Wat is nu mijn droomjob? Ik weet het niet meer...

Moderators: ynskek, Dani, Mondy, Polly, Ladybird, Hanmar, Princesj, Shanna, EvelijnS

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Florenc
Berichten: 1246
Geregistreerd: 14-09-11

Wat is nu mijn droomjob? Ik weet het niet meer...

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-08-12 10:28

Ik geraak er zelf niet helemaal uit, dus misschien kan wat input van "onbekenden" me in de juiste richting duwen, want nu zit ik namelijk helemaal vast.

Een jaar geleden ben ik afgestudeerd, na 6jaar studeren en twee studies. Ik heb een diploma sociaal juridische dienstverlening op zak, en een universitair diploma in de Sociologie (met specialisatie in arbeidssociologie en HR). Geen van beiden studies ben ik gestart met een droomjob voor ogen, maar eerder vanuit interesse. Interesse in het omgaan met mensen, de combinatie van psychologie/recht/economie/hulpverlening, en de wetenschap dat het studies waren die me goed lagen (geen exacte wetenschappen, geen talen). Beide studies vond ik fijn, maar ik ben er nooit gepassioneerd door geweest.

Na mijn afstuderen ben ik een half jaar naar het buitenland verhuisd (Tsjechië), waar ik bij een Amerikaanse multinational gewerkt heb voor een outsourcing deal in de HR. Ik zat in een soort van "contact center" voor alles wat met de HR van het bedrijf te maken had. Telefoontjes/mails over zwangerschapsverlof, opzegtermijnen, loonsberekeningen, loonsbeslagen, expats, aanwervingen,... De job was eigenlijk 'onder niveau' (in twee maanden tijd draaide ik heel vlot mee, op een half jaar tijd was ik quasi 'expert'), maar god, wat een fantastisch leuke job was dat.
Waarom? Het is een typische Amerikaanse multinational... op alles staan SLA's (service level agreements, afspraken over cijfers. Bv 97,5% van de telefoons moeten binnen de 45sec opgenomen worden, 99,2% van de informatieve vragen moet binnen de 24uur beantwoord worden,...), er is constant een 'competitie'druk die vanuit het bedrijf wordt gestimuleerd (bv. bonussen afhankelijk van prestaties binnen je team, waarbij enkel de best presterende iets krijgt), er wordt onverbiddelijk omgegaan met fouten (de grote baas staat onmiddellijk naast je bureau, er worden meteen algemene maatregels genomen om nieuwe fouten te vermijden,...), er wordt continue gewerkt aan verbetering (sneller, goedkoper, beter) en er worden bonussen gegeven aan medewerkers die met de beste innovatieve ideeen komen.
Voor velen klinkt dit verschrikkelijk. Ik vond het fantastisch. Het is een soort van tijds/prestatiedruk die het beste in mezelf naar boven bracht. Daarboven was het ook een combinatie tussen héél hard en snel werken (met vier in een team, je hangt allemaal aan de telefoon, je ziet een groot bord voor je neus waar opstaan dat er drie mensen in de wacht staan en dat er nog 10mails binnen de 10minuten behandeld moeten worden. Normaal heb je na elke telefoon 1,5minuut om je gesprek te 'loggen', maar op zo'n momenten zet je jezelf gewoon meteen terug in de lijn, terwijl je tegelijkertijd je telefoongesprek logt en een email verwerkt), en héél veel fun en ontspanning op de momentjes dat het wat rustiger was. Op een uur tijd kon het gaan van het ene extreme naar het andere extreme.

Allesinds, ik ben er na een half jaar gestopt, omwille van het feit dat het wonen in het buitenland toch niet zo helemaal mijn ding was en ik graag terug naar huis wilde. Een keer thuis ben ik naar een nieuwe job beginnen zoeken. Ik wilde graag in de HR blijven, omdat het volgens mij super fijne sector is om in verder te gaan (heel breed, waarbij je zowel beleid, als soft HR, als administratieve HR, als recrutering,... hebt). Echter, om een heel generalistische HR job vast te krijgen, heb je minstens 4/5 jaar ervaring nodig. Heb ik dus niet.... Ik ben dan uiteindelijk begonnen in de payroll (loonsadministratie), waarbij ik de payroll voor grote bedrijven doe. Ik ben er nu 4 maanden aan het werk, en god, waar een oersaaie job is dit. Bij mijn sollicitatie heb ik aangegeven dat ik graag werk onder stress en een grote hoeveelheid werk. Wel, wrong job for me. Ja, er is veel werk. Ja, er zijn deadlines (als bedrijf x zijn lonen morgen betaald wil hebben, moet dat ook zo gebeuren). Maar iedereen heeft gewoon zijn portefieulle, iedereen is gewoon de hele dag aan het werk met zijn ding. Niemand verveeld er zich, er is genoeg werk, maar het is een heel ander soort van werkdruk dan ik wilde. Het is veel minder de druk van "hier en nu". En ik vind het verschrikkelijk. De komende drie maanden (t/m december) blijf ik zeker nog, want dan heb ik mijn volledig opleidingstraject (6/7 dagen opleiding per maand over sociale wetgeving) en dat is altijd nuttig :o. Maar langer dan een jaar dit werk doen? Hell no!

Maar dan.... Wat wil ik dan wel? Ik wil ZO graag een job, waarbij ik bij wijze van spreken met plezier 60 uur per week mee bezig ben, waarbij ik met plezier (omdat ik het écht belangrijk vind) overuren draai. Ik zoek echt die uitdaging die ik in mijn eerste job had terug. Niet per sé het intellectueel uitdagend werk, wél de uitdaging van de werkdruk en prestatiedruk. Ik wil mezelf kunnen uitdagen, kunnen overtreffen. Ik wil niet 'gewoon' mijn werk doen, ik wil de beste zijn. En dat kan ik niet in mijn huidige job.... De lonen moeten gewoon foutloos betaald worden, ze kunnen niet "beter" betaald worden ofzo. Ieder moet gewoon zijn ding doen, niet meer, niet minder.
Of ik per sé in de HR wil blijven weet ik niet, maar wat anders? Wat ik op zich ook interessant vind, maar waar ik zeker niet de geschikte opleiding voor heb, is iets in het toerisme (Ik kan weken bezig zijn met het plannen en organiseren van mijn reizen, en ik ben er ook goed in. Gaande van het zoeken naar elke mogelijkheid van transport, tot plannen van uitstappen, reisroutes uitstippelen, accomodaties regelen,... Gaande van rondtrekken met de rugzak en openbaar vervoer in Ijsland tot alternatief citytrippen in Moskou&St Petersburg). Werken in 'de buiten', de natuur of met dieren vind ik ook fantastisch, maar ik vrees dat ik daar nogal snel de uitdaging in zou verliezen. Iets in de vastgoedsector (makelaar?) lijkt me ook erg interessant (het soort job waarvoor je voor zou kunnen leven, waarin je echt kan opgaan), maar daar heb ik absoluut het diploma niet voor (en het is een opleiding van 3jaar in avondonderwijs). Wat ik ook razend interessant vind (heel vreemd..) is het werk van een sociaal inspecteur. Deels administratief/recht, deels veldwerk waarbij je zaken/bouwwerven/bedrijven gaan controleren of ze in orde zijn met belastingen, sociale wetten, zwartwerk, illegale arbeid,... Het heeft de directe hier- en nu spanning die ik zoek, in combinatie met het menselijke contact en dingen als bv wetgeving. Helaas is het een overheidsjob, heb ik overlaatst meegedaan met de selectieprocedure (samen met 150 anderen) en ben ik niet doorgeraakt. Daarnaast nemen die procedures vaak tot een jaar tijd in beslag, wat wel erg lang is om te 'wachten'.

Dus, wat nu? Hebben jullie misschien ideeën? Jobs die bij me zouden kunnen passen? Waarbij ik mijn 'ding' kan doen? Alle suggesties zijn welkom, echt allemaal!


Prrrr
Moderatorrrr

Berichten: 24554
Geregistreerd: 08-10-05

Re: Wat is nu mijn droomjob? Ik weet het niet meer...

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-08-12 10:34

Solliciteren op arbeidsrechtfuncties. In het arbeidsrecht procedeer je in eerste instantie voor een kantonrechter, dus daar hoef je geen advocaat voor te zijn. Pieken - dalen - werkdruk kom je dan zeker tegen.

The purpose of life is to live it
Eleanor Roosevelt

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Anoeska27, FlameHorse, KyaraMyBest, lindo, Marit1995, Nadine_Fabi, RubyRed, Sophie_Wind, xSalina en 22 bezoekers