Moderators: Mjetterd, Dani, ynskek, Ladybird, xingridx, Polly, Hanmar
Peppertree schreef:Ik ben hier ook heel nieuwsgierig naar. Zo zou ik in de toekomst het liefst overstappen op een systeem waarbij wij ook de kalfjes bij de moeders kunnen laten en daarnaast met behulp van gesekst sperma alleen vrouwelijke nakomelingen geboren willen laten worden die mogen blijven. Daarnaast hoop ik dan ook dat we veel meer persistentie kunnen fokken waardoor er niet jaarlijks een kalf geboren hoeft te worden. Zodat je niet teveel vervanging van je veestapel krijgt en dus veel te groot groeit. Maar goed, dit is voor mij een droombeeld en momenteel nog niet realistisch. Haken en ogen, mitsen en maren.
Maar toch, als je weet of er mensen zijn die het er voor over hebben om (veel) meer te betalen voor deze melk, kan ik misschien een keer een bedrijfsplan gaan opstellen om ooit te kunnen omschakelen. Wie betaald, bepaald, en als er een markt voor is..
Peppertree schreef:Ook zijn wij bezig met de fokkerij om uiteindelijk alleen A2A2 melk te hebben. Om een goed plan te kunnen maken moet je echter wel weten hoeveel meer mensen er dan voor over hebben.
Daarnaast, als je nu over wil schakelen naar biologisch als melkveehouder is dat niet eens meteen mogelijk, omdat mensen blijkbaar wel biologisch willen, maar er niet voor willen betalen. Dat lijkt me nog enorm spannend om uiteindelijk die stap te gaan zetten, dat je die zekerheid nooit hebt.
Moestuin schreef:Onze vragen hier rond zijn:
1 Is dit concept iets dat jullie aanspreekt?
2 Moest de keuze er zijn in de winkel, zouden jullie dan gaan voor deze melk(producten) of de traditionele melk(producten)?
3 Is er bereidheid om hier een meerprijs voor te betalen?
4 Hoeveel zou die meerprijs zijn? Stel dat de traditionele melkproducten €1 de liter/kg kosten, hoeveel zouden jullie dan bereid zijn om te betalen?
5 Zouden jullie een verdere verplaatsing overwegen om puur deze producten te kunnen aanschaffen?
Peppertree schreef:Ik verwacht niet dat je het kan redden om voor 1,5 of 2 die melk te produceren. Dat zal dan eerder 3 of zelfs 4 euro zijn. Dan wordt melk wel echt een luxeproduct. Iets wat ik in principe logisch vind, maar goed, dat vergt wel een hele cultuuromslag.
Maar goed, ik ben hier een beetje Moestuin haar topic aan t kapen. Die had het vooral meer over geiten en schapen, denk ik?
Moestuin schreef:Onze vragen hier rond zijn:
- Is dit concept iets dat jullie aanspreekt?
ja Zeker wel.
- Moest de keuze er zijn in de winkel, zouden jullie dan gaan voor deze melk(producten) of de traditionele melk(producten)?
indien de prijs en beschikbaarheid binnen mijn "norm" vallen: zeker!
- Is er bereidheid om hier een meerprijs voor te betalen?
Ja, maar niet heel veel meerprijs. Als "standaard" €1 per liter zou zijn, dan ben ik bereid om maximaal €1,10-1,20 per liter te betalen. Zeker als ik van een bepaald product meerdere liters per keer nodig heb.
- Hoeveel zou die meerprijs zijn? Stel dat de traditionele melkproducten €1 de liter/kg kosten, hoeveel zouden jullie dan bereid zijn om te betalen?
- Zouden jullie een verdere verplaatsing overwegen om puur deze producten te kunnen aanschaffen?
Liefst in de supermarkt verkrijgbaar, anders binnen een straal van zeg 5km, als er ook andere dingen te verkrijgen zijn zoals eieren bijvoorbeeld
Voor diegene die het willen invullen: Alvast bedankt!
Moestuin schreef:De mannelijke dieren worden inderdaad geslacht. Helaas kan niet alles in 1 maal verbeterd worden. Wel zou er ingezet worden op duurmelken waarbij er 2 tot 3 jaar wordt gemolken zonder dracht.