de schuif met zijn leiband open en hij komt van heinde en verre door het huis gestormd)

AnnoNiemand

Berichten: 885
Geregistreerd: 16-05-18

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 28-09-20 17:25

Jongens, het is ook geen wedstrijd welk dier het meest vies of schoon is. :+ Daar gaat het hele topic ook niet over. Het is gewoon mijn persoonlijke mening. Ik heb 35+ jaar ervaring met katten, en jarenlange werkervaring met honden (maar nooit zelf echt een hond 'gehad'). Het is dus niet zo, dat ik niet weet waar ik over praat.

daffodil

Berichten: 10442
Geregistreerd: 12-11-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-09-20 17:27

Net zo goed als dat je het met een kat moet treffen, is dat met een hond ook zo. Zeker met jonge dieren is dat lastig in te schatten. Wat je wel zou kunnen overwegen is om een volwassen dier te adopteren omdat daar meer van bekend is qua gedrag. Ik laat dan even in het midden of het een kat of hond is.

Ik vind beiden leuk namelijk, voordeel van een kat is redelijk selfsupporting en makkelijker voor als je een dag of wat van huis bent. Honden daarentegen zorgen ervoor dat je lekkere wandelingen maakt, leuke dingen doet en aanspraak hebt buiten. Ik vind dat leuk. En ja, ik ben vandaag al drie keer natgeregend maar er hangt een handdoek in de gang en mijn honden komen sowieso niet boven (slaapkamers etc. ) dus ik kan dat redelijk ondervangen.

Ik heb ook altijd katten gehad en man oh man noooooooit meer een britse korthaar. Ik kokhalsde van die kat, zo vies was ie. Hield zichzelf niet schoon, stonk uit zijn bek wat ik er ook aan probeerde te doen. Echt zo niet mijn kat. Maar ja, hij was er wel en dus zorg je ervoor.

AnnoNiemand

Berichten: 885
Geregistreerd: 16-05-18

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 28-09-20 17:30

daffodil schreef:
Net zo goed als dat je het met een kat moet treffen, is dat met een hond ook zo. Zeker met jonge dieren is dat lastig in te schatten. Wat je wel zou kunnen overwegen is om een volwassen dier te adopteren omdat daar meer van bekend is qua gedrag. Ik laat dan even in het midden of het een kat of hond is.

Ja, dit is ook iets waar wij enorm tegenaan lopen. Ik voed een dier graag zelf op, zodat ik optimaal kan socialiseren. Je kunt dan heel wat invloed uitoefenen maar een groot deel karakter zit er wel al in en dat kun je een klein beetje inschatten bij een nest, maar lang niet volledig.

Bij een volwassen dier staat het karakter al vast en dat is inderdaad heel fijn, hoewel je dan niks meer met de socialisatie kan doen.