Paard loopt beroerd - volgende stap?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

 
 
Undefined
Berichten: 3765
Geregistreerd: 18-01-09

Paard loopt beroerd - volgende stap?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-09-20 10:47

Hallo,

Ik zou graag wat adviezen/ andere ervaringen van mensen horen over mijn paard. Het gaat om een 4 jarige-ruin die niet lekker loopt. Hij is erg stijf en zijn hele bewegingsapparaat lijkt het niet goed te doen. Daarnaast puft hij in zijn ademhaling als hij aan het werk is. Ene dag lijkt hij beter te lopen dan de andere dag maar nooit lekker.
Hij loopt al een paar maanden niet fantastisch, maar het slechter lopen is er langzaam ingeslopen. Vorige maand heb ik een filmpje gemaakt en toen toch geconcludeerd dat het wel erg werd.

Hij heeft in juli een chiropractor gezien en de zadelmaker is ook geweest (3 verschillende zelfs). Er is overigens al 2 maanden niet meer op gereden. Eerder dit jaar zijn er foto’s gemaakt, een bemerking is een afvlakking in zijn hals (toen overigens nog geen problemen), verder niks te zien.

Twee weken terug is hij bij de kliniek geweest. Er is een kreupelheidsonderzoek gedaan. Er zijn verdere foto’s gemaakt en er zijn uitwendig en inwendig echo’s gemaakt van zijn hals en SI-gewricht. SI was niet helemaal goed (links) maar de dierenarts wilde het geen artrose noemen.
Er is toen verder gekeken en de volgende dag is een maagscopie gedaan. Hieruit bleek dat hij wel wat littekenweefsel had maar geen zweren op dit moment (hij heeft wel supplementen meegekregen). Daarop is besloten zijn SI-gewricht in te spuiten (meso-therapie).
Volgens de kliniek heeft de afvlakking in de hals hier niets mee te maken (was ook minimaal zei hij, heb ik verder geen verstand van).

Op dit moment loopt hij nog steeds zo beroerd als voor de therapie. Zie hier een filmpje (van een erg slechte dag): https://youtu.be/XED5riBdwc4

Het paard heeft al erg veel geld gekost en is eigenlijk voor de verkoop (overigens niet mijn paard, ik reed/rijd hem voor de eigenaren). Kliniek heeft aangegeven dat de volgende optie een scintigrafie is, kosten €2.000 plus eventuele behandelkosten.

Gezien de toch wel erg hoge kosten voor dit zijn wij aan het kijken wat nu wijsheid is. We overwegen o.a. om een bloedsample te laten nemen, dit is namelijk nog niet gebeurd. Verder hebben we nagedacht over thermografie (blokkering van het CTO werd genoemd na sturen van het filmpje) of nog eens een andere goede osteopaat laten kijken.
Scintigrafie zien de eigenaren nu niet zitten (de vorige behandeling was ook al niet goedkoop), wat ik wel begrijp.

Hij is verder netjes naar de tandarts geweest en ontwormt. Hij staat momenteel voor op ijzers, dit omdat zijn hoeven niet gelijk zijn (rechts stijl, links plat). Dit hebben wij op de kliniek ook nagevraagd, het is moeilijk nu nog te corrigeren maar ze verwachten niet dat de problemen hier uit komen.

Ik ben benieuwd of iemand naar aanleiding van het filmpje en/of het verhaal ideeën heeft.


Sintara

Berichten: 7382
Geregistreerd: 07-03-18
Woonplaats: Het midden

Re: Paard loopt beroerd - volgende stap?

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-09-20 11:07

Hoe staat hij op zijn hoeven, heb je er een foto van?

[PP] Mel en ik in Denemarken
<3 Mel, mijn stoere OTTB

Elisa2

Berichten: 37032
Geregistreerd: 31-08-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-09-20 11:46

4 jaar en ongelijke hoeven, ik zou een foto van de hoeven nemen. Ongelijke voeten kunnen voortkomen/ ontstaan uit hoefkatrolontsteking. En anders is het vaak het recept voor HKO.

Was dit paard klinisch goed voordat het ingereden werd? zijn de problemen erger geworden door belasting? is hij ooit rontgenlogisch op de foto geweest verder?

*edit* filmpje bekeken, hij loopt echt kort met beide voorbenen. Ik zou het hier in zoeken..waarom is zijn SI gewricht ingespoten? het lijkt net een beetje of er maar wat gedaan is uit je verhaal. (correct me if i am wrong)
Laatst bijgewerkt door Elisa2 op 03-09-20 11:49, in het totaal 1 keer bewerkt

''De echte discipel van de rijkunst heeft niet de erkenning door andere mensen nodig maar veel meer het gevoel om met zijn paard een te zijn. Ontbreekt deze harmonie, dan ontstaat in het beste geval volmaakte techniek, maar er ontstaat nooit volmaakte (rij)kunst.''

-Kurt Albrecht-

MarliesV

Berichten: 15171
Geregistreerd: 24-06-08
Woonplaats: Hellendoorn

Re: Paard loopt beroerd - volgende stap?

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-09-20 11:48

Wat willen de eigenaren wel? Want verkoopbaar is zo'n dier natuurlijk op deze manier ook niet.

Bloed laten trekken en daar niets afwijkend in gevonden?

Die voeten zo ongelijk bij een jong dier is voor mij ook iets wat alarmbellen doet rinkelen. Denk dat het voorstel van Elisa2 heel verstandig is.

Life is short....SMILE while you still have teeth!

Janneke2

Berichten: 22729
Geregistreerd: 28-02-13
Woonplaats: Ergens in Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-09-20 11:53

.... heel veel paarden hebben ongelijke hoeven.
Volgende vraag is waar het van weg komt.
Ik ben geschoold in 'een rijpaard hoort in verticale balans te zijn', dat maakt / houdt de hoeven min of meer gelijk.
(Is het standaard om op de kliniek bij kreupelheidsonderzoek niet aan HKO te denken?)

En met respect voor alle onderzoeken, zou mijn dier zo stijf lopen begon ik met wat 'huis, tuin en keuken' onderzoeken: een kuur groene leem, massage gevolgd door bindweefsel massage en wellicht wat leverkruiden...
Laatst bijgewerkt door Janneke2 op 03-09-20 11:55, in het totaal 1 keer bewerkt

[o]

Je suis Charlie - comme tout le monde.

(...en BAH wat is dit onderschrift actueel. )

Apple

Berichten: 76187
Geregistreerd: 27-01-02
Woonplaats: Bij het strand

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-09-20 11:54

Ik sluit me aan bij Elisa2, hij lijkt erg kort te lopen van voren. Misschien zelfs rechtsvoor iets meer dan linksvoor (maar dat kan natuurlijk ook komen doordat hij op het filmpje alleen rechtsom loopt).

Hij ziet er verder wel heel prima uit :-)

Undefined
Berichten: 3765
Geregistreerd: 18-01-09

Re: Paard loopt beroerd - volgende stap?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-09-20 12:16

Paard is ergens vorig jaar ingereden, ik weet dat hij voor ik er mee begon (maart) 5 maanden bij een trainer gestaan heeft. Foto’s zijn hierna gemaakt, ook van de hoeven (echt alles staat op de foto).
Hij stond daar 24/7 op stal. Nu gewoon op de weide overdag. Hoe veel hij bereden is bij de trainer durf ik niet te zeggen. Bij mij vrij weinig, ik werk niet zo hard met de jonkies.

Ik weet dat voeten vaak ongelijk zijn, of dat toevallig bij dit paard dan wel invloed heeft en bij veel andere paarden niet durf ik niet te zeggen. Voeten hebben we overigens laten bekijken door de dierenarts en de hoefsmid daar. Onderzoek is trouwens gedaan bij de Lingehoeve, of er zomaar wat gedaan is durf ik niet te zeggen. We gaan naar een specialist omdat wij het zelf niet weten, ik kan best zien dat hij niet goed loopt maar daar houdt het op.

Op dit moment zijn de enige plannen met het paard om hem weer goed te krijgen.

Daihyo

Berichten: 88038
Geregistreerd: 01-06-01

Re: Paard loopt beroerd - volgende stap?

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-09-20 12:26

Is testen op PSSM naast bovengenoemde ook niet een idee?
Omdat je het echt over een spierprobleem hebt...

∞ ♥ Jim & Noura & Ximo ♥ ∞
https://www.equinoji.nl - onafhankelijk voedingsadvies voor paarden - snacknetjes te koop

Met korting naar Equiday? Ga naar www.equiday.nl, gebruik de code EN24 bij het afrekenen en krijg 10% korting!!

fannetje

Berichten: 3546
Geregistreerd: 07-08-05
Woonplaats: ede

Re: Paard loopt beroerd - volgende stap?

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-09-20 12:37

Ik heb toen ik er niet uit kwam, ook eerst voor thermografie gekozen, want ik vond de kosten voor scinti wel erg hoog. Bij mij is daar toen wel duidelijkheid uit gekomen en de kosten zijn echt vele malen lager.
Ik vind hem op het filmpje ook kort lopen voor en hij lijkt te willen zakken, maar durft niet.
Succes iig!

elise t.

Berichten: 338
Geregistreerd: 27-12-08
Woonplaats: beverwijk

Re: Paard loopt beroerd - volgende stap?

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-09-20 12:49

Misschien zou je een behandeling spiertherapie kunnen laten doen,ons ene paard liep ook kort en stijvig.daar zat het net achter de voorbenen en de bovenachterbenen helemaal vast waardoor ze korte pasjes maakte..ik weet niet in welke regio je zit,maar hij heet Kevin Bekker.

anjali
Berichten: 15042
Geregistreerd: 25-07-15

Re: Paard loopt beroerd - volgende stap?

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-09-20 13:52

Ik vind het wel een erg leuk en mooi paard.Ik heb ze wel slechter zien lopen ook.Er is dus niet echt iets gevonden bij alle onderzoeken.Toont hij ongemak en verzet bij het rijden?Als dat niet zo is dan zou ik hem houden of verkopen met als doel recreatie.Je kunt hem ook nog een tijd op de wei zetten en kijken of hij dan wat losser in de bewegingen wordt.Hij is ook nog namelijk jong toch.Een scintografie van 2000 euro zou ik niet doen.Daar wordt het paard ook niet beter van.

Elisa2

Berichten: 37032
Geregistreerd: 31-08-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-09-20 13:59

Undefined schreef:
Paard is ergens vorig jaar ingereden, ik weet dat hij voor ik er mee begon (maart) 5 maanden bij een trainer gestaan heeft. Foto’s zijn hierna gemaakt, ook van de hoeven (echt alles staat op de foto).
Hij stond daar 24/7 op stal. Nu gewoon op de weide overdag. Hoe veel hij bereden is bij de trainer durf ik niet te zeggen. Bij mij vrij weinig, ik werk niet zo hard met de jonkies.

Ik weet dat voeten vaak ongelijk zijn, of dat toevallig bij dit paard dan wel invloed heeft en bij veel andere paarden niet durf ik niet te zeggen. Voeten hebben we overigens laten bekijken door de dierenarts en de hoefsmid daar. Onderzoek is trouwens gedaan bij de Lingehoeve, of er zomaar wat gedaan is durf ik niet te zeggen. We gaan naar een specialist omdat wij het zelf niet weten, ik kan best zien dat hij niet goed loopt maar daar houdt het op.

Op dit moment zijn de enige plannen met het paard om hem weer goed te krijgen.


Was alles oke op de foto's?

Het lijkt me geen goed teken dat hij steeds slechter begint te lopen. Hoe gallopeerd hij? vaak overkruist aan een kant?

Bloed prikken lijkt me ook verstandig, om te kijken of hij tekorten heeft (vit e/ selenium, magnesium) die de stijfheid kunnen veroorzaken. Of misschien inderdaad ook een pssm test.

''De echte discipel van de rijkunst heeft niet de erkenning door andere mensen nodig maar veel meer het gevoel om met zijn paard een te zijn. Ontbreekt deze harmonie, dan ontstaat in het beste geval volmaakte techniek, maar er ontstaat nooit volmaakte (rij)kunst.''

-Kurt Albrecht-

Undefined
Berichten: 3765
Geregistreerd: 18-01-09

Re: Paard loopt beroerd - volgende stap?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-09-20 14:29

Ja alles verder oké op de foto's.

Hij gallopeert op zich goed, gaat er wel met een bokje in maar ik denk dat het aan het filmpje wel duidelijk is dat hij ergens totaal niet comfortabel mee is.

Als hij wordt gevraagd te versnellen gooit hij vaak wat met zijn hoofd, verder zwaait hij ook veel met zijn staart. Onder het zadel wil hij ook niet lopen, niet voorwaarts, en je voelt echt de opluchting als hij vanuit draf terug mag naar stap. Verder ook staart zwaaien en oren naar achteren. Hij toont dus ongemak met rijden maar ik vind hem ook vrij duidelijk ongemak met het longeren tonen. Lingehoeve heeft overigens ook aangegeven hier niet mee rijden of longeren nu want er zit iets niet goed.


MyWishMax

Berichten: 25247
Geregistreerd: 14-11-05
Woonplaats: Zuid Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-09-20 14:40

Hij toont inderdaad ongemak. Fijn dat hij bij jou staat en jullie het zo serieus bekijken.

Ik snap de eigenaren een scintigrafie veel geld vinden, maar het kan wel heel duidelijk een probleem laten zien. Ik had er 1 die aan diverse dingen behandeld was, maar niet echt wat naar voren kwam waar hij niet goed was. Ook op foto's en echo's niet, misschien als we complete paard gescand hadden, maar niet bij het onderzoek 1 plek kunnen vinden waar het zat. Die heeft dus wel een scintigrafie gehad en daar kwam duidelijk een probleem naar voren. Die konden ze later ook met de echo vinden, maar minder duidelijk en niet op de normale manier.

Het is wel een klap geld, ja... Wat een lastige situatie zeg.

anjali schreef:
Ik vind het wel een erg leuk en mooi paard.Ik heb ze wel slechter zien lopen ook.Er is dus niet echt iets gevonden bij alle onderzoeken.Toont hij ongemak en verzet bij het rijden?Als dat niet zo is dan zou ik hem houden of verkopen met als doel recreatie.Je kunt hem ook nog een tijd op de wei zetten en kijken of hij dan wat losser in de bewegingen wordt.Hij is ook nog namelijk jong toch.Een scintografie van 2000 euro zou ik niet doen.Daar wordt het paard ook niet beter van.


Ik ben het hier dus absoluut niet mee eens. Deze kan je niet verkopen voor de recreatie, ook dan moet een paard gewoon pijnvrij/ongemak vrij zijn. Hier wil je toch niet op gaan zitten als hij zo aangeeft niet lekker in zijn vel te zitten? Die scintigrafie wordt een paard niet beter van, het is beeldvorming. Dus als er daar wat gevonden wordt kan het behandeld worden en wordt het paard wel beter (hopelijk). Ik heb eigenlijk medelijden met paarden die dus slechter liepen volgens jou. := Hopelijk stonden die bij iemand zoals TS die wel uit gaan zoeken wat er dan is.

B + 19 PR 217 / L1 + 24 PR 218 / L2 + 23 PR 212 / M1 + 28 PR 212,5 / M2 + 16 PR 227,5
[RIJ-ITP] Flow tijdens training

Veraaaaah

Berichten: 2333
Geregistreerd: 05-07-15
Woonplaats: Breda

Re: Paard loopt beroerd - volgende stap?

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-09-20 16:23

Nou mijn paard met spat liep vele malen erger hoor! Die was kats kreupel.

Ik zie wel dat ze niet lekker in haar vel zit maar kreupel wil ik haar zeker niet noemen. Heel moeilijk om hier iets van de maken, zeker omdat er al zoveel is gedaan.

De bovenlijn/hals staan ook op de foto?

Nuelle nieuwe hoofdstuk in mijn leven!
Glamour Girl je hebt me zoveel gegeven, ik ga je missen 20-01-2021
Rinda, you're a star in heaven 7-6-2017

Sintara

Berichten: 7382
Geregistreerd: 07-03-18
Woonplaats: Het midden

Re: Paard loopt beroerd - volgende stap?

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-09-20 16:25

Gewoon een paar maanden op de wei gooien met wat leuke vriendjes?
Ik denk wel dat als de hoef stand tussen de twee voorhoeven veel verschilt je dat altijd terug zult zien in de beweging. Maar ik weet niet hoe de hoeven staan

[PP] Mel en ik in Denemarken
<3 Mel, mijn stoere OTTB

BigOne
Berichten: 38190
Geregistreerd: 03-08-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-09-20 16:28

Zou een thermografie doen , kost je de kop niet en kan duidelijkheid geven . Dan weet je waar je verder moet zoeken . Zou proberen Irma Wensink er voor te strikken , is ook afgestudeerd dierenarts .

We live in a time where intelligent people are being silenced so that stupid people won’t be offended.

Tessebes

Berichten: 18524
Geregistreerd: 09-09-02
Woonplaats: Den Haag

Re: Paard loopt beroerd - volgende stap?

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-09-20 16:52

Ik zou eerst uitgebreid bloedonderzoek laten doen, misschien zitten we hier wel "gewoon" naar een Seleniumtekort te kijken.

Summerdreams

Berichten: 1271
Geregistreerd: 17-05-18

Re: Paard loopt beroerd - volgende stap?

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-09-20 16:58

Op het onduidelijke filmpje zie ik al een enorm verschil in hoeven. Daar moet hij sowieso wel last van hebben als ik het zo goed zie iig. Heb je een duidelijke foto van beide hoeven?

http://www.flowerishtattoo.nl
Fineline tattoos & meer <3

Sintara

Berichten: 7382
Geregistreerd: 07-03-18
Woonplaats: Het midden

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-09-20 17:00

WesternWay schreef:
Op het onduidelijke filmpje zie ik al een enorm verschil in hoeven. Daar moet hij sowieso wel last van hebben als ik het zo goed zie iig. Heb je een duidelijke foto van beide hoeven?

Dat denk ik dus ook.. Als ik aan mijn ene voet een gymp en aan de andere een pump doe hoeft er verder in mijn lijf niks mis te zijn, maar hoe ik ook mijn best doe echt een runway loopje gaat het nooit worden

[PP] Mel en ik in Denemarken
<3 Mel, mijn stoere OTTB

Elisa2

Berichten: 37032
Geregistreerd: 31-08-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-09-20 17:04

Undefined schreef:
Ja alles verder oké op de foto's.

Hij gallopeert op zich goed, gaat er wel met een bokje in maar ik denk dat het aan het filmpje wel duidelijk is dat hij ergens totaal niet comfortabel mee is.

Als hij wordt gevraagd te versnellen gooit hij vaak wat met zijn hoofd, verder zwaait hij ook veel met zijn staart. Onder het zadel wil hij ook niet lopen, niet voorwaarts, en je voelt echt de opluchting als hij vanuit draf terug mag naar stap. Verder ook staart zwaaien en oren naar achteren. Hij toont dus ongemak met rijden maar ik vind hem ook vrij duidelijk ongemak met het longeren tonen. Lingehoeve heeft overigens ook aangegeven hier niet mee rijden of longeren nu want er zit iets niet goed.


Ja bokje met aanspringen omdat hij waarschijnlijk niet voorwaarts genoeg is in draf door de bovengenoemde problemen. Veel paarden met SI problemen hebben moeite met de galop maar dat heeft hij dus niet.
Op het filmpje zie je ook duidelijk zijn terughoudendheid en dat hij niet lekker loopt.

Het is moeilijk wbt de kosten, ik zou denk ik ook eerder bloedonderzoek /thermografie doen en/of een half jaar in het land zonder ijzers en met een goede bekapper. Kans is alleen dat dat uitstel is en je alsnog dure onderzoeken moet laten doen. Hij wordt nu ook niet beter van rust he? staat hij wel in de wei/paddock?

''De echte discipel van de rijkunst heeft niet de erkenning door andere mensen nodig maar veel meer het gevoel om met zijn paard een te zijn. Ontbreekt deze harmonie, dan ontstaat in het beste geval volmaakte techniek, maar er ontstaat nooit volmaakte (rij)kunst.''

-Kurt Albrecht-

Hevonen

Berichten: 5607
Geregistreerd: 21-01-04
Woonplaats: up north

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-09-20 17:07

Ik zie een lusteloos paard wat kort loopt. Houdt zich vast in het bekken, maar laat ook voor geen ruimte zien. Geen idee wat de oorzaak is, maar ziet er niet uit zoals je zou verwachten van zo'n leuk paard.

Voor bijzondere (niet beslist paardgerelateerde) replica's en living history spullen.
ARRE remaining history
Zij werken ook op bestelling! (smeedwerk, hout-, hoorn- en beenbewerking, leer, huiden, en nog veel meer)

Summerdreams

Berichten: 1271
Geregistreerd: 17-05-18

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-09-20 17:20

Sintara schreef:
WesternWay schreef:
Op het onduidelijke filmpje zie ik al een enorm verschil in hoeven. Daar moet hij sowieso wel last van hebben als ik het zo goed zie iig. Heb je een duidelijke foto van beide hoeven?

Dat denk ik dus ook.. Als ik aan mijn ene voet een gymp en aan de andere een pump doe hoeft er verder in mijn lijf niks mis te zijn, maar hoe ik ook mijn best doe echt een runway loopje gaat het nooit worden



Die van mij heeft ook een steiler en een plattere voet.
Smid heeft toen een ijzer eronder geslagen met zooltje en siliconen en toen liep ie nog beroerd (joh)
Ze had er in de hele bovenlijn last van, droeg haar hoofd hoog, stond iets onderstandig met haar voorbenen. Nu ze goed word bekapt en geen last meer heeft van die ondergeschoven platte voet staat ze gewoon al heel anders in de wei, die gespannen onderhals en rug etc is allemaal weg en ze loopt weer soepel.
Maargoed of dat hier ook zo is dat weet ik natuurlijk niet aangezien ik het niet goed kan zien zo, maar het zou een mogelijkheid kunnen zijn. Voeten zijn het fundament..

http://www.flowerishtattoo.nl
Fineline tattoos & meer <3

Syb_sem

Berichten: 234
Geregistreerd: 29-04-11
Woonplaats: Thuis met mijn hondje

Re: Paard loopt beroerd - volgende stap?

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-09-20 17:35

ik zou hem laten testen op het hele pssm panel. misschien even rondneuzen op het pssm forum zodat je wat spierondersteundende supplementen kunt geven.

Undefined
Berichten: 3765
Geregistreerd: 18-01-09

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-09-20 17:43

WesternWay schreef:
Die van mij heeft ook een steiler en een plattere voet.
Smid heeft toen een ijzer eronder geslagen met zooltje en siliconen en toen liep ie nog beroerd (joh)
Ze had er in de hele bovenlijn last van, droeg haar hoofd hoog, stond iets onderstandig met haar voorbenen. Nu ze goed word bekapt en geen last meer heeft van die ondergeschoven platte voet staat ze gewoon al heel anders in de wei, die gespannen onderhals en rug etc is allemaal weg en ze loopt weer soepel.
Maargoed of dat hier ook zo is dat weet ik natuurlijk niet aangezien ik het niet goed kan zien zo, maar het zou een mogelijkheid kunnen zijn. Voeten zijn het fundament..


Ik reageer vanavond nog even uitgebreider op de rest, maar ik ben benieuwd hoe je de voeten beter hebt gekregen? Of beter; wie?

Ik heb er namelijk drie hoefsmeden (waarvan 1 van de Lingehoeve) naar laten kijken en iedereen zegt: dit is nu te laat om te corrigeren. Ik zeg niet dat ik dit meteen geloof maar de juiste mensen vinden is erg lastig vind ik.

Een foto heb ik zo niet maar het is wel heel duidelijk een plat en een stijl voetje. Ik kan me ook best voorstellen dat dit problemen oplevert.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Majestic-12, Pova, renatexx en 106 bezoekers