[HK] Je B-debuut in 2018 of rustig verder in de B?

Moderators: petraaken, Apple, Coby, Nicole288, SayaJones, A_nouk, C_arola, Dyonne

 
 
Lootje1991

Berichten: 1285
Geregistreerd: 03-12-10
Woonplaats: Rotterdam

Re: [HK] Je B-debuut in 2018 of rustig verder in de B?

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-03-18 18:21

Vinden jullie het heel erg als ik een x geen bijleespost maak? Heb alles braaf gelezen, maar even te druk in mijn hoofd vanwege privé dingetjes om echt uitgebreid te kunnen reageren. Maar wilde ook niet reageren, want ik wilde toch even trots zeggen dat ik van de week fijn gereden heb en dat ik een oefenwedstrijd in de buurt heb gevonden voor 14/7 *\o/*

Zo hopelijk de rest van de week wat rustiger vaarwater zodat ik weer gezellig mee kan kletsen

Billini❤️❤️


Ghostattack

Berichten: 7107
Geregistreerd: 06-09-10
Woonplaats: Betuwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-03-18 20:07

Lekker dat je fijn hebt gereden, geeft altijd een goed gevoel! Ik heb, nadat ik er naast lag, gewoon top kunnen rijden, ze had haar eigen billetjes goed losgebokt haha. Het mooie was, ik zat er nog geen 5 minuten op. Letterlijk. Was nog bezig met instappen _O- Mijn bijrijder kwam weer kijken en rijden (voor het eerst met zadel voor haar), dus was al bang dat ze niet erop zou durven nadat ze mij voorbij zag vliegen. Integendeel, kind stond met een glimlach van oor tot oor te stuiteren dat ze er weer op mocht. Stap, draf, galop alles doet ze en ze durft die pony zelfs streng te rijden als het nodig is. Echt top.

En we hebben een leenauto sinds vandaag! *\o/* Ik had wel stress want ik rij al 4 jaar automaat en de leenauto is een schakelauto. Heb in het verleden nogal wat negatieve ervaringen gehad met een schakelauto, tot echt paniekaanvallen toe. Dus samen met mijn vader het industrieterrein verkend voor 1.5 uur vandaag :o


Josien_

Berichten: 5988
Geregistreerd: 12-08-04
Woonplaats: Parel van Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-03-18 22:48

fijn dat je les toch zo goed ging ondanks je vliegles GA!
En een leenauto is fijn!! Ff wennen maar komt vast goed.
Overigens ben ik ook een ponymeisje haha. Maar ik rijd ook al een aantal jaar niets anders meer dan pony's.

Heel leuk en interessant om te lezen hoe en wanneer iedereen rijdt/iets met zijn paard/pony doet.
Wij hebben niet echt goede longeermogelijkheden dus dat doe ik zelden. Rijd meestal om de dag/om de twee dagen en soms iets meer achter elkaar.
In juni rijd ik weer de paardenvierdaagse en dat is 4 dagen achter elkaar buitenrijden, dan rijd ik expres wel een paar keer een aantal dagen na elkaar.

"Above all things I believe in love. Love is like oxygen.
Love is a many splendored thing. Love lifts us up where we belong... All you need is love!"

Saar88

Berichten: 2296
Geregistreerd: 02-11-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-03-18 22:12

Sterreke, een vriendin van me staat er ook op stal en ik ken Xandors eigenaresse dus ook daarvan :)!

Over het trainingsschema: ik vind het zooo lastig om regelmatigheid in mijn trainingen aan te brengen. Ik heb een drukke baan, heb chronische klachten en moet een eindje reizen naar zowel werk als stal. Met als gevolg dat ik doordeweeks zo weinig tijd/energie overhoud om ook daadwerkelijk te trainen.. Dan mest ik snel uit met de franse slag, zet eten klaar en ben dan blij als ik rond 9 uur kan douchen en naar bed kan :/
Probeer wel een driedaags schema aan te houden, zoals jij ook zei, lindamusters! Werk vrijwel nooit meer dan twee dagen achter elkaar, met meestal één intensieve training en één hersteltraining. Dit lijkt heel fijn te werken voor Vin!

Abfab: vandaag met je tips aan de slag gegaan! En ik heb me toch een portie lekker gereden :D! Mocht je nog meer ideeën hebben voor een jong, slap paard: graag! Ik ben niet de beste dressuurruiter (train ook eigenlijk te weinig) dus vind het altijd fijn om iets concreets te hebben om mee aan de slag te kunnen.

Haha Ghostattack, die van jou heeft wel een karaktertje of niet? Moet wel lachen om hoe je schrijft over haar en over je vlieglesje, maar wel heel fijn dat je je geen pijn hebt gedaan!
In dit geval is de stokmaat ook weer een voordeel, hoewel het natuurlijk alsnog heel hard kan gaan. Zou het heel grappig vinden om die van mij eens naast die van jou neer te zetten. Mini en maxi :D!

Lootje1991, wat fijn!! Heerlijk toch, dat trotse gevoel, lekker van genieten :D!

Ik heb vandaag werkelijk waar zalig gereden! Voor het eerst sinds veel te lang weer serieus gedressuurd en mijn knol is echt zo'n kanjer. Ik word elke dag weer een beetje meer verliefd. Hij doet zo hard zijn best voor me! Terwijl ik echt nog veel teveel loop te stuntelen. Ik ben gewoon niet zo gemaakt voor dressuur geloof ik. Had weer een behoorlijk 'ik verpest mijn eigen paard' moment :'(.
Gelukkig is Vinnie zo'n topper en neemt hij me ook vaak mee, terwijl hij nog maar 4 is.

Had er een elastiekje om gedaan. Dat doe ik eigenlijk nooit, maar ik wilde eens goed focussen op mijn eigen hulpen en zijn reacties daarop zonder hem van voor in de weg te zitten. Ik heb wel eens de neiging om voor wat teveel willen regelen. Voor meneer wel goed, want zijn aanleuning was wat constanter en bij 'moeilijke' momenten drukte hij zich er minder snel uit. Daarin kon ik hem met mijn been en zit dan beter ondersteunen.

Ik merk dat ik hem echt beter moet begrenzen. Ik probeer dat te vaak van voor op te lossen ipv met mijn been. Hij zwenkt in de wendingen behoorlijk uit (deels ook omdat hij in een voor hem behoorlijk kleine bak moet lopen) en we kunnen nog niet zo netjes op de letters rijden. Wel merk ik dat hij zich heel erg concentreert op mijn beenligging en zit. Hij vraagt wel veel ondersteuning en 'grote' hulpen, hij wordt onzeker als de hulpen kleiner worden. Opzich vind ik dat niet zo erg, in het begin was hij zo rillerig op alles dat ik allang blij ben dat hij zo ontspannen durft te lopen onder mijn gekluns :o . Maar ik moet er bijvoorbeeld wel op letten dat ik niet bij elke stap aan loop te drijven..

Anyway, genoeg om aan te werken! Morgen trainen bij de rijvereniging om de hoek. Vreemde bak voor hem, dus erg benieuwd!

Jullie krijgen de groetjes van Vinnie :D :

Venedict AC (v. Vagrant Z) Zadelmak
Teddy (v. Dramatic) †

lindamusters

Berichten: 695
Geregistreerd: 02-05-15

Re: [HK] Je B-debuut in 2018 of rustig verder in de B?

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-03-18 07:25

Nou saar ik begrijp je helemaal! Soms lijkt het alsof ik nooit mn handen stil kan houden, ik ben altijd bezig in zn mond. En dat is natuurlijk slecht want ik kan me voorstellen dat het niet fijn is voor m'n paard. Ik ben nu eindelijk gestopt met elke pas been geven maar ik kon er ook wat van, terwijl ik nu merk dat mn paard juist sensibel kan zijn op de beenhulpen. Enige tip die ik je kan meegeven is heel veel oefenen!!

Iedereen succes die vandaag en morgen moet starten!

Irocco Bleu <3 B+4

abfab
Berichten: 5520
Geregistreerd: 10-12-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-03-18 08:34

Citaat:
Abfab: vandaag met je tips aan de slag gegaan! En ik heb me toch een portie lekker gereden ! Mocht je nog meer ideeën hebben voor een jong, slap paard: graag! Ik ben niet de beste dressuurruiter (train ook eigenlijk te weinig) dus vind het altijd fijn om iets concreets te hebben om mee aan de slag te kunnen.


Ha leuk om te horen dat het jou en je paard heeft geholpen!
Leuk filmpje van Vinnie. Je zult het vast wel vermeld hebben, maar hoe oud is hij? Hij is inderdaad groot en nog een serieuze slungel zo te zien.

Mijn merrie 5 is aan de korte (compacte) kant, maar mist ook nog de nodige kracht. Aanspringen in galop, doe ik nu door haar flink in draf lekker voorwaarts te rijden en dan heel voorzichtig mijn galophulp geven zodat ze er eigenlijk per ongeluk invalt. Dan hooguit 5 meter galop en dan draf en halstrekken. Dit kun je steeds verder uitbouwen. Belangrijk is wel dat je hem recht houdt. Dus tussen 2 teugels en 2 benen. Mijn paard wil graag op de linkerschouder vallen, dus dat is een aandachtspunt.

Wat bij die van mij ook goed helpt zijn schijnovergangen en dan vooral van draf naar bijna stap. Probeer de schijnovergang te rijden door gewoon je bovenlichaam iets naar achter te brengen, je handen blijven gewoon op dezelfde afstand van je buik en gaan dus iets mee naar achter, ga wat zwaarder zitten en als hij ook maar iets vertraagd breng je je bovenlichaam weer naar voren (handen blijven nog steeds op dezelfde afstand van je buik, dus gaan ook iets mee naar voren) en vraag je hem iets voorwaarts. Meestal reageren ze al op je bovenlichaam anders een klein beetje kuit erbij. Als hij wel in stap valt, niet boos worden, maar gewoon heel rustig weer aandraven, ontspanning opzoeken en dan weer een keer proberen.

Ook het volte sluiten en openen werkt prettig. Bij het volte openen NIET naar buiten wijken, dan lopen ze voornamelijk weg over de schouder, maar gewoon spiraalsgewijs je rondje weer wat groter maken.

lindamutsers, ik heb precies hetzelfde gehad bij mijn paard. Less is more!

Allemaal succes dit weekend!

Kracht is géén product van fysiek vermogen, maar van een onverzettelijke wil.

Avalon_

Berichten: 1217
Geregistreerd: 09-07-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-03-18 13:37

Zo, weekje niet heel veel gedaan qua computer. Net even de tijd genomen om bij te lezen wat er de afgelopen dagen bij is gekomen.

Heb een paar leerzame filmpjes gezien, leuk om te zien hoe mensen hun proef filmen en ook hier willen delen. Erg leerzaam!

lindamusters schreef:
Nou saar ik begrijp je helemaal! Soms lijkt het alsof ik nooit mn handen stil kan houden, ik ben altijd bezig in zn mond. En dat is natuurlijk slecht want ik kan me voorstellen dat het niet fijn is voor m'n paard.


Enige tip die ik hier op kan geven is; doe het eens (in overleg met je instructrice) helemaal anders. Ervaar eens wat er gebeurt als je alleen maar je handen stil houd in een rustige verbinding. Vaak leren ruiters vanuit de succeservaring dat de lichtheid voortkomt uit die onrust die je met je handen maakt. Sommige ruiters trainen lang om op het niveau te komen waarbij een fijne nageeflijkheid wordt bereikt. Dat kan een stukje spanning opleveren, je wilt dat fijne gevoel en die rijdbaarheid blijven controleren omdat het zo 'goed' is en voelt. Hierdoor kan je letterlijk vasthouden aan die onrust in je handen.

@Saar: Heerlijk filmpje zo, blijheid in slowmotion. Ik wordt er vet blij van. :D

@Lootje: Echt heel erg, dat je geen bijleespost maakt hoor. :') Nee natuurlijk niet, ik heb hier persoonlijk uberhaupt niet zoveel moeite mee. Als we met elkaar kunnen spreken over problemen, oplossingen en ervaringen is dat zoveel waardevoller dan een verplichte reactie op een ander. Heb je wel eens een momentje over, dan komt dat wel.


Ghostattack schreef:
Ik kan mijn post niet meer wijzigen, maar wil het toch even vermelden: Vandaag vliegles gehad :') Voor de tweede keer eraf gevallen in totaal dus dat valt mee haha.


Ik blijf bij de term vliegles denken aan een bijpassende superheld-cape, kan er niks aan doen. :') Nog blauwe plekken of pijntjes gehad? Of viel het mee?
Fijne foto, vind jullie een hele aansprekende leuke combinatie.@Sterre: Welkom en veel succes voor morgen. Laat je ons weten hoe het gegaan is?Hier maken we grote sprongen in de training, wat het tegelijk erg lastig kan maken soms. Bij nieuwe dingen is het altijd weer even zoeken naar het juiste gevoel en de juiste balans. We worden weer even uit onze comfortzone getrokken zeg maar. :')
Afgelopen dinsdag een pittige les gehad waarbij ik heel veel nieuwe dingen heb meegekregen om mee verder te oefenen. Vandaag waren die nieuwe dingen al heel bevestigd. Wat kunnen sommige veranderingen dan ook 'logisch' voelen. Hele sterke stukken vandaag in de training gezien in de spiegel. Hij zakt steeds meer van achter en wordt sterker, hierdoor komt er steeds meer power in de beweging. Heel erg blij mee.

Ruiterfit gister gedaan, concentratie en balans stonden voorop. Zitten op een bal is best confronterend ben ik achter. Uiteindelijk handige tips meegekregen om mijn concentratie zou te houden dat ik ook 'in mijn balans' kan blijven. Ik laat me snel afleiden door mensen om me heen, waardoor ik spanning opbouw in mijn spieren. Door de concentratie bij mezelf te houden kan ik dit al veel beter. Ook de verschillende ledematen afzonderlijk laten bewegen is best een uitdaging soms. Ik ben links minder vaardig ontwikkelt en iets stijver. Hier ligt ook nog wat winst die ik kan behalen met mezelf. 24 maart de ruiterbalans-workshop.
Moet zegen dat ik absoluut de meerwaarde in ben gaan zien van het trainen van de ruiter, naast het paard die elke keer soepeler en sterker moet worden. Ik geloof oprecht dat er juist door mezelf te ontwikkelen nog heel wat voortgang kan worden geboekt.

Saar88

Berichten: 2296
Geregistreerd: 02-11-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-03-18 18:05

Avalon_ schreef:
Enige tip die ik hier op kan geven is; doe het eens (in overleg met je instructrice) helemaal anders. Ervaar eens wat er gebeurt als je alleen maar je handen stil houd in een rustige verbinding. Vaak leren ruiters vanuit de succeservaring dat de lichtheid voortkomt uit die onrust die je met je handen maakt. Sommige ruiters trainen lang om op het niveau te komen waarbij een fijne nageeflijkheid wordt bereikt. Dat kan een stukje spanning opleveren, je wilt dat fijne gevoel en die rijdbaarheid blijven controleren omdat het zo 'goed' is en voelt. Hierdoor kan je letterlijk vasthouden aan die onrust in je handen.Dit is inderdaad precies mijn probleem! Komt nog bij dat ik met Vin een lastige start heb gehad ivm zijn sensibiliteit en onzekerheid. Paar keer heel hard gevallen. Daardoor wil ik teveel controleren waardoor ik teveel aan de voorkant pruts en te weinig blijf rijden.
Vandaar dat ik vrijdag het elastiekje eraan heb gehangen. Puur psychisch en het slaat nergens op, maar het helpt mij enorm. Vinnie vond het ook fijn want mijn handen waren stil, het contact was stil en zacht en zijn aanleuning was constanter. Hij drukte zich er ook minder uit bij lastige momenten omdat ik niet zat te prutsen en me kon focusen op het ondersteunen met mijn been en zit :)!

Wat heerlijk trouwens dat jullie zo vooruitgaan! Ik merk af en toe ook dat het dan opeens heel erg snel kan gaan. Waar heb je die ruiterfit gedaan eigenlijk? Zou dat ook wel eens willen doen.

Abfab: hij wordt over een maand 5 :)! Zit nog niks aan he haha. Ik ben allang blij dat hij inmiddels ietsjes meer vet op zijn ribben heeft (alhoewel dat alsnog te verwaarlozen is hoor).
Dat recht maken en houden is bij ons ook een puntje. Vinnie is erg rechtsgebogen en ik merk dat ik daar vaak lekker in mee ga. Zijn aanleuning is dan zacht en stabiel, dus ongemerkt ga ik daarin toegeven. Dan heb ik dus ongemerkt mijn buitenbeen iets naar achter liggen bijvoorbeeld, alsof ik een wending rijd. Maar dat betekent dat ik moet overcompenseren als we linksom rijden. Ik heb er vandaag extra op proberen te letten, maar voor het eerst in een andere bak gereden dus de concentratie was er niet helemaal. Ga dit de komende tijd extra meenemen. Waar ik nu ook mee ben begonnen is afwenden, dan op het midden omstellen zonder dit teveel met de hand te willen doen. Ik houd mijn handen naast elkaar en focus me op het omstellen dmv been en zit. Hij wil hier heel graag veel op mijn hand vertrouwen en wat zwaar worden. Ik ga daar dan weer in mee. Wil hem dus meer van mijn hand af hebben. Ging erg goed! Ondanks de nieuwe omgeving begint hij echt af te wachten tot ik mijn been verleg en stelt hij zelf zijn lichaam om, ipv dat hij voor zwaar wordt en ik hem letterlijk om moet stellen. Lang verhaal haha, maar je geeft fijne tips dus wil je ook graag laten weten wat we ermee doen :)!

Lindamusters, ondanks dat ik het een vervelend probleem vind en dat dus ook niemand anders toewens, ben ik wel blij dat ik niet de enige ben. Op bokt wordt toch vaak succes getoond; de mindere kanten komen niet zo snel aan bod. Daar word ik af en toe best onzeker van!

Nou, dit wordt weer een giga post geloof ik :').

Vin heeft vandaag waanzinnig zijn best gedaan. We hebben getraind in een andere bak, waar meneer nog nooit geweest was. Eerst heel rustig rondgestapt en laten rondkijken (groen schuurtje eng, opstapblok, eng, mensen bezig in de tuin eng, alles eng) en toen wat meer opgepakt. Niet teveel van verwacht, maar er zaten best wel fijne stukken tussen!
Ondanks zijn spanning bleef hij bij me en bleef hij te rijden. Geen paniek, geen geren, geen pasjes opzij zelfs. Wel veel kijken, hij kroop wat achter de teugel of zette zijn kop er lekker op en hij werd soms van voor wat zwaar, maar dat is zijn manier van steun vragen dus dat vind ik oke en volkomen begrijpelijk :). Heel erg trots op hem!

Ik vind het enorm leuk trouwens dat ik hier straks kan teruglezen welke stappen we hebben gemaakt :). Hoop alleen niet dat jullie mijn enorme posts super saai vinden :')

Venedict AC (v. Vagrant Z) Zadelmak
Teddy (v. Dramatic) †

Loes1996

Berichten: 1268
Geregistreerd: 13-04-12
Woonplaats: Gelderland

Re: [HK] Je B-debuut in 2018 of rustig verder in de B?

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-03-18 19:22

Leuk flimpje van Vinnie! Dat 'stuntelen' herken ik ook...hier een paard met van nature niet zoveel impuls..of uhh gewoon lui dus :') Dus ik moet er ook heel erg op waken dat ik niet elke pas loop te drijven maar 'gewoon' even met mijn zweepje duidelijk maak dat ze toch wel op mijn kleine been hulp moet reageren.


@Avelon wat goed dat je deze confrontatie m.b.t. balans bent aangegaan! In training van de ruiter (los van het paard) valt zeker veel te behalen! Ik merkte bijv. dat toen ik met fitnessen fanatieker werd en mijn rug en buik gespierder werden ik veel makkelijker rechtop kon blijven zitten.


Hier vandaag gestart. Ze liep echt fijn...vond ik...vond de jury niet. Dus helaas nog steeds L1+4... :( Mevrouw moet meer scharen in het wijken en meer verruimen. Well yeah dat zijn al twee jaar onze trainingspunten. Ze is ook niet zo lenig dus meer scharen wordt echt erg lastig voor haar...Terwijl ze in een traver en sb gewoon netjes wegrijd.

F13 + 1 & L1+4
Psycholoog dus pas maar op, ik analyseer :=

abfab
Berichten: 5520
Geregistreerd: 10-12-11

Re: [HK] Je B-debuut in 2018 of rustig verder in de B?

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-03-18 19:31

Zeker niet saai saar88! Heb zelf een jonkie, daarom is het vrij herkenbaar. En rechtrichten is en blijft altijd nodig. Mijn paard is nu zover dat ze nog weleens wisselt qua gebogenheid. Dat betekent dat ik het niet goed doe. Dus ook teveel aan 1 kant werk......

Teveel willen controleren aan de voorkant heb ik ook gedaan hoor. Dat is bij mij een kwestie geweest van hééééé'l bewust nadenken en een goede instructie die er bovenop zit en in mijn oor schreeuwt :D .

Avalon, op mijn werk hebben we een balansbal. Ik probeer er vaak een uurtje achter mijn bureau op te zitten. Valt niet mee..... goede tip; het eens helemaal anders doen! Ga ik proberen.

Oh ghostattack, heb helemaal even gemist dat je bent gevallen. Bah dat is niet leuk. Aan je reactie te lezen valt de "schade" mee.

Kracht is géén product van fysiek vermogen, maar van een onverzettelijke wil.

MyWishMax
Berichten: 10516
Geregistreerd: 14-11-05
Woonplaats: Zuid Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-03-18 19:36

Ik ben altijd heel veel met mijn eigen fitheid bezig geweest. Ik vind dat ik niet van mijn paard mag verwachten dat die intensief sport als ik het met mijn lichaam niet bij kan benen en hem of haar dwars zit. Nu gaat het jammer genoeg vanwege gezondheid niet (ik sta al een jaar op wachtlijst voor revalidatie en ze weten niet zeker of er nog vooruitgang in zit) Maar ik heb dan het geluk dat ik vrij netjes zit en paard niet hinder. Oke en dat mijn moeder rechtsom handiger is en ik linksom dus paard wordt beide kanten goed gereden. :') Ik loop wel heel veel bij therapeuten om mijn lichaam los te houden, zodat ik zelf geen blokkades heb en daardoor paard benadeel.

Ik reed met mijn jonge paard eigenlijk bijna altijd binnen hoefslag. Die kreeg ik toen hij een gas, rem en een klein beetje stuur had en ben ik ook vreselijk vanaf gestuiterd een aantal keer. Hij kroop alleen altijd te diep en achter de teugel dus ik moest wel met been en zit rijden, ik kon voor niks.Wat mij, ook nu nog, erg helpt is inbeelden dat je geen teugels maar stokjes vast heb. Die stokjes wil je naar zijn mond toe duwen, dus blijf je je hand naar voren brengen. Dan hangt het wel per paard af hoe ver, vorige paard moest ik been geven, klein stukje naar voren, dan weer aanvullen met been en weer verder naar voren brengen. Flow moet ik eerst de ruimte geven en dan aanvullen als het nodig is, maar zij pakt uitzichzelf het contact al. Ik rijd ook eigenlijk bijna niet op de hoefslag, continu binnen hoefslag of voltes die niet op hoefslag mogen eindigen. Jonge paard met schakelen ben ik in draf trager gaan lichtrijden en als hij dan maar iets terug kwam enorm belonen. Met naar voren gaan hand naar voren en been en bij de 1e reactie weer belonen. Maakte niet uit hoe zijn hoofd halshouding was, ik vroeg naar voren of terug en bij reactie is dat braaf. Doe ik trouwens nog steeds met losrijden. Als ik meer reactie naar voren wil maakt het niet uit hoe, als ze maar naar voren gaat.

Loes1996, in principe moet meer scharen wel te doen zijn. Hoe train je dit nu? Ik ben er ook mee bezig, op zich gaat ze braaf opzij, maar scharen moet meer, dus daar zijn we mee aan de slag. Bijvoorbeeld extreem opzij zetten, vanuit stap gaan wijken en daarin aandraven, schakelen in het wijken zowel in tempo als in scherpte opzij en daarnaast heel waakzaam blijven dat we precies zoveel passen opzij gaan als ik wil.

EDIT: Ik doe trouwens bij volte vergroten wel wijken, ligt er aan wanneer in de training, maar met losrijden vraag ik opzij en dan moet ze opzij. Dat mag best over de buitenschouder, als de reactie maar komt. Later ga ik buitenschouder er meer bij pakken, bijvoorbeeld door juist stelling naar buiten te vragen of 2 passen naar buiten en weer naar binnen haha

Loes1996

Berichten: 1268
Geregistreerd: 13-04-12
Woonplaats: Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-03-18 19:40

MyWishMax schreef:
.
Loes1996, in principe moet meer scharen wel te doen zijn. Hoe train je dit nu? Ik ben er ook mee bezig, op zich gaat ze braaf opzij, maar scharen moet meer, dus daar zijn we mee aan de slag. Bijvoorbeeld extreem opzij zetten, vanuit stap gaan wijken en daarin aandraven, schakelen in het wijken zowel in tempo als in scherpte opzij en daarnaast heel waakzaam blijven dat we precies zoveel passen opzij gaan als ik wil.

EDIT: Ik doe trouwens bij volte vergroten wel wijken, ligt er aan wanneer in de training, maar met losrijden vraag ik opzij en dan moet ze opzij. Dat mag best over de buitenschouder, als de reactie maar komt. Later ga ik buitenschouder er meer bij pakken, bijvoorbeeld door juist stelling naar buiten te vragen of 2 passen naar buiten en weer naar binnen haha


Ja dat is hoe ik het nu ook train inderdaad! Vooral veel been = opzij. En dan mag ze inderdaad van mij best wel eens over de schouder knallen (in de proef uiteraard niet :o ) als ze maar wel dan extreeeem opzij gaat. En dat dan begrenzen zodat ze steeds meer voorwaarts-zijwaarts gaat. Eerst was t altijd teveel zijwaarts (zeker in stap kan ze dit ook wel), maar in draf neigt ze toch naar 'o met mijn voorbenen doe ik wel mijn best maar achter laat ik er een beetje achteraan hangen'

F13 + 1 & L1+4
Psycholoog dus pas maar op, ik analyseer :=

MyWishMax
Berichten: 10516
Geregistreerd: 14-11-05
Woonplaats: Zuid Holland

Re: [HK] Je B-debuut in 2018 of rustig verder in de B?

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-03-18 19:57

En als je eens bewust opzoekt dat achterhand eerst gaat? Zodat je daar in kan gaan afwisselen? En richting verzamelen, daarin gaan wijken en dan wat meer toerijden. Zodat je zowel tempo als scherpte kan veranderen als je al bezig bent?

Ik zou wel werken aan veel veel = opzij. ;) Dat dus gaan afbouwen naar gewoon opzij voor normale hulp.

abfab
Berichten: 5520
Geregistreerd: 10-12-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-03-18 20:01

MyWishMax en Loes1996, het is natuurlijk afhankelijk van hetgeen je paard aankan. Een paard dat slap is en nog weinig balans heeft help je niet met over de schouder weglopen is mijn ervaring.

Ik neem het wijken zeker mee in de training, maar dan meestal vanaf de hoefslag naar binnen en daarbij minimale stelling, ik wil graag dat ze zo recht mogelijk in het lijf blijft en vooral "schaart", daarbij is het fijn om tijdens het wijken eens van stelling te wisselen, zo werk ik heel voorzichtig naar het appuyeren.

Wat jullie omschrijven als echt even over de buitenschouder knallen doe ik ook weleens, maar dan altijd in een schouderbinnenwaarts over 5 sporen met flink wat halsbuiging.

Qua wijken, probeer ik ook nog weleens op de A-C lijn van links naar rechts te wijken en dan weer terug. 3 passen voor mijn linkerbeen, 3 passen voor mijn rechterbeen en dat de hele A-C lijn. Ik kan dan altijd goed voelen naar welke kant het lastiger gaat. Dit doe ik overigens in stap, draf en soms in galop. Wel alles met een zo recht mogelijk paard, hooguit wat stelling vanuit de kaak, maar geen halsbuiging.

Veel binnenhoefslag rijden is ook een hele mooie oefening.

Kracht is géén product van fysiek vermogen, maar van een onverzettelijke wil.

MyWishMax
Berichten: 10516
Geregistreerd: 14-11-05
Woonplaats: Zuid Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-03-18 20:19

Wel als je de reactie opzij wil trainen. Dan maakt het mij niet uit wat er gebeurt, als ze maar opzij gaat. Maar dan gaat het echt alleen om de reactie op de hulp. Verder geen echt training, want daar heb je niks aan. Maar dat is net als reactie naar voren, die wil ik aan elkaar in nette aanleuning, maar er moet wel reactie. Komt er geen of onvoldoende reactie maakt de rest niet uit, dan doen we het overnieuw en ga je naar voren. Stapje voor stapje opbouwen naar het juiste beeld/gevoel, niet alles in 1 keer willen werkt het beste in mijn ervaring. En ik ga zover dat ik het dus eerst reactie op been is, daarna die reactie doseren en pas daarna de rest van het lichaam erbij betrekken.

Wijken gebruik ik idd geen stelling en geen buiging bij eigenlijk, heel licht en die omwisselen idd. Voor de buiging gebruik ik net als jij andere oefeningen, alleen kan een SB hier niet op die manier, tenminste niet waarvoor ik het weggaan over buitenschouder voor gebruik.

Loes1996

Berichten: 1268
Geregistreerd: 13-04-12
Woonplaats: Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-03-18 20:45

abfab schreef:
MyWishMax en Loes1996, het is natuurlijk afhankelijk van hetgeen je paard aankan. Een paard dat slap is en nog weinig balans heeft help je niet met over de schouder weglopen is mijn ervaring.

Ik neem het wijken zeker mee in de training, maar dan meestal vanaf de hoefslag naar binnen en daarbij minimale stelling, ik wil graag dat ze zo recht mogelijk in het lijf blijft en vooral "schaart", daarbij is het fijn om tijdens het wijken eens van stelling te wisselen, zo werk ik heel voorzichtig naar het appuyeren.

Wat jullie omschrijven als echt even over de buitenschouder knallen doe ik ook weleens, maar dan altijd in een schouderbinnenwaarts over 5 sporen met flink wat halsbuiging.

Qua wijken, probeer ik ook nog weleens op de A-C lijn van links naar rechts te wijken en dan weer terug. 3 passen voor mijn linkerbeen, 3 passen voor mijn rechterbeen en dat de hele A-C lijn. Ik kan dan altijd goed voelen naar welke kant het lastiger gaat. Dit doe ik overigens in stap, draf en soms in galop. Wel alles met een zo recht mogelijk paard, hooguit wat stelling vanuit de kaak, maar geen halsbuiging.

Veel binnenhoefslag rijden is ook een hele mooie oefening.


Mijn paard gaat richting de 15 en is zeker niet slap wordt fanatiek getraind en heeft ook wel de bespiering die daarbij hoort (mijn kleine bodybuilder <3 ). Heeft ook met een andere ruiter (toen ze nog wat jonger was M gelopen) dus in principe zou ze het moeten kunnen. Dat over de buiten schouder knallen doe ik zelden overigens.
Ik wil het liefst natuurlijk dat ze zo recht mogelijk blijft en veel schaart, maar goed hoe leer je dat scharen aan? Als ze het in een SB, traver allemaal wel gewoon kan...maar het in het wijken vertikt? -O- Ik wijk vaak heen- en weer en probeer ook langzaam aan richting het appuyement erbij te pakken, maar ook daar loop ik tegen het scharen aan.

F13 + 1 & L1+4
Psycholoog dus pas maar op, ik analyseer :=

Lootje1991

Berichten: 1285
Geregistreerd: 03-12-10
Woonplaats: Rotterdam

Re: [HK] Je B-debuut in 2018 of rustig verder in de B?

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-03-18 21:12

Ik heb echt wat aan jullie training tips! Heel erg fijn! Zo kan ik mijn training weer wat minder saai maken hahaha. Vaak is het voltes en het juist reageren op het been en de oefeningen zoals gebroken lijn enz juist op de letter rijden. Dus nu heb ik weer wat nieuwe dingetjes die ik kan proberen.

Loes wat jammer van je wedstrijd! Wel gezellig dat je nog mee kletst hier!


Ik heb vandaag les gehad van een nieuwe juffie en dat ging heel erg fijn! Ze zei dat we op de goede weg zijn, dus dat is altijd leuk om te horen. Gelijk voor dinsdag weer een les gepland

Billini❤️❤️

Saar88

Berichten: 2296
Geregistreerd: 02-11-06

Re: [HK] Je B-debuut in 2018 of rustig verder in de B?

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-03-18 21:15

Mijn instructrice heeft een nieuwe baan en dus veel minder tijd om les te geven. Mega k*t. Als iemand nog iets weet rond Leiden, Zuid Holland?

Venedict AC (v. Vagrant Z) Zadelmak
Teddy (v. Dramatic) †

MyWishMax
Berichten: 10516
Geregistreerd: 14-11-05
Woonplaats: Zuid Holland

Re: [HK] Je B-debuut in 2018 of rustig verder in de B?

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-03-18 21:43

Ligt er aan of je op stal wilt, op locatie en aan je budget, Saar ;)

Hier stond de startlijst voor het NK erop, maar nu is die weer weg...

AnnetjeJarig

Berichten: 24430
Geregistreerd: 25-07-02

Re: [HK] Je B-debuut in 2018 of rustig verder in de B?

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-03-18 21:47

Leuk al die tips hier! Teugels als stokjes probeer ik hier ook te doen. Vandaag met flink wat tips van iemand adhv mijn dressuurproef bezig geweest. Twee weken niet gereden en ze liep echt super! Veel overgangen gemaakt en super vaak van hand veranderd en uiteindelijk bleef de aanleuning al beter. Ik kreeg haar alleen net niet lekker linksom ingebogen.
Al die oefeningen zijn trouwens leuk, maar veel kan ik niet in onze bak. Onze bak is aan alle kanten al kleiner dan een normale bak en achterin is het vaak te nat. Hierdoor ben ik geneigd om steeds volte na volte te rijden en op wedstrijd merkte ik wel dat hoeken rijden en rechtdoor gaan toch lastig waren. Vandaag veel diagonalen gereden en afgewend en ik denk dat dat wel gaat werken.

xVera94

Berichten: 39
Geregistreerd: 08-08-09
Woonplaats: Noord-Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-03-18 22:13

Ik kom ook weer eens binnenwaaien! Ik hoop dat jullie het goed vinden als ik een keertje niet zozeer op personen, maar op onderwerpen reageer.

Loes, jammer van je wedstrijd.. altijd balen als je een ander gevoel hebt dan achteraf op je protocol terug te zien is.

Ik lees wat over reactie op been, wijken, zelf te veel doen.. Ik heb een heleboel neigingen om handen/benen te bewegen en als dan alles goed loopt en gaat, dan ga ik vanuit ontspanning "schudden" in mijn schouders/handen :Y) Ik ben er ook heel hard mee aan de slag. Enige wat voor mij helpt is ook goede instructie die het continu blijft herhalen en vooral soms ook heel dom vragen "heb ik nu mijn benen wel stil?", puur zodat ik het gevoel kan opslaan en mee kan nemen naar de trainingen. Het blijft een langzaam leerproces en inderdaad heel frustrerend af en toe. Ik voel het bewegen, ik weet dat het beweegt, maar ik krijg het niet opgelost. Dan raak ik echt gefrustreerd op mezelf }:0 "Fijn" om te horen dat er meer zijn in dit topic.

Ik zag iets over nieuwe instructrices en drukke instructrices. De eerste is hartstikke leuk, tweede jammer als je net een fijne hebt.

Dan zie ik posts over ruiterfitheid.. ik ben te mobiel met vanuit mezelf weinig spiermassa en makkelijk rug/nek/knie/elleboog/schouderklachten (kort lijstje gelukkig :') ). Ik sport 4-6x per week in de fitness. Daar doe ik krachttraining en daar heb ik veel baat bij. Laatst een periode gehad waarbij ik minder motivatie had om fanatiek te sporten en ik kreeg het meteen terug in het paardrijden dat ik last kreeg van mijn onderrug omdat ik zijn bewegingen niet meer uit kon zitten. Dus ik blijf braaf mijn deadlifts, pull-ups en de hele reutemeteut doen :+ Daarnaast ook kleinere oefeningen, vooral om de motoriek van mijn rechterkant te verbeteren.

Ten slotte nog opbouw van training/oefeningen zelf. Ik rij zelf makkelijk voltes totdat het 'goed' gaat, daar moet ik echt vanaf en sneller figuren rijden. Echte figuren is bij ons ook niet echt mogelijk Annetje, ik rij in een 28x65 (meen ik) springpiste inclusief inhoud :+ Ik ben maar begonnen met 1) mijn voltes in galop echt op 20 meter rijden (voordat ik op wedstrijd ineens 3 banen verder galoppeer :') ) en 2) figuren om de hindernissen heen te bouwen. Bijvoorbeeld een halve gebroken lijn en vervolgens rechtdoor tot de korte zijde.

Vandaag is mijn smurf jarig *\o/* 4 jaar oud, ik verheug me nu al op de kleuterpuberteit :+

lindamusters

Berichten: 695
Geregistreerd: 02-05-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-03-18 16:52

Even ego post, sorry daarvoor!

Vandaag dus op wedstrijd geweest, met losrijden was hij zó fijn, eerste proef een paar kleine foutjes , tweede proef was hij echt bekaf.. Dus daar een grote fout.
187 en 183,5, persoonlijk had ik t hoger verwacht, maar was wel eerlijk gejureerd. En een 9 voor verzorging!

Uiteindelijk toch nog een super gevoel, ik was totaal niet zenuwachtig en daardoor was Irocco ook heel kalm, dus dat is al een hele overwinning!
Afbeelding

Irocco Bleu <3 B+4

sterreke98

Berichten: 4115
Geregistreerd: 13-08-10
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-03-18 17:24

Gefeliciteerd!

Hier vanochtend ons debuut gemaakt. Met flink resultaat; 193 en 189.5. Dus daar ben ik suuuper blij mee!

Had zelf gedacht aan +-180, dus dit mag er ook zeker wezen! Nu nog werken aan mijn houding en activiteit. Want dat was allebei niet om naar huis te schrijven :')

Tips voor rechtop blijven zitten? En een stiller been? Ik krijg het niet voor elkaar om op Xandor mijn benen stil te houden.. Op andere paarden geen probleem..

Xandor B+2 193/189.5 B+0 B+0

little_birdy
Berichten: 10475
Geregistreerd: 08-01-11
Woonplaats: Randstad

Re: [HK] Je B-debuut in 2018 of rustig verder in de B?

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-03-18 17:30

Zit het zadel wel lekker voor je ? En wat een super goede punten allemaal !

Zefyra II

sterreke98

Berichten: 4115
Geregistreerd: 13-08-10
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-03-18 17:35

little_birdy schreef:
Zit het zadel wel lekker voor je ? En wat een super goede punten allemaal !


ik vind m heerlijk zitten wel,maar of het mijn houding ten goede doet..
Ik kan er alleen moeilijk een ander zadel opleggen, het is mijn paard niet.. Ik had er denk ik meer wrong in gewild, en een diepere zit..

Heb mijn beugels mooi lang, het is ook voornamelijk in draf. Xan is niet bepaald voorwaarts, en wil dan de neiging hebben om onbewust extra been te geven.
En daarbij kieper ik voorover. Werkt ook niet echt goed mee natuurlijk haha

Xandor B+2 193/189.5 B+0 B+0


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot, Loes1996 en 12 bezoekers