Tips springles kinderen?

Moderators: C_arola, Dyonne, Apple, Coby, petraaken, A_nouk

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Undefined
Berichten: 3519
Geregistreerd: 18-01-09
Woonplaats: Deventer

Tips springles kinderen?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-07-18 12:45

Morgen ga ik les geven aan een jong meisje op een pony. Ze is 14 maar lijkt een stuk jonger, is vrij klein en rijdt op een c-pony. Ik woon in een gebied in Australiƫ waar bijna niemand springt/kan springen dus ik wordt veel gevraagd om te helpen (al heb ik zelf ook maar 1.20m gesprongen maar dat is voor hier dus heel hoog).

Ik geef al een hele tijd les aan volwassenen maar heb eigenlijk nog nooit kinderen geholpen. Haar moeder benaderde me vorige week of ik haar eens wilde lesgeven. Vandaar mijn vraag of er hier mensen met ervaring zijn en die tips hebben.


Duhelo

Berichten: 23722
Geregistreerd: 29-05-03
Woonplaats: belgiƫ

Re: Tips springles kinderen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-07-18 13:05

Heeft de pony al eens gesprongen? Dat is handig om te weten, als de pony als een konijn over een balkje gaat is dat niet de beste eerste ervaring voor een jong kind. Ik zou dus eerst de pony zelf onder het zadel nemen en wat mee gaan springen, of indien je te groot bent de pony een aantal sprongen los of aan de longe laten nemen.

Betreft het meisje zelf, alles simpel uitleggen, bij voorkeur eerst een theorielesje waar je op beeld kan tonen hoe een pony springt, hoe de rug gebruikt wordt, waarom de verlichte zit belangrijk is, ...
Daarna de verlichte zit gaan oefenen op de pony, in stap, draf galop en met balkjes. Balkjes opbouwen naar draf en galopbalkjes en van daaruit naar cavaletti's, en in uitjes.

Dan ben je al ettelijke maanden verder :P

Undefined
Berichten: 3519
Geregistreerd: 18-01-09
Woonplaats: Deventer

Re: Tips springles kinderen?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-07-18 13:28

Oh ja sorry vergeten te melden, ze springen regelmatig over boomstammetjes en hebben wel eens parcourtjes van 60cm gesprongen. Maar behalve een paar clinics hier en daar dus nooit les gehad.

MizzMontana

Berichten: 2914
Geregistreerd: 05-08-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-07-18 13:37

Zonder te weten hoe ver jouw toekomstige pupil is denk ik aan de volgende oefeningen:

Heb je de mogelijkheid om met pionnen te werken?
Je kan dan ruim voor de hindernis twee pionnen zetten en ruim na de hindernis ook twee, hier moeten ze dan tussendoor rijden.
Ze leren hiervan rechtuit te rijden voor de hindernis en rechtuitrijden na de hindernis.
Ook leren ze om hun ogen omhoog/vooruit te houden en niet naar beneden te kijken op de sprong.

Tellen is ook leuk, om bewust te worden van een ritme en tempocontrole. Bijvoorbeeld met balken of cavaletti op een ruime afstand en dan eerst basis ritme er over en dan steeds proberen een galopsprong meer of minder te maken.

<3 Do SGW M+4, spr L+4, dr B+11


kamille
Berichten: 412
Geregistreerd: 18-07-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-07-18 23:07

Wat ik doe is eerst in stilstand de kinderen de verlichte zit aan laten nemen. Dan in stap balans zoeken, dan in draf. En dan of eerst drafbalkjes en dan een simpel kruisje, of doorbouwen naar lage in-uitjes. Soms ook knoop in de teugels en oefeningen in verlichte zit, bv armen wijd, handen op rug, handen in nek en ellebogen naar achteren. Alles om houding en balans te verbeteren.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 1 bezoeker