Gescheurde hoef, wat zijn de optie's?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

 
 
pien_2010

Berichten: 42805
Geregistreerd: 08-12-10
Woonplaats: Limousin

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-07-19 14:00

Shanna, met verdriet schrijf ik deze post. Maar ik heb besloten het toch te doen. Al vanaf gisteren denk ik er over na.

Ik vind het zo verdrietig omdat wij zelf onlangs besloten hebben niet meer op onze merrie te gaan rijden en weet dus hoe dit hele traject, van hoop en verwachtingen, en zo stinkend je best doet voelt. Dus ook voor jou :(:)

MAAR, hier komt hij dus..... :(:) :(:)

Ik denk niet dat je ooit nog kunt rijden op dit paard. Ik geloof daar helemaal niet meer in, en het spijt me zo voor je om dit op te schrijven.
Wel zoals wij af en toe buiten, als we aan de hand wandelen, nog eens korte stukjes in draf of stap erop rijden. Dan praten we over 500 meter - 1km en dan weer eraf. Ze geniet daar zo van als ze met haar kudde, ook weer eens een stukje lekker mag draven en dan is ze volkomen recht en dat blijft ze ook de dagen er na. Maar dat doen we 1x in de 2 weken er op kruipen soms.

Maar niet wat ik allemaal lees bij je, zie ik je nog doen met Bijke.

Wat ik niet had verwacht is na de enorme huilbui toen eindelijk uitgesproken was dat onze Polie geen echt rijpaardje meer zou zijn, de opluchting kwam.

We doen nog steeds alles voor haar en ze is helemaal niet verkeerd nu. Ze rent in de wei, ze galoppeert, ze is een gelukkig prinses die geniet van haar man Hercule en van ons.
Ik wandel nu met haar of rijdend op hercule met haar aan de hand, en het is goed zo. De hoop, de verwachtingen zijn weg. Dat voel ik in mijn hele lijf dat dit zo is, en dat geeft rust. Als ze nu weer eens een dag heeft dat ze niet helemaal zuiver loopt, dan is het OK, want die artrose zit er immers rechts achter, die schouderblessure rechtsvoor en die oude pees blessure links achter :j

Omdat wij iets meer geld hebben kunnen wij wel naar een nieuw rijpaardje uitkijken voor mij. Daar zijn we ook mee bezig en dat wordt weer een merens. Misschien dat je een paard kunt bijrijden (hier onmogelijk in Nl waarschijnlijk wel mogelijk) en gewoon gaan genieten van Bijke en leuke dingen met haar doen. En krijgt ze weer pijn, of een ontschoening , dan is het wellicht beter als je haar los laat naar de groene eeuwige weides. Zo willen wij het in ieder geval doen met Polie.

Zolang zij hier blijft zoals nu, krijgt ze alle zorg en liefde en genieten we van haar en natuurlijk mag ze geld kosten, niets wordt haar onthouden. Als ze weer zo slecht wordt, dan mag ze gaan, hoe erg ik dat ook zal vinden. Maar liefde is ook loslaten en ik weet nu dat na weken janken er echt wel ooit een moment zal komen dat ik weer kan lachen.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-07-19 19:50

Om eerlijk te zijn, ik zou al blij zijn als ze goed genoeg wordt zodat ik haar kan laten dekken. In principe hoeft ze ook niks want nu heb ik al 2 jaar het paard van mn vriend gejat om te rijden. Ik rijd ook niet vaak, als ik er 2 keer per week op zit is het veel. Ik doe wel altijd erg met schouder besturen en zijgangen rijden vandaar het L-niveau.

Als ik Bijke zo door de wei zie gaan ben ik erg tevreden over wat ik zie. Ik blijf dan ook hoop houden.

GaelleS

Berichten: 1976
Geregistreerd: 06-08-10

Re: Gescheurde hoef, wat zijn de optie's?

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-07-19 20:07

Het is toch niet alleen kanteling, maar ook serieus sinking van het hoefbeen... kvind haar voeten er ook echt poedersuiker uitzien en ze loopt beter dan haar voeten/rxen eruit zien. Verder heb ik niks nuttig toe te voegen hoor. Maar aangezien sinking nog niet genoemd is... zeggen de artsen daar niets van?

Neon

Berichten: 4907
Geregistreerd: 03-07-06

Re: Gescheurde hoef, wat zijn de optie's?

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-07-19 20:44

Een veulen? Oei ts... ik schrik van die wens... ik denk dat je in je handen mag klappen als je dit dier pijnvrij als grasmaaier kunt inzetten :(

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-07-19 20:59

Grasmaaier is ze nu ook al niet :')

orkaan
Berichten: 3038
Geregistreerd: 27-09-06
Woonplaats: Everywhere

Re: Gescheurde hoef, wat zijn de optie's?

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-07-19 21:08

paard met zulke hoeven en pijn..dan je ga toch niet drachtig zetten.........nog meer belasting voor der.... nee vind dat echt niet humaan

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-07-19 21:15

Daarom is ze dat ook niet, maar dat is wel een wens van mij. Daar moet ze inderdaad wel eerst goed voor zijn. ;)


Horseware
Berichten: 5425
Geregistreerd: 06-08-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-07-19 22:20

Ik lees al een heel tijdje mee maar heb nog niet eerder gereageerd. Aan de ene kant heb ik veel bewondering voor je doorzettingsvermogen en alles wat je voor je paard over hebt ts. Aan de andere kant begin ik me echter steeds meer af te vragen of dit wel eerlijk is richting het paard. Ze loopt al zo’n lange tijd met pijn en op de rontgenfoto’s is te zien dat de voet er in de loop der tijd alleen maar op achteruit gegaan is i.p.v. vooruit. Als je daarbij bedenkt dat Friezen vaak echte bikkels zijn en pijn over het algemeen nog minder snel laten zien dan dat andere rassen al doen...

Timo Z1+19 RIP ❤️
Jonito RIP ❤️
Ovacionado de Indalo

Vanitas
Berichten: 207
Geregistreerd: 14-05-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-07-19 23:09

Shanna schreef:
Daarom is ze dat ook niet, maar dat is wel een wens van mij. Daar moet ze inderdaad wel eerst goed voor zijn. ;)

Je wil een merrie met deze voeten dekken? Het loopt bij de Friezen al niet bepaald over van gezondheid en dan ook nog zo'n merrie willen gebruiken.. Met dergelijke genen staat het veulen al met 1-0 achter. Sorry TS, ik vind je erg dapper, maar nu spookt mij toch de vraag door het hoofd of je het allemaal wel realistisch weet in te zien.

anjali
Berichten: 14914
Geregistreerd: 25-07-15

Re: Gescheurde hoef, wat zijn de optie's?

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-07-19 08:22

Laten dekken zou ik persoonlijk ook niet doen,want stel dat ze tijdens de dracht zeer ernstige last van haar voeten krijgt? Zowel behandeling met zware medicijnen als (onverhoopt!) inslapen zou dan niet bepaald goed zijn voor het veulen wat er in zit.

Vanitas
Berichten: 207
Geregistreerd: 14-05-07

Re: Gescheurde hoef, wat zijn de optie's?

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-07-19 10:19

Al trekt de merrie het wel. Deze beenstand is ze mee geboren volgens TS. Daar kun je toch geen veulen mee produceren. Je kunt het niet eens fokken noemen.

Anoniem

Re: Gescheurde hoef, wat zijn de optie's?

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-07-19 10:21

Dat ze er zelf mee geboren is wilt niet zeggen dat het erfelijk is. Het veulen zou ook puur voor eigen gebruik zijn zoals Bijke dat ook is. Als blijkt dat de hoef te onstabiel blijft voor een dracht is dat jammer maar helaas. Bijke gaat ten alle tijden boven een ongeboren veulen. Het is dan ook geen wens voor nu, maar een wens voor in de toekomst. Over 2 a 3 jaar ofzo..

pien_2010

Berichten: 42805
Geregistreerd: 08-12-10
Woonplaats: Limousin

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-07-19 10:33

Wij hebben hier een prachtige dame staan en ook nog eens super lief. Geen haar op mijn hoofd die er aan denkt om met haar te gaan fokken. Ze heeft namelijk altijd wat en ik moet er niet aan denken dat ze dit doorgeeft aan haar veulens. Zal vast niet erfelijk zijn, maar ik ga het risico niet nemen.
Ik ben grote voorstander om aan natuurlijke selectie te doen en alleen te fokken met de allersterkste, beste gebouwde, gezondste en braafste paarden die geen ziektes, gebreken etc in zich hebben.
Voor mij valt Bijke daar totaal niet onder ook al houd je het veulen zelf. Er is al genoeg lieve troep op de markt en daar wordt ons paarden bestand alleen maar slechter van.

Hannanas
Berichten: 12994
Geregistreerd: 21-01-06
Woonplaats: Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-07-19 11:04

Ik denk alleen dat Bijke een paard van de dag is. Ik zou niet eens aan drie maanden verder denken als er niet nu rapido wat veranderd. De röntgen is echt je leidraad, die is zo intens verslechterd, als daar niet de noodrem op komt dan is er geen toekomst.

Ik snap de geld kwestie, idioot ook dat een specialistische hoefsmid gelijk zo kneiter duur moet. Het is wel echt het uiterste gelijk. Maar toch zou ik die dure voor drie keer laten komen en dan opnieuw röntgen foto’s laten maken om te kijken of jullie die noodrem eindelijk gevonden hebben. Over de jaren heen ben je ook gigantisch veel geld kwijt geweest.

Sowieso zou ik ook bij dit kunststof beslag over 6-12 weken weer de voet op de röntgen zetten.

Niet banketstaaf maar poetsen.

Summerdreams

Berichten: 1271
Geregistreerd: 17-05-18

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-07-19 11:30

GaelleS schreef:
Het is toch niet alleen kanteling, maar ook serieus sinking van het hoefbeen... kvind haar voeten er ook echt poedersuiker uitzien en ze loopt beter dan haar voeten/rxen eruit zien. Verder heb ik niks nuttig toe te voegen hoor. Maar aangezien sinking nog niet genoemd is... zeggen de artsen daar niets van?


Dan is het hoefbeen verticaal gaan “zinken” en losgekomen van de aanhechting toch? Dat kan bijna ook niet anders met die enorme afgegroeide teen zou je zeggen.. dan is het toch gek dat er alleen voor ontlasten en niet teen inkorten word gekozen lijkt mij?
(Puur interesse naar de case hoor TS, geen kritiek)

http://www.flowerishtattoo.nl
Fineline tattoos & meer <3

GaelleS

Berichten: 1976
Geregistreerd: 06-08-10

Re: Gescheurde hoef, wat zijn de optie's?

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-07-19 15:35

Inderdaad. Ja je kan de bovenkant van de kroonrand zien op de rontgen, en dan het topje van het hoefbeen mag daar max een aantal cm onder zitten. Deze lijkt echt uit verhouding en veel dieper te zitten al :/

Fabster

Berichten: 9096
Geregistreerd: 16-01-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-07-19 17:21

Als dat zo is, dan zien ze dat op de kliniek toch ook? Daar gaan ze haar toch ook niet vanalles wijs maken. Ja mag toch aannemen dat iemand die geslaagd is van de dierenartsenschool in ieder geval dat soort dingen ziet (hoop ik dan maar, want waarom zou je anders nig geld uitgeven aan een da). Dat bij hele ingewikkelde dingen niet elke da er iets mee kan, ok. Maar dit lijkt me toch wel de basic.

GaelleS

Berichten: 1976
Geregistreerd: 06-08-10

Re: Gescheurde hoef, wat zijn de optie's?

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-07-19 20:01

Daarom dat ik vraag of de dierenartsen er iets van zeggen :P

Summerdreams

Berichten: 1271
Geregistreerd: 17-05-18

Re: Gescheurde hoef, wat zijn de optie's?

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-07-19 20:32

Daarbij mag je best vragen stellen als eigenaar, waarom gekozen word voor de behandeling etc. Bovendien zien dierenartsen ook weleens dingen over het hoofd.

http://www.flowerishtattoo.nl
Fineline tattoos & meer <3

Summerdreams

Berichten: 1271
Geregistreerd: 17-05-18

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-07-19 20:35

GaelleS schreef:
Inderdaad. Ja je kan de bovenkant van de kroonrand zien op de rontgen, en dan het topje van het hoefbeen mag daar max een aantal cm onder zitten. Deze lijkt echt uit verhouding en veel dieper te zitten al :/


De hoef is anders geplaatst en daardoor iets lastig te vergelijken maar hier is idd wel verschil te zien
Afbeelding

http://www.flowerishtattoo.nl
Fineline tattoos & meer <3

Fabster

Berichten: 9096
Geregistreerd: 16-01-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-07-19 08:11

WesternWay schreef:
Daarbij mag je best vragen stellen als eigenaar, waarom gekozen word voor de behandeling etc. Bovendien zien dierenartsen ook weleens dingen over het hoofd.


Tuirlijk ziet iemand ook wel eens iets over het hoofd. Maar zien ál die klinieken en smeden nu hetzelfde over her hoofd?

En natuurlijk mag je best vragen stellen. Maar er is altijd een mooi verhaal bij. Geen enkele da/hs zal zeggen dat zw gewoon masr wat doen. Dus hoe schat je dan in of dat het juiste is?

Het blijft een lastig verhaal en ik blijf vertrouwen hebben in een goede afloop. Besluiten om er mee te stoppen, kan altijd nog

_Nelleke_

Berichten: 8049
Geregistreerd: 02-11-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-07-19 08:45

"Als je doet wat je altijd deed,
Zal je krijgen wat je altijd kreeg."

Lieve TS, ik stuit nu pas op dit topic en ik heb al je posts (soms met verbazing) gelezen.

Ik zie een eigenaar die het beste voor heeft met haar paard, alles voor haar paard over heeft en die hoop blijft houden dat dit beter gaat worden. Tussen de regels door lees ik ook een hoop onwetendheid en zie ik helaas ook een onrealistisch beeld van de toekomst.

Je bent tot nu toe veelal in dezelfde 'hoek' blijven proberen en het verleden heeft uitgewezen dat dit niet goed werkt. Daarom ben ik ook bang dat als je niet iets drastisch gaat veranderen, dat ook deze hoef niet meer drastisch gaat veranderen en dat het beeld wat je hebt voor de toekomst onhaalbaar blijft. Er worden vooral veel symptomen bestreden, die dan kortstondig verminderen, maar daarna net zo hard of harder weer terug komen. Ik denk dan ook dat, mocht je verbetering willen bij je paard, je drastisch iets moet gaan veranderen.

Toch is er ook nog genoeg wat er nog niet is geprobeerd. Hopelijk sta je open voor wat suggesties:

Huisvesting:
In je vorige berichten staat dat je paard op onbemest kort gras staat. Ik denk dat het van levensbelang is om hier zo snel mogelijk mee te stoppen. Zowel kort als onbemest gras staan bekend om hele wisselende, piekende fructaangehaltes. Gras wat gestresst is (kort gras, onbemest gras) produceert veel meer fructaan. Als ik naar de rontgenfoto van je paard z'n hoef kijk zou ik hier direct mee stoppen en je paard met mooi droog hooi op de paddock gaan houden tot deze voet weer (op rontgen) zichtbaar de goede kant op gaat of beter is.

Voer:
Je paard krijgt eigenlijk niet een volledige aanvulling naast het ruwvoer. Ik zag dat hij een handje muesli en een handje basisbrok krijgt. Dit is qua vitaminering echt veel te arm en zou je daarom willen adviseren om over te stappen op een goede balancer. Dit kan zijn van Vitalbix (daily complete), Pavo Vital of Equilin of een andere balancer die voor jou goed verkrijgbaar, betaalbaar is en smakelijk is voor je paard. Je paard zijn lijf moet al hard genoeg werken voor de problemen die er allemaal in het lijf afspelen, dus een goede vitaminering is echt belangrijk. Een vitamine-emmertje in de wei is absoluut niet toereikend.
Daarnaast zou je een goed supplement kunnen geven speciaal voor de hoeven, bijvoorbeeld Biotine Extra van de paardendrogist. Minimaal een half jaar proberen.

Ga een cursus doen:
Je hoeft niet direct je eigen paard z'n hoeven te bekappen, maar ga een cursus doen voor meer kennis over het hoefmechanisme. Kies een cursus die voor jouzelf goed voelt. Zo sta je wat steviger in je schoenen en kan je beter meekijken met wat je hoefsmid doet en zie je ook sneller wanneer het weer de verkeerde kant op gaat en hoef je niet te wachten tot je paard weer slechter gaat lopen.

Hiel naar beneden:
Ik denk, maar ik ben geen DA en geen hoefsmid, dat zolang de druk op de teen blijft, je paard ook blijft landen op de teen. De hoef zal hiermee letterlijk met elke stap slechter gaat worden. Ik denk dat, ondanks het paard altijd een bokhoevige stand heeft gehad, dit paard gebaat is om de hiel langzaam naar beneden te halen. Pezen zijn elastisch en kunnen daarom op de juiste manier zonder schade best oprekken. Dit moet niet ineens, maar liefst uitgesmeerd over minimaal een half jaar met meerdere bekappingen per maand. Misschien zelfs wel 1x in de 2 a 3 weken. Elke keer een halve milimeter.
Uiteraard begrijp ik dat het bij een paard met een van nature bokhoevige stand niet wenselijk is, maar bij dit paard is het kiezen tussen rotte vis of natte kranten. In de huidige stand verbetert deze hoef niet, dus zal je toch iets moeten veranderen. Je hebt het inmiddels genoeg tijd gegeven om zeker te weten dat de huidige stand niet werkt.

Je hebt al veel geprobeerd, meerdere DA's gehad en meerdere hoefsmeden erbij gehad. Het probleem is dat zij allemaal weer bij het 'begin' zullen beginnen en je dus altijd in dezelfde hoek blijven hangen. Ik zou het als ik jou was echt een kans geven om het op een hele andere manier te doen.

Sterkte :(:)

Hannanas
Berichten: 12994
Geregistreerd: 21-01-06
Woonplaats: Gelderland

Re: Gescheurde hoef, wat zijn de optie's?

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-07-19 11:13

Mooie post Nelleke!
Zeker over “uit dezelfde hoek komen”.
Echter heeft TS over bijv Biotine aangegeven daar geen heil in te zien. Ik ben het echter met je eens Nelleke, dat alle zeilen erbij moeten incl vitaminen, mineralen en spoorelementen, én biotine zou ik zeker eens kans geven. Er moet echt 180 graden gedraaid worden, want de weg 2015-2019 heeft niets opgeleverd.

Niet banketstaaf maar poetsen.

zorro

Berichten: 8757
Geregistreerd: 19-02-05

Re: Gescheurde hoef, wat zijn de optie's?

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-07-19 12:09

Zeker een mooie post. Ik denk ook dat ander/meer/beter voeren nuttig is bij dit paard. Ik verbaas me namelijk over de ribbels in de koot.

Ik heb zelf een CPL'er, denk niet dat dit paard dat heeft, maar ze heeft wel serieuze ribbels zeg. Dat is een doorbloeding probleem, doorbloeding, afvoer van afvalstoffen, maar dus ook al serieuze ophopingen.

Nou kan je daar op allerlei manieren mee aan de slag, maar de meest simpele om mee te beginnen is denk ik dingen als brandnetel en kleefkruid bijvoeren.

Gewoonweg proberen om dat lichaam zelf al wat gezonder en werkender te krijgen. Het gaat allemaal zo traag en zo moeizaam dat ik het idee heb dat dat lichaam helemaal vast zit.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-07-19 12:32

Bedankt voor het uitgebreide meedenken Nelleke, dat stel ik zeer op prijs! +:)+

Echter is niet alles wat je schrijft juist, ik heb mijn paarden nooit op kort gras staan, maar juist op lang uitgebloeid gras. Dit omdat ik een dikke-paarden-kudde heb en juist altijd bang ben voor bevangenheid. Momenteel staat Bijke in de ''obesitas-weide'' op het zand met arm hooi waar mn shet met cushing ook staat (die van de cushing bevangen is geraakt, en dus niet eens te dik is).
Tevens krijgen ze al dagelijks een mineralenbrokje bij, ik geef ze allemaal Marstall force (juist omdat mn hooi van arm land komt). Biotine zijn de meningen over verdeeld, ik vind het te duur om te proberen en het lijkt mij overbodig. Wel smeer ik haar kroonrand in met laurierzalf.

Ik ben inderdaad zelf aan het leren de hoeven bij te houden, niet als vervanging van de smid, maar meer zodat ik Bijke haar hiel eens per 2 weken kan bijwerken omdat deze harder groeit dan de voorkant van haar hoef. De smid komt momenteel om de 6 weken, als het sneller nodig is zal dat sneller zijn, maar ik heb helaas niet het geld om elke 6 weken naar de kliniek te gaan. Als de kliniek het bedrag vroeg wat ze telefonisch vertelden had ik daar wel heen blijven gaan, dat vond ik het wel waard, helaas was de kliniek een paar honderd euro duurder dan waar ik op ingesteld was.

Waarschijnlijk is juist de vorige keer haar hiel te ver gezakt waardoor de druk op het hoefbeen te groot is geworden waardoor deze nu van de hoefwand is gaan wijken. De kroonrand (= nieuwe hoef) volgt wel weer de stand van het hoefbeen, dus we kunnen haar hiel nou eenmaal niet te veel laten zakken. Dat was zegmaar mission failed..

Ik blijf het inderdaad tot nu toe in dezelfde hoek zoeken en proberen omdat ik van mening ben dat een traditionele smid hier ook wel wat mee zou moeten kunnen. Als ik het over een hele andere boeg zou moeten gooien zou ik op natuurlijk bekappen terecht komen, dat heb ik nog niet geprobeerd omdat ik daar nog minder bekend mee ben als met traditionele smeden. Ik vraag inderdaad altijd wat de smeden waarom doen, en leg voor mezelf ook altijd een voor-na vast, zowel op de foto als op video, puur ook zodat ik vergelijkingsmateriaal heb van wanneer ze beter of juist slechter gaat lopen.. Helaas is een goede ervaren smid vinden die ook nog normale prijzen hanteert en zich aan de afspraken houdt blijkbaar erg lastig, dus ik heb inderdaad al wel wat smeden ''versleten'' met Bijke en daar ben ik niet trots op..


@Zorro, brandnetel en kleefkruid krijgen ze inderdaad ook al, net als groot kaasjeskruid (vinden ze ook heerlijk). Al geef ik dat soort kruiden meer als ''gezonde verrijking'', ze vinden het onwijs leuk om op zoek te gaan naar dat soort gezonde lekkernijen en zo kan ik ze ook op het zand bezig houden en uitdagen.

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: DotBot en 5 bezoekers