Rijtechnisch probleem met mijn Spanjaard

Moderators: balance, C_arola, Sica, Neonlight

 
 
annerosa22
Berichten: 59
Geregistreerd: 19-08-20
Woonplaats: Rotterdam

Rijtechnisch probleem met mijn Spanjaard

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-08-20 16:40

Hoi allemaal,

Ik ben nieuw hier en weet niet helemaal of dit de juiste topic is, maar ik ben benieuwd naar jullie mening/ervaring :)

Ik heb nu sinds een jaar mijn paard, een leuke Andalusier die op zijn 13e naar Nederland is gekomen. Dit was niet in mijn opdracht en ik heb geen idee wat er vooraf met hem is gedaan en waar hij vandaan komt. Uit mijn hoofd kwam hij wel uit het zuiden, maar volgensmij is er gewoon voor het transport nog even een paspoort aangemaakt.

Hij heeft vanaf het begin af aan, zelfs nadat zijn gebit was gedaan en hij door een dierenart is gecheckt moeite gehad met druk op het bit/de teugels. Zodra ik er een beetje druk op neem, gooit hij zijn hoofd omhoog en gaat sterrenkijken.. Het zadel is nu recent ook gecheckt en aangepast, maar nog steeds blijft het een groot gevecht. Als ik hem uiteindelijk enigzins aan de teugel heb, loopt hij gespannen in kleine pasjes en kropt zichzelf op. Vaak kruipt hij al snel achter de teugel of loopt hij weer als een giraffe door de bak.

Ik krijg lessen en er wordt mij vaak verteld dat ik gewoon te lief of te zacht voor hem ben, maar ik vraag mij soms toch af of dat toch wel echt zo is en het niet te snel als ondeugd wordt afgeschreven..
Kan het niet te maken hebben met hoe hij voorheen is gereden? Er zijn wat mensen die hem ook al hebben gereden die wel zeggen dat hij lastig is of zelfs met te harde hand is gereden, maar zeker kunnen we dat natuurlijk niet weten.

Heeft iemand hier ervaringen mee? Tips? Trucs?

Soms vraag ik mij namelijk echt af ik niet gewoon beter hem met losse teugel en weinig teugeldruk kan laten lopen, omdat hij dan pas echt relaxt is en tot rust komt. Anderen op stal zeggen dan weer dat hij juist het nodig heeft dat ik de leiding neem en dat hij van te losse teugels in de war raakt..

Ik weet het soms echt niet meer :( Ik wil doen wat voor hem het beste is natuurlijk.


DJZ

Berichten: 3107
Geregistreerd: 30-12-08
Woonplaats: Zevenaar

Re: Rijtechnisch probleem met mijn Spanjaard

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-20 16:46

Allereerst welkom :D

Volg je gevoel. Als jij het idee hebt dat hij met die lange teugel ontspannen en ruim gaat lopen, ga dan vooral veel op die manier met hem werken en bouw vertrouwen op. Heb je met die lange teugel wel een beetje contact of hangen de teugels helemaal door? Loopt hij met zijn hoofd/hals vooruit of juist laag, richting de grond?

Saaams

Berichten: 13262
Geregistreerd: 20-01-10

Re: Rijtechnisch probleem met mijn Spanjaard

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-20 16:48

Dit is een typisch geval voor spanjaarden uit spanje.
Misschien kan je eens op zoek baar een instructeur die ervaring heeft net PRE’s? Evt Noor Tanger?

Laerkens Beauty

Nouvel

Berichten: 28559
Geregistreerd: 12-08-01
Woonplaats: Bollenstreek

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-20 16:51

Welkom hier!

Werk je met hem aan de hand en aan de longe?
Op die manier kun je kijken of hij onbelast wel zijn hals naar voren en naar beneden durft te brengen en durft te ontspannen.
Misschien kun je iemand vinden die je daarbij kan helpen zodat hij in ieder geval onbelast leert te ontspannen en zijn lijf goed leert te gebruiken.
Van daaruit kun je er dan weer op gaan en dit onder het zadel gaan proberen.
Het zou kunnen dat hij je bitje niet fijn vindt, veel paarden in Spanje en Portugal worden op een stang gereden, een trensje kan dan erg onrustig voelen en ze paniekerig maken.
Je zou een ongebroken of kunststof bitje kunnen proberen.
Verder rustig blijven in je hand maar wel duidelijk, hij moet je wel kunnen begrijpen in wat je wil van hem,
Goed van achter naar voren rijden en begrenzen met een stille hand tot hij nageeft.

Maartje_M

Berichten: 9354
Geregistreerd: 09-04-07
Woonplaats: Aarle-Rixtel

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-20 16:52

Ik rij mijn PRE ook met een licht contact, en vooral goed van achter naar voor. Aan de teugel komt niet door meer druk te nemen op de teugels maar door de motor te activeren. Je paard moet vertrouwen krijgen in je hand en die gaan opzoeken.
In min ogen heeft dit overigens niet direct iets met het ras te maken maar meer met hoe het paard gereden is := Ik zou dus kritisch naar je eigen rijstijl kijken en checken of je daar winst in kunt behalen.

Er is overigens ook een topic waar een aantal PRE/Andalusier eigenaren zich verzameld hebben, adar ben je ook welkom :D [BKR] Andalusiers/PREs in de schijnwerpers

BigOne
Berichten: 38187
Geregistreerd: 03-08-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-20 16:53

Noor is goed met Spanjaarden , vooral omdat hij al wat ouder is zal hij misschien flink verkeerd( naar onze normen) gereden zijn. Stang erin en kort, dat getrippel zie je heel veel . Heb je wel eens aan bitloos gedacht ?

We live in a time where intelligent people are being silenced so that stupid people won’t be offended.

RoyalMemory
Berichten: 621
Geregistreerd: 18-05-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-20 17:38

Saaams schreef:
Dit is een typisch geval voor spanjaarden uit spanje.


Dit is helemaal niet waar.

edit: typo

Lusitana

Berichten: 22429
Geregistreerd: 26-10-04
Woonplaats: buiten Grandola, Alentejo, portugal

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-20 17:42

Tip: Een halster of sidepull of kaptoom gebruiken in combinatie met een (hoofdstel met) bit.

Je kunt dan, met bit in de mond, gewoon op de neus rijden. Zo wennen ze aan het feit dat het bit zelf niks doet en krijgen ze meer vertrouwen. Ik heb zo ook een paard dat panisch was voor het bit, goed gekregen.

Echter, ik heb ook een merrie (die waarschijnlijk ook uit spanje komt) die hetzelfde doet als die van jou, sterrenkijken, dribbelen, angst, knijpende staart en daar heb ik nog niet dé oplossing voor gevonden. Bitloos doet ze nl net zo. Een bit met dingetjes eraan helpt iets omdat ze dan daarop concentreerd.
Dus ik lees even mee.

* [PP] [VOLG] Nieuwe rescue * * [ITP] Weer eens een update uit Portugal *
Facebook: * Opvang Paarden Portugal * * Vrienden van Vincent * Insta:machomachinho
Donaties kunnen nu ook per PayPal

RoyalMemory
Berichten: 621
Geregistreerd: 18-05-06

Re: Rijtechnisch probleem met mijn Spanjaard

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-20 17:50

TS, wat voor bit gebruik je? Soms vinden ze een ongebroken trens plezieriger, dat ligt rustiger in de mond. Je hebt flexibele van Trust, Sprenger, maar ook de iets flexibele ongebroken appelbitjes doen het soms goed en dat is niet gelijk zo'n enorme uitgave. Die van mij loopt heerlijk op een ongebroken trens met appelsmaak van HH. En inderdaad zo zacht mogelijk, maar niet los. Alsof je een kind aan de hand hebt eigenlijk ;-)

Earth

Berichten: 7893
Geregistreerd: 09-04-20
Woonplaats: 1,5 meter

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-20 17:55

Nee, je bent zeker niet te lief voor hem. Dus dat zou ik als eerste doen, een nieuwe lesgever zoeken die jou op een vriendelijke en rustige manier kan leren hoe het beste te werken aan nageeflijkheid.

Daarnaast zou ik ook eens willen weten waarom hij zo heftig reageert. Ja, dat kan komen doordat hij In Spanje op grote druk is gereden, maar het kan ook zijn dat hij bijv problemen heeft met de mond(gevoelige lagen/kaken, problemen met de tanden, niet het juiste bit), hals(ontstekingen of artrose) of rug(kissing spines).
Ik ben wel benieuwd naar fotos en of bewegend beeld. En wat ik je nog mee wil geven, er zijn genoeg Spaanse/Portugese paarden die niet goed zijn en als wel goed voor een lage prijs worden verkocht. Ik weet niet wat jij ervoor heb betaald natuurlijk, maar dat is vaak wel een indicatie dat er iets niet goed is, dus vandaar dat ik het noem.

Earth het reisbureau.

RoyalMemory
Berichten: 621
Geregistreerd: 18-05-06

Re: Rijtechnisch probleem met mijn Spanjaard

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-20 18:05

Ik lees toevallig even mee en ik zie dat het gaat over een Andalusiër (een paard dat uit Spanje komt), en Spanjaard(en) en Spaanse/Portugese paarden. Wat voor paard bedoelen jullie dan? Dat kunnen allerlei paarden zijn imo. En er worden allemaal kenmerken aan toegekend die mij niet als rastypisch voor Lusitano's, PRE's of PRM's voorkomen. Als jullie dat tenminste bedoelen. Ik denk dat TS hier niet echt veel aan heeft eerlijk gezegd....

Lindsey_99
Berichten: 2475
Geregistreerd: 20-12-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-20 18:33

Het kan zijn dat je paard met een harde hand ingereden is. Is niet ongewoon voor spanjaarden.
Als je zelf ervaart dat het dier met zachte hand ontspannen kan zijn, dan zou ik mooi doorgaan op die weg en alle anderen die zeggen dat je te zacht en lief bent laten kletsen. Ze doen maar met hun paard wat zij willen. Jij hebt met jouw paard te doen. Met zachte hand wil overigens niet zeggen dat je geen leiding neemt, of niet consequent en duidelijk hoeft te zijn. Dat is een wezenlijk verschil. Rijden doe je op zit, been en/of stem, en niet met de teugels. Contact is genoeg. Deze paarden kunnen correct gereden meestal goed verzamelen. Hoofd omhoog gooien en sterrenkijken kan wel ongemak aangeven, dus zeker de mond en rug laten controleren.

Over de IJssel

hns

Berichten: 1616
Geregistreerd: 18-05-06

Re: Rijtechnisch probleem met mijn Spanjaard

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-20 18:52

Ik raad Ton Duivenvoorden aan als lesgever, die heeft extreem veel ervaring met zulke problemen.

https://www.facebook.com/horsemanshipZeeland
´I pretty much do what I want too much, don´t I?` :Z

ikke

Berichten: 37522
Geregistreerd: 06-03-01
Woonplaats: next to nowhere

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-20 19:06

TS, laat ik het beeld eens zo schetsen:

Als je wat moet stond er altijd iemand naast je die je een flinke tik met een zweep gaf. Als je het goed deed, kreeg je een tikje, deed je het niet zo goed, kreeg je een ferme tik.

Nu kom jij, ook met die zweep.......

JIJ hebt die intentie niet maar HIJ heeft die associatie wel.

Dus, ja, je bent waarschijnlijk wel te lief voor hem, maar tegelijk wil je ook van die associatie af.
Dat begint bij een instructeur die een beeld heeft bij hoe er dat ongeveer aan toe gaat in Spanje. Dan heb je ook de mogelijkheden om een andere weg te gaan bewandelen want "de standaard Nederlandse aanpak" is gedoemd op een mislukking uit te draaien.

Dat wil je niet, hoeft ook niet, maar verlangt wel een ogenschijnlijk rigoureuze andere aanpak.

It will never be perfect. Make it work.

Leuke dingen doen met je paard? http://www.nvvr.info

Lusitana

Berichten: 22429
Geregistreerd: 26-10-04
Woonplaats: buiten Grandola, Alentejo, portugal

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-20 19:46

RoyalMemory schreef:
Ik lees toevallig even mee en ik zie dat het gaat over een Andalusiër (een paard dat uit Spanje komt), en Spanjaard(en) en Spaanse/Portugese paarden. Wat voor paard bedoelen jullie dan? Dat kunnen allerlei paarden zijn imo. En er worden allemaal kenmerken aan toegekend die mij niet als rastypisch voor Lusitano's, PRE's of PRM's voorkomen. Als jullie dat tenminste bedoelen. Ik denk dat TS hier niet echt veel aan heeft eerlijk gezegd....

Het gaat niet om rastypische eigenschappen, maar meer gedrag gelinked aan paarden die in Spanje zijn gereden.
Er is nu eenmaal een tendens onder de mindere ruiters om nogal cowboyachtig met paarden om te gaan en ze worden daar ook nog sowieso bijna standaard met een stang gereden die nogal wat schrik aan kan brengen als je daar te straf mee omgaat.

Dat wil niet zeggen dat het altijd in Spanje gebeurt is, me dunkt dat er in Nederland genoeg knoeiers rondrijden, maar het is wel iets dat en aantal mensen met spaanse paarden herkennen áls ze zo´n slecht gereden paard hebben, dus niet zo gek dat die dan reageren op een topic met een titel waarin "Spaans" voorkomt...

* [PP] [VOLG] Nieuwe rescue * * [ITP] Weer eens een update uit Portugal *
Facebook: * Opvang Paarden Portugal * * Vrienden van Vincent * Insta:machomachinho
Donaties kunnen nu ook per PayPal

annerosa22
Berichten: 59
Geregistreerd: 19-08-20
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-08-20 21:38

DJZ schreef:
Allereerst welkom :D

Volg je gevoel. Als jij het idee hebt dat hij met die lange teugel ontspannen en ruim gaat lopen, ga dan vooral veel op die manier met hem werken en bouw vertrouwen op. Heb je met die lange teugel wel een beetje contact of hangen de teugels helemaal door? Loopt hij met zijn hoofd/hals vooruit of juist laag, richting de grond?


Dank voor je reactie! Op de lange teugel blijf ik wel contact houden, maar met veel minder druk. Als er druk op de teugel komt/ik voor zijn doen teveel van hem vraag schieten zijn hoofd en hals omhoog en is er even een tijdje niets meer mogelijk qua vragen aan hem. Nu ben ik ook geen expert en ook maar mens, dus in het begin ging dit gecombineerd met juist nog meer teugeldruk om weer wat gedaan te krijgen, al is het maar om hem bijv. de volte op te sturen.. Dat heeft inmiddels natuurlijk geen zin meer & ik weet nu ook dat het niet de ideale manier is om hem terug onder mijn aandacht te krijgen

annerosa22
Berichten: 59
Geregistreerd: 19-08-20
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-08-20 21:40

Nouvel schreef:
Welkom hier!

Werk je met hem aan de hand en aan de longe?
Op die manier kun je kijken of hij onbelast wel zijn hals naar voren en naar beneden durft te brengen en durft te ontspannen.
Misschien kun je iemand vinden die je daarbij kan helpen zodat hij in ieder geval onbelast leert te ontspannen en zijn lijf goed leert te gebruiken.
Van daaruit kun je er dan weer op gaan en dit onder het zadel gaan proberen.
Het zou kunnen dat hij je bitje niet fijn vindt, veel paarden in Spanje en Portugal worden op een stang gereden, een trensje kan dan erg onrustig voelen en ze paniekerig maken.
Je zou een ongebroken of kunststof bitje kunnen proberen.
Verder rustig blijven in je hand maar wel duidelijk, hij moet je wel kunnen begrijpen in wat je wil van hem,
Goed van achter naar voren rijden en begrenzen met een stille hand tot hij nageeft.


Dat is een goede idd! Ik longeer hem wel regelmatig, vaak met zo'n elastiek dat tussen de voorbenen door loopt. Hij loopt dan wel af en toe met zijn hals naar beneden. Zodra het elastiek er niet bij is, doet hij dat echter niet meer..
Ik zit er idd nu aan te denken om weer vanaf de grond te starten. Thanks voor je reactie :)

annerosa22
Berichten: 59
Geregistreerd: 19-08-20
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-08-20 21:42

Maartje_M schreef:
Ik rij mijn PRE ook met een licht contact, en vooral goed van achter naar voor. Aan de teugel komt niet door meer druk te nemen op de teugels maar door de motor te activeren. Je paard moet vertrouwen krijgen in je hand en die gaan opzoeken.
In min ogen heeft dit overigens niet direct iets met het ras te maken maar meer met hoe het paard gereden is := Ik zou dus kritisch naar je eigen rijstijl kijken en checken of je daar winst in kunt behalen.

Er is overigens ook een topic waar een aantal PRE/Andalusier eigenaren zich verzameld hebben, adar ben je ook welkom :D [BKR] Andalusiers/PREs in de schijnwerpers


Klopt, daar was ik zelf ook wel bang voor al, dat rijtechnische aspect. Het enige is wel dat ik bij mijn andere (Spaanse) bijrijdpaardje hetzelfde wel gewoon van hem gedaan krijg als ik op dezelfde manier dingen vraag. Dat spreekt natuurlijk niets goed, ik ben geen prof en geen paard is hetzelfde, maar het maakt het natuurlijk wel een beetje dubbel allemaal :(

Bedankt voor het aangeven van die topic! Zag het al voorbijkomen, maar dat dat meer een 'show je paardje'-forum was hahaha

0000
Berichten: 5471
Geregistreerd: 04-06-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-20 21:43

Ik vraag me nu een beetje af hoeveel druk je dan gebruikt? Om een verbinding te voelen is het voldoende dat je teugel net niet in een boogje hangt, eigenlijk heb je dan dus enkel het gewicht van de teugel in je hand. Om een hulp te geven volstaat een paar gram extra... Zeker Spanjaarden zijn vaak gevoelig, niet iedere instructeur (of ruiter) kan daarmee overweg. Het klinkt een beetje alsof jij meer druk moet gebruiken dan je zelf nodig acht en dan je paard accepteert. Volg je gevoel. Je moet er wel aan kunnen rijden maar daar is echt niet veel teugeldruk voor nodig! Kruipt hij met een hele lichte verbinding nog achter je hand, dan heb je een ander probleem. Maar is het verzet puur op de extra druk die jij, als ik goed lees, toch al niet echt nodig lijkt te vinden, zoek dan iemand die beter bij jullie past en je helpt om veel meer vanuit je zit te rijden. Dan kan je paard je weleens gaan verrassen en op veel minder hulpen veel meer voor je gaan doen!

REVALIDATIE & TRAINING
Eerlijk opleiden met rust, geduld en kennis van biomechanica. Fysiek en mentaal gezonde paarden voor een langdurige sportcarrière.

annerosa22
Berichten: 59
Geregistreerd: 19-08-20
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-08-20 21:43

bigone schreef:
Noor is goed met Spanjaarden , vooral omdat hij al wat ouder is zal hij misschien flink verkeerd( naar onze normen) gereden zijn. Stang erin en kort, dat getrippel zie je heel veel . Heb je wel eens aan bitloos gedacht ?


Ik zal even gaan kijken bij Noor Tanger, thanks. Duimen dat het binnen mijn studentenbudget valt hahaha
Ik heb wel eens geprobeerd hem een paar keer bitloos te rijden, maar hier raakte hij eigenlijk alleen maar verward van, dus dat heb ik niet verder meer opgepakt

annerosa22
Berichten: 59
Geregistreerd: 19-08-20
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-08-20 21:45

Lusitana schreef:
Tip: Een halster of sidepull of kaptoom gebruiken in combinatie met een (hoofdstel met) bit.

Je kunt dan, met bit in de mond, gewoon op de neus rijden. Zo wennen ze aan het feit dat het bit zelf niks doet en krijgen ze meer vertrouwen. Ik heb zo ook een paard dat panisch was voor het bit, goed gekregen.

Echter, ik heb ook een merrie (die waarschijnlijk ook uit spanje komt) die hetzelfde doet als die van jou, sterrenkijken, dribbelen, angst, knijpende staart en daar heb ik nog niet dé oplossing voor gevonden. Bitloos doet ze nl net zo. Een bit met dingetjes eraan helpt iets omdat ze dan daarop concentreerd.
Dus ik lees even mee.


Dat bitloze herken ik inderdaad wel een beetje. Enige wat ik mij afvraag met het meer op de neus rijden, is of hij dat accepteert. Aan zijn neus te voelen is er mogelijk wel eens zo'n serregata (of hoe dat heet) is gebruikt, dus ik weet niet of hij dat dan zou accepteren. Is overigens wel het proberen waard!

annerosa22
Berichten: 59
Geregistreerd: 19-08-20
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-08-20 21:47

RoyalMemory schreef:
TS, wat voor bit gebruik je? Soms vinden ze een ongebroken trens plezieriger, dat ligt rustiger in de mond. Je hebt flexibele van Trust, Sprenger, maar ook de iets flexibele ongebroken appelbitjes doen het soms goed en dat is niet gelijk zo'n enorme uitgave. Die van mij loopt heerlijk op een ongebroken trens met appelsmaak van HH. En inderdaad zo zacht mogelijk, maar niet los. Alsof je een kind aan de hand hebt eigenlijk ;-)


Een dubbelgebroken bit. Hij heeft ook wel eens een paar keer op enkelgebroken gelopen, eerst ging dat wel even goed, maar na een tijd kwam hetzelfde probleem daarop weer terug. Een trens is mischien ook een optie! Ik ga het even overleggen met de tandarts wanneer deze er weer is!

annerosa22
Berichten: 59
Geregistreerd: 19-08-20
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-08-20 21:49

Earth schreef:
Nee, je bent zeker niet te lief voor hem. Dus dat zou ik als eerste doen, een nieuwe lesgever zoeken die jou op een vriendelijke en rustige manier kan leren hoe het beste te werken aan nageeflijkheid.

Daarnaast zou ik ook eens willen weten waarom hij zo heftig reageert. Ja, dat kan komen doordat hij In Spanje op grote druk is gereden, maar het kan ook zijn dat hij bijv problemen heeft met de mond(gevoelige lagen/kaken, problemen met de tanden, niet het juiste bit), hals(ontstekingen of artrose) of rug(kissing spines).
Ik ben wel benieuwd naar fotos en of bewegend beeld. En wat ik je nog mee wil geven, er zijn genoeg Spaanse/Portugese paarden die niet goed zijn en als wel goed voor een lage prijs worden verkocht. Ik weet niet wat jij ervoor heb betaald natuurlijk, maar dat is vaak wel een indicatie dat er iets niet goed is, dus vandaar dat ik het noem.



Klopt, ik ben daar zelf ook bang voor en mee bezig. Hij is destijds gekeurd en behandeld aan zijn tanden en recent is het zadel ook gedaan, dus dat zou niet een probleem (meer) moeten opleveren. Ik heb vandaag contact opgenomen met een osteopaat en de tandarts om hen weer zsm langs te laten komen. Zodra ik dat allemaal heb uitgesloten kan ik dan met zekerheid bij mijzelf gaan kijken! :) Bedoel je rij-foto's?

annerosa22
Berichten: 59
Geregistreerd: 19-08-20
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-08-20 21:50

hns schreef:
Ik raad Ton Duivenvoorden aan als lesgever, die heeft extreem veel ervaring met zulke problemen.


Ik zal er even achteraan gaan, thanks!


ikke

Berichten: 37522
Geregistreerd: 06-03-01
Woonplaats: next to nowhere

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-20 21:51

julestc34 schreef:
Lusitana schreef:
Tip: Een halster of sidepull of kaptoom gebruiken in combinatie met een (hoofdstel met) bit.

Je kunt dan, met bit in de mond, gewoon op de neus rijden. Zo wennen ze aan het feit dat het bit zelf niks doet en krijgen ze meer vertrouwen. Ik heb zo ook een paard dat panisch was voor het bit, goed gekregen.

Echter, ik heb ook een merrie (die waarschijnlijk ook uit spanje komt) die hetzelfde doet als die van jou, sterrenkijken, dribbelen, angst, knijpende staart en daar heb ik nog niet dé oplossing voor gevonden. Bitloos doet ze nl net zo. Een bit met dingetjes eraan helpt iets omdat ze dan daarop concentreerd.
Dus ik lees even mee.


Dat bitloze herken ik inderdaad wel een beetje. Enige wat ik mij afvraag met het meer op de neus rijden, is of hij dat accepteert. Aan zijn neus te voelen is er mogelijk wel eens zo'n serregata (of hoe dat heet) is gebruikt, dus ik weet niet of hij dat dan zou accepteren. Is overigens wel het proberen waard!

Ik hing niets vermoedend een bit in mijn Stippel; nou, dat was niet zo'n strak plan. DAT WIL IK NIET!!! Zo, hoe duidelijk wil je het hebben :D

Ik heb er een simpel fra bitloos hoofdstel om gehangen, klaar.

It will never be perfect. Make it work.

Leuke dingen doen met je paard? http://www.nvvr.info


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 29 bezoekers