Twijfels twijfels twijfels

Moderators: Mjetterd, Dani, ynskek, Ladybird, xingridx, Polly, Hanmar

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
PanniePannie

Berichten: 424
Geregistreerd: 18-06-12
Woonplaats: Zuid-Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-12-13 23:02

Ik heb zelf een half jaar op de lerarenopleiding wiskunde gezeten. Ik ben daar vervolgens mee gestopt en ben toen bedrijfswiskunde gaan studeren. Dat is een goede beslissing geweest. Ik ben inmiddels alweer een tijd afgestudeerd. Ik wil je graag wat vertellen over de verschillen tussen de 2 opleidingen.

Wat betreft de lerarenopleiding wiskunde: zet heel goed voor jezelf op een rijtje waarom je deze opleiding zou willen kiezen. Vind je het leuk om jongeren iets te leren en vind je het niet erg dat je (afhankelijk van het niveau waarop je les geeft) ook een deel van de tijd bezig bent met 'opvoeden' en gedrag corrigeren? Vind je het onderwijs leuk en ben je bereid de ontwikkelingen in het onderwijs te volgen en je manier van lesgeven daarop aan te passen? Kies dan vooral de lerarenopleiding wiskunde.
Wil je echter echt wat met wiskunde doen, kies de lerarenopleiding dan vooral niet. Ikzelf was zo iemand: ik wilde ook graag wat met wiskunde doen en ik dacht dat ik op de lerarenopleiding op de juiste plek zou zitten. Dit bleek echter absoluut niet het geval te zijn omdat het overgrote deel van de opleiding uit onderwijskunde, vakdidactief en stage bleek te bestaan. Ik miste ook de uitdaging op wiskundig vlak: als docent draag je ieder jaar maar weer dezelfde kennis over. Nu vind je het oplossen van een differentiaalvergelijking misschien uitdagend, als je dat al 5 jaar doet is de uitdaging daar wel vanaf. Als je de lerarenopleiding kiest moet je de uitdaging dus echt in het onderwijs zoeken en niet in de wiskunde (dat is nu misschien uitdagend, maar als je er ieder jaar hetzelfde mee doet dan is die uitdaging ook snel weer weg).

Als je twijfelt tussen beide studies dan is mijn advies: kies dan bedrijfswiskunde. Na de studie bedrijfswiskunde kun je in 1 jaar tijd je onderwijsbevoegdheid halen en alsnog het onderwijs in (mocht je dat willen). Soms kan het zelfs al met een didactische aantekening!
Als je de lerarenopleiding wiskunde af hebt en je wil het bedrijfsleven in, dan duurt dat langer dan een jaar voor je je bedrijfswiskundediploma hebt behaald.
Samengevat: de lerarenopleiding leidt specifiek op tot docent, en met bedrijfswiskunde kun je veel meer kanten op.

De werkgelegenheid voor docenten wiskunde is volgens mij redelijk goed, de werkgelegenheid voor bedrijfswiskundigen is uitstekend. Ik weet van toen ik nog bedrijfswiskunde studeerde dat er regelmatig bedrijven contact zochten met de opleiding of ze misschien nog een student hadden die aan het afstuderen was, omdat ze interesse hadden. Het is dus een gewilde studie in het bedrijfsleven en door de brede inzetbaarheid zal de werkgelegenheid ook wel goed blijven.

Meer informatie over bedrijfswiskunde heb je waarschijnlijk al op internet gevonden. Ik geloof dat er op dit moment 5 hogescholen zijn die de opleiding aanbieden en als ik me niet vergis is er ook nog wel wat verschil in de toepassingsgebieden waarop de verschillende hogescholen zich richten. Dat is dus wel een belangrijk punt bij de keuze van een hogeschool (als je deze studie zou kiezen uiteindelijk). Ik heb de opleiding zelf in Tilburg gevolgd en deze staat tevens het beste aangeschreven.
Als je specifieke vragen hebt over de opleiding dan mag je ze altijd stellen. Ik lees dat je gaat meelopen op je oude school. Mocht je ook een keer willen meelopen in het bedrijfsleven bij iemand die bedrijfswiskunde heeft gestudeerd, dan kan ik dat waarschijnlijk wel regelen.



PanniePannie

Berichten: 424
Geregistreerd: 18-06-12
Woonplaats: Zuid-Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-12-13 13:58

MadelonSunny schreef:
Deze informatie heb ik nodig! Superfijn dat je dit bericht hebt gestuurd.
Het 'opvoeden' en gedrag corrigeren vind ik leuk maar ik heb er idd ook al aan zitten denken dat je altijd hetzelfde niveau wiskunde geeft. Tuurlijk kan je doorleren voor de bovenbouw maar het lijkt mij meer hetzelfde dan wanneer je het bedrijfsleven in gaat. En idd wat je zegt, wat ik heb gelezen, is dat je als je bedrijfswiskundige bent, je ook altijd nog leraar kan worden. Ik vind het fijn om meerdere mogelijkheden te hebben en als leraar heb je die minder.
Maar ik weet nu nog vrij weinig over bedrijfswiskunde, de opleiding en toekomstperspectief. Ik ga je daarover even pb'en :)

Geen dank!

Inderdaad: je kan doorleren voor een eerstegraadsbevoegdheid of om les te geven op het HBO. Maar ook daarvoor geldt: als je dat jaar in jaar uit moet doen, dan is het niks nieuws meer.

Toen ik aan de lerarenopleiding begon viel het me op dat al mijn medestudenten de opleiding kozen omdat ze graag het onderwijs in wilden. Ze kozen voor het vak wiskunde omdat ze dat 'wel leuk vonden'. Mijn argementatie om die opleiding te kiezen was daarentegen dat ik graag wat met wiskunde wilde doen. Ik koos voor de lerarenopleiding omdat het onderwijs me 'wel leuk leek'. Precies andersom om dus. En dat bleek dus ook de verkeerde insteek te zijn, want de opleiding draait vooral om het worden van docent. Het vak is (in mijn ogen) echt bijzaak.

Ik heb je PB inmiddels beantwoord.

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: BingBot, DotBot, JoannevZ, Maaraatje, xKatinkii en 39 bezoekers