Eigen bedrijf beginnen, maar waar te starten?

Moderators: Sica, Mjetterd, ynskek, Polly, Ladybird, Hanmar, Princesj, Giolli, Mondy, Dani

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
BlackShadowZ
Berichten: 2172
Geregistreerd: 11-05-10
Woonplaats: Venlo

Eigen bedrijf beginnen, maar waar te starten?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-12-17 23:44

Hoi hoi,

Ik heb het plan om iets voor mezelf te starten. Ik paaldans al heel lang, en heb ook de nodige optredens en titels op mijn naam staan. Daar naast heb ik bijna een opleiding achter de rug waar in alles over het lesgeven en dergelijke heb geleerd.

Nu is dus het plan ontstaan om voor mezelf te beginnen. Niks fulltimes, maar ik wil workshops gaan aanbieden. Dit zal in het begin dus maar incidentieel zijn, niet op vaste basis.

Alles qua kosten en dergelijke heb ik op orde. Alleen kom ik via internet niet helemaal wegwijs over hoe het zit met de belasting en inschrijving bij kvk...

Is er hier iemand die misschien een jip en janneke versie heeft, zodat ik een beginpunt heb? Dan kan ik vanuit daar verder onderzoek doen.

Ik hoop op wat goede info, alvast bedankt!

Blackshadowz


deeeemilove
Berichten: 64
Geregistreerd: 31-03-12

Re: Eigen bedrijf beginnen, maar waar te starten?

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-12-17 00:04

Is het niet een optie om eerst bij een dansschool een samenwerkingsverband aan te gaan en daar cursussen te gaan geven, als zijnde dansdocsnt?

Anoniem

Re: Eigen bedrijf beginnen, maar waar te starten?

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-12-17 00:07

Ga eens langs bij de kamer van koophandel. Zij kunnen je alles uitleggen over het opstarten van een bedrijf en.begeleiden hier ook in.

Depende

Berichten: 3374
Geregistreerd: 19-07-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-12-17 00:07

Ik weet vanuit mijn werk het een en ander af van het starten van een onderneming, hoop niet dat ik het te ingewikkeld uitleg.

Begin bij de KvK zou ik zeggen, hier moet je toch al zijn voor je inschrijving, maar ze hebben ook het ondernemersplein, waar je gratis webinars kunt kijken met correcte informatie. Kijk bijvoorbeeld hier eens: https://www.kvk.nl/inschrijven-en-wijzi ... derneming/

Dan de Belastingdienst, op basis van jouw inschrijving en de verwachtingen die je daarin uitspreekt bepaaldt de Belastingdienst of je aangifte moet gaan doen als ondernemer. Je zult dan ook een BTW nummer ontvangen van de Belastingdienst, hier hoef je zelf niets meer voor te doen, dat gaat in samenspraak met de KvK.

Voor ondernemers zijn er in principe 2 soorten aangiften, de gewone aangifte inkomstenbelasting en de aangifte omzetbelasting. De aangifte IB doe je ieder jaar net als anders, of je aangifte moet doen als ondernemer hangt grotendeels af van het urencriterium, indien je per jaar minimaal 1225 uur aan je onderneming besteedt voldoe je hieraan en ben je ondernemer. Ondernemers zijn voor de inkomstenbelasting levert een aantal voordelen op, namelijk dat je ondernemersaftrek en startersaftrek kunt toepassen en daarmee je belastbaar inkomen lager is.

Aangifte omzetbelasting is in principe een kwartaalaangifte, als je weinig aan te geven hebt wordt dit een jaaraangifte. Je moet over jouw diensten BTW in rekening brengen, deze BTW moet je weer afdragen, BTW die jij zelf betaald (bijvoorbeeld over zaalhuur of printpapier) mag je hiervan af trekken. Als je op jaarbasis minder dan € 1.883 aan BTW moet afdragen kom je in aanmerking voor de kleineondernemersregeling je hoeft dan niet alle BTW af te dragen. Indien het minder is dan € 1.345 mag je het volledige bedrag houden. Meer uitleg: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/ ... kt_de_btw/

Je zult een boekhouding bij moeten houden. Dit kan je in principe zelf doen, maar als je geen ervaring hebt met boekhouding en niemand in je omgeving hebt (een oom of een vriendin) die dit wel heeft zou ik je een boekhouder aanraden, het loont dan wel om in je omgeving rond te vragen of iemand goede ervaring heeft met een boekhouder er zitten namelijk een hoop prutsers tussen (helaas).

Conclusie er is veel informatie online beschikbaar, maak hier gebruik van zou ik zeggen. Mocht je vragen hebben, kom maar op. Veel succes en plezier met ondernemen. :D

"Life, man. I can't guarantee perfection, but I can guarantee intrigue."

Because friends don't waste wine when there's words to sell

BlackShadowZ
Berichten: 2172
Geregistreerd: 11-05-10
Woonplaats: Venlo

Re: Eigen bedrijf beginnen, maar waar te starten?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-12-17 00:11

Bedankt voor de reacties allemaal! Ik vond ook een aantal jip en janneke filmpjes op youtube die me goed hebben geholpen.

Ik denk dat de volgende stap inderdaad gewoon een afspraak bij de kvk en mijn boekhouder is. Ik heb al jaren dezelfde boekhouder, dus ik denk dat het slim is om dat niet te doen. Aangezien ik daar niet zo'n wonder in ben.

Hutcherson

Berichten: 5377
Geregistreerd: 21-07-13
Woonplaats: --

Re: Eigen bedrijf beginnen, maar waar te starten?

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-01-18 23:15

Wil jij in opdracht van een organisatie gaan werken? Dus dqn joiw 'diensten' verlenen door workshops te geven en door de organisatie betaald woreen? Of wil jij je diensten ergens aanbieden en ervoor betaald krijgen door de deelnemers?
Want als je in opdracht van een organisatie iets wilt gaan doen kun je simpel aan de slag als zzper. Anders zou ik mooi een eenmanszaakje starten. Wellicht is dat zoiezo handig aangezien je gewoon als zzper jezelf dan mag verlenen.

Stap is nu dus, kvk bellen met deze vraag. Dus welke rechtsvorm moet je hebben. Bv en vof zijn niet van toepassing hierbij. Dan bereid je je inschrijving voor en schrijf je je in bij kvk. Je betaald €50 en klaar.

Second star to the right, straight on till morning.

Yasmine

Berichten: 29726
Geregistreerd: 13-04-03
Woonplaats: Melbourne, Australië

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-01-18 14:28

Mijn tip: zoek een goede boekhouder.

Ik ben dit jaar zelfstandige geworden omdat ik freelance als journalist. De regels en voorschriften waar je allemaal mee rekening moet houden zijn zo overweldigend, en een goede boekhouder kan je hierin helemaal wegwijs maken. Plus: een goede boekhouder is goed in het optimaliseren van je kosten en inkomsten, en zal zichzelf uiteindelijk renderen.

Ik betaal mijn boekhouder per jaar ongeveer €300 en ze brengt werkelijk alles voor mij in orde: mijn belastingen, de aanvraag voor mijn KvK-nummer, BTW-aanvragen, onkosten... Voor zo ongeveer iedere brief die ik krijg en waar ik niet veel van begrijp, kan ik haar opbellen en ze brengt het zo voor me in orde. De rust die je ervoor terugkrijgt en het gevoel dat je altijd iemand ter beschikking hebt die dingen voor je kan uitzoeken, is onbetaalbaar.

    “Drive away and try to keep smiling. Get a little rock and roll on the radio and go toward all the life there is with all the courage you can find and all the belief you can muster. Be true, be brave, stand.”

janouk

Berichten: 15855
Geregistreerd: 18-04-06

Re: Eigen bedrijf beginnen, maar waar te starten?

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-01-18 14:32

En sluit een goede bedrijfsverekering af voor als je klanten misschien gewond raken etc

Janouk ZZ dressuur mennen ZZ vaardigheid mennen, L dressuur, Working Equitation
Meneer Anton, M dressuur mennen en M vaardigheid mennen
Aladdin, L dressuur mennen, M vaardigheid mennen, L2 dressuur

Yacintha

Berichten: 990
Geregistreerd: 28-07-10
Woonplaats: Nieuw-Schoonebeek

Re: Eigen bedrijf beginnen, maar waar te starten?

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-01-18 14:55

Ik raad jou inderdaad ook aan om een goede boekhouder aan te houden. Als jij al eentje hebt waar je tevreden mee bent, laat hem de administratie doen. Dat scheelt echt een hoop werk!

Daarnaast kun je het beste een afspraak maken bij de KvK, die leggen jou alles duidelijk en simpel uit. Als je jezelf inschrijft, betaal je een eenmalig bedrag (geloof dat ik zelf toen 50 heb betaald, stelt niet zoveel voor) en worden alle gegevens in het bestand gezet. Let er wel op dat je voor de inschrijving een ondernemingsplan hebt en je alles al van te voren hebt uitgezocht. Bijvoorbeeld of de bedrijfsnaam niet al in gebruik is en een sterkte/zwakte analyse beschreven.
Zodra je bij de KvK ingeschreven staat, word je ook gelijk aangemeld bij de belastingdienst. Soms komen ze nog langs, soms hoor je niets van ze buiten een paar brieven. Maar hierover kun je ook het beste naar jouw boekhouder stappen!

Http://www.helpwithhorses.nl
Western/NH (rij)lessen
Training van paarden
Shows en demonstraties!

Hutcherson

Berichten: 5377
Geregistreerd: 21-07-13
Woonplaats: --

Re: Eigen bedrijf beginnen, maar waar te starten?

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-18 11:44

Boekhouder die proactief adviseerd ks goud waard. Helaas heb ik tot nu toe alleen boekhouders getroffen die mijn factuurtjes verwerken en keurig btw aangifte doen en een jaarrekening maken en als ik een vraag heb over of ik mn auto beter zakelijk kan zetten of niet, dan krijg ik terug 'dat kan in veel gevallen interessant zijn ja... Wil je dat ik je auto zakelijk zet? Kortom, ik heb er helemaal niks aan!

Zorg verder dat je al een naam en wellicht een logo hebt en een website met email adres rn telefoonnummer dan kun jr dat gelijk bij je aanmelding aangeven. Staat het gelijk goed.

Second star to the right, straight on till morning.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: KleinBoefje, PetalBot en 4 bezoekers