Omscholing naar (kraam) verpleegkundige

Moderators: Mjetterd, Dani, ynskek, Ladybird, xingridx, Polly, Hanmar

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Renee

Berichten: 3124
Geregistreerd: 21-01-06
Woonplaats: Overal & Nergens

Omscholing naar (kraam) verpleegkundige

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-04-23 09:49

Ik ben benieuwd of iemand hier ervaring heeft met het omscholen naar verpleegkundige en welke keuzes en afwegingen je hierin hebt gemaakt.

Mijn situatie is als volgt:
Ik heb een afgeronde HBO studie en werk als biochemicus in de farmaceutische industrie. Om de maandelijkse kosten voor het gezin (en de lasten) te kunnen dragen moet ik blijven werken. Dit zou ook een stage/werk leren traject kunnen zijn waarvoor ik betaald krijg. Maar ik merk dat dit werk me zeker op dit moment niet helemaal gelukkig maakt en het doel/wens waarmee ik mijn opleiding ben gestart (het kunnen helpen van zieke mensen) gewoon niet verzadigd word. Nu had ik al verder gekeken naar verloskunde maar dit zou volgens mij niet in een werk leer combinatie kunnen waardoor ik het thuis niet rond kan krijgen. De optie om als partusassistente te werken tijdens de opleiding is ook lastig omdat dit pas later in de opleiding mogelijk is. Dus ik ben verder gaan kijken wat er nodig is om als verpleegkundige aan het werk te gaan bij een kraam afdeling. Ik weet in ieder geval dat ik naast de opleiding verpleegkunde een extra opleiding zou moeten volgen voor de geboortezorg. Maar ik heb nog geen idee hoe ik dit het beste zou kunnen aanpakken. Je hebt bij veel opleiders de optie om duaal of deeltijd opgeleid te worden. Alleen moet je vaak bij duaal zelf een stageplek regelen. Of dit betaalde stages zijn en voor welk loon dit zou zijn is mij niet helemaal duidelijk. En of deeltijd haalbaar is met de uren die ik bij mijn werkgever moet wegsnoepen weet ik ook niet zeker. Op het lab zie je niet vaak mensen die minder dan 4 dagen werken (lees 1 werkdag in de week scholing en 1 dag in de werkweek zorgen voor ons kindje). Scholing of stage in het weekend zou bijvoorbeeld meer ruimte geven maar ik heb zeker voor scholing daar nog geen optie voor gevonden.

Dus ik ben heel benieuwd of iemand zich voor verpleegkunde (of een soort gelijk zorg beroep) in het diepe heeft gegooid en zich heeft laten omscholen en hoe je dit hebt aangepakt :)


LaDonna75

Berichten: 2123
Geregistreerd: 01-01-10
Woonplaats: Gelderland

Re: Omscholing naar (kraam) verpleegkundige

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-04-23 10:03

Ik heb een iets ander traject gevolgd, HBO-V en daarna de obstetrie-opleiding maar daarna verloskunde, en ben inmiddels al heel wat jaren verloskundige. Ik werk in een ziekenhuis dus weet wel behoorlijk veel van het werken als kraamverpleegkundige.
De opleiding tot verpleegkundige is deels best saai in de zin van dat je stages/werk kunt hebben op afdelingen die je niet liggen, maar die moet je dan “ondergaan” en het beste eruit halen. Kun je stages op meer relevante afdelingen regelen? Dat zou al schelen.
De opleiding tot obstetrieverpleegkundige is een duale opleiding, dus echt in dienst en al werkend op de kraam/verloskamers. Je moet volgens mij 28uur werken, minimaal, tijdens deze opleiding. Ondertussen krijg je gewoon salaris van een verpleegkundige en ga je bij start opleiding meestal naar de aanloopschaal van de gespecialiseerde verpleegkundigen. Dus best een redelijk inkomen. Mocht je meer vragen hebben, mag je me ook pb’en.

<3 Welsh partbreds
Sanaa (Welsh partbred, 1,46m) M1 tussen de paarden
Welsh x Duitse sportpony in de maak

Blacky94

Berichten: 3469
Geregistreerd: 07-07-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-04-23 10:46

Ik heb HBO-V duaal gedaan. In mijn geval 2 jaar voltijd en daarna ''2 jaar'' deeltijd (en ivm o.a. covid en overspannen zijn is het bijna 3 jaar geworden). Ik deed dat aan de CHE, had toen 1x per +- 3 weken een dag school (dinsdag of donderdaggroep). Ik werkte in eerste instantie 32 uur, in de praktijk betekende dit 28u op de werkvloer en ''4u school per week''. Minimale aantal uur op de vloer is 24uur omdat je anders niet aan je verplichte te behalen uren komt aan het eind van je opleiding.
Ik weet dat ZGV Ede in samenwerking met Opella een omscholingstraject organiseert tot HBO-V. Hierbij kom je in dienst van beide organisaties, er zijn alleen wel maar beperkte opleidingsplaatsen (https://www.geldersevallei.nl/over-zgv/ ... in-de-roos). En toen ik solliciteerde betekende dit in de meeste ziekenhuizen dat de sollicitaties al in jan-maart moest solliciteren voor plaatsen in september.
Qua salaris begon ik in periodiek 4 en ging ik na 9 maanden naar periodiek 8 (ik bedoel hiermee niet de tredes of schaalnr maar echt het periodieknr), tegelijkertijd weet ik ook dat sommige collega's al een andere (medische) achtergrond hadden waardoor ze ook als leerling hoger ingeschaald waren. Maar ik heb inmiddels ook het idee dat het ene ziekenhuis hier iets flexibeler mee omgaat dan het andere.
(Edit; duaal en deeltijd is in essentie hetzelfde. Het heet bij mijn weten alleen duaal wanneer je vanuit de voltijd overstapt, en deeltijd wanneer je vanaf het begin al het werken-lerentraject volgt. Binnen de CHE volg je in zowel duale als deeltijd route hetzelfde programma, je krijgt als duale leerling alleen vrijstelling voor de eerste paar modules omdat je die al in de voltijd gevolgd hebt. Ik zie nu trouwens ook dat het salaris in de eerste 8 periodieken inmiddels hetzelfde is, dus wellicht is het salaris inmiddels ook iets opgetrokken en er kunnen ook per ziekenhuizen nog wel weer verschillen zijn)

Ik denk persoonlijk niet dat het echt heel handig is om naast een duaaltraject nog ergens anders te blijven werken. Naast je onregelmatige werkdagen vond ik het een vrij pittige combinatie. Bijna iedereen waarmee ik gestart ben of die na de MBO-V de HBO-V duaal zijn gaan doen deden er allemaal langer over dan van tevoren geadverteerd werd. Door hoe de opleiding vormgegeven is, is dat niet per se een probleem, maar onderschat het niet. Ik ben zelf van 32u teruggegaan naar 28u (waarvan 4u school) omdat ik overspannen ben geweest tijdens de opleiding.

Verder ben ik inmiddels bezig met de opleiding tot obstetrieverpleegkundige en ben ik bijna klaar met het theoriegedeelte. Ik volg de opleiding aan de VUmc Amstel Academie waarbij je een jaar theorie hebt en daarna nog een kwaliteitsopdracht. Ik werk hiernaast 32u per week (schooldagen tellen als een werkdag) en ik vind dit makkelijker te combineren dan de HBO-V met minder uur op de werkvloer. Ik merk hierin echter wel dat de basis vanuit de HBO-V hierin ook een hoop scheelt. Ik krijg dus gewoon als verpleegkundige betaald maar ga wel pas na diplomering weer een schaal omhoog. Afhankelijk van hoeveel uur je werkt (24-36) doe je de opleiding in 17, 15 of 12 maanden. Ik had hem met mijn 32u in 12 maanden kunnen doen maar vanuit mijn werk doen ze eigenlijk iedereen met 32u ook indelen in de 15 maanden groep. Wat op zich prima is, want had ik hem in 12 maanden moeten doen dan had ik mijn kwaliteitsopdracht nu al bijna klaar moeten hebben, terwijl ik die nu pas in september klaar hoef te hebben. Het theoriegedeelte duurt in alle gevallen namelijk 1 schooljaar (in mijn geval sept - juni), ik hoef dus nog maar 1 toets te maken en 1 patiëntbespreking, beide in juni, want de rest (4 toetsen) zijn al afgerond.

Net als LaDonna heb ik ook een paar collega's die na de obstetrie via België aan hun verloskundigepapiertje zijn gekomen. In NL krijg je nergens vrijstelling voor namelijk, en inderdaad, de duale route bestaat bij verloskunde niet.

En verder, bedenk of je dit echt wil. Ik riep al 10 jaar dat ik verloskundige wilde worden en omdat ik 2 jaar op rij uitgeloot ben, ben ik uiteindelijk deze kant op gegaan. En toch mis ik inmiddels ook heel veel dingen/de ptgroep van de interne geneeskunde. Daarnaast is ook de patiëntencategorie binnen de obstetrie me flink tegengevallen, alsmede de veel meer spelende ''Amerikaanse aanklaagcultuur''. Wellicht ligt het ook aan het gebied in NL waarin ik werk, maar op dit moment twijfel ik zeker om na diplomering toch nog een andere kant op te gaan, ondanks dat ik een groot deel van mijn werk echt wel leuk vind.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 37 bezoekers